Автор Тема:  Здравейте  (Прочетена 10712 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kikiatanasova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте
« -: Септември 19, 2019, 13:19:59 »
 В началото на месец юли постъпих за планирана гинекологична операция. В болницата разбрах, че съм с положителен тест за хепатит С. Операцията не се отложи. През петте дни на престоя ми изчетох доколкото бях в състояние форума :flowers: и след изписването се метнах директно в друга болниц
След два престоя в болница, положението е: хроничен вирусен хепатит С, геноптип 1b,  метавир А1, Ф 1/2.
Количествен - 30079,02 ....  149191,95 копия/мл ? тука му изгубих края кое какво е....

Подадох документи към ЗК преди 20 дни. Протоколът ми е за МАВИРЕТ- 8 седмици. Очаквам да започна лечение.

Нямам представа от колко време съм заразена с вируса и има ли начин това да се установи. От 5-6 години съм с периоди на депресия и почти постоянна умора.
Объркана съм, още осмислям положението и се опитвам да звуча оптимистично. Не изпитвам безпокойство, по-скоро отегчение и липса на всякакво желание да се размърдам. Пожелавам си прилив на енергия и изчистване на вируса. На всички вас - добри резултати :flowers:
Имам много въпроси, но това е само представяне, така че ще ги задавам по темите.

Неактивен kikiatanasova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Здравейте
« Отговор #1 -: Септември 20, 2019, 11:32:36 »
В началото на месец юли постъпих за планирана гинекологична операция. В болницата разбрах, че съм с положителен тест за хепатит С. Операцията не се отложи. През петте дни на престоя ми изчетох доколкото бях в състояние форума :flowers: и след изписването се метнах директно в друга болница.
След два престоя в болница, положението е: хроничен вирусен хепатит С, геноптип 1b,  метавир А1, Ф 1/2.
Количествен - 30 079,02  IU/ml                149191,95 копия/мл ? тука му изгубих края кое какво е....

Подадох документи към ЗК преди 20 дни. Протоколът ми е за МАВИРЕТ- 8 седмици. Очаквам да започна лечение.

Нямам представа от колко време съм заразена с вируса и има ли начин това да се установи. От 5-6 години съм с периоди на депресия и почти постоянна умора.
Объркана съм, още осмислям положението и се опитвам да звуча оптимистично. Не изпитвам безпокойство, по-скоро отегчение и липса на всякакво желание да се размърдам. Пожелавам си прилив на енергия и изчистване на вируса. На всички вас - добри резултати!
Имам много въпроси, но това е само представяне, така че ще ги задавам по темите.

Неактивен болен-здрав

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 102
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Септември 22, 2019, 01:51:23 »
 Здравей!
Не знам доколко ще съм ти полезен, щото аз не съм Хеп.Ц
Доколкото знам хепатит Ц се лекува успешно на 100%
Така, че кураж и търпение!
С уважение, БОЛЕН-ЗДРАВ!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #3 -: Септември 23, 2019, 09:50:41 »
Здравей, Кики.

Желая ти успешно лечение, ако имаш въпроси, задавай ги тук, вместо по разделите, по-удобно е :)
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен kikiatanasova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Ноември 01, 2019, 11:37:03 »
За съжаление получих писмо за отлагане на молбата ми с мотив, че не съм проследена за минимум 6 месеца.
Озадачава ме това "Комисията отлага решението си до представяне на необходимите документи и изследвания". Какви да са те?
Заболяването ми е диагностицирано м. юли 2019 г.Няма как в едномесечен срок от връчване на писмото да ме проследят шест месеца.Два пъти постъпвах в болница, направен ми е количествен тест, два фирбоскана и биопсия.
Това означава ли, че ще трябва отново да постъпвам в болница и да ме "проследяват"?
Все пак съм на 400 км от болницата.
Всъщност за какво става дума? Може би отлагат, защото е предписан МАВИРЕТ или няма общо и съм избързала с подаването на документите?
Какво да правя, не ми е ясно какви са допълнително изисканите документи?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #5 -: Ноември 01, 2019, 12:02:34 »
Това е така, да. В изискванията за лечение пише, че един пациент трябва да е имал история на заболяването от поне 6 м, т.е. да е сигурно, че е с хроничен хепатит. По този начин се избягва опасността да се лекуват хора, които са с остър хепатит например, и които имат малък шанс да го изчистят сами. Изключение се прави за пациенти, които имат някакво вече увреждане на черния дроб, т.е. видно е по този начин, че инфекцията е стара.
Бих те посъветвала да се обърнеш към лекуващия те ГЕ. Същевременно, ако искаш, ни прати писмото на мейла, за да се опитаме и ние да разберем нещо повече. office@hepactive.org.

Неактивен kikiatanasova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Ноември 01, 2019, 13:05:12 »
Да, сега разбирам за това проследяване от 6 месеца. Аз се стараех възможно най-бързо да действам.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #7 -: Ноември 01, 2019, 14:33:04 »
Здравейте и от мен, моля да ме извините, че първата ми публикация е в чуждата тема.
Кики, и при мен нещата са подобни, генотипа ми също е 1б, но Ф2, А1-А2 според биопсията, но пък малко по-ниско вирусно натоварване - 12 449 UI/ml. Иначе съм с подобни на вашите симптоми. Преди месец подадох документите, и още нямам отговор, но също като вас бързах (3 месеца след първите изследвания протокола беше готов) и след като подадох протокола в РЗОК, видях тези изисквания за 6-те месеца. Което си е неприятно, ако трябва да се проточва, защото мен лично всяко посещение (и аз пътувам от сравнително далече за изследванията) ме натоварва физически, а предполагам на никой не му е приятно, особено когато от години се влачи с умора и други подобни симптоми, които чак сега разбира от какво са.
Та разликата е, че на мен ми изписаха зепатиер, което май излиза по-евтино (но се пие 12 седмици) и се изписва основно за нашия генотип, докато Мавирет става за всички, което предполагам го знаете.
Да се надяваме, че не това е причината да ви откажат (т.е. цената), но пък според мен Ф1-Ф2, както е при вас би трябвало да е достатъчно доказателство че проблема не е от 6 месеца, за да не се подозира остър хепатит ц. Бихте ли споделили вашите изследвания (алат, асат, билирубин) какви бяха? А също така ако не е тайна лекаря или поне болницата където ви издадоха протокола?
Силно се надявам да няма някакви допълнителни проблеми с издаването на разрешения за лечение, например заради твърде много лекуващи се и/или недостиг на средства... Защото ако не греша, от всичко което прочетох последните месеци тук, имаше други наши "колеги", чиито протоколи са били издадени след по-малко от 6 месеца, но са били одобрявани...
Ще ви пиша, когато излезе и моя отговор, стискам палци да се намери лесно и бързо решение, защото сега разбирам какво е да чакаш, а представям си колко по-тежко е било на болните преди няколко години, когато е нямало такова лечение.
Успех!
« Последна редакция: Ноември 01, 2019, 15:19:44 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Ноември 01, 2019, 16:15:45 »
Коригирам се, наистина пише в изискванията на НЗОК следното:
Цитат
Пациенти с хронична HCV инфекция, нелекувани или лекувани неуспешно с антивирусна терапия, подлежат на
терапия с директно действащи антивирусни средства (ДДАС), след период на проследяване от най-малко 6 месеца.
Изключение маже да се допусне при по напредналите стадии на чернодробно увреждане.

Та сигурно и при мен ще има такъв отговор, Кики, ще бъда много благодарен, ако ни държиш в течение, какво е станало и в какво се състои това "проследяване".... Предполагам ще трябва и нов PCR-тест, най-малкото защото те са с давност 6 месеца....
Странно ми е, защо тези, които ни пишат протоколите не са знаели за това нещо?
« Последна редакция: Ноември 01, 2019, 16:23:25 от hristo_gb »

Неактивен kikiatanasova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Ноември 03, 2019, 07:41:42 »
М. юли: АСАт -26, АЛАт - 23
М. авгус: АСАТ -27, Алат - 29
Билирубин - в нормата и двата пъти.
Документите подадох в РЗОК на 30 август.
Болницата е Токуда. още не съм говорила с лекарите за насоки какво трябва да правя.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Ноември 03, 2019, 14:47:30 »
Благидаря за информацията Кики. Много са ти добре показанията. Може и затова да са поискали проследяването. Което пак не ми се връзва - как ще има човек нормални ензими ако е остро протичащ HCV? Но такива са изискванията и явно няма как.
На мен са ми бая завишени АСАТ - 60-70, АЛАТ - 140-145. Също съм в Токуда. Казаха ми че няма смисъл да пия хепатопротектори, но без тях честно казано ми е зле - умората, но и мъгла в главата и като натровен на моменти (което е от няколко години). Всъщност предполагам това, че не пия алкохол от години (пак защото не ми понасяше) е причина и за ниския вирусен товар.
Интересно обаче, че в Токуда сме и 2мата с 1 и същ генотип и почти еднакво натоварване и фиброза, а на теб е изписан Мавирет, докато на мен Зепатиер. Цонев или Балабанска ти издаде протокола? Всъщност зепатиер е противопоказен при чернодробни проблеми, което пък мен ме притесняваше, защото ако не е Ф0, то не е ли всяко увреждане от хепатита противопоказно за да се изписва зепатиер? Но пък прочетох, че и при Ф3 прави чудеса, така че.... само размишлявам на глас, моля за извинение. Т.е. искам да те успокоя, че мавирет си е окей.
Ще се радвам ако ни държиш в течение, хубаво е да се знаят как са нещата и в днешно време, може да е полезно и за други след нас, защото вече почти не се пише тук. Сякаш вече лекарите не обясняват нищо, защото явно смятат, че всичко вече уж се знае, но не е баш така... Не ги обвинявам, виждам, че наистина са претоварени... Но пък затова са форумите, да си споделяме.
Поздрави!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: Ноември 03, 2019, 21:02:38 »
Няма такова нещо, че Зепатиер е противопоказен при чернодробно увреждане. Той може да се предписва и при цироза, стига да не е декомпенсирана, като постига успеваемост 97-100%.
При взимане на решение кой е най-подходящият медикамент за даден пациент, не се гледат само чернодробно увреждане и субгенотип, а и придружаващите заболявания.
Това е често срещана причина НЗОК да връща документи,  не се притеснявай излишно, обади се на лекуващия те лекар, за да коригира документите.

Неактивен kikiatanasova

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #12 -: Ноември 04, 2019, 14:32:07 »
Явно ще се чака. Няма откъде да покажа шестмесечно проследяване, като научих за хепатита през м. юли. Ще си правя пак изследване на товара на шестия месец, значи догодина, което най-вероятно значи нови протоколи и подаване, два медеца чакане... така. Повече няма да си правя сметки за времето.
Не бях ги чела тези изисквания на НЗОК при провеждане на лечение ...
и като ми када един от лекарите късната есен ще си вече излекувана и аз се проявих като оптимистка :smile:
Успокоих се вече.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007