Биопсия(тъканна проба),неуточнена/уточнена,макроскопско и микроскопско изследване.
Макроскопски-С хрон,С хепатит,НСВ-РНК 1560 000 иу/мл 1в,асат 70,алат 87,ГГТ 55.Взет фрагментиран материал-5-6 парченца по 2 мм,вероятна циротична преустройка на паренхима-клинични данни.
За хистологично изследване :5-6 белезникави късчета по 1мм
Хистологично-силно фрагментиран биопсичен материал с наличие на изразен лимфомононуклеарен възпалителен инфилтрат във всички портални пространства(4),при наличие на изразен перипортален и перисептален пограничен хепатит(4)с тризонални и единични порто-централни конфлуетни некрози(4)и оформяне на псевдоделчета.Срещат се от два до четири некроинфламатори фикуси на поле(2).
Леко изразена дребно и среднокапкова стеатоза,умерено изразена анизоцитоза и анизонуклеоза-израз на умерена хепатоцелуларна дисплазия.
На лице е разширена фибоза на повече портални пространства,с оформяне на Р-Р и Р-С активни септи(5)
м НАИ=14,тежък хроничен С виросен хепатит с преход в цироза
Диагноза-ТЕЖЪК ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ С ПРЕХОД В ЦИРОЗА!
Биопсията ми е направена преди приблизително година,преписах я дословно от бланката,Като не мога да разбера почти нищо от терминологията,моля за вашите мнения и съвети! 
Здравей,
Първо, нивото ти на вирусно натоварване е във високите нива (1 560 000 IU/mL). По принцип това е индикатор за възможностите на вируса да се размножава и колкото по-високо е вирусното натоварване, толкова по-намаляват шансовете за лесно излекуване. Но това не трябва да те притеснява много. 1 милион и половина не са страшно много и това не значи, че няма да се излекуваш.
Хистологът, който ти е правил изследването, според мен е оценявал по скалата на Модифициран Индекс за Хистологическа Активност, което идва от английското Modified Histology Activity Index, или съкратено MHAI, откъдето пък може би идва това съкращение "м НАИ" в резултатите от биопсията ти.
Повече за "м НАИ" /не знам как докторите си измислят каквито си решат съкращения, а ние трябва да гадаем какво са искали да кажат

/ можеш да прочетеш тук
Scoring and Grading Liver Biopsies.
За да се ориентираш по-лесно в терминологията, която се използва, можеш да прочетеш тези два поста:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=350.msg3094#msg3094http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1360.msg14266#msg14266Всяка една от тези цифри, които са в скобите прави оценка на някои от различните критерии за преценка на увреждането и активността на вируса.
Например
изразен перипортален и перисептален пограничен хепатит(4)
дава оценка за порталното възпаление /според мен/, или ако гледаш статията
Scoring and Grading Liver Biopsies, можеш да видиш "Table 4. Comparison of Scoring Systems: Portal Inflammation", където се дава оценка на порталното възпаление. Максимума при Modified HAI метода за този критерий, е 4, какъвто е даден и при теб.
Няколко от критериите са свързани с оценката на активността на вируса и при теб той явно е доста активен, което значи че нанася сериозни вреди.
Другия важен критерии за мен поне, е степента на фиброза, която е в таблица 5: "Comparison of Scoring Systems: Fibrosis". На теб ти е дадена оценка 5 по този критерии, което в този случай значи, че увредената тъкан от отделните портални пространства, е започнала да се съединява и да се развива т.нар. мостова или септова фиброза. С две думи, увреждането е започнало да става много сериозно и се намираш в един от последните фази на фиброзата, преди да се стигне до цироза.
Общата ти оценка по MHAI, е 14, която както виждаш, е от най-високите.
Това, което виждам, е че вируса е много агресивен и уврежда сериозно черния ти дроб и това най-вероятно се случва от поне 20 години /според мен/.
Затова наистина е много важно да започнеш възможно най-бързо лечение, което вече си и направил.

Стискам палци то да е успешно и да спреш вируса, за да можеш да спреш и увреждането!
За да мога да кажа повече за шансовете за излекуване, трябва да знам какъв ти е генотипа, и колко седмично лечение е предвидено да проведеш - 24 или 48.
Поздрави,
Радо