Мисля, че протокола трябва да е един, поне при мен беше така за 84 дни, ако не се лъжа Мавирет е за 8 седмици, т.е. 56 дни, което пък предполагам са 2 опаковки, но ще ви кажат там, защото не съм сигурен за ф3 дали не е за повече от 8 седмици.
Рецептата при мен беше 3-месечна (бях с друго лекарство, което се пиеше 12 вместо 8 седмици), т.е. само една, но се даваха 3-те части от нея в аптеката поотделно при всяко взимане на опаковка, хубаво е да питате за такава рецепта, за да не се налага да ходите преди всяка опаковка и до личната.
Aз лично не бих приемал нищо натоварващо черния дроб, парацетамола е от лекарствата, които го товарят малко или много. Според мен е добре да не пиете и аспирин, особено ако имате проблеми със съсирващия фактор - примерно при спад на тромбоцитите (възможно е при чернодробно заболяване) са възможни кръвоизливи, а аспирина пък подсилва тези проблеми защото разрежда кръвта. Аналгин при главоболие също избягвах, защото води до натрупване на амоняк, но като цяло главоболиеа нямах - пиех доста вода, имах много сухота в устата, но това го имах и преди.
Цитрусите като цяло имат леко неясен статус относно съвместимост с лекарства, а и за черния дроб не е ясно дали са толкова полезни или не особено, затова аз лично ги избягвах, от плодовете бях основно на ябълки, киви и банани, пиех и витамин Ц на ампули (най-чист вариант) ако усещах че нещо съм на ръба на настинка или подобно.
В интерес на истината първите дни такава еуфория ме обхвана, че не можех да спя - в смисъл като на някакви стимуланти се чувствах
За съвместимостта с лекарствата може да видите и тук:
https://www.hep-druginteractions.org/checkerВ лявата колонка пишете лекарството в случая Glecaprevir/Pibrentasvir което е Мавирет, а в дясната лекарството, за което се интересувате дали ще има взаимодействие.
Там ми излиза, че няма проблем с парацетамола, но аз си казвам моите съображения, не е задължително да се съобразявате с тях.
Иначе е окей 7 дни изчакване, то си е ваше решение колко да изчакате - ако видите, че става по-бавно може да удължите още малко първия прием, най-добре е да прецените като вземете първата опаковка.
Важно е да вземете последната опаковка от аптеката преди да изтече протокола!Аз си мислех че е супер голям проблем ако започна да ги пия по-късно, но се оказа, че не засичат чак толкова точно кога ще се явите на прегледа след лечение, вие си казвате кога сте ги спрели и от тогава се броят 3 месеца до теста за SVR24 (постоянен вирусен отговор на 24-та седмица след края на лечението - т.е. ако е негативен/неоткриваем на PCR се водите излекувани), освен ако нямате договорка да си правите и междинни изследвания или такова веднага след прекратяването на лечението.
П.п. Пиша за тези неща с лекарствата че теоретично са възможни, не е нещо, което да го мислите чак толкова и да се притеснявате излишно
Както казах, аз имах доста силни симптоми още преди лечението, което ме накара да внимавам повече от нормалното сякаш
Все пак тези лекарства са много скъпи и трудно бихме могли да си ги позволим и реших, че е по-добре да се пазя и да внимавам за 2-3 месеца, отколкото да се ядосвам после че не съм се излекувал (което е много малко вероятно като цяло с тези лекарства)