Здравейте,
Приятелят ми е с хроничен хеп Б. Аз си направих изслседвания преди 3 седмици HBsAg, Anti-Hbc total и anti-HBs всичко е отрицателно. От над 5 години сме заедно и от моята глупост и страх не си направих досега ваксина, а предпочетох да я караме предпазливо. Винаги сме се пазили, а и той е доста стриктен в това отношение и слава на Бога ме е предпазил.
Сега сме решили да имаме бебе, а се оказа, че имам и проблем и генеколога ми препоръча да правим бебе колкото е възможно по скоро.
Исках да разбера какви са вариантите за схема на ваксина, въпреки че съм чела доста във форума реших да се консултирам и със спецаилист, но нещо не ми се получи.
Лекарката гастроентронолог в началото тръгна в посока, че той е на лечение, вирусното му натоварване е почти неоткриваемо и трудно би ме заразил. Аз много се изненадах на този отговор и я попитах за ваксината, тя каза да може да се ваксинирате няма проблем. Като говори само за схемата 0, 1, 6 месец и това беше.
Първо знам, че трябва да се ваксинирам и всякви други варианти би били глупости от моя страна и се излагам на риск и бъдещото ни бебче също. Но изпитвам неуписуем страх да го направя, имам няколко проявени алергиии към лекарства, едната доста сериозна към аналгин и това е една от причините да ме е страх. Също се страхувам и за други страничнии реакции описани в листовката които се проявят рядко, но изглеждат много страшни. Доколкото знам бебета и деца понасят по леко ваксината докато при възрастните може да се получат повече странични реакции.
Не знам как се процедира, тази ваксина с рецепта ли се купува? В онлине аптеките пише, че не се продава свободно. Може би трябва да ходя при личния лекар и той да ми напише рецепта. А и после къде мога да я намеря, не във всяка аптека я има.
Не знам и личния ми лекар как ще реагира, дали ще ми напише рецепта, особенно сега по време на коронавирусната пандемия, дали няма да сметне, че сега не е момента за ваксини. То и аз последния въпрос си го задавам.
Малко се поразкъсах с обесненията, конкретните ми въпроси са свързани с това:
1. Може ли някой да ме консултира да ли след поставянето на втората доза ваксина и изчакване на един месец може да пробваме с правенето на бебе. Като това означава, че е ако забраменея ще трявбва да пропунса трета доза и евентуално след раждането да подновя курса пак.
И дали би могло някаква по бърза схема да се приложи?
2. Към личния лекар ли трябва да се обърна за поставянето на ваксината? Трябва ли ми рецепта за закупуването й?
3. Как ви се струва поставяне на ваксина по време на пандемия?
4.Имали хора със някакви по сериозни проявени странични ефекти след поставяне на ваксината? Хора които имат проявени алергии към други лекарствени препарати и са си поставили ваксина за хеп. Б? До колко време след поставянето на ваксината могат да се проявят старничните ефекти?