Здравей, Марчела!
Най-вероятно цитираш тази новина:
Устройство на изкуствен черен дроб подобрява преживяемостта при пациенти с хепатит В и С и декомпенсирано заболяване.
Това е устройство, което е в процес на клинични изпитвания за момента само в Китай. Шансът то да се появи в България в скоро време е минимален, защото то все още не се е наложило на пазара, и ако компанията реши да го предлага на някой друг пазар, то със сигурност България няма да е от първите с списъка, а по-скоро това ще е САЩ, като имаме предвид, че компанията-майка е американска.
Това, което можеш да направиш, е да се опиташ да се свържеш с компанията Viral Therapies - тя има сайт, освен това има и дадени телефони за контакт с нея. Така ще получиш информация от първа ръка.
Не мисля обаче, че в случая с твоя близък това е най-подходящия избор за него. ELAD е изкуствен черен дроб, който е предназначен да подпомогне всички пациенти, които са с остра чернодробна недостатъчност (т.е. черния им дроб е отказал да работи за много кратко време), за които пациенти винаги основния проблем, е че не може в толкова кратък период да бъде открит донор и да им бъде извършена чернодробна трансплантация. Така, че това устройство цели да осигури преживяемост на такива хора, докато чакат за донор.
Може би най-добрия вариант във вашия случай е да започнете стандартното лечение, като същевременно се включите в листата на чакащите за чернодробна трансплантация. Ако нещата се влошат, тогава с малко късмет може да се намери подходящ донор, преди състоянието на черния дроб да достигне до чернодробна недостатъчност.
За това какво решение да вземете, разбира се, основно трябва да разчитате на лекуващия лекар, аз тук просто давам някои идеи без да имам пълната информация за твоя близък, а освен това не съм и лекар. Не забравяйте, че ако не сте доволни от неговото отношение, може да потърсите и второ и трето мнение. А при такава сериозна диагноза, според мен, търсенето на второ и трето лекарско мнение, е много важно, за да сте сигурни, че получавате най-добрата лекарска помощ във вашия случай. Ако варианта "включване в листата на чакащите за чернодробна трансплантация" е едно от нещата, които предлага вашия лекар, то тогава мисля, че може да ви е полезна тази тема от форума:
Процедурата в България за чакащите за чернодробна трансплантация.
Надявам се и ви пожелавам нещата да се оправят само със стандартното лечение и твоя близък да се пребори с това заболяване!
Поздрави,
Радо