Здравейте, колеги съфорумци, дето ако не бяхте вие, да ми помагате, все още щях да си тъна в тъпоумна мъгла!
Аз се представих тук преди почти година:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=4641.0А изследванията си и сагата с Касата (от 28.06.2016 до 10.02.2017) обсъждах тук:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=4654.0И така, трябваше направо да пусна нова тема в раздел "На лечение съм", но реших да се оплача и да омърморя света тук, предварително. На всичкото отгоре не почвам лечението, така че мястото е правилно.
Днес ходих в Терапията - тази царица на болниците в красивия град Варна. Изкачих стъпалата до 11 ет и висях да чакам доктори и сестри тук и там. А защо направих така? Защото като взех протоколите звъннах в приемния кабинет с очакването, че ще ми обяснят какво да подготвя за хоспитализация за вземане на първото хапче и т.нар. "изходни" изследвания - ПСР, ала-бала, както си е вписано в таблицата. Много добре, нали? Отличник!
Подготвен пациент.
Такаааа. В приемния кабинет ми казаха номера на друг кабинет, където стои хепатитната сестра. Че е тя, разпознах по гласа й. Тя е много точна, с. Спасова - който е от Варна, едва ли има ядове с нея. Та тя ми вика: "Елате с лекарствата някой ден по обед, намерете доц. Иванова или д-р Дукова. Те ще Ви дадат последни напътствия за лечението."
Ъъъ, момент. Напътствия? "Ама", викам, "няма ли изследвания да се правят? Изходящи нещо?" Тя: "Елате и ще говорите с една от тях. Носете протоколите и лекарствата."
Връщам се на 11 ет, който преди малко изкачих. Нося в торбичката хапове за почти 40 хил лв. Една сестра ме пусна в отделението и чукнах на вратата на доц. Иванова. Вика "Да". Викам си, объркала се е нещо, ама да не се е обърквала.
Пък и добра вест нося, все пак! (мисля си аз, щото си позволявам да съм тъпа)
Влизам и викам "Добър деееен, доц. Иванова, мен ме одобриха, имам протоколи, взех си лекарствата."
Силвето (четеш ли, Силве?) ме пита преди няколко дни: "Иванова зарадва ли се?"
Силве, сърце не ми дава да ти кажа, ама -
Не, не се зарадва. Без да ме поглежда
каза: "Навън." "Пред старшата ли или...?" питам аз.
"Най-отвън," с досада. "Аз ще изляза."
Все пак спокойна, че съм се осветила, излязох. 20 мин по-късно д-р Дукова се появи от асансьора (Иванова я беше издала (ама нещо е била в умопомрачение, толкова гювеч ми пусна
), че е на обяд в почивка) и аз я прихванах с протоколите в ръце. Обясних, че Иванова принципно знае, че съм тук (не че очаквах да излезе и да съм й изгубила времето - тя не излиза, това вече сме го играли до премала
, ама ей-тъй, от кумова срама). Кабинетът на с. Спасова беше зает и тя се чуди, чуди къде да ме заведе, па накрая - в Конферентната зала.
Добре, хора, аз съм в потрес, това е някаква пародия, това е жива подигравка. Че аз ако си бях купила генерици от Индия, щеше да е същото. С една дума ми каза: Ми, оправяй се.
Няма изследвания, няма проследяване, няма нищо. Никакъв контрол! Касата ми даде хапове за 120 хил и никой не се интересува какво ще правя с тях.
Значи, изходящи изследвания няма, ще смятат тези, които имам. Те са отпреди година! Можело утре да почвам да пия хапчетата. "Ето я схемата с изследванията, гледайте да ги спазвате. Добре е да ни ги носите, ако получите анемия, да намалим Копегуса."
"След 4 седмици е добре да се прави ПСР, но той няма значение, защото лечението ще се проведе и без да знаем резултата. Само информативна роля има. Ако искате, си го направете срещу заплащане."
"На края на лечението има ПСР, но и той няма нужда да се прави. Ако оня от 4 седм е отрицателен, и тоя ще е. Пък и по време на лечението няма от отрицателен да стане положителен. Той ще стане положителен след спирането на лечението."
"Обаче," вика, "почти всички имат само отрицателни. Всички се излекуват."
Аз мрачно се обаждам: "Всички от другите генотипи."
Тя мрачно се съгласява: "Да"
За хапчетата какво да ви кажа - ако не четях тук какво споделяте вие, това нейното нищо не беше. То в листовката пишеше повече неща. "Не пийте сок от грейпфрут и чай с жълт кантарион."
Или пък: "Ако Ви се наложи да приемате други лекарства, първо се консултирайте с нас, защото има много лекарствени взаимодействия."
Питам: "Как да се консултирам с вас?"
Отговор: "Ами елате." Вдигам вежди с надежда в нея да е останало нещо човешко, което се сеща, че аз ако ще ми се налага да пия други лекарства, няма все да съм в супер форма, че да им катеря 11-те етажа и да припадам от чакане по коридорите им
Де да я знам сеща ли се или не, ама измяука: "Идвате на място или пък по телефона." И мълчи.
Аз отвътре крещя до забрава: "Кво мълчиш, дай телефона!", но отвън се усмихвам с тъпа угодническа усмивка: "Ах, бихте ли ми дали телефона?" Тя мисли, мисли, мисли - да го даде ли, да не го ли дава... Па накрая го даде.
Останах с впечатлението, че никой не се интересува аз какво ще правя. Значи - "ами, добре е да правите изследванията" "ами, не е лошо да ни ги носите" "той ПСР няма значение" "той и другият ПСР няма значение" (те и без това записвали за 2-3 месеца напред)...
Ами добре - а ако реша да скатая тия всичките хапове и не изпия нито един? Ако просто си направя ПСР 3 месеца след "края на лечението" и покажа, че лечението ми е неуспешно? Със сигурност няма да съм резистентна съм софосбувир и ще мога да изчакам Епклуза - без значение дали по малоумната Каса или по линия на генериците.
Питам я: "това лечение сякаш не е най-доброто в моя случай, и е много кратко. какво ще стане, ако просто развия резистентност и повече няма да мога да се лекувам с тези лекарства?" Тя: "Ами, нещата с лекарствата за хеп С са много динамични, има и пангенотипни, но кое кога ще го одобрят, не се знае." Викам "Интерферонът щеше да е по-добре, а?" И тя се съгласи: "Да," вика, "той щеше да Ви излекува." Не можа да си замълчи или да почне да ме убеждава как това е добро и ще ми помогне.
От тоя разговор останах и с впечатлението, че тя не вярва, че това, което уж почвам, има смисъл. Една такава бешееее... заекваше, чудеше се накъде да гледа.. Абе, трагична картинка.
Амии, горе-долу това е. Сега да не ме нападнете как може така, как може инак. Че съм неблагодарна или нещо...
Освен това, ако тези тръгнат да се оплакват, че се грижат за 800 пациента, хич не им съчувствам. Ето, аз съм един от тези пациенти - ако и за другите 799 така се грижат ...
Ами, намрънках се ;-)