Благодаря на Ради за темата и на Дани за обясненията!
Не съм споделяла,но откакто знаем за хепатита ,а и преди това си купувахме мляко от кварталния млекар!Имаше периоди ,в които го правехме на седмица по веднъж и използвах млякото за кремчета(докато бяха по-малки децата),за сладкиши и т.н.Рядко ми се занимаваше ,да квася мляко(макар да съм го правила в онези години,когато децата ми бяха бебета).
Но ,откак започна да отслабва Румен полагах неистови усилия да яде пълноценни храни,само и само да не отслабва повече!Започнах да правя кисело мляко,като първата закваска взех от млекаря и наистина правеното от мен мляко,нямаше нищо общо с купеното от магазина(дето след половин месец в хладилника ,още става за ядене)!
Е,особено след началото на лечението,когато Н.В. Бонев взе да става сянка,квасех 2 пъти седмично 2 л. мляко!И той ,също като едно бебе -ставаше сутрин препичаше си 3 филиики пълнозърнест хляб+купичка мляко и така сутрешната закуска беше питателна и ненатоварваща!
Аз и до днес не ям нито кисело ,нито прясно мляко,освен на таратор,или десерт в летните жеги!Затова с ужас гледах на срещата в Троян каните с айрян
,после и в Търново,че и в Стара Загора
,просто никога не съм го пила!Но,пък до 3-годишна ,не съм хапвала друго освен мляко(може би тогава съм си взела полагащото ми се)!
Та,преди края на лечението на Румен,ми попадна информация за това ,че хората със болен черен дроб,не трябва да консумират пълномаслени храни-мляко,сирене,кашкавал и т.н.!Тогава каква стихия се разрази в къщи-аз твърдя,че е вредно,а опонента ми каза:Аз ще си ям млякото,от теб искам само да го правиш!
Сега мога да кажа,че яде кисело мляко по-рядко,защото има апетит и за други храни,не както по време на лечението,а с това и моята грижа намаля!
Убедена съм ,че трябва да се консумира с мярка и съвест,разбира се!А това ,че колкото по-обработена е храната,толкова по-вредна би била,съм съгласна!В противен случай,ще станем безсмъртни!
Благодаря за търпението ,че май се поолях!!
Поздрави,Теди