Здравей Доги,
Аз също се поинтересувах относно замяната на Виреад с генерика и мога да ти кажа, че на 100 процента ме увериха , че няма разлика в лечението с двата продукта. Промяната се касае в това дали ти искаш да доплащаш за Виреад или искаш здравната каса отново да ти покрива лечението, както бе до сега.
В случаите на действащ протокол за Виреад имаш пълното право да отидеш до личния си лекар да ти промени кода в протокола, за да взимаш безплатния Тенофовир, а от следващия протокол комисията заменя Виреад с генерика - Майлан. Това е, лечението преминава изцяло на генерика. Не мисля, че с нещо е по различен от Виреад, просто е на различна търговска марка, но същия продукт. Повече инфо тук:
https://www.drugs.com/uk/tenofovir-disoproxil-mylan.htmlЗа в бъдеще не знам дали ще изтеглят Виреад от пазара или дали ще имаме избор на лечение между двата медикамента. Просто знам, че протоколите ще се изписват с Тенофовир Майлан. Поне това е засега информацията до последно нареждане
П.П. : izabel - Генерик без протокол има, но на съответната цена. След като ще се доставя предимно или основно той би трябвало да го има и на свободно, но с предварителна заявка де