Автор Тема:  Здравейте на всички и от мен!  (Прочетена 18447 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Здравейте на всички и от мен!
« Отговор #15 -: Януари 02, 2009, 14:27:50 »
Здравей отново,за начина на хренене и примерни менюта можеш да видиш на този линк  http://hepasist.org/index.php?page=menu5&sub=5_6  който води отново на сайта на Хепасист.
Аз пък бих препоръчал този линк: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1414.0, най-малкото защото накрая има линкове и с още информация по темата, включително и линка към статията на Хепасист.
« Последна редакция: Януари 02, 2009, 15:05:35 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Todor79

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 144
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #16 -: Януари 03, 2009, 16:38:36 »
Радо,наистина статията която си се погрижил да напишеш обхваща много широко проблема с диетичното хранене  :clap:
Поздрави Тодор
http://vbox7.com/play:6186d4b0

Неактивен Stalin

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
Молба
« Отговор #17 -: Януари 05, 2009, 16:01:24 »
Молба, към Радо, ако може разтълкуваи ми резултатите от биопсията и ми кажи евентулно мнение и прогноза относно изхода на лечението.

• Профил
    • My Home Page
Re: Молба
« Отговор #18 -: Януари 05, 2009, 16:20:48 »
Молба, към Радо, ако може разтълкуваи ми резултатите от биопсията и ми кажи евентулно мнение и прогноза относно изхода на лечението.

Да, няма проблем, но нека да остане за довечера. Тогава ще имам повече време.

Поздрави,
Радо

Неактивен Stalin

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #19 -: Януари 05, 2009, 16:53:52 »
Благодаря, когато можеш важно е доброто отношение.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #20 -: Януари 05, 2009, 22:15:14 »
Биопсия(тъканна проба),неуточнена/уточнена,макроскопско и микроскопско изследване.
Макроскопски-С хрон,С хепатит,НСВ-РНК 1560 000 иу/мл 1в,асат 70,алат 87,ГГТ 55.Взет фрагментиран материал-5-6 парченца по 2 мм,вероятна циротична преустройка на паренхима-клинични данни.
За хистологично изследване :5-6 белезникави късчета по 1мм
Хистологично-силно фрагментиран биопсичен материал с наличие на изразен лимфомононуклеарен възпалителен инфилтрат във всички портални пространства(4),при наличие на изразен перипортален и перисептален пограничен хепатит(4)с тризонални и единични порто-централни конфлуетни некрози(4)и оформяне на псевдоделчета.Срещат се от два до четири некроинфламатори фикуси на поле(2).
Леко изразена дребно и среднокапкова стеатоза,умерено изразена анизоцитоза и анизонуклеоза-израз на умерена хепатоцелуларна дисплазия.
На лице е разширена фибоза на повече портални пространства,с оформяне на Р-Р и Р-С активни септи(5)
м НАИ=14,тежък хроничен С виросен хепатит с преход в цироза
Диагноза-ТЕЖЪК ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ С ПРЕХОД В ЦИРОЗА!
Биопсията ми е направена преди приблизително година,преписах я дословно от бланката,Като не мога да разбера почти нищо от терминологията,моля за вашите мнения и съвети! :angel:
Здравей,
Първо, нивото ти на вирусно натоварване е във високите нива (1 560 000 IU/mL). По принцип това е индикатор за възможностите на вируса да се размножава и колкото по-високо е вирусното натоварване, толкова по-намаляват шансовете за лесно излекуване. Но това не трябва да те притеснява много. 1 милион и половина не са страшно много и това не значи, че няма да се излекуваш.
Хистологът, който ти е правил изследването, според мен е оценявал по скалата на Модифициран Индекс за Хистологическа Активност, което идва от английското Modified Histology Activity Index, или съкратено MHAI, откъдето пък може би идва това съкращение "м НАИ" в резултатите от биопсията ти.
Повече за "м НАИ" /не знам как докторите си измислят каквито си решат съкращения, а ние трябва да гадаем какво са искали да кажат :fool2: / можеш да прочетеш тук Scoring and Grading Liver Biopsies.
За да се ориентираш по-лесно в терминологията, която се използва, можеш да прочетеш тези два поста:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=350.msg3094#msg3094
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1360.msg14266#msg14266

Всяка една от тези цифри, които са в скобите прави оценка на някои от различните критерии за преценка на увреждането и активността на вируса.
Например
Цитат
изразен перипортален и перисептален пограничен хепатит(4)
дава оценка за порталното възпаление /според мен/, или ако гледаш статията Scoring and Grading Liver Biopsies, можеш да видиш "Table 4. Comparison of Scoring Systems: Portal Inflammation", където се дава оценка на порталното възпаление. Максимума при Modified HAI метода за този критерий, е 4, какъвто е даден и при теб.
Няколко от критериите са свързани с оценката на активността на вируса и при теб той явно е доста активен, което значи че нанася сериозни вреди.
Другия важен критерии за мен поне, е степента на фиброза, която е в таблица 5: "Comparison of Scoring Systems: Fibrosis". На теб ти е дадена оценка 5 по този критерии, което в този случай значи, че увредената тъкан от отделните портални пространства, е започнала да се съединява и да се развива т.нар. мостова или септова фиброза. С две думи, увреждането е започнало да става много сериозно и се намираш в един от последните фази на фиброзата, преди да се стигне до цироза.
Общата ти оценка по MHAI, е 14, която както виждаш, е от най-високите.
Това, което виждам, е че вируса е много агресивен и уврежда сериозно черния ти дроб и това най-вероятно се случва от поне 20 години /според мен/.
Затова наистина е много важно да започнеш възможно най-бързо лечение, което вече си и направил. :good:
Стискам палци то да е успешно и да спреш вируса, за да можеш да спреш и увреждането!
За да мога да кажа повече за шансовете за излекуване, трябва да знам какъв ти е генотипа, и колко седмично лечение е предвидено да проведеш - 24 или 48.

Поздрави,
Радо

Неактивен Stalin

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #21 -: Януари 05, 2009, 23:00:41 »
Предвидено ми е 48 седмично лечение а за генотипа не знам но ще разбера и ще пиша.Скоро ми предстои ПСР икогато ми излезнат резултатите ще ги публикужам за да ги обсъдим.Това е за сега,още веднъж благодаря. :wink2: :congrats:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #22 -: Януари 05, 2009, 23:28:35 »
Да, щом си с 48-седмично лечение, може да си с генотип 1, 4, 5, или 6, или резултата ти е "не се генотипизира". Най-вероятно си с генотип 1, който е най-разпространения.
При генотип 1 шансовете за излекуване приблизително 45-50%. Това не трябва да те притеснява, никога не можеш да знаеш в коя група ще попаднеш!
Стискам палци!

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007