Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - edna_ot_vas

Страници: [1]
1
Здравейте!
Прословута станах с това забременяване... пускам нова тема, защото всички вече са доста старички, а нещата са динамични.
И така, година и половина не се получава по естествен път и няма и да се получи явно, минаваме на варианта за ин витро... обаче тук идва големият проблем (извън това, че след операцията за ендометриоза съм свалила АМХ до 0.59! - тоест последният влак по фонда) - вчера бях в една от известните ин витро клиники и ми казаха, че било опасно за персонала им да ми правят процедура и ми отказаха дори преглед, заради диагнозата, тъй като трябвало да представя документ за нулев вирусен товар. Аз обаче съм преценена от д-р Балабанска да съм без лечение, тъй като имам алергия към Тенофовир и няма какво друго да ми дават. Последната ми виремия беше 180 хил копия. След празниците ще вляза отново за актуална...
Моля ви, кажете ми какво да правя? Имам си и ендометриоза, която е най-тежката форма и ме мъчи всеки ден. На 38 г. съм. Не знам какви са рисковете за мен при процедура и евентуална бременност с неподтиснат вирус, но не виждам и друга опция.. Търся някой, който знае какво се прави в такъв случай или е минал по този път. Благодаря!

П. С. Няма да коментирам как в 21 век видях доктор, който е с ваксина, да застава до стената и дори да не смее да вземе епикризата от ръцете ми!

2
Здравейте!
С хроничен хепатит Б съм, отрицателен е-антиген. Последният ми резултат за виремия е от януари и не се открива ДНК... Ензимите са ми в норма. Hbsag количествен не съм пускала скоро. Не провеждам никаква терапия, няма необходимост от такава за момента, само се наблюдавам - тоест вирусът не е потиснат с лекарства, а от имунната ми система.
Въпросът ми е следният: Разделих се с дългогодишния си партньор, който беше ваксиниран с Туинрикс, но сега как да предпазя следващия? Не мога да го пращам на ваксина още от първия ден  :angry3:, а и за да подейства тя, е нужно време... три дози са и т. н. За момента това не е опция. Информирала съм го, но не мога да си позволя да заразя друг човек.
Естествено, ще използваме презервативи, но те са неприложими при целувка, орален секс  (двустранен) и т. н.  - какъв е рискът при тях, трябва ли да ги избягваме ?
Моля за съвет и мнение... Хем искам да си продължа живота, хем не бива да е за сметка на нечий друг... има ли от какво да се притеснявам при моментното ми състояние? Имате ли подобен опит и какво показва той? Ще съм много признателна за бърз отговор  :congrats:

3
Общи теми / Хепатит Б и ендометриоза
« -: Октомври 12, 2020, 11:07:11 »
Здравейте, освен хроничен хепатит Б с отрицателен е-антиген, имам ендометриоза и декември месец ми направиха лапароскопска операция за отстраняване на лезиите както в яйчниците, така и по тънките черва и в дебелото черво - докъдето може да се стигне, тоест почти доникъде. Оттогава насам нещата се влошиха още повече и започнах да правя кисти на жълтото тяло и още куп неща, няма много възможности за контрол, основно хормонални контрацептиви. Всички гинеколози вдигат рамене какво да ми изпишат и ме отпращат, а аз твърде често се тъпча с нестероидни, заради болки, симптоматично при кисти ми дават някакъв курс противозачатъчно или Дуфастон и се действа на парче. Медицината е дотука. Оттам нататък разни хора с тази диагноза си купуват добавки от рода на NAC, Витекс, indole-3-carbinol - общото между тях е, че осъществяват някакъв контрол над естрогена, но това, което ме притеснява е, че променят точно някои процеси в черния дроб и не знам как това би повлияло на човек с хроничен хепатит, с уговорката, че хепатитът ми е само под наблюдение без лечение и погрешна стъпка не знам как би се отразила. Гинеколозите не са запознати, а гастроентерологът на тема билки, добавки и хомеопатия е настроен негативно, счита ги за опасни, без необходимия контрол, какъвто има при лекарствените средства и че може да стане всичко... Затова се лутам между неправенето на нищо, избор на хормонални терапии и опитване на алтернативни средства... Много жени се подобряват с тези добавки, намаляват си размер на кисти и т. н., но те нямат хепатит. Затова, ако имате информация по темата, ще бъда изключително благодарна! Защото може пък и да са опция за мен, а от страх и незнание да се мъча напразно.

4
Здравейте, отдавна не съм писала... ще започна малко по-отдалеч... последно февруари месец нещата ми откъм хроничния хепатит бяха ок - виремия под сто хил копия (при положение, че беше милиони), ензими - в норма, мнение, че на този етап не е необходимо да се провежда лечение, само наблюдение, това добре. Само че нищо извън това не е добре - след направената ми лапароскопия за ендометриоза (която се доказа) и препоръки за бързо забременяване всичко тръгна стремглаво надолу и започнах да хващам всякакви вируси и бактерии. Започна една ужасна фибромиалгия, изпих сто антибиотика, та ревма фактор излизаше завишен, антистрептолизин, ту суе, все болна, все на лекарства, ту заради гинекологично кървене, ту заради поредна инфекция. Един омагьосан кръг. Започнах да търся причината за болките в ставите, които не минаваха с месеци. И дотук открих: уреаплазма, прекарани херпес-симплекс, Епщайн бар и цитомегаловирус, взеха ми натривка от букална лигавица да проверят дали са активни. Ако са, най-вероятно ще ме лекуват с някакви имуностимуланти, за които навремето ме предупреждаваха да внимавам и да не приемам в никакъв случай, че не се знае как ще реагира хепатитът... Обаче и така не става. Лекувам едно, появява се друго. Затова искам да попитам имате ли опит, информация за Биозин мама и възможно ли е да се приема без да навреди, тъй като единият имунолог това ми препоръчва, уреаплазмата ще я трепя с пореден антибиотик. Отделно непрекъснато правя кисти на жълтото тяло, просто е въртележка. Има и още една въртележка и тя е, че лъвът не се интересува какво става откъм опашката му или всеки лекар си изписва нещо, без оглед какво ще каже по въпроса специалистът - хепатолог или обратното и се получава едно непрекъснато въртене сега кого да слушам, кой колко разбира, не винаги има как да се пита за всяко нещо, то трябва само на телефона да спи докторът при всичко, което до момента са ми изписали... опитът ми показва, че никой нищо не съобразява, въпреки че непрекъснато повтаряш каква е ситуацията... та така, затова разчитам на опитните и по-знаещи от мен тук да дадат мнение. Мерси

5
Бременност и вирусни хепатити / Дилема
« -: Октомври 15, 2018, 18:56:59 »
Пред мен стои следната дилема: На 34 г. съм и не съм раждала, нямам аборти, имам хроничен хепатит Б с отрицателен Е-антиген от... не се знае откога, имам сериозен приятел, който е имунизиран, не съм провеждала лечение до този момент, тъй като преди няколко месеца се откри, че съм с активен хепатит и висока виремия - в момента около 6 млн. копия, биопсията показа А1Ф2.
Миналото лято се бях запътила към майчинството, тъй като бях диагностицирана с ендометриоза и всъщност трябваше да се направи потвърдителна операция, но докато ми правеха изследвания за лапароскопията, попаднах в болница със стомашни проблеми и оттам се установи, че хепатитът е активен и фокусът се измести върху него. За съжаление обаче, явно аз ще трябва да взема решението сега занапред, тъй като имам доказана непоносимост към Тенофовир - единственото лекарство, което се счита за "безопасно" по време на бременност, насочват ме към Бараклуд, но докторката казва, че не може да се спира, заменя или да се забременява на фона на него, съответно аз трябва сега да реша явно дали ще имам деца или не. Не знам какво да правя. Все още не е ясно и дали ще мога заради ендометриозата, не е ясно и напълно потвърдено дали изобщо е ендометриоза или някакви други кисти имам... годините си ги казах в началото, смятам, че това също е от съществено значение... конкретният ми въпрос е как да постъпя според вас? Знам, че това е невъзможен избор, но все се надявам, че вие тук сте се изправяли пред него и сте взели правилно решение и ще ми помогнете... честно казано от това да нямам деца изобщо по-лошо ми се струва да имам, но с аномалии... това няма да мога да си го простя, ако съм имала друг вариант.
Изобщо не знам и колко е разумно да се забременява на фона на висока виремия, нито дали ако я сваля, няма да се развихри пак от бременност... гинеколозите се дърпат да ми правят операцията, заради високата виремия, страхуват се от хепатита. Това обаче за мен е омагьосан кръг. Аз нося отговорност и към моя приятел, на когото ще се отразят моите решения и те стават и негови. Моля, кажете ми, какво да правя?
Благодаря

П. С. Ако ендометриозата наистина е ендометриоза, което се доказва само с лапароскопска операция, то единственото ми "лечение" е бременност, вариантът за хормонално с хепатит не стои.

6
Здравейте!
От известно време чета тук, а сега успях и да се регистрирам...
Преди 6 г., при рутинни изследвания, ми бе открит хроничен хепатит Б - отрицателен е-антиген.
Тогава постъпих еднократно в "Иван Рилски" за ПСР и евентуална биопсия и ми беше обяснено, че хепатитът е неактивен, а е само носителство и не е необходимо да правя нищо друго, освен на 6 месеца чернодробни ензими, които винаги бяха в норма до тази година и при увеличаването им два пъти над нормата - отново ПСР.
От лятото на миналата година обаче ми се струваше, че боледувам непрекъснато от стомашен вирус с гадене, понякога повръщане, режещи болки в стомаха, каквото и да хапна... беше трудно да се заключи от какво се провокират, защото успоредно имам и гинекологични проблеми, за които трябваше да се направи операция. Казваха, че може да е от тях. Не след дълго започна и да ме подпира отдясно, все едно някой натиска с юмрук и, особено седнала, ми беше трудно да дишам. Тогава се принудих да подбирам храната си и имаше някакви леки периоди на затишие (основно като съм гладна), виждах, че не успявам добре да преработя храната вече. Минах на ехограф, чудесен ми бил дробът, била съм се притеснила от гинекологичните проблеми и затова сигурно ме подпирало, ще мине... да, но не минаваше нито ден, нито нощ. Докато една нощ не стана непоносимо и на сутринта ме приеха в "Токуда". След като отхвърлиха нещо инфекциозно или паразитно, се насочиха към въпросното "носителство" на хепатит... Утре ще бъда по-конкретна, понеже документите не са в мен, но в общи линии ПСР показа, че вирусът изобщо не е "неактивен" и ми насрочиха дата за биопсия... Фиброза 2! До ден днешен недоумявам как се стигна дотам, като спазвах препоръките и уж си проследявах нещата. Обаче съм ги изтървала! Честно казано, ако бях ги спазвала докрай, досега още нямаше да знам, че хепатитът ми е активен и още как, понеже чернодробните са ми завишени, но далеч не са два пъти над нормата и по думите на личната ми лекарка, която знае за хепатита, "Това не означава нищо и не би трябвало да ме притеснява", а това, което усещам като натиск вдясно, "не е от орган"... затова тя смяташе, че става дума за интеркостална невралгия и ми изписа Невробекс. Досещате се колко ми помогна...
Всичко се обърна с главата надолу и се сгромоляса вкупом... гинекологичната ми операция беше отменена, тъй като никой не се нае да я прави в това състояние, пък и не се знае доколко има смисъл от нея, понеже естеството на диагнозата е такава, че състоянието би се върнало в изходно положение, ако не ме вкарат в изкуствена менопауза или не забременея - почувствах се като в тунел без изход. Това ми казваха и гинеколозите: "С вързани ръце сме" или "Ела, като се оправиш"... започнаха кръвоизливи от полипи на хормонална основа и дилемите "Как да се  предпазя от анемия", като всичко, което трябва да пия, не е добре за черния ми дроб... как да го щадя, като от тежките менструални и извънменструални течения припадам от болки и пия аулин, та ако ще и да е последният ми ден на земята, защото не се издържа... изкарах няколко месеца в агония и накрая намерих къде да ми махнат полипите и да се приключи поне с една от всичките вихрушки, в които някак попаднах... упойки, обезболяващи, нищо не ме интересуваше вече. Просто друг вариант нямаше. Другата гинекологична операция би могла да почака, поне докато ендометриозата не пресуши напълно яйчниците ми.
Годината беше тежка. Случиха ми се мн неща, повечето лоши. Не искам да звучи депресивно, но просто не знаех откъде да започна. Нито кое решение е правилно и кое - грешно.
Положих много усилия да променя режима си на хранене, опитвам се да са малко изключенията, тъй като ми струва много скъпо - болките и натискът веднага ми напомнят. Не пия алкохол абсолютно никакъв и не пуша. За щастие, и преди не съм. Обаче пия Золофт от доста време. Това ми се налага, поради друг проблем и макар дозата да е малка, вероятно и тя затормозява дробчето ми.
Като повечето хора, търся и алтернативни варианти за лечение - пробвала съм разни прахчета, само че преди това ги изследвах в лаборатория, защото се страхувах да не са заразени с нещо, ефектът ви е ясен... в момента пия Трансфактор плюс, който си поръчах от чужбина, тъй като се спуках да боледувам от всевъзможни болести, включително от редки инфекции, които обикновено ги хващат ХИВ - позитивните и хората с много сериозно увреден имунитет. Наложи се да пия антибиотици в кратки интервали, което знаете какво означава за човек с хроничен хепатит...
След няколко представени болнични прекратиха трудовия ми договор и сега продължавам да работя почасово на същото място. Спрях да гледам много напред и да мечтая за дете, въпреки че крайният срок наближава - тази година навършвам 34 г... а проблеми в това отношение, заради гинекологичните истории, не липсват... но се старая да се фокусирам върху това, което ми предстои в по-близко бъдеще, а именно стартът на лечението ми - одобриха ме за Тенофовир Зентива и най-голямото ми желание и дори може да се нарече "мечта" в момента е да го понасям достатъчно добре, за да продължа да работя, да шофирам - това е тясно свързано с работата ми и е задължително, да съм на крак и да върша всички обикновени неща. Това, което ми дава надежда е, че в листовката на Золофт също пише ужасяващи неща и от страх как ще ми повлияе, се измъчих доста преди да го започна... а се оказах от тези, на които им понася и се чувствам добре. Надявам се, че не е пречка да се приема, заедно с Тенофовир...
И всъщност, това е първият ми въпрос към вас, ако имате представа, разбира се.
Интересува ме също дали след като в протокола ми пише "Тенофовир зентива", ще получа Виреад? Ще бъде ли безплатен?
Кога да започна таблетките, след като ги получа?
Мога ли преди да ги започна отново да си изследвам ПСР, дори и срещу заплащане, просто бих искала да знам моментното си състояние, последният е отпреди близо три месеца? Утре, както казах, ще съм по-точна... не знам дали имам право да се изследвам отново? В епикризата ми пише "Проследяване на всеки три месеца", но не ми стана ясно дали това е след старта на терапията или от деня на последното изследване...
Някъде прочетох, че първото хапче се взима в болницата, това вярно ли е?
Може ли ако ме ухапе комар, а после някой до мен, той да се зарази, или ако ме одраска котка?
Може последното да звучи малко смешно, но хората, които знаят за диагнозата ми, се броят на пръстите на едната ми ръка, а съответно като не знаят, бих искала да има как да ги предпазя, защото те не се пазят от мен...
За моя приятел риск няма, той е имунизиран и се изследва за антитела, има достатъчно.
Мога ли да спортувам, да се движа или е по-добре да си почивам?
Не бих искала да става по-дълго от това, въпреки че разказът ми е една малка част от всичко преживяно напоследък.
Готова съм да преживея останалото, ще се радвам да е с вашата помощ! :girl_in_love:

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007