Тази дискусия за генериците и как се краде, хоспитализациите...мисля, че вече всичко е казано по темата и продължаването на ''за'' и ''против'' леко се изтърква вече. За да разберете защо вече не се изписва Виреад, а генерик, трябва да погледнете цялостната картина, а именно-патентът трае 20 години. В момента, в който изтече, други фармацевтични компании имат право да произвеждат същия медикамент, задължително със същите активни съставки, но разбира се цената е в пъти по-ниска. По целия свят пият генерици. Даже държави като Монголия, Египет и Грузия, за да вземат най-добрата цена за новите безинтерферонови терапии за хепатит С, сключиха директно договори с генерични компании, за да могат да лекуват най-много хора. Така е правилно и това е стандартна практика. И аз го подкрепям. Едно е да лекуваш 10 човека на година за по 100 000 долара, друго е 100 000 човека за 10 долара на месец. Цената на генерика в България е все още висока, но и тя ще падне с времето, и ще могат повече хора да се лекуват. Знаете ли, че и тук има пациенти сред нас, които не получават лечение? Защото все пак разполагаме с ограничен бюджет и лекарите трябва да се съобразяват и с това.
Така че аз не разбирам наистина, след като толкова много се изписа по темата, предоставих ви информация, вие самите може да потърсите в интернет, какво толкова ви притеснява и защо си мислите, че ние сме нещо повече от хората в Африка например, които получават генерично лечение за ХИВ на стойност 10 долара на месец например? Здравни осигуровки за 18 лева на месец.... В Германия са 300 евро. Все пак, освен да изискваме е хубаво и да си дадем реална представа за ситуацията в нашата държава и да сме благодарни, че и това имаме. Да, има проблеми, да и аз се сблъсквам с тях като пациент, вече 10 години, но поне имаме лечение.