Автор Тема:  мравче от гората започва битката с Хеп С, генотип 3а  (Прочетена 20535 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Привет  :girl_in_love:

Честита Баба Марта на всички! Пожелавам ви любов и победа  :carate:

Аз стартирах тази сутрин. Първо ходих да давам кръв за ПСР и разните му други картини, затова почнах в 9:30 ч вместо в предпочитания от мен час 8:00.  :medicine:
Това ще го коригирам полека-лека.
Пия Харвони - 1 табл на ден и Копегус - 2 + 0 + 3, т.е. до края на деня ми остават още 3 хапа.

Амии, това е засега.

Нещо друго:
Който се интересува от количествен ПСР - лаборатория Рамус правят. Имат манипулационни на Съборни 26, точно до Стоматологията и на Рила 23, между Нептун и Окръжна болница. Там няма никой, не се чака изобщо. Резултатите на ПСР ще излязат след 5 работни дни. Цената му е 150 лв.

Е, почна моята битка  :fight:
Ще пиша пак, чао засега  :flowers:
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

• Немедицинско лице
    • Профил
Отново съм аз

:bye2:

Прочетох си изследванията и някои неща не са ми известни, затова ще ги споделя тук. Ако някой има идея какво означава и какво е добре да направя, моля да пише:

LYM% 0.45 %, реф. ст-сти  0,20-0,40 (това и преди ми беше така, никой не е обръщал внимание)
HDL-холестерол 2.05 mmol/l при реф. ст-сти 1.04-1.56, и препоръчани стойности >1.2 (това май беше т.нар. "добър" холестерол, но все пак е завишен  :chat:)
ASAT(GOT) 70 U/l, реф. ст-сти < 40
ALAT(GPT) 100 U/l, реф. ст-сти < 40 (тези двете са по-високи от обичайното ми. Преди не надхвърляха 85 за АЛАТ и 56 за АСАТ)
Желязо 29.4 umol/l, реф. ст-сти при жени 6.0-26.0 (какво означава това? не звучи добре, четох някакви неща,  :book_read: но нищо не помня, както и не помня къде ги четох...  :ashamed2: Е тва е акъл море, глава шамандура  :angry3:)

Амии, сякаш това е...
Благодаря предварително!  :love5:
мравчето

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,
Честит празник на дамите!  :flowers:

Мина 1 седмица, откакто почнах лечението и реших да се отчета. Засега нямам никакви странични ефекти, абсолютно никакви. :bravo2:

Още не е излязъл резултата от ПСР, дето направих. Като излезе, ще споделя  :chat:. След седмица ще пусна пак кръвни и чернодробни ензими. Ами, това е.

:love5:
мравчето

Неактивен snd242

• Немедицинско лице
  • Публикации: 118
  • Генотип 3
    • Профил
От резултата се вижда, че си "желязна" мравка. Леко са в плюс нещата, но това е от вируса и повредата на дроба. Докато взимаш хаповете резултатите няма как да са нормални. В някакъв момент може да се наложи корекция на количаствата рибавирин надолу, това ще реши доктора.
Harvoni + Rebetol за 12 седмици
- старт 197 498 IU/ml
- на 4 седмица - няма го!
- на 12 седмица - няма го!
- на 12 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR12
- на 24 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR24

Даниил Андреев

• Гост
Мравче гледай да не се натоварваш много физически, тогава не го знаех това че ако се натоварваш физически, кръвообращението се повишава от това и самия вирус, натоварвах се физически и АСАТ и АЛАТ ми гърмяха по 200 и 400, докато изкача до 11 етаж пеша на Света Марина и АЛАТ от 350 вече ми беше 400, но при мен при лечението още на първата седмица АСАТ и АЛАТ ми бяха вече в норма, транзаминатите ми веднага се понежиха, може би заради рибата да са малко по високи, стискам палци  :bravo2:

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
Мравче, сега чак ти прочетох предишните постове и този за изследванията. От кога са тези изследвания - от преди началото на лечението ли? Доста са ти високи чернодробните ензими (другите показателни не ми се струват токова притеснителни), но това показва, че вирусът ти руши дроба и съвсем навреме си започнала лечение! Много се радвам да прочета, че нямаш никакви, ама никакви странични ефекти  :congrats: действа ми успокояващо  :). Мисля си, че си скоро показателите ти ще започнат да се нормализират.

• Немедицинско лице
    • Профил
Хах, тази шега с желязото я изтъркахме вече вкъщи  :girl_wink:
Даниил, ти направо ме хвана "по бели гащи" с този коментар. Аз тъкмо се връщам от една тренировка. Не се товарих много, ама...  :carate:

Хубава вечер, колеги  :flowers:
мравчето

• Немедицинско лице
    • Профил
А, Бубче,

писали сме коментарите си по едно и също време.  :love5:

Изследванията са точно преди да започна хаповете  :medicine:
След седмица ще има нови за обсъждане  :write:

Бубе, ти нали видя новите критерии? Вземай почивни дни и мятай оформянето на документите. Не, че да ти се бъркам, де  :oops: Ти си знаеш най-добре.

мравчето

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
    • Профил
Да - разбрах за тях от фейсбука на Сдружението и знам, че те имат голяма заслуга за това.  Благодаря ти, че не си се отказала да ме подбутваш в правилната посока :) (и не само ти). Вземането на почивни дни не е толкова просто след като започнах преди 3 месеца нова работа, но страховете от биопсията и неизвестното са по-силният фактор. Обаче вече нямам оправдание, така че ще трябва да действам. Чакам и твоите следващи резлутати  :hug1:

• Немедицинско лице
    • Профил
Привет, колеги  :bye2:

излезе резултатът от изходния ми ПСР:
1 697 555.79 IU/ml .8419876.73 copies/ml от дата 01.03.2017 г

Предишният, който съм правила, беше на 18.02.2016 г. и резултатът:
1 029 669 IU/ml = 6.01 lg IU/ml

Виждам две сравними стойности  :girl_wink:, разбирам, че е нарастнала бройката.

Ами, това е по този въпрос. След два дни ще правя пак кръвни, ще споделя ако има нещо за съветване, да ме посъветвате.

:bravo2:
 :flowers:
Мравчето

• Немедицинско лице
    • Профил
Добър ден от гората на мравчето  :girl_wink:

Пускам тук части от резултатите си, за да се отчета. Две седмици след началото на лечението с Харвони и Копегус:
- ето някои, които са извън норма
NEUT# 2 G/L при реф. ст-сти 2.1–6.9 (тези ги помня, че имат връзка с анемията, която Копегусът може да причини, но ми се струва, че не са паднали фатално  :whistle:)

LYM % 0.47% при реф. ст-сти 0.40-0.70 (това винаги ми е било така)

MCH (ср. Hbg. конц. в еритроцитите) 33 pg при реф. ст-сти 26.0-32.0 (и това ми прилича на свързано с анемията, която може би няма да ми се размине, но също засега не изглежда плашещо)

HDL-холестерол 1.93 mmol/l при реф. ст-сти 1.04-1.56, препоръчани ст-сти >1.2 (за първи път при изходящата кръвна картина го видях това, все още не знам с какво да го свързвам, но и така функционирам нормално - явно не е толкова важно)

Желязо 26.6 umol/l при реф. ст-сти за жени 6.0-26.0 (при изследванията от преди 2 седмици за първи път го видях, сега е спаднало спрямо тогава)

Протромбиново време 148% при реф. ст-сти 70-130 (терапевтична област 15-40%) (това едва ли има значение)

- и с нещо да се похваля
ASAT 17 U/l
ALAT 21 U/l

макар че толкова изчетох за това, че тези стойности нямат абсолютно никакво значение за степента и скоростта на увреждането, както и за общото състояние на черния дроб, че даже не им се радвам. Пък и, както каза Дукова: "Отрицателният резултат по време на лечението е сигурен. Той ще стане положителен, когато спрете лекарствата."  :clap:

Ами, това е. След 2 седмици ще има нови данни за споделяне.
Иначе, по въпроса за странични ефекти - имам някои, но те са същите, като дискомфортите, които ми се появяваха от време на време и преди лечението, така че като цяло ги отдавам на болестта.
По-конкретно:
- 2-3 пъти имах лошо главоболие,
- 4-5 пъти не можах да спя,
- кожата около очите ми стана като цигарена хартийка и ми се появиха разни загрубели сухи места с лющене (това успешно го преборвам с Нахткерцен)
- 4-5 пъти ме сърбеше всичко навсякъде и ми се струваше, че по ръце и крака имам области с мънички обривчета, но само на пипане се усещаха неравности и се виждаха като леко зачервени. Като цяло - наистина рядко и не особено дразнещо.

Така да се каже, пожелавам на всеки толкова леко лечение!  :doubleup:

До скоро
мравчето

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
    • Профил
Мравче, стойностите на АСАТ и АЛАТ са ти идеални, истинско чудо в сравнение с предходните! Категорично доказателство, че лекарството действа! Не е вярно, че тези показатели нямали никакво значение за степента на увреждането или общото състояние на черния дроб - къде си чела "толкова" за това твърдение? Количеството вирусно натоварване по-скоро няма общо, а не стойността на ензимите.. , така че ако не ти, аз им се радвам :). Струва ми се, че и другите ти изследвания са по-добри от предходните. Гадните симптоми може би са от по-скоро от рибавирина, помня че и аз имах подобни, но и много други "екстри" :). Предполагам в листовката трябва да пише кое от къде е.
Пропуснала съм коя е Дукова, но и твърдението, че отрицателният ще стане положителен след лечението ми се струва странно. Разбира се, като не са ти прекалени очакванията се предпазваш от разочарования, но малко повече реализъм няма да ти навреди.
Успех отново!  :flowers:

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравей Бубче!

За ензимите - чела съм, че в някои случаи на хепатит и напреднало увреждане нивата им може да са нормални.

А цитатът на Дукова естествено го вадя от контекст за подсилване на ефекта.  :girl_wink:

За излекуването - не се нагласям твърде оптимистично, защото изглежда странно как допреди година хората се мъчеха по 48 седмици и страдаха от чудовищни странични ефекти, някои без дори да се излекуват, а сега изведнъж ...  :pardon:

И така. Но ние ще си действаме по задачите, пък то ще си покаже.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3181
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
При хепатит В няма корелация между увреждането на дроба и стойностите на ензимите; при С не е така, т.е. при С високите ензими се свързват с висока виремия, а ниските ензими говорят за липса на такава.
Ти нямаш цироза, така че хайде по-полека с внушенията. Мравкее, я се настройвай оптимистично  :fight2:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте  :flowers:

Аз се разболях. Мдаа, това е от много акъл, разбира се.  :pardon: В сряда ми се стори топло и обикалях по нашите офиси с едно елече с козинка. Не ми беше студено, ама явно организмът е отслабнал.  :carate:
Преди това, понеже съм носител на купата "Сръчност на века" в събота успях да си порежа няколко пръста на дясната ръка. Взех мерки за неразпространение на вируса, но...  :ashamed2: но единият пръст отказва да се оправи. Подут, зачервен, боли. Ходих на лекар и почнах да го пръскам с Неомицин.... Още не е добре. И сега този вирус. В сряда на 29.03. следва да правя нови изследвания, но се съмнявам резултатите да са "чисти"

Дано се оправя скоро.  :sick:

• Global moderator
    • Профил
Мисля, че твоят мъж трябва да почне да те води само по ресторанти...това готвенето не ти се отразява добре  :girl_wink:
Важното е лечението за С да си върши работата, един пръст и една настинка ще ти минат за нула време.
Мравкее, няма такъв чешит като теб  :girl_in_love:

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте, банда

предпоследните 2 съботи и недели прекарах в леглото, така зле се разболях. Глас нямах, температура имах... много неприятно  :crying2:

освен това на работа ми се случиха различни лоши неща... но така е с хората  :whistle:

последното ми изследване беше точно след като се оправих от грипа и преди да падна в плен на ларингита - и вс е наред там. Като цяло няма нищо за споделяне, нищо не ме тревожи. То все повече и ми омръзва, де, да се тревожа за разни работи.  :medicine: Просто джугам хапчета и не му мисля. Така или иначе от мен нищо не зависи.

Та така. Курсът с Харвони е преполовен вече. Остават ми още 41 дни до края (от 84 общо). Нямам никаква промяна в усещанията. Леките "странични ефекти", които даже не съм сигурна, че бяха странични, щото често си ги имам, вече ги няма. Все така се уморявам, но и с това бях свикнала, все си мисля, че е от възрастта и общото изхабяване. Освен това ми омръзна да не пия алкохол, така че 2-3 пъти си позволих по половин до една бира  :ashamed2: Първите две седмици пиех страшно много вода, но и това мина.

Вирусно натоварване не изследвах на 4 седмица, нито пък ходих в Терапията да показвам резултати на наште мадами. Много зле ми беше, а и не виждах причина да им ги показвам. Изобщо не планирам да се появявам при тях повече. Е, ако се наложи второ лечение, няма да имам избор  :fight:. Но засега не ми се струва важно да си губя времето. Така да се каже, за нищо не ми трябват. Класически случай на "използвани и захвърлени"

пожелавам ви приятни празнични дни и много усмивки
 :dance:
мравчето

• Немедицинско лице
    • Профил
Здрасти, колеги

Време е да се отчета с най-важната и хубава вест за форума!  :carate:

на 23.05 изпих последното хапче Харвори, а на 9.06 - последното хапче Рибавирин. На 25.05 пуснах ПСР и преди 2-3 дни получих резултата - Не се открива!

Сега съм добре. Когато приключих с Харвонито, малко почнах да се отчайвам, защото все така се уморявах (това ми е най-големият проблем в последните години - никаква почивка не е в състояние да ме възстанови, просто силите ми изтичат като пясък, много гадно), а се бях надявала умората да е от вируса. Та - свърши Харвонито, а умората си остана.

Но - 10-ина дни след това нещата се промениха. То стана неусетно. Бях на една голяма екскурзия и ... странно, но не ми се налагаше да си лягам всеки следобед и дори за момент не се почувствах като пребито куче (което вече е нормалното ми състояние при активен ден с ходене и слънце).

Ами, какво да кажа... То толкова леко мина, че чак ми е неудобно. Какво нещо е науката  :clap:

Пожелавам на всички да видят този резултат и след 3 месеца ще се отчета задължително отново.

Много ви благодаря за подкрепата и за окуражаването.
мравчето

Даниил Андреев

• Гост
Браво, супер, само така  :bravo2:, не забравяй, че  възтановителния процес също е много важен, така че повече позитиви и повече почивка  :congrats:

• Global moderator
    • Профил
Мравке любима, много се радвам за теб.  :flowers:

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
    • Профил
Ха честито и на теб, Мравче!  :congrats:  :flowers: Страшно много се радвам, знаех си, че ще го пречукаш. Заслужаваше си да започнеш това лечение въпреки съмненията и колебанията ти в началото! Не следях нещата известно време и вече се чудех какво става с теб.  Мен също ме преследва постоянна умора, чудех се има ли връзка с хепатита и като те слушам все пак ще се окаже, че организмът без хепатит е доста по- жизнен, което също е чудесна новина!

Неактивен Alice

• Немедицинско лице
  • Публикации: 387
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Браво Марвче!!! Много се радвам за теб  :flowers:

Неактивен лиана

• Немедицинско лице
  • Публикации: 110
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Браво, Мравче  :flowers:

Неактивен snd242

• Немедицинско лице
  • Публикации: 118
  • Генотип 3
    • Профил
Вие сте добре, аз още съм в изчаквателен режим. Не ми дадоха хаповете, защото биопсията ми беше на нули, а PCR 12413.
Към края на месеца ще повтарям PCR след 3 м чакане, за да видим как е. Ако го зануля или понижа още без хапчета ще е добре.
Harvoni + Rebetol за 12 седмици
- старт 197 498 IU/ml
- на 4 седмица - няма го!
- на 12 седмица - няма го!
- на 12 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR12
- на 24 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR24

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Мравче,много се радвам за теб,само отрицателни ПСР ти пожелавам  :flowers: :love5: Аз след месец ще си правя изследване на ПСР,но ще си го правя тук в Русе,не ми се ходи до Варна . Днес си пуснах изследвания на всичко,което се сетих  :laugh: Всичко ми е в норма и най-важно,че чернодробните ми ензими са в норма и то 5 месеца откакто спрях лекарствата,това не ми се е случвало до сега  :dance:  Но аз се лекувах с коварния боцепревир и все още се изморявам и нямам сили,но полека лека всичко се подобрява  :flowers:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен Joro Dimitrov

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Честито и от мен! Много е хубаво да чуваш такива добри новини, така давате кураж на много хора в това положение , включително и на мен :smile:!Благодаря и още веднъж,честитооо!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007