Автор Тема:  Прекъсване на терапия с нуклеозиден аналог, заради планувана бременност  (Прочетена 5045 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 82
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте,

Имам хроничен хепатит Б и от октомври 2010 съм на терапия с Бараклуд (ентекавир) - историята ми може да прочетете тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=3313.0.
Интересува ме има ли някой тук във форума, който е прекъсвал терапия с нуклеозиден аналог заради планувана бременност, или изобщо поради каквато и да е причина. Колко време му е необходимо на вирусът да се реактивира след едно евентуално прекъсване на терапията? Знам, че това може да бъде за всеки много индивидуално, но би ме интересувал и вашият опит. Моят лекуващ хепатолог ми каза, че терапията трябва да се прекъсне няколко месеца преди евентуалната бременност, но нищо повече. Все трябва да му вадя думите с ченгел от устата....чувствам се много дезинформирана. На път съм да го заменя с друг доктор, но за съжаление трябва да чакам с месеци за да получа час в една друга клиника...дълга история.

Моля ви помогнете ми с информация.
И към всички онези, които са на терапия с Бараклуд - Как протича лечението ви?

Благодарна съм за всеки отговор!

Поздрави
Изи
« Последна редакция: Февруари 17, 2011, 17:11:43 от Радослав Русинов »
„Всичко свършва добре накрая.
Ако ли не, то това не е краят…”

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей, Изи!
Как ще реагира твоят хепатит Б след спирането на приема на ентекавир не може да го каже абсолютно никой, всичко е строго индивидуално. Но спирането на приема на нуклеозиден аналог трябва да става много внимателно, защото със сигурност след това вируса се връща. Както ти написах и в другата тема, спирането му крие различни рискове, дори е възможно вируса да стане по-агресивен. Един възможен сценарий е веднага след спирането да се започне лечение с пегилиран интерферон за период от няколко месеца, за да може спирането да стане по-плавно. Но това е само вариант, не е задължително, това трябва да го реши лекуващия лекар.
Относно това как да подходиш по време на бременността, препоръчвам ти да прочетеш секциите "Забременяване по време на антивирусна терапия" и "Антивирусно лечение за намаляване на риска от перинатално предаване на вируса" от статията Хепатит B и бременност на нашия сайт. Препоръчвам ти всъщност да прочетеш цялата статия, защото тя е много актуална във връзка с предстоящата ти бременност.
Според мен единия вариант е да спреш ентекавира още преди бременността, за да видиш как ще реагира вируса, и ако всичко е спокойно и в рамките на нормалното, да не предприемаш никакво лечение по време на цялата бременност. Ако запазиш ниския вирусен товар, тогава няма да имаш никакви проблеми.
Другият вариант е да не спираш лечението по време на цялата бременност, като смениш ентекавира с нуклеозиден аналог, който е безопасен по време на бременност, като например ламивудин. Тенофовир също е добър избор за лечение по време на бременност, макар, че събраните данни за него са по-малко. Но за тези неща ще можеш да прочетеш по-детайлно в самата статия.
Не забравяй, че решението трябва да го вземеш съвместно с лекуващия те лекар, неговото мнение е много важно, ние тук изказваме различни предположения и даваме варианти, но не сме лекари.

Относно това какъв е опита на хора от форума, лекували се с ентекавир - той не е голям, защото много малко хора от форума са се лекували с него. Можеш да откриеш темите им като използваш търсачката на форума, но ето ти две теми като за начало:
- Хроничен "Б" хепатит - лечение с ентекавир
- Лечение на хепатит Б с ентекавир

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 82
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей Радо,

първо мноооого ти благодаря за бързия и обстоятелствен отговор! Прочетох вече всички постове тук на хора лекували се с ентикавир, а те наистина не са много....От всичко прочетено досега ми става наясно, че ентикавир не е било подходящото за мен лечение, но за съжаление не мога да върна времето назад. Сама съм си виновна да се доверя сляпо на един доктор без да потърся второ мнение. Сега трябва да живея със съдбата си....стореното сторено! За всички, които четете тези редове и ви предстои лечение - информирайте се обстойно преди да започнете лечение, търсете ако трябва второ мнение. Аз засега няма да предприемам нищо докато не говоря с друг хепатолог, но във всеки случай щте ви държа в течение!

Поздрави

Изи

May the force be with you all  :carate:

„Всичко свършва добре накрая.
Ако ли не, то това не е краят…”

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Изи, не се притеснявай и не приемай нещата абсолютно. Ентекавир е един от най-добрите нуклеозидни аналози заедно с тенофовир. Така, че поне няма опасност да развиеш резистентност към него и освен това той може дълги години да потиска размножаването на вируса до много ниски или отрицателни нива. Просто трябва обаче да си много внимателна при едно евентуално прекратяване на лечението.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007