Автор Тема:  За яденето на салата от една чиния  (Прочетена 20184 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит B
В Бг е традиционно салатката в домашна обстановка да се сервира в една обща чиния и всеки от членовете на семейството да си взема от нея. Замислих се доколко е вероятно взаимното заразяване на цялото семейство по този начин (при положение, че има един болен от хепатит В, силно заразен, но без да подозира за това, както е в повечето случаи).
Питам се над това, защото в моето семейство (2 сестри + родители) сме се заразили взаимно, без да знаем как... (Хепатитът ни не е по рождение). Доколкото съм чела е препоръчително при един носител на вируса на хепатит В в дадено семейство да се ваксинират и останалите, с които има ежедневен домашен контакт, тоест заразяването става по-лесно, отколкото се предполага (в това число най-вероятно влиза и ползване на едно червило, нокторезачка и т.нат.). Нали вируса на хепатит В е горе-долу 50 пъти по-инфекциозен от ХИВ-вируса...

Бих искала да чуя мнение по темата - дали е възможно според вас заразяване с консумация на храна от един съд. :-\
« Последна редакция: Април 22, 2008, 13:32:46 от Силвана Лесидренска »

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: За яденето на салата от една 4иния
« Отговор #1 -: Април 22, 2008, 12:16:50 »
Колкото повече време минава, откак зная за хрон.хепатит на мъжа ми,толкова повече знанията ми за болестта си противоречат!Това ,че вируса на В бил 40-50 пъти по-заразен от ХИВ го чета за първи път!Странно,от 19 години сме заедно с моето "момче",децата ни са на 15 и 12 години,а само той е болен!Хранили сме се ,не само от една чиния,ами даже с общи прибори,/все пак преди болестта съм мила чинии,чаши и прибори със стандартните миещи препарати,/нокторезачки и пиличка също общи,спалното бельо и кърпите за лице също се ползват и перат по стандартния метод/не пера на 90 градуса,защото не сме венерологично отделение-както казва пералния ми техник/!Многократно сме превързвали и дезинфекциралии аз ,и той,децата ни -/които ,уви ,не са саксийни цветя/,за тях все пак има защита,ваксинирани са от раждането!

Дотук казаното,пак ме води към заключението,че каквото ти е писано,не можеш да избягяш от него!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: За яденето на салата от една чиния
« Отговор #2 -: Април 22, 2008, 12:31:56 »
Аз също приготвям салата в голяма купа, но всеки си сипва с прибори за сервиране така, че няма никакъв контакт. Не ядем от една чиния. Не мисля, че човек може да се зарази от храна. То така заразата ще пълзи във всички заведения за хранене. Това важи, но само за хепатит А. У дома може да се заразиш с хепатит Б или С само ако се ползват общи прибори като нокторезачки, самобръсначки, ножички, т.е неща върху, които може да попадне кръв.
« Последна редакция: Април 22, 2008, 12:58:25 от anita »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Април 22, 2008, 12:44:35 »
Това важи, но само за хепатит А, а той се предава по въздушно капков път.
Искам да направя малко уточнение. Хепатит А се предава по орално-фекален път, не по въздушно-капков. Т.е. с при ядене с ръце на едни и същи храни, или чрез преминаване на предмет или храна от устата на заразения, и се приеме през устата на другия. Също може да се случи и ако някой не си измие ръцете, след като е ходил до тоалетната, и след това пипа храни, които други биха могли да консумират.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Април 22, 2008, 12:49:55 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Публикации: 174
    • Профил
« Отговор #4 -: Април 22, 2008, 12:56:10 »
Да, на мен ми е известно,че заразяването става по полов и кръвен път, но се замислих, ако носителя на хепатит В има кървящи венци, а другият, здравият има херпес, примерно, на устата? Може и правя от мухата слон, но все пак ми се искаше да чуя вашето мнение.
Относно инфекциозността - имам подробна малка книжка от 30 стр., получена от чернодробния център, където се лекувам (не е в Бг) с основна информация, която трябва да знам специално за хепатит В. Сега чета от нея, че този вирус се води 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН. Дори една милионна част от вируса, намираща се в кръвта, може да доведе до зараза. (Предполагам, че има значение броя на копията на вируса, което е индивидуално). Както и че вирусът е много устойчив на дезинфекционни средства.
Все пак риска вирусът да бъде предаден по полов път без кондоми е изчислен на поне 30-40%. Обикновено има по-голям риск вирусът да бъде предаден по полов път от мъж на жена и по-малък от жена на мъж.
Относно риск при домашни условия е споменато, че практически такъв риск не се очаква, но все пак трябва да се избягва ползването на общи съдове, като чаши и чинии. Те не трябва да бъдат почиствани по специален начин, както и прането. Това, което трябва да се избягва е ползването на общи четки за зъби, машинки за бръснене, игли, ножички за рязане на нокти или пособия за маникюр (гъба при къпане и червило не се споменават, но според мен носи рискове).
Това е набързо преведено от написаното в книжката.
« Последна редакция: Април 22, 2008, 13:26:58 от Мариана Стефанова »

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #5 -: Април 22, 2008, 13:24:30 »
За възможност от заразяване с вируса на хепатит В при ползване на едни и същи прибори за хранене и при консумация на храна от една и съща чиния за пръв път чух от Д-р Желев от клиниката по гастроентерология "Иван Рилски". Макар и риска от заразяване по този начин да е минимален - той съществува. Освен в кръвта - вируса на хепатит В е открит и в телесните течности (слюнка, пот, сперма). Именно затова той е разпространен много повече и когато се открие заболяването е задължително да се направи ваксина на всички членове на семейството.
За моя радаст аз не съм успяла да предам вируса на децата и на съпруга ми. И двамата ми сина са родени преди 1992г. и нямаха ваксина при раждането. Ваксинирах ги в края на 2006, когато разбрах, че имам активно заболяване. А всъщност австралийския антиген ми го откриха още през 1999г., но тогава ми казаха, че вероятно съм само носител и няма нищо страшно. Никой не спомена нито за ваксини, нито за някаква опасност да заразя околните.
Но пък двете със сестра ми по някакъв начин сме се заразили от баща ни, който имаше хроничен хепатит и почина от рак на черния дроб преди повече от 15 години.

Неактивен Ме

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 53
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #6 -: Февруари 02, 2014, 23:30:34 »
Здравейте,
от прочетеното дотук ми стана ясно, че има макар и малка вероятност, ако ходя на хости да заряза домакините. Прав ли съм?
Има ли някакви специални препарати за миене на съдовете?

Неактивен pgzenga

• Немедицинско лице
  • Публикации: 155
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #7 -: Април 02, 2015, 15:03:08 »
Точно това попитах и аз преди малко в съседна тема. Ще чакам коментари.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Публикации: 79
    • Профил
« Отговор #8 -: Юни 17, 2019, 17:05:16 »
По отношение на заразяването знам, че има и значение дали си с отрицателен антиген или положителен...
аз съм с отрицателен, но изтръпвам, когато някой от родата, който не знае за диагнозата ми, реши да ми дояде салатата или да си сложи от моя гланц за устни, който съм използвала преди половин час, помоли ме да си пийне глътка от моето шише с вода и т. н., на което не знам как да отговоря, те казват:"Не сме гнусливи и сме си близки" или "В моя клас 15 човека пият от едно шише"....
« Последна редакция: Юни 17, 2019, 17:13:14 от edna_ot_vas »

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
« Отговор #9 -: Юни 23, 2019, 18:08:52 »
Тази тема вълнува и мен- не точно салатата а как точно се предава б хепатита.Имам го от 10 години документално и знам за него от 6 месеца .Не съм заразил нито жената нито децата
Мисля че всичко зависи от концентрацията на вируса колкото е по малка толкова не сте заразни.
Когато копията са милиони човек става доста заразен.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Публикации: 79
    • Профил
« Отговор #10 -: Юни 23, 2019, 23:15:53 »
Зависи и от това дали си с положителен или отрицателен е-антиген.

Неактивен Velimira

• Немедицинско лице
  • Публикации: 128
    • Профил
« Отговор #11 -: Юни 25, 2019, 23:24:15 »
Не е точно така. Вирусния товар е определящ за това доколко си заразен. Ако имаш милиони копия вероятността да предадеш вируса е по-голяма, защото тогава той може да се съдържа не само в кръвта, но и в други телесни течности. Но на практика има ли вирус има и риск. Както вече знаем товара може да варира според момемтното състояние и никога не можеш да знаеш колко е висок. Затова е важно да се правят регулярни изследвания, за да се види горе-долу как върви репликацията на вируса - дали е стабилна в ниски граници или варира нагоре надолу... Моля да ме поправите ако греша...

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #12 -: Юни 25, 2019, 23:38:52 »
Аз съм с положителен анти ген,ако не греша Анти Hbe 0.002- виросния товар ми под 1000 и с вироса съм бил при целия ми сем живот имам  две деца и жена която не се е заразила,ползва ли см общи четки за зъби и какво още не.
Днес бихме ваксина на голямото ми дете което е на десет.Трудно намерих ваксина за деца.Сега ми остава да склоня жена ми.Станал съм пароноиик на тема зараза- да не се порежа ,мога ли да ги заразя ако приготвям храната аз и така....

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #13 -: Юни 25, 2019, 23:41:38 »
При пациенти с HbeAg отриц.вирусният товар по правило е по- нисък , от колкото при тези, които са HbeAg пол. Така че да, вирусният товар има значение дали може да възникне инфектиране със слюнка например. Но това е в страната на хипотезите, ако има отворена рана в устата на другия човек, ако вирусният товар е висок, ако, ако....

Наскоро четох един доклад за случаите на диагностицираните за 2017 инфекции с хеп.В в Европейския съюз и каква изненада: 1/3 е предаден по сексуален път, 1/3 по т.нар. медицински начин (зъболекари, операции и т.н.), битовия начин не мисля ще беше отделен изобщо като категория.
Така че не се притеснявайте за ситуации като ядене от една обща чиния, не побърквайте и близките си на тази тема, това е един излишен за всички стрес.

п.с.Ако вирусният товар е негативен (както е при хората на лечение), те не могат да предават вируса  по никакъв начин, вкл.кръвен и сексуален.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #14 -: Юни 26, 2019, 00:05:42 »
 :congrats:извинявам се предварително - ще изместят темата.
А кой хора с хипатит Б имат шанс да изчистят вироса ,
С положителен или отрицателен анти ген.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #15 -: Юни 26, 2019, 09:01:39 »
И да, и не. Независимо от е антигена дали е положителе или отрицателен, има много малка вероятност около 3%от пациентите на дългогодишна терапия да загубят австралийския антиген и да образуват антитела (вирусния товар трябва да е трайно негативен, HbsAg /-/,anti HbS /+/). Това се счита за т.нар. излекуване, НО има една частица от вируса, която остава завинаги вградена в чернодробните клетки - cccDNA, и дори при т.нар. излекуване, тя може след време да започне да генерира нови вируси и инфекцията да се завърне. Това става обикновено при голям срив на имунната система (химиотерапия и т.н.). Ето защо:
Човек, преболедувал хепатит В, не може да дарява кръв
Лекарите препоръчват ехограф веднъж в годината на излекувалите се, защото понякога, макар и много рядко, тези хора продължават да развиват чернодробно заболяване,именно заради cccDNA.

Така че ако накратко трябва да заключим-хепатит В истински никога не може да бъде излекуван/изчистен.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #16 -: Юни 27, 2019, 14:32:26 »
Нека бъдем оптимисти и вярваме в доброто пък дано намерят лек!!!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #17 -: Юни 27, 2019, 14:45:53 »
Това, че имаме хепатит, не означава, че не сме оптимисти, напротив  :girl_wink:

Неактивен mima

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #18 -: Юли 02, 2019, 18:07:37 »
Да вмъкна и аз моят скромен опит с хепатит Б.Аз съм с  HbeAg отриц.антиген и когато ми го откриха преди 7м,бях с висок вирусен товар -2300000 IU/ml.Не съм заразила нито моите 2 деца,нито техните деца.А пък мъжът ми го е преболедувал и оздравял ,дори не  сме разбрали кога е станало това.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #19 -: Юли 03, 2019, 00:16:35 »
Здравейте.
Този вирусен товар може и да не бил голям винаги.
На внуците може би е сложена ваксина.
А пък вие кога сте се заразили никой не знае.
Факт е че съпруга ви  се е заразил или той ви е заразил и е изчистил вироса.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007