Автор Тема:  Дискусия за новото лечение на хепатит Б с ГЕНЕРИКА заменил Виреад  (Прочетена 12166 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ДОГИ

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 28
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравейте позволявам си да открия нова тема ьа ГЕНЕРИКА който ни наложиха без дори да ни оставят или попитат за мнени. Толкова трудности имаше с този Виреад че дори си станахме приятели и го заобичахме това хапче. И защо да ни е спокойно тук в България колкото по трудно по добре. Някой се сети нещо и хоп генерик който /уж/бил 100%същия А ДАНО ДАНО! Дано да са изчистени страничните му действия колкото на Виреада и да сме по добре всички от него. ДАЙ БОЖЕ да е така! Да се надяваме  някой другда не сесети  за още по евтин генерик че накрая не ми се мисли. Ядосана съм то си личи.
Пак ходене по мъките личната раьбрала недоразбрала в аптеката също. Моля тук да споделяме за генерика за получаването му за понасянето му, за това как се отразява на организма и силно се надявам всичко да е ОК и да има добри и ОТЛИЧНИ резултати от него!
Моля ви да споделяме!

Неактивен vpv

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте!
За съжаление нямам възможност да доплащам за Виреад всеки месец по 135 лева, така че новия генерик даже и да не е толкова добър както Виреад, просто нямам избор.
Парите за кой ли път победиха отново...
Пия Виреад вече трета година и имаше 2-3 момента в които бях останал с 2 таблетки само, защото в склада нямали и ги пих през ден. За мой късмет след последното хапче ми доставиха от склада. Като игра на руска ролетка...
Затова се пошегувах в един друг пост, че може да не умра от хепатита и черния дроб, а от притесненията около Виреада, а сега и около новия генерик.
Все пак, ако имаше загрижени в държавата лекари и политици за болните в България и в частност за тия от хепатити Б, не би трябвало да ни причиняват тия неразбории около лекарствата. Всякаш не ни стигат притесненията, че носим в тялото си тоя хитър и коварен вирус и водим почти неравностойна борба с него...
Да не споменавам и за лежането в болница на всеки три месеца по 4 дена и то само за 5 минутно вземане на кръвна проба за изследване на репликациите на вируса...
Сега какво излиза - държавата ще плаща за новия генерик около 270 лева, а ще иска от нас на всеки три месеца да си правим изследване за над 200 лева!

Неактивен nasko83

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 42
    • Профил
Здравей!

Притесненията ти около генерика са излишни, тъй като това е същото лекарство! Просто под друго търговско име, мисля че вече достатъчно се изкоментира по тази тема. Да от сега натам ще се лекуваме с него, тъй като протоколите ще се изписват за Тенофовир Майлан, тъй като от Гилеад са отказали да смъкнат цената за Виреад. Има толкова много генерици на едно и също лекарсво, както беше споменала Силвето, така че няма за какво да се притесняваме. По притеснителното в случая би било ако вместо генерик бяха вкарали различен медикамент за лечение различен от Виреад без да има право на избор....
HAPPINESS,
ONLY REAL
WHEN SHARED

Неактивен plamen 74

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 31
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
 Здравейте, Относно генерика не трябва да имаме  притеснения вчера лежах в Иван Рилски в София лекарите бяха категорични че е еднакъв с Виреад.  Имам информация от лекар който живее и работи в Франция че там изписват само генерици и не се е случвало да има проблеми. Според мен всичко е въпрос на цена в Турция Виреад струва 90 евро тук 402 лв а в Франция 450 евро .Дано направят и трети и генерик че да падне цената за да можем да си го купува ме сами без лежим безмислено по 4 дена на трите месеца и да се съобразяваме с НЗОК с болници и други прищявки .Да ходиме на 6 месеца на контролен преглед както е по Европа и света и да нямаме такъв ангажимент както в момента.

Неактивен snd242

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 118
  • Генотип 3
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Цената ще падне, когато спре да се краде!
Harvoni + Rebetol за 12 седмици
- старт 197 498 IU/ml
- на 4 седмица - няма го!
- на 12 седмица - няма го!
- на 12 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR12
- на 24 седмица след края на лечиниието - абсолютно го няма! SVR24

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Тази дискусия за генериците и как се краде, хоспитализациите...мисля, че вече всичко е казано по темата и продължаването на ''за'' и ''против'' леко се изтърква вече. За да разберете защо вече не се изписва Виреад, а генерик, трябва да погледнете цялостната картина, а именно-патентът трае 20 години. В момента, в който изтече, други фармацевтични компании имат право да произвеждат същия медикамент, задължително със същите активни съставки, но разбира се цената е в пъти по-ниска. По целия свят пият генерици. Даже държави като Монголия, Египет и Грузия, за да вземат най-добрата цена за новите безинтерферонови терапии за хепатит С, сключиха директно договори с генерични компании, за да могат да лекуват най-много хора. Така е правилно и това е стандартна практика. И аз го подкрепям. Едно е да лекуваш 10 човека на година за по 100 000 долара, друго е 100 000 човека за 10 долара на месец. Цената на генерика в България е все още висока, но и тя ще падне с времето, и ще могат повече хора да се лекуват. Знаете ли, че и тук има пациенти сред нас, които не получават лечение? Защото все пак разполагаме с ограничен бюджет и лекарите трябва да се съобразяват и с това.

Така че аз не разбирам наистина, след като толкова много се изписа по темата, предоставих ви информация, вие самите може да потърсите в интернет, какво толкова ви притеснява и защо си мислите, че ние сме нещо повече от хората в Африка например, които получават генерично лечение за ХИВ на стойност 10 долара на месец например? Здравни осигуровки за 18 лева на месец.... В Германия са 300 евро. Все пак, освен да изискваме е хубаво и да си дадем реална представа за ситуацията в нашата държава и да сме благодарни, че и това имаме. Да, има проблеми, да и аз се сблъсквам с тях като пациент, вече 10 години, но поне имаме лечение.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен nasko83

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
 :clap:Евала, Силве! Изчерпателно както винаги....
Проблемът тук обаче е че има хора, които бъркат значението на думата "генерик" - свързвайки го автоматично с друг медикамент, а не е така. Разбира се, че трябва да сме "за" лечението с по-евтините генерици, които са същите медикаменти. Надявам се цената да падне още у нас, че да бъдат достъпни и за хора, които не могат в момента да се лекуват...Дай Боже!
HAPPINESS,
ONLY REAL
WHEN SHARED

Неактивен snd242

• Немедицинско лице
  • Генотип 3
    • Профил
Моята осигуровка е над 80 лв на месец. Никога не била 18 лева на месец. Пак не е кой знае колко, но до преди 1 година почти не съм ползвал услугите на мошениците в бяло, които са слуги на фармацевтичните гиганти. В повечето случаи не се лекува самата болест, а симптомите, прилага се така нареченото симптоматично лечение. Това е лапане на хапчета цял живот независимо от болестта. За какво да те излекуват, когато може да си касичка. Всички сме виждали как представители на фармацевтичните компании чакат пред кабинетите на личните лекари или са вътре и оферират.
GPто ми е споделял, че са му предлагали по 500 кинта на осигурен пациент за включване в изпитания на продукти.

И така, докато има дразнещи примери темата няма да се изтърка поне за мен.
- старт 197 498 IU/ml

• Global moderator
    • Профил
Това че на част от хората осигуровките са по 80-150 лв, не променя факта, че на 90 процента от населението е по 18 лева. Да не говорим за стотиците хиляди, които не плащат. А това, че лечението е поддържащо, защото няма измислен лек до момента, няма абсолютно никаква връзка с темата. Да не би хората в Германия, които внасят по 300 евро осигуровки и не лежат на всеки няколко месеца, за да се източва Касата, да се лекуват с нещо друго?
Това, че има организирана система на подкупни отношения между лекари и фармацевтични фирми е вярно и всички сме го виждали и знаем, но в случая не виждам връзката с това, че на Виреад му изтече патента и влезе официално генерик? АЗ също съм от пациентите, които преминават на генерика, но съм спокойна и бих искала и останалите пациенти да се чувстват спокойни относно лечението, ето защо не смятам, че е от полза за някого всяването на напрежение.

Много неща, които нямат никаква връзка по между си, се набъркаха в тази тема, което пък е причина голяма част от пациентите да си вадят погрешни заключения за качеството на медикамента. Нека да спрем дотук.

Неактивен snd242

• Немедицинско лице
  • Генотип 3
    • Профил
Не коментирах качеството на медикамента, а текущата му цена. Самият медикамент си е 100% еквивалент на оригиналното лекарство и върши същата работа. Разликата е само в опаковката и наименованието, все едно да си купите захар от два различни производителя.
- старт 197 498 IU/ml

• Global moderator
    • Профил
:clap:Евала, Силве! Изчерпателно както винаги....
Проблемът тук обаче е че има хора, които бъркат значението на думата "генерик" - свързвайки го автоматично с друг медикамент, а не е така. Разбира се, че трябва да сме "за" лечението с по-евтините генерици, които са същите медикаменти. Надявам се цената да падне още у нас, че да бъдат достъпни и за хора, които не могат в момента да се лекуват...Дай Боже!

Разбирам те.
Заради ето този цитат на Наско го казвам...защото не той, но много други пациенти набъркват всичко в едно и остават с грешни впечатления, че генерика е по-евтин заместител, който няма същите качества и съставки. Получила съм десетки запитвания последните седмици от ужасно притеснени и объркани пациенти, които като четат всички коментари накуп, не си правят труда да помислят рационално или да разграничат нещата и ето така се получават фалшивите новини.

Неактивен richard

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 69
    • Профил
Разликата между двете е под каква форма образно казано се доставя активното вещество което е еднакво за двата медикамента,а именно фумарат при Виреад и малеат при Тенофовира на Майлан.Попаднах на тази статия в нета https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://publishing.arbilis.com/wp-content/uploads/2013/09/NK_2008_6_8.pdf&ved=0ahUKEwjk_KX6hbTXAhVkG5oKHfXaCaUQFghNMAo&usg=AOvVaw2NyFLUYrh1Nu-ama8UmccB   .Явно в генериците се влагат други соли по финансови причини може би.

Неактивен BigBang

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
различните форми на съединенията на един медикамент се усвояват по различен начин според това как се разпадат в организма за да се освободи или синтезира нужното химично вещество което е крайният и търсен резултат. От тук идва и разбирането за чистота на медикамента, като се няма в предвит хигиената а неговото преработване в организма, колкото по директно се освоява то толкова е по чист медикамента.

(това са си мой расъждения, не претендирам да са 100% точни и не съм медицинско лице)

Неактивен Любо

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 41
    • Профил
Явно има разлика в качеството от самият производител на лекарството, не-зависимо от еднаквите съставки който влагат в него.Спомням си през 1995г. бях приет по-някаква програма за лечение с интерферон в болница  св. Иван Рилски. Бяха ми направили биопсия за да видят в какво състояние ми е дроба и се оказа че нямах до тогава данни за морфологични увреждания.
 Тогава завеждащ отделение бе проф. Захари Кръстев и на визитацията една сутрин попита лекуващият ми лекар за какво съм и след като му обясни че съм по програмата и пр.
ми погледна резултатите и видя че освен лека стеатоза от 10% всичко друго бе в норма.
Професора настоя веднага да бъда изписан и няма нужда да чакам новото лекарство за да бъда лекуван с него.Попитах, да продължавам ли да взимам  карсил. Думите му бяха ;Кирпич "
Ако имам възможност да съм взимал Легалон, който бил много по-изчистен от карсила.
Та, явно има някакво значение от самият производител на самото лекарство.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Публикации: 107
    • Профил
Първите ми впечатления от генерика са, че май ми направи възпаление на хранопровода, понеже имам навик да пия хапчето с 1 глътка вода. И вече го пия с 1 чаша вода, както е и препоръчително. Всъщност от замяната на тази сол (фумарат с малеат) може точно да се обостри въздействието върху лигавицата. Имах проблеми с преглъщането 2-3 дена и ужасни болки при по-твърда храна, но се оправих.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007