Автор Тема:  Отрицателен резултат за anti-HBs след направена ваксинация с ваксина Twinrix  (Прочетена 35473 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 33
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте, отново! Искам да попитам нещо, което ме интересува.
Ваксинирах се преди 6 месеца с ваксината Twinrix, по описаният начин, но след направено изследване anti-HBsAg излиза, че нямам изграден имунитет  (<2.00ml).
Какво да правя оттук нататък и към кого да се обърна за помощ? Объркана съм?
« Последна редакция: Април 15, 2012, 21:09:08 от Радослав Русинов »

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Повтори изследването след 1 месец.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
От поставянето на третата доза е минало 1 месец,затова съм притеснена.Изследването си го правих в лаборатория Рамус.Възможно ли е да е станало грешка в изследването или просто не ми е подействала ваксината, или съм болна и затова не съм изградила антитела срещу вируса? Много са въпросите!

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
 Може ли някой,който е по-запознат с Хепатит Б и с ваксините да ми отговори на въпросите! :scream:

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Бисерка,опитай в друга лаборатория,макар,че всеки организъм е строго индивидуален и създаването на имунитет също!
Аз месец след 3-тата доза имах  число  над 1000!Дори не си спомням мерната единица,но числото ми се запечата!Така,че  провери и другаде!

Поздрави,Тедибон

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравейте! Търся съвет от някой компетентен във форума, разбиращ от хепатит Б. Преди седем месеца си поставих ваксина срещу хепатит А и Б- Twinrix. Поставих я по схема както беше описано, на избрана от мен дата -1 доза,след 1 месец на същата дата втората доза ,и след 6 месеца третата доза. След това изчаках 1 месец и си направих изследване в лаборатория Рамус, изследвах anti-HBsAg - и резултатът е отрицателен. Това означавало,че нямам изграден имунитет към вируса. От тук нататък не зная,какво да правя? Някой ще ми даде ли съвет?  :scream: :angry3:
« Последна редакция: Април 15, 2012, 21:07:12 от Радослав Русинов »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Здравей, Бисерка!
Изследването за антитела би трябвало да се направи 1 месец след поставянето на третата доза от ваксината. Ти си спазила това услове, така че проблема не може да идва оттук.
Друго важно нещо, което трябва да направиш, е да повториш изследването за антитела в друга лаборатория, и то в лаборатория, на която имаш доверие.
Ако резултатът се потвърди и в другата лаборатория, следват други разсъждения.
5%-10% от хората, въпреки поставените 3 дози на ваксината, не успяват да изградят имунитет (т.е. имат резултат от anti-HBs изследването, по-нисък от 10 mIU/mL).
Ето цитат от една статия на нашия сайт, който може да ти бъде полезен:
Цитат
Хепатит B и бременност - Период след раждането
...
Липса на отговор на ваксината
...
Лошият отговор на ваксината може да бъде преодолян с подсилващи ваксинационни протоколи чрез увеличаване на дозата или броя на дозите. Според някои изследвания, промяната на мястото на поставянето на ваксината от интрамускулно на интрадермално (подкожно) би могло да подобри имуногенността и да бъде ценово-ефиксано. В същото време други проучвания не са стигнали до такива заключения, като при тях резултатите при интрамускулното и подкожното поставяне са били близки, въпреки, че при подкожното поставяне може да се използва по-малка доза. Тъй като дозата и броя на подкожните инжекции е различен при различните изследвания, и тъй като не се знае колко дълго ще се задържи индуцирания anti-HBs титър при този начин на ваксиниране, не може да се направи категорично заключение по този въпрос.

Пациентите с хронично чернодробно заболяване също имат недостатъчно добър отговор на хепатит B ваксинацията. Тежестта на чернодробното заболяване, в допълнение с възрастта и генетичната предразположеност също може да играят важна роля. Например, хроничните алкохолици имат неадекватен отговор на хепатит B ваксинацията, особено когато заболяването е напреднало.
...
Значи, гледайки тези препоръки, би могла да пробваш с по-голяма доза на ваксината, както и с по-голям брой дози. Също така, може да се пробва промяна на мястото на поставянето на ваксината. Но всички тези стъпки трябва да се предприемат след консултация с хепатолог.

Друг вариант - пробвай да си поставиш ваксината Engerix-B, която е само за хепатит Б. Според някои хепатолози, тя е по-ефективна за хепатит B, в сравнение с комбинираната за хепатит A и B.

Още един вариант е да провериш дали нямаш някое друго хронично чернодробно изследване. Например, изследвала ли си се за хепатит C?

Друг, по-сложен вариант, е да се постави друг тип ваксина за хепатит B (това e рекомбинантнa ваксинa за хепатит B, съдържащa всички три S компонента на вирусната обвивка), която може да помогне при случаи, при които нормалната рекомбинантна ваксина не е успяла да изгради имунитет. Но в България, доколкото знам, няма такъв тип ваксина.

Още един вариант, за който се сещам, при който не би се изградил имунитет, е в случай, че човек вече има хроничен хепатит Б. Но, както знаем от предишните твои изследвания, ти нямаш и не си прекарвала в миналото хепатит B.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен eli13

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Тотално не съм в час за хепатит Б, но защо виждам, че изследването, което Бисерка е направила и това, за което говори Ради, са различни.

• Профил
    • My Home Page
anti-HBsAg и anti-HBs са два начина да се запише едно и също изследване  :wink3:

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Благодаря за изчерпателния отговор. Но от всичко прочетено дотук,си мисля, че съм с хроничен хепатит Б. Какво ще кажеш да си направя един ПСР той дали със сигурност,ще потвърди или отхвърли диагнозата.Вече не вярвам на другите тестове!!! :scream:

• Профил
    • My Home Page
Това е най-малко вероятното, защото имаш отрицателен резултат от anti-HBc total изследването.

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Вече не зная на кого да вярвам,защото първото изследване на anti HBc- total,което си направих беше положително в лаборатория Писанец,а останалите две съответно в Бодимед и Кандиларов,бяха отрицателни.Затова й сложих ваксината!!! Така ми каза доктор Симонова от ВМА-София, да ги повторя и ако са отрицателни да се ваксинирам,пък сега ваксината не ми е подействала.....Не знам какво да правя???

• Профил
    • My Home Page
Имаш много различни варианти, опитал съм се да изброя всичките по-горе.
Можеш да повториш anti-HBc total и anti-HBs изследванията в друга лаборатория.

Неактивен Biserka

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Обясни ми нещо повече за този ПСР, не го разбирам? :sad3:Кога се прави? И каква му е целта?

• Профил
    • My Home Page
ПСР-а търси директно за следи от вируса. Той е най-точното изследване при вирусния хепатит B и C, защото търси директно вируса. Проблемът е, че това изследване е строго специализирано и струва поне 150 лева.
Питаш ме за мнението ми и аз ти казвам - не виждам никаква нужда да си пускаш ПСР за хепатит B, ако anti-HBc total изследването ти е отрицателно. Много по-евтино ще ти излезе да си пуснеш още 1-2 изследвания в друга лаборатория, отколкото да пускаш ПСР.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007