Други чернодробни заболявания > Други диагностицирани чернодробни заболявания

 Здравейте!

(1/1)

traiantraianov:
Здравейте!
Както се вижда съм нов член, на този форум. Въпреки, че пише много интересни и преди всичко полезни неща, нямам възможността да изчета всичко:(. Преди месец си правих профилактични изследвания и АЛАТ АСАТ ми бяха завишени около 60 и двете. Личния ми лекар ме посъветва да пия една опаковка HEPASAVE. Преди седмица си правих пак изследвания и резултатите са:
Билирубин-общ / BILL-T/    

11.5865
   mkmol/L    3.4-21.0
   Билирубин-директен / BILL-D /    

8.89221
   mkmol/L    0.8-8.5
   АСАТ    

97.8550
   U/L    до 42
   АЛАТ    

95.8974
   U/L    до 41
   АФ/ALP/    

146.130
   U/L    50-170
   
Затова веднага щом ги взех се върнах в лабораторията и казах на лаборантката да ми направи за хепатит В и С.
Взех си резултатите и на тях пишеше:
HbSAg отрицателен
HCV отрицателене
Само че доколкото прочетох това не ми е достатъчно и не мога да разбера дали имам и нямам хепатит. Незнам защо в лабораторията са ми пуснали само тези, какво още ми е нужно?

Радослав Русинов:
Здравей,
HBsAg и anti-HCV са двата стандартни серологични маркери, които се пускат за хепатит B и C. Има някаква малка вероятност например в момента да си в острата фаза на някой от двата хепатита (която се случва през първите 6 месеца след заразяването), но като имам предвид, че нямаш никакви видими симптоми на остър хепатит и си хванал високите ензими случайно, то по-скоро трябва да търсиш причините другаде.
Тъй като знам, че си жена, а не мъж, съветът ми е да си пуснеш и изследвания за автоимунен хепатит (среща се най-вече при жени), за всеки случай. Изследванията са специализирани и би трябвало лекаря да ти ги назначи, разбира се, ако прецени, че има вероятност за такова заболяване.
Има и други (по-малко стресиращи) варианти, като стеатоза например. Възможно е стеатозата да предизвика високи чернодробни ензими.
Възможно е високите ензими да са предизвикани и от някакво лекарство или добавка, която си приемала през последните месеци.
Би трябвало лекаря ти да направи всички необходими изследвания, за да установи причината за тези високи ензими. Много по-важно е да се открие причината за завишените ензими, отколкото това да се свали нивото им от 60 на 30 например, както се е опитал да направи личния лекар като ти е изписал Хепасейв. Тези високи стойности не са нормални и задължително трябва да се установи причината за тях. Ако досега си ходила само при личния си лекар, съветът ми е да отидеш на преглед при някой от лекарите в този списък: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България.


Поздрави,
Радо

traiantraianov:
Благодаря много за информацията! Напротив мъж съм, може си се заблудил от пощата, която ползвам. Днес ходих на ехограф и черния дроб според гастроентеролога е напълно нормален, но съм имал камъни в жлъчката. В крайна сметка ми поставиха диагноза холицистит. Може би от това се дължът високите нива на тези ензими.

Радослав Русинов:
Здравей,
Да, заради пощата беше. Често се случва хората да си слагат не просто друго име на потребителския профил, а дори да си сменят пола, затова се подведох по пощата.
За холицистита сега се разрових (срещам го и като холецистит), това е възпаление на жлъчните пътища. Не знам обаче много детайли за него и не мога да кажа дали той може да причини високи чернодробни ензими. Може би лекаря трябва да каже нещо повече.


Поздрави,
Радо

Аника:

--- Цитат на: Радослав Русинов в Февруари 05, 2011, 13:31:51 ---Здравей,
...
За холицистита сега се разрових (срещам го и като холецистит), това е възпаление на жлъчните пътища. Не знам обаче много детайли за него и не мога да кажа дали той може да причини високи чернодробни ензими. Може би лекаря трябва да каже нещо повече.


Поздрави,
Радо

--- Край на цитат ---

От това което съм чела си мисля, че има връзка с повишените ензими. Самото възпаление на жлъчните пътища и евентуалното им запушване водят до натоварване на черния дроб и съответно до повишение на ензимите. Така поне го разбирам аз  :ashamed2:

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия