Анкета

Смятате ли, че може да се заразите с Хепатит С по полов път?

Да, смятам че е възможно
5 (20.8%)
Не, не смятам че е възможно
1 (4.2%)
Смятам, че е възможно, но вероятността е много малка
18 (75%)
Не знам, не съм запознат(а)
0 (0%)

Общ брой гласове: 24

Автор Тема:  Искам да разбера дали по полов път може да се предаде Хепатит С  (Прочетена 13824 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здрасти на всички!От две години имам хепатит С в кръвта-черния ми дроб е добре.Сега имам приятел,но все още не съм му казала че съм болна.Все още не сме правили секс,но искаме,а пък аз се притеснявам дали по полов път мога да го заразя.Защото някой лекари ми казаха че по полов път не може,а в интернет чета,че въпреки и рядко може да се случи,а дори и чрез слюнка можело.Чудя се кога да му кажа...трябва да е преди да правим секс,защото той трябва да реши дали иска да поеме този риск...
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен kasmetkata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
Здравей, на мен също в началото ми казаха, че по полов път не се предава и става само при нетрадиционен секс свързан с по глуби методи и кървене.По - късно разбрах, че всяка инфекция предавана по кръвен път се предава и по полов.Това от един филм го чух.Знам, че вероятността е съвсем малка , но съществувала.А за слюнката не е истина.Щом не си с жълтеница и вируса не е активен нестава.Трябва да ти кървят венците, а на него в устата да има ранички, за да го заразиш.Ако това ще те успокои съм омъжена  и не използваме презерватив, но внимавам с кървенето по време на цикъл и не практикувам груб секс за сега мъжа ми е здрав.Но си длъжна да кажеш на гаджето си, че имаш хепатит и той да реши.Не съм медицинско лице, но за 3 години от както съм наясно какво нося се интересувам  от нещата и знам това.Дано съм ти от полза.Аз също съм с хепатит С.

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
Az sam 4ela 4e veroqtnostta da se predade hep C po polov pat e 1%. Edna med sestra mi kaza 4e poloviq pat na predavane sa6to e kraven, za6toto pri tarkaneto moje da preminat kravni kletki ot ediniqt organizam v drugiq. Ako izpolzvate prezervativ oba4e nqma nikakva opastnost.
Kolkoto do slunkata znam specialno za SPIN 4e moje da  se predade taka, no trqbva da se obmeni 2 litra slunka, koeto e na praktika nevazmojno. Predpolagam 4e i za hep C e sa6toto, taka 4e nqma za6to da se pritesnqva6.
Spored men  trqbva da kaje6 na priqtelq si 4as po skoro. Ako toi te ostavi za tova zna4i ne te obi4a i ne te zaslujava.

Неактивен kasmetkata

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
А аз четох, но не си спомням къде, че вероятността е 0.06 процента.А за това, че половото предаване отново е кръвно съм съгласна но и в единия и в другия партньор трябва да има вход т.е. раничка през която да проникне кръв от заразения партньор.Знам също, че хомосексуалните контакти са най опасни.И наистина съобщи час по скоро.Той има право да знае.И все пак се пазете.Неползвайте общи нокторезачки, четки за зъби.И така .

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Здравей, Джина
Позволих си да променя отговорите на анкетата, която си пуснала, така че да запазя въпроса ти, само добавих 4 варианта на отговор, за да може да бъде по-лесно в избора на хората, които решат да участват в анкетата.
Относно предаването на вируса по полов път, и аз съм на същото мнение като kasmetkata и Таня. Вероятността от заразяване по полов път се оценява на не повече от 1%, което наистина лекарите го водят по-скоро като теоретичен шанс. Засега, доколкото знам няма официално регистриран случай, в който да е напълно изяснено и доказано че е имало заразяване по полов път. Установяването и доказването на такова нещо наистина е почти невъзможно, но всеобщата оценка е че хепатит C не се предава по полов път. Затова и тази болест не се води полово предавана болест. Ако заразяването стане по време на полов акт, то тогава то най-вероятно пак е станало по кръвен път, при наличието на раничка или кръв, която да проникне в кръвния поток на партнъора чрез друга рана, която той има и която да влезе в досег с кръвта на сексуалния му партнъор. Виждаш, че за да стане това по време на полов акт, то трябва да има обмяна на кръв между двамата, което в нормалния случай не се случва. При полово предаваните болести заразяването става чрез предаване на т.нар. патогени през лигавицата на вагината или пък през главичката на пениса. Извинявам се, че трябва да съм толкова директен в цитатите, но няма как да отговоря точно на въпроса ти. Смята се, че вероятността от заразяване по този начин е около 1%. Така, че наистина е теоретична. Не така стоят нещата за хепатит B, която е полово предавана болест и определено може да се предаде по полов път.
Според мен по-важното за теб е кога да кажеш на партнъора си. Аз мисля, че ако говорим за сериозна връзка е важно да си имате доверие един на друг и ако започнете връзката си с лъжа от твоя страна, в момента в който решиш да му кажеш е много по-опасно той да се разочарова от теб заради това, че си го лъгала, отколкото да се притесни за здравето си.
Ако съумееш да му разкажеш за себе си и проблема си по-нормален и естествен начин и успееш да го информираш подробно за опасностите, мисля че има шансове да приеме нормално новината и да не се притесни за себе си и за това, че може да се зарази.
Разбира се, ако решите да правите секс с презерватив ще е още по-добро решение, защото ще изключите дори и малката вероятност той да се зарази.
Мисля, че все пак не е важно какво мислим ние или какво те съветваме, по-важното е ти да постъпиш така както ти смяташ, че е най-добре.
Нямаш болест, която да го застраши по някакъв начин, особено ако правите секс с презерватив. Ако имаше хепатит B със сигурност щях да те посъветвам задължително да му кажеш, защото иначе поемаш риск. Когато говорим за хепатит C, нещата със заразяването по полов път поне за мен не изглеждат така, а са по-скоро принципни и зависят от това какви са вашите отношения.

Поздрави,
Радо

Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 68
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
   Здравей Jina,наистина много спорен въпрос е това. Аз и моя приятел година и половина правихме секс без предпазни средства (дори когато съм била в цикъл) преди да разбера че съм болна от хеп С и въпреки това това той е чист.Още ми става  лошо като си помисля на какъв риск съм го подложила.Моя съвет въпреки малката вероятност той да се зарази ползвайте предпазни средства.Успех и до скоро ;)

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
Jina,

vsichki ti dadoha izcherpatelni otgovori. kato cialo po goliam e riska da go zarazish ot chetka za zabi, samobrasnachka!!, noktorezachka, nojica. zatova vnimavai s tia kozmetichni raboti v baniata, t.e. polzvai samo tvoi i gi pazi ot nego. kolkoto do tova kak i koga da mu kajesh e truden vapros i neznam kakuv savet da ti dam. ako iskash dalga i seriozna vrazka, moje bi shte e po dobre toi da znae po otrano... polzvai prezervativi i shte namalish veroiatnosta za kakvoto i da e.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
Искрено благодаря на всички за информацията.Помогнахте ми доста  ;) Всичко мина добре ;D
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007