Защото няма сигнали от пациенти, затова. Когато преди броени седмици съдихме нзок да премахне биопсията за хепатит С, защото освен че е ненужна и причинява болка на пациента, тя е едно източване на Касата (струва 1700 лв, вместо 15 лв за кръвни изследвания, които също измерват фиброза), да не мислиш, че Касата не е знаела и наблюдавала, че години наред се източва с биопсии? Знам за случаи, при които на пациент са му правили 5!!!биопсии с извинението, че не били взели достатъчно материал. Дали е така или просто са намерили начин да приберат едни 8000 лв? Този пациент също не пожела да подаде сигнал и цялата история се потули. За това, че успяхме да премахнем биопсията при С беше, че имаше пациент, който пусна сигнал и беше заедно с нас в делото. Затова, че успяхме да променим наредбата при кръводаряване (преди не известяваха директно хората, ако в дарената кръв има засечен хепатит, пускаха някакви писъмца тук и там, сега вече са длъжни да му звъннат директно на човека), помогна това, че пациенти излязоха неколкократно по тв и казаха :има проблем. Тогава аз, сдружението имаме основание да действаме легално, иначе ако няма пациентски сигнали, действията са ни безпочвени.
Няма как НЗОК сама да се сезира за нарушение, но ако пациент го прави, Касата е длъжна да провери сигнала. Това, което разбирам за ВМА е чудовищно, наистина чудовищно. Както казах неколкократно, ако решите да действате, сдружението е с вас и ще помогнем както и с каквото можем, включително и про боно адвокат, ако се наложи. Така че мислете и казвайте дали сте готови да пускате жалби. Аз съм на линия.
п.с. Предстои да уточним дали е наложителна и биопсията при хепатит В, защото според лекари, там положението било по-различно от хепатит С и имало медицински показания да се извършва. Ако се окаже, че не е необходима, и има пациенти, които да се включат към действията ни, искаме и това да променим.