Автор Тема:  мнение за Тенофовир за хепатит Б  (Прочетена 297 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dimopetrov

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
мнение за Тенофовир за хепатит Б
« -: Октомври 24, 2024, 07:02:53 »
здравейте нов съм във форума и ми предстои  евентуално терапия  с Тенофовир.Д-р Цонев от Токуда ми каза че има риск след време примерно 1,2 пък може и след 5  години от развитието на цироза или рак на черния дроб.Един от факторите е можи би алкохола и цигарите.Някой ако приема Тенофовир да содели.Другото което е когато имате нов партньор/половинка и сте на поддържаща терапия и споделите какви са реакциите как се възприема.Естествено няма как да скрия този факт при положение че все някога ще разбере че пия хапче я ще го види някъде вкъщи или отидем на почивка там тредно мога да се крия да пия и т.н.В момента съм разведен(по други обстоятелства) и се чудя коя жена ще ме вземе с такъв сериозен проблем след като и обясня.Винаги съм държал на коректните отношения и си казвам още в началото такива неща.На едно от работните ми места стана на въпрос за хепатит Б че имам и си създадох проблеми и реших да напесна по мое желание та затова вече на работа си мълча за това и оттам се страхувам за евентуална нова връзка

Благодаря за разбирането и ще чакам за отзиви за мойте притеснения

Неактивен richard

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 72
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Успешнo
Re: мнение за Тенофовир за хепатит Б
« Отговор #1 -: Октомври 24, 2024, 08:51:00 »
Тенофовира го пих 5 години и не само че не навреди ами и ме "излекува" от хроничен Б,(ако има значение не употребявам алкохол и цигари) а за партньора всеки сам си решава ,но ако му е проблем на партньора  прав и, му, път!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #2 -: Октомври 24, 2024, 09:17:26 »
Аз приемам тенофовир ор 2010 г. и подобри фиброзата ми. Нямам оплаквания, макар да се съмнявам дали щях толкова бързо да се съглася на лечение. Влизането на всеки 6 м за протокол и разправиите с ЗК на мен лично вече много ми тежат. Мисля, че най-важното е да се подбере правилният момент да се стартира лечение, защото то продължава цял живот.

За партньорите-всичко зависи ти самият как го усещаш това заболяване и как го комуникираш. Аз например го сравнявам с всяко обикновено хронично такова - високо кръвно, диабет и тн, при които хората са на ежедневна терапия, но това не им пречи да водят нормален живот.
Ако започнеш разговора спокойно, с доводи, мисля че всеки нормален човек би разбрал. Тренирай малко срещу огледалото  :girl_wink:
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен dimopetrov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2024, 11:46:30 »
Аз приемам тенофовир ор 2010 г. и подобри фиброзата ми. Нямам оплаквания, макар да се съмнявам дали щях толкова бързо да се съглася на лечение. Влизането на всеки 6 м за протокол и разправиите с ЗК на мен лично вече много ми тежат. Мисля, че най-важното е да се подбере правилният момент да се стартира лечение, защото то продължава цял живот.

За партньорите-всичко зависи ти самият как го усещаш това заболяване и как го комуникираш. Аз например го сравнявам с всяко обикновено хронично такова - високо кръвно, диабет и тн, при които хората са на ежедневна терапия, но това не им пречи да водят нормален живот.
Ако започнеш разговора спокойно, с доводи, мисля че всеки нормален човек би разбрал. Тренирай малко срещу огледалото  :girl_wink:

а пиене на алкохол от по 50-100 грама на месец отразява ли се на черния длоб.все пак в компания  не става да се цепищ.Предполагам че е  и в рамките на нормалното количество алкохол говоря за твърд.Бирата е лек вариант както и виното но трябва пак да се внимава с количеството да е в рамките на нормалното.А ти пушиш ли?Пииваш лш сш от време на време?На колко време ходиш на фиброскан?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #4 -: Октомври 24, 2024, 15:51:46 »
Здравей,

прочети брошурата ни за хепатит В.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен dimopetrov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Ноември 03, 2024, 06:31:37 »
Здравей,

то брощурата е ориентировъчна и информативна.При всеки е различно.Интересува ме като хранене  спазва ли се строга диета като примерно да не се ядат мазни,пържени и канцерогенни храни които натоварват черния дроб като например течен щоколад който съдържа  палмово масло.сега докато чакам одобрението от ЗК са ми изписали Диета 5 което включва дори ръжен хляб или неговите алтернативи без бял хляб което в днешно време е трудно да се намери такъв истински ръжен.мисля че тази диета трябва да се спазва като цяло и да се консумират повече плодове къде на сок къде с ядене.

Ще бъда благодарен да кажете ващите впечатления от храненето,ако пушите,пиете в какви граници т.е. колко си позволявате

Едно допълнение от мен за тези които са от Варна и околиято и се надявам администраторите да го включат в списъка за лекуване - има фиброскан във Военно морска болница във Варна и правят протоколи към ЗК и наблодение със изследвания по ЗК престой 1 ден за изследванията.Дори ми казаха че след още първата година мога да се прехвърля при тях за наблюдение по ЗК.доколкото  разбах има вече и фиброскан и в бившата транспортна болница беше ако не се лъжа
.
« Последна редакция: Ноември 03, 2024, 07:15:17 от dimopetrov »

Неактивен richard

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Ноември 03, 2024, 10:09:24 »
не се спазва строга диета,на мен професора ми каза да си ям всичко,и никакъв или минимално количество алкохол,може би зависи и от степента на увреждане на дроба,естествено аз избягвах всякакъв джънк фууд,има шоколад без палмова,ядях и доста обезмаслена безсолна извара,и не винаги е доживотно лечението
« Последна редакция: Ноември 03, 2024, 14:58:06 от richard »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #7 -: Ноември 03, 2024, 14:56:45 »
Ами всички брошури са ориентировъчни, няма персонализирани такива. Това вече се нарича консулт с лекар ;)
Четеш различни източници, ориентираш се, СЛУШАШ тялото си... то знае най-добре от каква храна има нужда, от какви количества, понася ли ти алкохола... може да не е вредно да се пие такъв в разумни граници, но първо какво са разумни граници и второ прецени как ти се отразява на теб? Аз до скоро нямах проблем да пия, вече не е така и дори от чаша вино не се чувствам добре. Не трябва да мислим само за хепатита, ами да вземем и други фактори - години, начин на живот и работа, стрес, как почиваме, как се движим... ментално как сме..
Разбирам те напълно, че искаш някакви конкретни насоки за теб, но това ще го разбереш сам за себе си с течение на времето. Ще почерпиш опит от хората тук и ще можеш да си направиш план за действие. Просто трябва малко време :)

За ВМА- знаем и сме я сложили в списъка с клиники за лечение на сайта, няма как да ъпдейтваме брошурите постоянно :)

Здравей,

то брощурата е ориентировъчна и информативна.При всеки е различно.Интересува ме като хранене  спазва ли се строга диета като примерно да не се ядат мазни,пържени и канцерогенни храни които натоварват черния дроб като например течен щоколад който съдържа  палмово масло.сега докато чакам одобрението от ЗК са ми изписали Диета 5 което включва дори ръжен хляб или неговите алтернативи без бял хляб което в днешно време е трудно да се намери такъв истински ръжен.мисля че тази диета трябва да се спазва като цяло и да се консумират повече плодове къде на сок къде с ядене.

Ще бъда благодарен да кажете ващите впечатления от храненето,ако пушите,пиете в какви граници т.е. колко си позволявате

Едно допълнение от мен за тези които са от Варна и околиято и се надявам администраторите да го включат в списъка за лекуване - има фиброскан във Военно морска болница във Варна и правят протоколи към ЗК и наблодение със изследвания по ЗК престой 1 ден за изследванията.Дори ми казаха че след още първата година мога да се прехвърля при тях за наблюдение по ЗК.доколкото  разбах има вече и фиброскан и в бившата транспортна болница беше ако не се лъжа
.

Неактивен dimopetrov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Ноември 03, 2024, 17:53:55 »
благодаря за отзовалите се.Бях се отчаял че трябва да спазвам строга диета дето се казва бетер веган без сирене,кашкавал пълномаслено домашно мляко и т.н.   :dance: Някак съм по спокоенл щом и не е така стряскащо положението с храненето пък и няма чак такова отражение лекарството на черния дроб макар че при всеки е различно.хайде със здраве и да си  пишем само по хубави поводи :congrats:

Неактивен richard

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Ноември 03, 2024, 18:20:07 »
Добре е да се намалят преработените храни, джънк фууд,газирани напитки,колбаси,алкохола товари дроба излишно и мисля че е добре да се спре,добре е да оставате леко гладен а не да се тъпчете,"спартанско" хранене, ако ме разбирате,разбира се наднорменото тегло мисля че не е препоръчително,лека физическа активност е задължителна,не е добре да се залежавате,разните така наречени хранителни добавки са само пари на вятъра(лекарско мнение),важна е и психическата нагласа,да е позитивна и т.н....

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007