Автор Тема:  С мъжът ми сме заразени с хепатит C  (Прочетена 24156 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Maviret
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
С мъжът ми сме заразени с хепатит C
« -: Декември 08, 2020, 13:06:41 »
Здравейте , искам да споделя моята история .Аз съм на 40 г и с мъжът ми разбрахме преди 4 месеца , че сме носители на хроничен хепатит C съвсем случайно.Спазихме пълната процедура вирусен товар , 1 ден в Сити Клиник София за доказване на фиброза F2 за мен и F3 за мъжът ми като за лечение е Maviret .Пуснахме документи в РЗИ и чакахме 2 месеца след което молбата ни беше отхвърлена с претекст , че нямаме 6 месечно наблюдение.Пак вирусен товар направихме и пак в РЗИ пуснахме и сега чакаме пак отговор.Моля ви който знае нещо за Maviret и защо толкова ни бавят да пиши.Благодаря ви предварително в шок сме най вероятно го носим вируса 20 години .Имаме и син на 21 г за щастие той няма.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: С мъжът ми сме заразени с хепатит C
« Отговор #1 -: Декември 08, 2020, 19:45:08 »
Здравейте,

Изискването за 6 м. проследяване е стандартно изискване на Касата при пациенти, които нямат увреждане на черния дроб, тъй като може да се касае за остър хепатит.
Във вашия случай обаче, фиброза 2 и 3 са доказателство, че хепатитът е хроничен, тъй като е нанесъл увреждания на черния дроб.
Това, което ви съветвам е да пуснете жалба в регионалната здравна каса, там където сте си подали документите, като напишете, че съгласно изискванията от 01.01.2020 г. при пациенти, при които няма 6 м. проследяване, но има данни за чернодробно увреждане, лечение се отпуска веднага, без да се изискват тези 6 м. Може да допълните, че ще потърсите правата си чрез адвокат.
Прилагам една примерна молба, която може да доразвиете съгласно вашия случай.

Ако имате нужда от помощ, звънете на 0988 722 988, това е нашия хепатитен консултант.

успех.
Силвана
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #2 -: Декември 08, 2020, 19:57:29 »
Благодаря ви ще искам още 1 седмица и ще отида да проверя ако нямат информация пак ще пусна жалба само да не ме забавят още заради нея

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #3 -: Декември 08, 2020, 20:00:52 »
Добре че ви има да сте жива и здрава  давате много надежда на хората , които нямат нужната информация и си мислят че са обречени

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #4 -: Декември 10, 2020, 11:59:09 »
Напоследък забелязвам, че се изписва Мавирет, защото не е нужно да се изследва генотип. Дали защото е по-скъп се правят на разсеяни от касата обаче не знам.
Напълно съм съгласен със Силвана и ви стискам палци по-скоро да ви одобрят.
Между другото докато чаках лечението очаквах и мен да отхвърлят заради тези 6 месеца, защото бях Ф2, но ме одобриха. Дали е, защото бях с по-евтиния Зепатие или защото имах доста високи ензими - не знам. Знам само, че малко преди мен да ме одобрят, отхвърлиха една дама по същия параграф с 6-те месеца и тя беше с Мавирет, но пък Ф1 и нормални ензими. - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=4982.msg69167#msg69167
При вас ензимите как са?
П.п. Докато чакате знам че е излишно да го казвам, но за всеки случай - спрете алкохола задължително. Просто... забравете за него.
« Последна редакция: Декември 10, 2020, 23:42:40 от hristo_gb »

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 11, 2020, 07:20:10 »
Здравейте , ензимите са ми добре на мъжът ми бяха увеличени и пиеше 4 месеца трансметил алкохола сме го спрелии категорично .Всеки ден чакам обаждане с нетърпение и мисля да пусна и жалба само да не ни забавят още заради нея.Благодаря ви за отговора ще пиша какво се случва

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 11, 2020, 08:04:38 »
От 22.07.2020 генотип 1 НCV RNA е 327 133 (5.51) а на 03.11.2020  HCV RNA е 485 333 (5,68) И на мъжът ми от 22.07 .2020 генотип 1 HCV RNA е 892 500(5,95) И от 03.11.2020 HCV е 1109 617 ( 6,04) трябва ли да се притесняваме

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 11, 2020, 08:19:34 »
 Да добавя ,че преди 2 седмици ги пуснах и 2-изследвания и сега чакаме дали ще ни одобрят вече ?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 11, 2020, 11:05:35 »
Напоследък забелязвам, че се изписва Мавирет, защото не е нужно да се изследва генотип. Дали защото е по-скъп се правят на разсеяни от касата обаче не знам.
Напълно съм съгласен със Силвана и ви стискам палци по-скоро да ви одобрят.
Между другото докато чаках лечението очаквах и мен да отхвърлят заради тези 6 месеца, защото бях Ф2, но ме одобриха. Дали е, защото бях с по-евтиния Зепатие или защото имах доста високи ензими - не знам. Знам само, че малко преди мен да ме одобрят, отхвърлиха една дама по същия параграф с 6-те месеца и тя беше с Мавирет, но пък Ф1 и нормални ензими. - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=4982.msg69167#msg69167
При вас ензимите как са?
П.п. Докато чакате знам че е излишно да го казвам, но за всеки случай - спрете алкохола задължително. Просто... забравете за него.

Всъщност Мавирет не е най-скъпият, цените на всички терапии са почти изравнени, просто той е с най-кратка продължителност, освен това е пангенотипен, за разлика от някои други режими :) Цените, посочени в Позитивния списък не са реалните, защото фарма фирмите дават доста сериозни отстъпки от тях на Касата.
Надя, вирусният товар никога не седи статичен, но е очевидно че инфекцията е активна, така че ако не получите информация до 2 седмици, действате с жалбата!!!

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #9 -: Декември 11, 2020, 13:13:41 »
Ok Благодаря

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #10 -: Декември 31, 2020, 08:42:58 »
Здравейте, все още нямам обаждане минаха 5 месеца от първото ми подаване на документите.Г-жо Лесиндерска жалбата ,която ми пратихте трябва ли да допълня нещо в свободен текст или направо така да я подам тъй като в нея пише за 2 месеца за отговор, а те ми отложиха молбата и подадох пак изследвания за вирусен товар и минаха 2 месеца и нищо.Искам да попитам има ли някой във форума ,който също чака толкова с Ф2 и Ф3 .Вие сте моята подкрепа, моля нека някой пише и за Мавирет как му понася.
« Последна редакция: Декември 31, 2020, 08:51:18 от nadq_g80 »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: Януари 03, 2021, 18:30:46 »
Привет,

попълнете молбата съгласно вашия конкретен случай. Напишете на коя дата какво е подадено, колко е чакано също.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #12 -: Януари 03, 2021, 18:35:38 »
Благодаря утре ще я подам и ще пиша какво се случва

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #13 -: Януари 07, 2021, 15:09:44 »
Обадиха ми се одобрени сме утре отивам за протоколите  :bravo2:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #14 -: Януари 07, 2021, 21:49:47 »
Браво! Супер, много се радвам за вас!
Не забравяйте, протоколите започват да текат веднага след като ви ги заверят в РЗОК (питайте там за всичко, може и да има промени от преди година), затова веднага намерете аптека, която да ви достави лекарствата. Не всички се съгласяват - аз реших да "почерпя" че да се съгласят. Можеше да мине и без почерпка, но не ми се рискуваше да не успея да взема лекарствата навреме, но при мен втората опаковка се очакваше точно по Нова Година.
Можете да започнете да ги пиете в момента, в който сте уверени, че ще вземете всички опаковки навреме преди да изтекат протоколите. Аз си оставих десетина дена аванс с цел, ако се случи да не мога да взема лекарството на точната дата да не се налага да прекъсвам лекарството, което е крайно нежелателно - не трябва да се пропуска ден! Сложете си напомняния за часа на прием (аз си драсках и на 1 календар, че съм го взел - при мен беше само 1 на ден), защото имах дни, в които се чувствах наистина свръх уморен и не можех да запомня нищо, но това го имах и преди лечението, всъщност по време на него само в самото начало и чак накрая се чувствах по-уморен, което лека полека премина. При всеки е индивидуално все пак, някои нямат никакви симптоми нито преди, нито по време на лечението.

Внимателно с билките (най-добре е ако може да не приемате нищо излишно) наспивайте се, движете се, но умерено, не се претоварвайте, пазете и сърцето, намалете стреса до минимум и бъдете позитивно настроени. Възможни са разни депресии и прочие излишни притеснения, но нищо по-различно от симптоматичен хроничен HCV - емоционалността е причинена от обърканите хормони заради нарушената работа на черния дроб (ако има такава). Ако сте пушачи се опитайте да ги спрете - това са много излишни токсини, аз не успях и все още много съжалявам за това. А момента да го направя беше точно тогава, но явно се оказах слаб.
Успех!
« Последна редакция: Януари 07, 2021, 21:57:08 от hristo_gb »

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #15 -: Януари 08, 2021, 07:17:22 »
Здравейте, днес взимам протоколите намерих аптека , а личната ще ни приеме в понеделник от там в аптеката и мисля ще са минали 7 дни добре ли е и да ги почнем в неделя ако има странични ефекти поне почиваме.Билките ги спираме разбрах за гейпфурт, жълт кантарион , а цитрусови и други лекарства като парацетамол трябва се поразровя да разбера. Цигарите трудно ще ги спрем но ги намалихме .Втория протокол пак ли от здравната каса ми го дават?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #16 -: Януари 08, 2021, 08:41:30 »
Мисля, че протокола трябва да е един, поне при мен беше така за 84 дни, ако не се лъжа Мавирет е за 8 седмици, т.е. 56 дни, което пък предполагам са 2 опаковки, но ще ви кажат там, защото не съм сигурен за ф3 дали не е за повече от 8 седмици.

Рецептата при мен беше 3-месечна (бях с друго лекарство, което се пиеше 12 вместо 8 седмици), т.е. само една, но се даваха 3-те части от нея в аптеката поотделно при всяко взимане на опаковка, хубаво е да питате за такава рецепта, за да не се налага да ходите преди всяка опаковка и до личната.

Aз лично не бих приемал нищо натоварващо черния дроб, парацетамола е от лекарствата, които го товарят малко или много. Според мен е добре да не пиете и аспирин, особено ако имате проблеми със съсирващия фактор - примерно при спад на тромбоцитите (възможно е при чернодробно заболяване) са възможни кръвоизливи, а аспирина пък подсилва тези проблеми защото разрежда кръвта. Аналгин при главоболие също избягвах, защото води до натрупване на амоняк, но като цяло главоболиеа нямах - пиех доста вода, имах много сухота в устата, но това го имах и преди.
Цитрусите като цяло имат леко неясен статус относно съвместимост с лекарства, а и за черния дроб не е ясно дали са толкова полезни или не особено, затова аз лично ги избягвах, от плодовете бях основно на ябълки, киви и банани, пиех и витамин Ц на ампули (най-чист вариант) ако усещах че нещо съм на ръба на настинка или подобно.
В интерес на истината първите дни такава еуфория ме обхвана, че не можех да спя - в смисъл като на някакви стимуланти се чувствах ;)

За съвместимостта с лекарствата може да видите и тук:
https://www.hep-druginteractions.org/checker
В лявата колонка пишете лекарството в случая Glecaprevir/Pibrentasvir което е Мавирет, а в дясната лекарството, за което се интересувате дали ще има взаимодействие.

Там ми излиза, че няма проблем  с парацетамола, но аз си казвам моите съображения, не е задължително да се съобразявате с тях.

Иначе е окей 7 дни изчакване, то си е ваше решение колко да изчакате - ако видите, че става по-бавно може да удължите още малко първия прием, най-добре е да прецените като вземете първата опаковка. Важно е да вземете последната опаковка от аптеката преди да изтече протокола!
Аз си мислех че е супер голям проблем ако започна да ги пия по-късно, но се оказа, че не засичат чак толкова точно кога ще се явите на прегледа след лечение, вие си казвате кога сте ги спрели и от тогава се броят 3 месеца до теста за SVR24 (постоянен вирусен отговор на 24-та седмица след края на лечението - т.е. ако е негативен/неоткриваем на PCR се водите излекувани), освен ако нямате договорка да си правите и междинни изследвания или такова веднага след прекратяването на лечението.

П.п. Пиша за тези неща с лекарствата че теоретично са възможни, не е нещо, което да го мислите чак толкова и да се притеснявате излишно :) Както казах, аз имах доста силни симптоми още преди лечението, което ме накара да внимавам повече от нормалното сякаш :)
Все пак тези лекарства са много скъпи и трудно бихме могли да си ги позволим и реших, че е по-добре да се пазя и да внимавам за 2-3 месеца, отколкото да се ядосвам после че не съм се излекувал (което е много малко вероятно като цяло с тези лекарства)
« Последна редакция: Януари 08, 2021, 08:58:32 от hristo_gb »

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #17 -: Януари 08, 2021, 15:45:37 »
Благодаря за информацията улесненихте ми ровенето в нета много , ще споделям всичко за да може доста хора , които се сблъскват с хепатит C  да са информирани.Добре че ви има :flowers:

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #18 -: Януари 11, 2021, 13:49:03 »
Здравете взех си Mavireta от първата рецепта за 28 дни мисля да го почнем на 17.01 за да оставя 7 дни преднина до следваща рецепта протокола ни е за 56 дни .Лекарката ни каза по 3 хапчета сутрин с храна по един път на ден.Когато ги почнем ще пиша как ни действат Задължително без алкохол, жълт кантарион и грейпфрут и ние ще си спазваме без сладко, пържено , мазнини.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #19 -: Февруари 13, 2021, 17:08:23 »
Здравейте , минаха 28 дни от вземането ни  на Мавирет , искам да споделя , че нямаме абсолютно никакви нежелани реакции , пиша за тези , които им предстои лечение ..Чувстваме се с мъжът ми прекрасно вземаме ги сутрин в 7 ч. след малко хапване да не е на гладно.Нямам намерение да си пускам вирусен товар мислим да изчакаме още 28 дни и тогава ще си пуснем изследвания . Спря да ме боли главата , чувстваме се по бодри незнам дали от внушение. Ще пиша пак след като ги свършим и си видим резулатите. Като чувам преди години какви мъки са били и страничните ефекти ми става жал за хората на какво са били подложени.Просто ние май имахме късмет да разбрем когато вече има по добри лекарства. Пожелавам успех на всички .ДО СКОРО ! :smile:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #20 -: Февруари 13, 2021, 17:44:49 »
Чудесно, много се радвам за вас. При повечето хора няма странични ефекти, така че явно сте от тях :) PCR няма смисъл да се пуска, прави се 3 месеца след края на лечението - т.е. 3 месеца след като изпиете последното хапче, така че ако искате да си пускате сега е излишно набутване. Ако все пак си пуснете и всичко е изчистено, не спирайте в никакъв случай лечението - трябва да се изкара докрай. Но при вас е още само 1 месец предполагам.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #21 -: Февруари 13, 2021, 17:58:13 »
Да още един месец имаме , във форума чета че си правят за вирусен товар и се радват че не се открива за това не съм сигурна дали след лечението се прави някакво зследване да разбереш дали го чистиш

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #22 -: Февруари 14, 2021, 13:15:21 »
И аз четях от форума, но повечето теми са от началото на новите лекарства или още от време на лечението с интерферон, когато е било добре да се прави PCR за да се прецени дали има смисъл от продължаване на лечението. С времето лекуващите са разбрали, че е безсмислено да се прави по време на лечението, още повече че и новите лекарства стават все по-ефективни. Но признавам, че и аз в началото на 5-тата седмица си направих за свое успокоение, не ми се мисли ако беше положителен в какви филми щях да вляза, защото и без това се бях вкарал в такива :)
Така че по ваша преценка, прави се PCR, да не си помислите да пускате за антитела, защото те си остават до живот и не показват дали си се излекувал или не. Заради тях няма да може да дарявате кръв например... не защото сте болни, а защото няма как да правят PCR на всеки дарил, за да се докаже, че наистина няма хеп.Ц.

П.п. Между другото бодростта и липсата на главоболие са един от сигурните ефекти, че сте премахнали вируса, обикновено изчистването става около 2-рата седмица, но има и изключения, понякога има и засилване на умора и главоболие, което преминава с времето след прекратяване на лечението. Горе главата - всичко ще е наред, казвам го не само за успокоение, а на базата на всичко, което съм чел :)

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #23 -: Февруари 18, 2021, 12:19:10 »
Ок мерси тогава ще чакаме е пак ще имам въпроси като изпием последното хапче така че до скоро

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #24 -: Февруари 19, 2021, 08:44:53 »
Можете да се чуете с лекуващия към края на приема на хапчетата, да питате дали трябва да ходите веднага след приключването или направо за PCR-а 3 месеца по-късно, когато ако е отрицателен се води Траен Вирусологичен Отговор (ТВО12) - защото е на 12-та седмица след края на лечението. На английски това е SVR12. Това е по-сигурен индикатор, че сте излекувани, защото в самия край на лечението още действат и самите лекарства.
В протоколите имаше едни таблици, че трябва се прави и по време и веднага след лечението, но се оказа, че няма смисъл и не е проблем ако не се прави. Аз се притеснявах, че съм се подписал, че ще ходя редовно на прегледи и прочие, но явно наистина не е проблем това. Все пак за да сте по-спокойни се чуйте с лекуващия - който ви е писал протоколите.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #25 -: Февруари 19, 2021, 17:12:31 »
Ок благодаря

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #26 -: Март 11, 2021, 17:11:15 »
Здравйте ето че остават 2 дни до приключването на лечението ни без никакви странични ефекти. Мога ли да попитам за добър гастоетронолог във Варна който да ни следи

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #27 -: Март 11, 2021, 19:01:41 »
Нужно е да си направите пср на 3ти месец след края на лечението, след това не се следи вирусният товар. Хубаво е да си направите поне един, два пъти ехография/Фиброскан в разстояние на следващите 12-18м, защото сте с Ф3 и да се види дали фиброзата тръгва надолу. За съжаление не мога да ви насоча към никой във Варна. Може би да се обърнете към ГЕ в отделението?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Март 11, 2021, 19:48:04 »
Изследването след 3 месеца не трябваше ли да се прави там където са им писали протоколите?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #29 -: Март 12, 2021, 07:33:05 »
Че аз не съм казала да ходят на друго място за пср :) Казвам само, че не мога да ги насоча към добър ГЕ във Варна и да се обърнат към отделението, ако там им обърнат изобщо внимание де.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #30 -: Март 12, 2021, 09:14:02 »
Моя грешка, не видях че Надя пита за следенето. Може да видите мненията на мравче_от_гората - тя е от Варна но скоро не е влизала май... дано е писала някъде за това къде е ходила:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?action=profile;area=showposts;u=6209
(тук са наредени по обратно-хронологичен ред, т.е. първо са последните й мнения)

Иначе можете да търсите доказано добър ГЕ специалист, който добре да разчита ехографията, дори и да не е специалист по хепатитите.

Третия вариант, който по-скоро като допълнение към ехографията - самостоятелно си пускате на 6 месеца кръвни изследвания, но е добре да се реши кои. Според мен Рамус Мега покрива всичко необходимо - трийсетина лева е.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #31 -: Март 12, 2021, 10:46:02 »
Благодаря ви за подкрепата на всички във форума най вече на Силвана Лесидренска и на hristo_gb   много полезни съвети ни дадохте .От тук на татък можем ли да се върнем към нормалния живот .Записахме си час при гастроендронолог да ни види на :smile: ехограф и да ни пусне изследвания .След 3 месеца ще си направим ПСР тест , и ще ви пиша как сме ,

Неактивен Gmteem

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
« Отговор #32 -: Март 31, 2021, 22:22:16 »
Препоръчвам на всички на които ин предстои лечение с Мавирет,да опитат приема да е вечер!Според мен е по-добрия вариант,има лека отпадналост лично при мен след приема иначе всичко е повече от прекрасно но лично според мен вечерта е по-удачният прием,следва сън и след това бодър и усмихнат ден :)
Животът е дар,струва си да се изживее с даденият ни втори трети или пореден шанс!Бог може да извърши чудо и за теб и за всеки повярвал!Всяка власт е дадена от Бог,пожелавам успехи на всеки един,и живот изпълнен с чудеса,знамения и свидетелства.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #33 -: Юни 17, 2021, 14:14:36 »
Вирусът не се открива HCV RNA и при двамата  :dance:Успех на всички ..!
« Последна редакция: Юни 17, 2021, 16:19:20 от nadq_g80 »

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #34 -: Ноември 02, 2022, 08:00:31 »
Здравейте на всички искам да споделя радоста ми 2 години след изчистване от вируса.По препоръка от гастроентролог за фиброскан ни насочи в Горна Оряховица при Илко Костурков изключителен специалист,който ни направи фиброскан и да голяма изненада от Ф3 на мъжът ми сега е Ф0 и аз от Ф2 на Ф 0 което само може да ни радва,но е малко съмнително защото Ф3 не може да премине в Ф0 .В София в Аджибадем Сити клиник преди 2 години са определили по висока фиброза незнайно защо,може би заради финансови облаги.Да са живи и здрави ние вече сме добре.Моят съвет към всички е да си видят черния дроб не само в София и да не се отчайва като нас да знаем че сме пред цироза ,а да се окаже  че не сме смъртици.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 67
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #35 -: Ноември 02, 2022, 19:58:13 »
Малко ми е любопитно как преценихте кой от направените фиброскани е с точен резултат?
Какво ви навежда на,мисълта,че в Токуда е зафишен  резултата?
Аз също се следя в Токуда и за 1г имах спад в резултата.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #36 -: Ноември 03, 2022, 15:39:18 »
Здравейте , казаха ни доста гастроетронолози ,чене може от фиброза Ф3 да е Ф0 за една година.Нямам нищо против никой лекар ,ние сме добре, но ако е така не е приятно да живееш ,че си пред цироза.Може някой компетентен да си изкаже мнението,ще бъда благодарна.Този  форум много ми помогна през годините,така че всяко мнение е важно,поне за мен.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #37 -: Ноември 03, 2022, 15:56:22 »
Направете трети път фиброскан при трети лекар,за
 да видите до кой резултат ще се доближи.Така ще е най- добре,за да знаете на кой да се доверите .

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #38 -: Ноември 03, 2022, 16:26:26 »
Само в София има и Стара Загора ако знаете друго място.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #39 -: Ноември 03, 2022, 18:31:58 »
София Иван Рилски

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #40 -: Ноември 03, 2022, 21:12:28 »
В Токуда или която и да е друга болница няма как да манипулират резултата заради финансови облаги. Какво точно ще се облагодетелстват от високия ви резултат, че не мога да разбера :) ?

Когато няма вирус, спада и фиброзата. Възможно е да се намали драстично, въпросът е че както при всяко изследване с апарат, е важен човекът, който го управлява - една неправилна позиция на ръката и вместо Ф1 може да се измери Ф0. Ако трябва да се търси причина за голямата разлика при резултатите, това може да е тя. Затова е хубаво всяко изследване да се прави на едно и също място, за да може наистина да се проследи прогреса във времето.

Съветът ми е да се радвате на това че сте излекувани и черния дроб се възстановява, без да задълбавате в числа, очевидно всичко е наред.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #41 -: Ноември 04, 2022, 10:57:45 »
Здравейте , изключително сме щастливи за резултатите.Исках да изкажа мнение нали за това е форум  и както казах по компетентни да отговорят явно сгреших.Какво разбирам аз , нищо , съжалявам ако съм подвела никой.Успех на всички .

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #42 -: Ноември 04, 2022, 11:59:55 »
Не си подвела никого, просто обсъждаме каква може да е причината за различните резултати. Радвайте се на живота, всичко е наред вече.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #43 -: Ноември 04, 2022, 12:58:41 »
Благодаря ви!

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #44 -: Март 27, 2023, 08:42:46 »
Най-добре е да се гледа не F-а, а килопаскалите на фиброскана: kPa.
И се гледа съответната графа, в случая за Hepatitis C:
(Sorry, but you are not allowed to access the gallery)
Иначе и при мен има спад, но доста по-бавен, но аз явно имам допълнителен фактор, като желязото, а може и нещо друго, което често ми повишава леко алат-а.
Аз в крайна сметка онзи ден се наканих и ходих в Токуда - точно 3 години след края на лечението и съм вече 4.5 kPA - т.е. свалям бавно, но славно.
Младата и симпатична доктор Лилова, която беше много любезна и този път явно уцелих по-ненатоварено време (май всички хепатити ги записват за петъците, защото имаше още 2-ма с мен), даже ме похвали че дробът ми е по-добре от нейния :) Чакам си ПСР-а сега - да видим как е там.
За сравнение преди лечението бях 7.2, веднага след лечението - 6.9, една година по-късно 5.9 и сега след още почти 2 години е 4.5, което е в графата Ф0-Ф1, то там не е много точно и явно не може да се определи дали е Ф0 или Ф1.
Предполагам има някакво значение и как точно се слага уреда при меренето, а може би и марката да дава леки отклонения, макар че това са само мои предположения - при медицинската апаратура има доста строги стандарти.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #45 -: Март 31, 2023, 11:59:17 »
... както при всяко изследване с апарат, е важен човекът, който го управлява - една неправилна позиция на ръката и вместо Ф1 може да се измери Ф0. Ако трябва да се търси причина за голямата разлика при резултатите, това може да е тя. Затова е хубаво всяко изследване да се прави на едно и също място, за да може наистина да се проследи прогреса във времето.
Мда, така е, хубаво е на едно и също място, само че аз при 4 ходения в Токуда, 4 различни човека ми го мериха и то все млади доктори - специализанти. И след като намерих това ръководство за използване на фиброскан и се загледах в резултатите (картинките на разпечатките) съм почти убеден че поне 1 от изследванията не е проведено правилно.
Така че предвид това, че алат-а ми отново е повишен, а уж съм с ф0 или ф1 и то без грам омазняване /според най-скорошното изследване/, започвам да се чудя реално с колко съм бил в началото, колко съм сега и на какво да вярвам.
« Последна редакция: Март 31, 2023, 13:56:28 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007