Автор: Liz Highleyman
Дата: 7 февруари 2014
Съществуват основателни данни, че кафето има полезно въздействие при хората, изложени на риск от фиброза на черния дроб и че има правдоподобни биологични механизми, които обясняват защо това е така, според уводна статия в януарския брой на онлайн изданието Hepatology. Те, обаче, предупреждават, че количеството, необходимо за постигане на такъв ефект, може да се окаже доста по- голямо отколкото повечето хора могат да понесат.
Все по-голям брой научни изследвания показват, че пиенето на кафе – а вероятно и консумацията на кофеин въобще – е свързано с намаляване на напредването и дори подобряване на чернодробната фиброза при хора с хронични чернодробни проблеми, включително хепатит C и мастен черен дроб (чернодробна стеатоза).
"Публикуваните епидемиологични данни показват обратнопропорционална зависимост между консумацията на кафе (а потенциално и други напитки с кофеин) и фиброзата на черния дроб, а усложненията от нея са сериозни и бързо се натрупват," пишат Jonathan Dranoff и колегите му от University of Arkansas for Medical Sciences.
Едно многочислено проучване е установило, например, че при хората, попадащи в 20-те процента най-големи консуматори на кафе, рискът от повишаване на ALT– указание за чернодробно възпаление, което с течение на времето води до фиброза– е под една трета в сравнение с този при 20-те процента на дъното на консуматорската таблица. Друго проучване показва, че вероятността за чернодробна цироза намалява стъпаловидно с увеличаване на дневната консумация на кафе.....
Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив:
Може ли да помогне кафето за предотвратяване на чернодробната фиброза?