Автор Тема:  Хепатит Е  (Прочетена 2102 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Хепатит Е
« -: Юни 28, 2011, 07:20:05 »
Идва нов хепатит Еавтор(и): Диана Тенчева,

 Случаите на нов вид хепатит Е зачестяват в България през последните два месеца, съобщи за “Труд” доц. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във ВМА.

Заразата се хваща като хепатит А, по-познат като болест на мръсните ръце. Може да се предаде и чрез вода.

Новият вид хепатит, който е изолиран като отделна болест през 80-те години на миналия век, започва като грип - с болки в мускулите и потъмняване на урината. Стига се до пожълтяване на очите и тежко възпаление на черния дроб. Различното е, че хепатит Е води и до депресия.

 - Три типа инфекции дебнат в горещите дни. Това е болестта на мръсните ръце, инфекциите, предаваните чрез храна и чрез вода. Всички те атакуват различни възрастови групи, но последната засяга всички. Защото чрез вода могат да се заразят както бебетата, така и представители на третата възраст.

 - В момента храненето в курортите крие доста рискове. Става дума за дюнерите, палачинките и сандвичите с майонеза, които веднага грабват окото ни, но жега от 30°примерно е рай за развитието на бактерии в тях. Опасности носят и супите - ако ги сварим в 9 ч сутринта и оставим течността 2 часа на стайна температура, то в 11 ч тя ще гъмжи от салмонели.

 - След като извадите съхраняваната в хладилника храна, добре е да се кипне преди употреба. По този начин, ако в нея има развили се бактерии, топлината ще ги унищожи и ястието ще е безопасно. В горещото време никой не иска да яде топла храна, но още по-неприятно е да се стигне до чревно разстройство.

Дойде нов вирус. Това е хепатит Е, който не е бил познат като отделна болест до 1980 г. Случаите на непопулярното заболяване, атакуващо с болки в мускулите, депресия и пожълтяване на очите, зачестяват в последните 2 месеца. Това съобщи за “Труд” доц. Камен Плочев от ВМА.

Заразяването с хепатит Е става чрез водата. “Слава богу, болестта не е злокачествена! Протича като хепатит А, по-познат като болестта на мръсните ръце, който също може да се предаде чрез вода”, обясни доцентът. Десетките ремонти на водопроводи, които всекидневно се правят например в София, създават благоприятни условия за разпространението на заразата. “Постоянно в новините съобщават къде в столицата ще останат на сухо. Това много ме притеснява, защото водата пренася опасни заболявания. Някои от тях са познати на колегите, но има и такива, които не са добре известни”, напомни доц. Плочев. Заради изброените обстоятелства, липсата на опит и на диагностични средства болести като хепатит Е могат да останат неоткрити.

“Вирусът се среща навсякъде в страната. Но колегите от провинцията не разполагат с необходимите диагностикуми”, каза още инфекционистът. Затова когато пациент с хепатит Е отиде примерно в малка болница, започват да го изследват за хепатит А, Б, С. “Но резултатите се оказват отрицателни. Тогава колегите казват, че не знаят какво да правят и ни изпращат болния за доуточняване”, разясни Плочев. Само в последните 2 месеца в клиниката му са приети 20 случая на хепатит Е от страната. “В момента той много сериозно навлиза в националната здравна мрежа”, категоричен е доц. Плочев.

Хепатит Е причинява възпаление на черния дроб. Започва с грипоподобни сипмтоми, които продължават около една седмица преди “пожълтяването” на човека. При някои пациенти се наблюдават болки в мускулите и ставите, все едно са се преуморили. Болните са в пълна адинамия (безсилие), не им се излиза, т. е. усещат се неразположени.

След тези сигнали първият симптом е потъмняването на урината. Тя добива цвят “коняк”. По бялото на очите се получава леко жълтеникаво оцветяване, апетитът изчезва. Безсилието продължава, както и неработоспособността, нежеланието за социални контакти, стига се дори до депресия, каквато е характерна за инфекциозните заболявания. След което кожата пожълтява и обикновено чак тогава пациентите попадат при инфекционистите.

Рискове за здравето през лятото се крият в храната, която се явява източник на дизентерия и салмонела. Лекарите съветват в жегата да не се купуват продукти от открити сергии на улицата, особено ако съдържат кайма и яйца. Това важи и за кремовете. Много важно е храните да са добре запечатани.

Докторите съветват още, когато яденето се сготви и изстине, веднага да се постави в хладилника. Не е добро решение едно ястие да се консумира в продължение на цяла седмица. “Осъзнавам какво е положението на българина. Той е беден, затова готви в събота и неделя до следващите почивки дни, за да му е по-евтино, но трябва да мисли и за здравето си”, добави доц. Плочев.

Основен източник на болестта салмонелоза са яйцата, а дизентерията се пренася от мухите. Когато насекомото кацне на масата, детето или възрастните я докосват, после пипат устата си и така бактерията попада в организма. Стафилококовата инфекция също е популярна през лятото. Характерното за нея е, че действието й се усеща 2-3 часа след като станем от трапезата. Т. е. ефектът й е много бърз, а този симптом е добър ориентир за пациентите и специалистите.

Това лятото “модерна” стана и бактерията еширихия коли, макар инфекционистите да учат за нея още в началото на образованието си. Често предизвиква диарии и възпаление на пикочните пътища. Лекарите съветват хората да внимават, когато отиват на басейн. За съжаление много летовници ги ползват за тоалетна. Така еширихия коли от пикочните пътища попада в басейна, а оттам - може да я погълне всеки, потопил се в него.

Доц. Камен Плочев: Басейнът е най-големият развъдник на бактерии
Доц. Камен Плочев е началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия. Член е на много наши и чужди научни дружества.

- През лятото един от начините да пипнем опасни бактерии е, ако се потопим в замърсен басейн. Как обаче да разберем, че той е опасен, доц. Плочев?

- Ако хората видят, че на повърхността му плуват клечки и листа, това означава, че не е почистван редовно. Лично аз съм страшно чувствителен на тази тема, затова не влизам в басейна, ако на дъното му не видя плоски бели кръгове с диаметър около 10 см, които всъщност представляват дезинфектанта. Ако той липсва, просто използвам само душовете. Същото съветвам и хората.

- Споменахте, че сред опасностите на лятото е дизентерията. Тя обаче не е ли в отстъпление?

- Да. Трябва да признаем, че българският народ доста подобри хигиената си. Чува това, което ние изпращаме чрез вас, медиите. За дизентерия сме говорили и преди 30 години, и преди 50, но сега достъпността до информация е много по-голяма. Затова хората промениха много от навиците си: редовно мият ръцете си, не консумират храни със съмнителен външен вид и т. н.

- Как се лекуват летните инфекции, които изброихте?

- Има три генерални метода. Първо, пациентът трябва да се постави в болнична обстановка, където да се изолира и да не заразява околните. Второ, прилага се специален режим на хранене, а третото са медикаментите. Не трябва да се пропуска обилното поемане на течности, защото при диарията, съпътстваща чревните заболявания, се губят електролити. Изписват се различни антибактериални средства - тук разполагаме с мощни видове медикаменти. Няма да ги посочвам, защото хората често пристъстъпват към самолечение, което е изключително опасно.

Вижте, много специфично е на кой пациент какъв антибиотик да се даде. Това зависи първо от това каква е функцията на бъбрека, как работи сърцето, дали болният има диабет и т. н. Т. е. изборът на терапия е свързан с общия статус на пациента. При някои деца до 12 г. не се прилагат определени медикаменти, които пък при възрастните много помагат. Затова медикаменти се пият само след лекарско предписание. Това напълно важи и за антибиотиците, и за препарати, които подобряват бактериалния климат на червата (те балансират микроорганизмите, живеещи в храносмилателната ни система).

Искам обаче дебело да подчертая, че Българското дружество по инфекциозни болести, както и международните ни асоциации отхвърлиха имодиума като средство за лечение при стомашно разстройства.

- Защо?

- Защото, най-грубо казано, той парализира червата, те престават да се движат, няма изхвърляне на изпражнения и така бактериите остават в организма ни. Стига се до масовото им разпространение в тялото. Това е много важно и хората трябва да го знаят. Често казвам на пациентите, че човек хляб да си купи трябва да го вземе от хлебарница. Т. е. при оплаквания болният задължително да отиде на лекар.

- Да кажем как се лекува хепатит, включително и не толкова известният вид Е.

- Хепатитите са вирусни заболявания и антибиотици не се прилагат. Други препарати се превръщат в наше “оръжие”. Много важно е да споменем и четвъртата група летни болести - ротавирусите. Те също са масово разпространени, особено сред децата, които трудно се контролират. Малките опознават света и с езика си (така е и при животните), затова често биват поваляни от ротавирусните инфекции. Понякога те протичат много тежко - с упорити изхождания, затова отиването при специалист не трябва да се забавя. И след необходимите изследвания вече може да се предложи адекватна терапия. А това го могат всички инфекционисти в страната. Те са много добре подготвени.

- Кажете как да разпознаем обикновената еширихия коли от опасната германска?

- Няма как. Единственото нещо, което служи като ориентировъчен симптом, е диария с лек примес на кръв. Друг характерен белег е разстройство плюс често уриниране. За щастие у нас няма открити случаи на смъртоносната еширихия коли. Да се надяваме, че Господ отново ще бъде българин и тази болест също ще ни се размине. Както стана със свинския грип и други заболявания.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=943698


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит Е
« Отговор #1 -: Юли 26, 2011, 16:09:36 »
Все пак, важно е да уточним, че хепатит E е изключително рядък за нашите географски ширини (независимо от моментния пик, за който говори доц. Плочев). Щеше да е хубаво доц. Плочев да спомене за колко общо случая на такъв хепатит E става въпрос - според мен са доста малко.
По принцип не хронифицира и е много близък като начини на заразяване, симптоми, и протичане, с хепатит A. В последно време се прокрадват някакви идеи, че е възможно да има хроничен хепатит E, но засега случаи, в които би могло да се говори за нещо подобно, са наблюдавани само при имунокомпрометирани пациенти (например, такива претърпели трансплантация).
Иначе хепатит Е може да е много опасен (и дори животозастрашаващ) при бременни жени, които са заразени в 3-ия триместър на бременността. Ето и две полезни статии за него от сайта:
- Хепатит Е (HEV)
- Хепатит Е - статия
и една новина:
- ЕСААС: Най-после започва да се обръща внимание на вируса на хепатит Е


Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Юли 28, 2011, 10:09:55 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007