А нещо от рода на петиция, която да се подпише от повече хора дали би имало някакво значение и да помогне също? Аз например в момента не живея в България, но се интересувам как са нещата там и всъщност една от причините да не искам да започна лечение в чужбина е именно, защото ме е страх, че като се прибера в България ще трябва да минавам през абсурдната система.. В случая за съжаление не мисля, че мога да подам жалба за нещо, което евентаулно би ме засегнало някога но може и да греша.
Как точно би те засегнало това, да потърсиш отговорност на институциите? Не ме разбирай погрешно, не те обвинявам, разбирам чудесно притеснението ти, но ако всички сме така, тогава какво ще постигнем? Аз също съм пациент с хепатит В, по време на протестите за достъп до лечение през 2016 г, от нзок една особено ''приятна'' личност ми намекна, че ще имам проблем с лечението си, ако продължавам. Мислиш ли, че това ме спря? Или пък че посмяха да направят нещо? Какво, ще ми забавят протокола ли? Веднага ще подам жалба и ще се обърна към адвокат.
КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ, ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОМЯНА. Иначе как ще се случи тя? Ще очакваме на някой друг? Ами и другият това ще си каже и няма да направи нищо и ще се въртим в омагьосан кръг. Не се страхувайте, бъдете смели, пишете жалби, имайте активна гражданска и пациентска позиция.
От петиции няма смисъл. През 2016 г. правихме и беше подписана от 200 човека. Има смисъл от жалби, писма до НЗОК и Обмудсман (МЗ няма касателство към процедурата по лечение). Бих подготвила примерна такава, но мисля, че зависи от всеки да напише през своите очи какво иска да се промени в системата за лечение. Това са адресите и лицата, към които да се обърнете:
Управител на НЗОК - Проф. д-р Петко Ненков Салчев имейл за завеждане на писма:
delovodstvo@nhif.bg Омбудсман Доц. д-р Диана Ковачева, форма за подаване на жалба:
https://www.ombudsman.bg/form