Здравей, Джина
Позволих си да променя отговорите на анкетата, която си пуснала, така че да запазя въпроса ти, само добавих 4 варианта на отговор, за да може да бъде по-лесно в избора на хората, които решат да участват в анкетата.
Относно предаването на вируса по полов път, и аз съм на същото мнение като kasmetkata и Таня. Вероятността от заразяване по полов път се оценява на не повече от 1%, което наистина лекарите го водят по-скоро като теоретичен шанс. Засега, доколкото знам няма официално регистриран случай, в който да е напълно изяснено и доказано че е имало заразяване по полов път. Установяването и доказването на такова нещо наистина е почти невъзможно, но всеобщата оценка е че хепатит C не се предава по полов път. Затова и тази болест не се води
полово предавана болест. Ако заразяването стане по време на полов акт, то тогава то най-вероятно пак е станало по кръвен път, при наличието на раничка или кръв, която да проникне в кръвния поток на партнъора чрез друга рана, която той има и която да влезе в досег с кръвта на сексуалния му партнъор. Виждаш, че за да стане това по време на полов акт, то трябва да има обмяна на кръв между двамата, което в нормалния случай не се случва. При полово предаваните болести заразяването става чрез предаване на т.нар. патогени през лигавицата на вагината или пък през главичката на пениса. Извинявам се, че трябва да съм толкова директен в цитатите, но няма как да отговоря точно на въпроса ти. Смята се, че вероятността от заразяване по този начин е около 1%. Така, че наистина е теоретична. Не така стоят нещата за хепатит B, която е полово предавана болест и определено може да се предаде по полов път.
Според мен по-важното за теб е кога да кажеш на партнъора си. Аз мисля, че ако говорим за сериозна връзка е важно да си имате доверие един на друг и ако започнете връзката си с лъжа от твоя страна, в момента в който решиш да му кажеш е много по-опасно той да се разочарова от теб заради това, че си го лъгала, отколкото да се притесни за здравето си.
Ако съумееш да му разкажеш за себе си и проблема си по-нормален и естествен начин и успееш да го информираш подробно за опасностите, мисля че има шансове да приеме нормално новината и да не се притесни за себе си и за това, че може да се зарази.
Разбира се, ако решите да правите секс с презерватив ще е още по-добро решение, защото ще изключите дори и малката вероятност той да се зарази.
Мисля, че все пак не е важно какво мислим ние или какво те съветваме, по-важното е ти да постъпиш така както ти смяташ, че е най-добре.
Нямаш болест, която да го застраши по някакъв начин, особено ако правите секс с презерватив. Ако имаше хепатит B със сигурност щях да те посъветвам задължително да му кажеш, защото иначе поемаш риск. Когато говорим за хепатит C, нещата със заразяването по полов път поне за мен не изглеждат така, а са по-скоро принципни и зависят от това какви са вашите отношения.
Поздрави,
Радо