Незнам дали не клоня много от темата, но ми се иска да споделя нещо което не ми е много ясно относно дезинфекцията, за която стана дума.
По принцип на всеки лицензиран дезинфектант, използван за медицински цели е задължително на етикета да е упоменато срещу какви бактерии, вируси и т.н. е предвиден. В някой случаи пише нещо общо, а именно: "Широкоспектърно, антимикробно, бактерицидно, фунгицидно, туберколоцидно, антивирусно и антипротозойно действие" - в случая визирам дезинфектанта "Braunol", представляващ воден разтвор на повидон йод. Показан е за обработка на кожа, лигавица, рани. На друг препарат-дезинфектант "Skinsept Color" е упоменато: "Препаратът е с бактерицидно, включително туберколоцидно, вирусоцидно (
HBV/HIV), фунгицидно (C. albicans)". Предназначен за лична хигиена на човека. Категория на потребителя професионална. Тоест използва се в болниците за дезинфекция на ръце преди операции, манипулации и т.н.
И двата препарата представляват течни разтвоти и се прилагат чрез нанасяна с тампон (стерилен). Използвам предимно втория, когато например се порежа с нож, или се убода на остър предмет за дезинфекция на ножа, съответно предмета. Тъй като не е упоменат HCV, започнах да си задавам въпроса дали този препарат е в състояние да го унищожи. И възможно ли е HCV да е по устойчив от HBV и HIV на този дезинфектант и по принцип?
В този документ (
www.mh.government.bg/doc/register_bp.doc ), попаднах на информация за биоцидните препарати, за които е издадено разрешение за пускане на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати. Не мога да твърдя че е валиден към момента, но все пак е сравнително от скоро - 2005г. Както ще видите в някои от тях HCV не е упоменат, в други е включен, което ме навежда на мисълта че за тези в които не е включен, или не е правено изследване дали деиствт срещу вируса, или не са в състояние да го унищожат. Друг варянт е може би че след като препаратите действат на HBV/HIV вирусите, то действат и на HCV, но пък няма логика на едните да е упоменат, на другите не.
Какво ще кажете вие по темата? И изобщо върша ли някаква работа с този "Skinsept Color", като дезинфекциращо средство? Използвате ли и вие някакви дезинфектанти при такива инцидентни случаи? Мисля че най-сигурният начин е обработване е в специални автоклави, или както там ги наричат с висока температура. Веднага си правя аналогия с фурната вкъщи ...