Автор Тема:  Хепатит С, установен по време на бременност  (Прочетена 3052 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Още една

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте, мисля, че ще бъде от полза да споделя и моята история. Откриха ми Хепатит С (генотип 3) през осмия месец на втората бременност, което приех много тежко, но впоследствие разбрах, че всъщност лечението вече е успешно. Получих одобрение за лечение с Мавирет и от две седмици го пия, няма абсолютно никакви странични ефекти, просто съблюдавам да е в един и същи час и с храна. Посъветваха ме първо да спра да кърмя, затова изчаках десет месеца. Направих тест на бебето, когато беше на три месеца. Тестът излиза положителен, без наличие на антитела, което медицинските лица ми обясниха с факта, че може да се изчисти сам, като при други новородени и е трябвало да изчакам да стане поне на годинка, за да го тествам. Представяте си, как бих могла да чакам, нали...? И така, продължаваме да чакаме. Бебчо е добре, аз също. При мен, нещата най-вероятно са се случили след тежко, подвенечно счупване на кътник, който не успяха да извадят в една поликлиника и ходих, клана-недоклана, до друга. Ако има други в моето положение, бих искала да знам как се развиват нещата с бебетата и в двата случая-и при положителен и при отрицателен тест, т.е., дали продължавате да ги тествате, за всеки случай. Благодаря на администраторите за приема! Желая здраве на всички!

Неактивен Още една

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Хепатит С, установен по време на бременност
« Отговор #1 -: Април 18, 2023, 13:54:27 »
Имам въпроси, към по-вещите от мен:
1. Можем ли да имаме трето дете, след евентуалното ми успешно излекуване? - т.е. опасен ли ще бъде контактът без презерватив за мъжа ми?
2. Ако тестът на бебенцето ми излезе положителен след навършване на годинка, какво следва? (Програмата за лечение с Мавирет е за над 18-годишни).
3. Имате ли опит с поднасяне на информацията на деца? Как бих могла да предупредя 4-годишно дете, че не бива да пипа кръвта на братчето си, без да разяснявам подробности? (Ако не дай Боже се стигне до там).

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Април 19, 2023, 11:46:48 »
1. излекуване означава изчистване на вируса, не виждам как можеш да предадеш вируса на който и да е било
2. мавирет е одобрен за лечение над 3 годишна възраст
3. трябва консулт с психотерапевт как да се подходи, има специфицични изрази и начини, ние не сме запознати в дълбочина
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #3 -: Април 21, 2023, 16:06:08 »
Като ми откриха моя хепатит С на детето ми също уж бяха открили антитела - т.е. тестът й беше някакъв граничен за анти-hcv. После ходихме и пуснахме ПСР в Токуда - отрицателен. Тогава тя беше на 2. Скоро се реших (4 години по-късно) да й пуснем пак тест и се оказа, че няма никакви антитела, следователно и не е била с хепатит Ц и тези кой знае какъв тест й бяха правили тогава, че я бяха изкарали с антитела. Или по-скоро е реагирал теста на нещо друго.
Както и да е - бях чел че реално се чака да стане на 2, защото обикновено децата го изчистват до 2 дори и да се родят или заразят с хеп ц докато са бебета.
За лечението - прилага се само ако има нужда, защото няма достатъчно изследвания за безопасността на лекарствата при деца. Не казвам, че са опасни, а просто не е тествано достатъчно. Т.е. трябва да се проследява да речем всяка година за повишени ензими и ако има няколко поредни пъти повишени то тогава може да се кандидатства за лечение.
Като цяло децата почти никакви оплаквания не развиват и хеп.ц се развива изключително бавно при тях, т.е. при спазване на нормални безопасни отношения и здравословен начин на живот, не би трябвало да е никакъв проблем да изчака да порасне и тогава да се лекува.
Все пак като стане на 2 годинки ви препоръчвам да потърсите д-р Елена Лазарова от Токуда да ви обясни какво точно да правите, но мисля, че няма да се наложи - т.е. смятам че детето ако наистина е заразено има голям шанс да се възстанови само.
« Последна редакция: Април 21, 2023, 16:12:43 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #4 -: Април 21, 2023, 21:30:07 »
Може и да греша, но причината децата да изчистват антителата от хепатит С е защото това са антитела, предадени при раждането, тоест не са активно изработени от имунната система антитела и няма логика да останат доживот. Вече знам за няколко успешно излекувани деца в България, като най-малкото е на 3 г и някакви месеци, съвсем стандартен подход си е вече по света. В ЮК наскоро излязоха със статистика за над 200 успешно излекувани деца.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Още една

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Април 24, 2023, 21:36:44 »
Благодаря много, че се отзовахте, успокоихте ме много. Ще пиша отново, след развоя на събитията около бебето. Здраве на всички вас и децата ви!  :flowers:

Неактивен Още една

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Мога ли да си позволя една чаша бира, поради личен празник в семейството? (Остават ми още две, от осемте седмици на лечението)

• Global moderator
    • Профил
Да, но може да изпиеш и една цяла безалкохолна.

Неактивен Още една

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 18, 2024, 13:56:25 »
За успокоение на жените в моята ситуация, искам да споделя положителния завършек на историята. Шест месеца след края на лечението си, направих PCR rnk и установих, че съм напълно излекувана. На бебчо отново пуснах Антиген, той беше вече на 1,5 г. и този път тестът беше отрицателен - най-голямата радост за нашето семейство. Резултатите излязоха точно преди Коледа. Желая на всички да получат подаръка, който ние ще помним винаги! Благодаря на всички, които ми отговориха и ме подкрепиха по пътя на лечението ми, в трудния период на невежеството и страха. Бъдете здрави! ❤️

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007