Автор Тема:  Бе приета първата Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити  (Прочетена 10782 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3200
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021 – 2025), която бе приета от Министерския съвет в сряда, предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г.

Повече информация може да прочетете на нашия сайт: https://www.hepactive.org/news/be-prieta-purvata-nacionalna-programa
« Последна редакция: Април 01, 2021, 21:14:59 от Силвана Лесидренска »
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C

Неактивен Dessita

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 85
    • Профил
Това е чудесно, сега остава да направят нещо и за облекчаване на процедурата на дългосрочното лечение на Хеп.Б...

• Global moderator
    • Профил
Ако сте гледали националната среша, която организирахме преди няколко дни, ще видите, че моята позиция по отношение на хепатит В е изключително твърда и смятам, че трябва да има облекчаване на режима за получаване на лечение при всички хепатити.

Разбира се, за да се случи това, трябва да има гласност от всички пациенти, така че ви призовавам да пишете нон стоп писма до НЗОК.

Ако няма жалби от ваша страна как някой ще повярва, че има проблем?
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Аз винаги съм си мислил - а имаме ли подкрепата на болниците и лекарите за това? В смисъл на тях не им ли е по-добре така - да получават клинични пътеки за “една кръв и кардиограма”? Щото ако на тях им бута бюджета, едва ли ще искат да минем към ДКЦ-тата примерно.

• Global moderator
    • Профил
Ако бяхме водени от това, от какви финансови причини са водени лекарите или НЗОК, никога нямаше да спечелим три дела срещу НЗОК за облекчаване на изискванията за лечение за С, нито да постигнем премахване на биопсията и хоспитализацията. Така че трябва и това да бъде извоювано при хепатит В, заради което трябва и пациентите са да активни. При хепатит С имахме десетки пациенти, които писаха писма, жалби. За хепатит В не знам да е имало такива. Само казвам....

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Така е, благодарен съм на тези които са писали писма, за да можем да се лекуваме.
А иначе българинът често си мисли, че да пише жалби няма смисъл. Но всъщност има - дори и "само" заради адвокатите, които за да водят дело срещу НЗОК например, трябва да имат нещо черно на бяло за доказателство.

П.п. Може би някаква сламка или обяснение как се пише жалба и къде се изпраща ще помогне?

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
Аз също моля за допълнителна информация, ще напиша жалба с удоволствие!  :yahoo:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Публикации: 69
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Аз съм от новите във форума.
Имам желание да напиша жалба в подкрепа на борбата с институциите,за по-лесен и бърз достъп на лечение за всички хепатит.
Ако може някой,който е писал да ми изпрати примерен вариант ще бъда благодарна.
От както разбрах,че съм носител на Австралийски антиген ,споделям с хора(мои клиенти)и установих,че 90% нямат никакви знания по отношение на Хепатитните Вируси.Лошо е,че не ни информират личните лекари и за това,че децата трябва да се изследват и реимунизират при нужда.Борбата трябва да е от всички и от носители и от здрави.Никой не е застрахован- всички имаме близки.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
А нещо от рода на петиция, която да се подпише от повече хора дали би имало някакво значение и да помогне също? Аз например в момента не живея в България, но се интересувам как са нещата там и всъщност една от причините да не искам да започна лечение в чужбина е именно, защото ме е страх, че като се прибера в България ще трябва да минавам през абсурдната система.. В случая за съжаление не мисля, че мога да подам жалба за нещо, което евентаулно би ме засегнало някога  :sad3: но може и да греша.

Неактивен Dessita

• Немедицинско лице
    • Профил
Аз съм писала на НЗОК, не че получих отговор.
Сега реших да използвам имейл адреса им, посочен на интернет страницата им:
НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА
ЕИК 121858220
ЗА СЛУЖЕБНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ, ПИСМА И ЖАЛБИ - nzok@nhif.bg

Силвана е права, има смисъл да пишем жалби. Все в един момент ще обърнат внимание.
Иначе, аз прочетох какво е казала Силвана на пресконференцията и ме зарадва, че е обърнала внимание на ужасяващата процедура, през която ни карат да минаваме, за да си вземем лекарствата и затова вметнах, че остава да направят нещо и по този въпрос, а не вечно да игнорират този проблем.

• Global moderator
    • Профил
А нещо от рода на петиция, която да се подпише от повече хора дали би имало някакво значение и да помогне също? Аз например в момента не живея в България, но се интересувам как са нещата там и всъщност една от причините да не искам да започна лечение в чужбина е именно, защото ме е страх, че като се прибера в България ще трябва да минавам през абсурдната система.. В случая за съжаление не мисля, че мога да подам жалба за нещо, което евентаулно би ме засегнало някога  :sad3: но може и да греша.

Как точно би те засегнало това, да потърсиш отговорност на институциите? Не ме разбирай погрешно, не те обвинявам, разбирам чудесно притеснението ти, но ако всички сме така, тогава какво ще постигнем? Аз също съм пациент с хепатит В, по време на протестите за достъп до лечение през 2016 г, от нзок една особено ''приятна'' личност ми намекна, че ще имам проблем с лечението си, ако продължавам. Мислиш ли, че това ме спря? Или пък че посмяха да направят нещо? Какво, ще ми забавят протокола ли? Веднага ще подам жалба и ще се обърна към адвокат.

КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ, ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОМЯНА. Иначе как ще се случи тя? Ще очакваме на някой друг? Ами и другият това ще си каже и няма да направи нищо и ще се въртим в омагьосан кръг. Не се страхувайте, бъдете смели, пишете жалби, имайте активна гражданска и пациентска позиция.

От петиции няма смисъл. През 2016 г. правихме и беше подписана от 200 човека. Има смисъл от жалби, писма до НЗОК и Обмудсман (МЗ няма касателство към процедурата по лечение). Бих подготвила примерна такава, но мисля, че зависи от всеки да напише през своите очи какво иска да се промени в системата за лечение. Това са адресите и лицата, към които да се обърнете:

Управител на НЗОК - Проф. д-р Петко Ненков Салчев имейл за завеждане на писма: delovodstvo@nhif.bg

Омбудсман Доц. д-р  Диана Ковачева, форма за подаване на жалба: https://www.ombudsman.bg/form
« Последна редакция: Април 06, 2021, 09:52:21 от Силвана Лесидренска »

Неактивен Dessita

• Немедицинско лице
    • Профил
Силвана, страхотна си.
Току що изпратих моите жалби до управителя на НЗОК и до омбудсмана. Може би са малко по-емоционални, но ми е дошло до гуша и в мен бошуват много емоции.

• Global moderator
    • Профил
Благодаря, че си писала Деси.  Дано и други да те последват :)

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
Пиша моята жалба в момента. Силвана, относно positivevibes, бих си позволил да я защитя, не за друго, ами според мен тя имаше предвид, че няма да ѝ вземат жалбата под внимание, щом не се лекува тук, а не че не я засяга. Може и аз да бъркам  :smile:

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Да, точно това имах впредвид anti-HBs. Интересувам се от това какво се случва в България и каква е системата при вас, защото искам в близкото бъдеще да се прибера, но не мисля, че в момента наистина някой ще ми обърне внимание, тъй като нито живея в България, нито съм на лечение.
Със сигурност съм човек, който не чака на другите и си кротува, а си търся правата.. дори понякога сигурно видгам повече врява от необходимото, но не се примирявам с нещо, което вярвам, че не трябва да бъде по този начин.
Имам роднини в България, които по един или друг начин също се сблъскват със системата всъщност, така че поне тях мога да поддтикна да пишат жалби. 

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007