Здравейте, освен хроничен хепатит Б с отрицателен е-антиген, имам ендометриоза и декември месец ми направиха лапароскопска операция за отстраняване на лезиите както в яйчниците, така и по тънките черва и в дебелото черво - докъдето може да се стигне, тоест почти доникъде. Оттогава насам нещата се влошиха още повече и започнах да правя кисти на жълтото тяло и още куп неща, няма много възможности за контрол, основно хормонални контрацептиви. Всички гинеколози вдигат рамене какво да ми изпишат и ме отпращат, а аз твърде често се тъпча с нестероидни, заради болки, симптоматично при кисти ми дават някакъв курс противозачатъчно или Дуфастон и се действа на парче. Медицината е дотука. Оттам нататък разни хора с тази диагноза си купуват добавки от рода на NAC, Витекс, indole-3-carbinol - общото между тях е, че осъществяват някакъв контрол над естрогена, но това, което ме притеснява е, че променят точно някои процеси в черния дроб и не знам как това би повлияло на човек с хроничен хепатит, с уговорката, че хепатитът ми е само под наблюдение без лечение и погрешна стъпка не знам как би се отразила. Гинеколозите не са запознати, а гастроентерологът на тема билки, добавки и хомеопатия е настроен негативно, счита ги за опасни, без необходимия контрол, какъвто има при лекарствените средства и че може да стане всичко... Затова се лутам между неправенето на нищо, избор на хормонални терапии и опитване на алтернативни средства... Много жени се подобряват с тези добавки, намаляват си размер на кисти и т. н., но те нямат хепатит. Затова, ако имате информация по темата, ще бъда изключително благодарна! Защото може пък и да са опция за мен, а от страх и незнание да се мъча напразно.