Автор Тема:  Има ли и други на терапия с бараклуд (ентекавир)?  (Прочетена 18695 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 82
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте отново  :flowers:,

днес си получих изследванията. Вирусната репликация спада, както писах и в предния ми пост. От 320 000 Кор/ml на 116 Кор/ml. Стойностите на АЛАТ са също с тенденция надолу от 92,9 на 67, 2. Единственото, което ме притеснява са увеличените (или по-скоро гранични) стойности на Креатинина 1, 10 mg/dl при нормални стойности 0.50-0,90 . Знам, че лечението с нукс (нуклеозидни аналози) би могло да доведе до увреждане на функцията на бъбреците....Имам ли основания да се притеснявам или пак ме обзема хипохондрията :daydream:? Да си призная понякога пия много малко вода. Възможно ли е това да е причината? Миналата седмица се консултирах с моят гастро по телефона, но тема на разговора ни бяха само пср и ензими. Не спомена нищо за креатинин( аз за съжаление нямах още резултатите черно на бяло).

Ще съм благодарна за отговор!

Поздрави
Izzy
„Всичко свършва добре накрая.
Ако ли не, то това не е краят…”

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3213
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Здравей Изи,

доколкото си спомням, и при Ванчето имаше покачване на креатинина/ при мен на албумина/, и двете са показатели за чернодробната дейност. Доц. Антонов разбирайки това, издаде заповед да не падаме под 1.5 л вода на ден.

Не мисля, че все още има от какво да се притесняваш, както виждаш често срещана реакция на бъбреците е, но си имай едно наум и пий вода. Ако не я обичаш толкова , наблягай на всякакви сокове, чайове, млека и тем подобни. Важното е да има течности.

Аз профилатично пия и един чай за бъбреци, плюс чат-пат едни прахчета от червена боровинка.

Силвана
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравей Силвана,

благодаря за отговора  :flowers:!!!! Нормализират ли се в последствие стойностите на тези параметри?

Аз вчера се порастършувах и намерих стари изследвания, още от година преди започването на лечението. И там креатининът ми е почти на горната граница(0,8).....Започвам сега да пия всичко, което става за пиене  :smile:, е разбира се с някои изключения  :laugh:

Поздрави

Izzy

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Нормализират ли се в последствие стойностите на тези параметри?
Доколкото знам, при Ванчето това е бил само временен проблем. Така, че мисля, че тези стойности не би трябвало да са високи през цялото време. Но може би Ванчето трябва да каже. Ако искаш, и пиши на лични.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,

пак съм аз....уф, вече не знам в коя тема да пиша, но тъй като актуално още съм на ентекавир, пиша тук.

След 6 месеца чакане, най-накрая смених лекуващия ме хепатолог. В петък бях в една университетска клиника (живея в Германия) и най-накрая срещнах доктор, който ми даде изчерпателна информация, който не говори с недомлъвки, и на който не трябва да вадя думите с ченгел от устата.

От самото начало на лечението ми ме притесняваше фактът, че изборът на бившия ми хепатолог беше паднал точно на ентекавир. Впоследствие на много места бях чела, че тенофовир е по-подходящ за млади жени, които не са приключили със семейното  плануване. Та да се върна към миналият петък. Докторът ми изнесе половин часова лекция за Хепатит Б (по мое настояване). Неща, които бях чела стотици пъти и които вече знаех, но исках да се уверя, че пред мен стои човек, който наистина има понятие от нещата и за който не съм поредния пациент, на който изписват просто една рецепта и го пращат вкъщи, без дори да му кажат, че това лекарство ще го взима доживот.....Разбира се конфронтирах го с много въпроси и му дадох да разбере, че имам и аз поне малко понятие от нещата. Каза ми, че и той в моя случай би се спрял на нуклеоти/зиден аналог и би пренебрегнал интерфероново лечение, тъй като съм HbeAg neg. Както и да е, споделих с доктора, че имаме планове за още едно дете в не много близко бъдеще(1-2 години), и че ме притеснява фактът че съм на ентекавир. Отговори ми, че една евнтуална бременност, не би било никакъв проблем, имало жени, които забременяват по време на лечението без увреждания на плода, просто за ентекавир няма достатъчно научни студии, с бременни жени. С тенофовирът има повече опит, тъй като от дълго време се прилага в ХИФ-терапията, и че за мое успокоение мога да премина на тенофовир. Просто ей така, от днес за утре, което отначало ме облекчи малко или много, но моят стар приятел, червейчето на съмнението, не ме оставя на мира от няколко дни.  Бях чела някъде, че при евентуална смяна, първо се взимат ентекавир и тенофовир в комбинация, като ентекавирът постепенно се намаля, докато накрая напълно се спре. Имам ентекавир за още месец и половина. Хепатологът ми каза, че като ги свърша мога веднага да премина на Тенофовир. Някой от вас знае ли нещо повече по въпроса? Не искам да подлагам думите му под съмнение, но същевременно не искам да повтарям грешката си и да започна пак лечение без да се информирам(въпреки, че моят случай би могъл да се нарече след дъжд качулка).

Вторият ми въпрос:

След разговорът ми с доктора бях изпратена на ехограф. Всичко е нормално, само дробът ми е малко неспокоен ( в буквален превод от немски). На което аз се изсмях и дори не попитах, какво означава това казаха ми, че ще получа писмо с резултатите от ензимите, креатининът(миналият път беше леко завишен) и ехографът. Прибрах се вкъщи и го зададох в гугъл-Unruhige Leber-прочетох, че става въпрос за променена повърхност на черния дроб, а по принцип повърхността е гладка. Първият ехограф ми бе направен Октомври миналата година. Всичко беше наред. Биопсията ми със същата дата не показва изменения в структурата на черния дроб. Започнах да взимам Ентекавирът в края на Октомври. Възможно ли е 8 месеца по късно да са настъпили промени, въпреки ентекавирът. Последният ми пср беше под грницата 116 Кор/мл. Знам че всичко е много относително и всичко е от човек до човек, но пак имам нужда да поговоря с някого....Пак започвам да се побърквам....Може би чета прекалено много и подлагам всичко на съмнение...

Моля ви пишете ми :crying2:

Поздрави
Изи

• Профил
    • My Home Page
Здравей, Изи!
Извинявам се за забавения отговор!
По първия въпрос, който задаваш:
Бях чела някъде, че при евентуална смяна, първо се взимат ентекавир и тенофовир в комбинация, като ентекавирът постепенно се намаля, докато накрая напълно се спре. Имам ентекавир за още месец и половина. Хепатологът ми каза, че като ги свърша мога веднага да премина на Тенофовир. Някой от вас знае ли нещо повече по въпроса? Не искам да подлагам думите му под съмнение, но същевременно не искам да повтарям грешката си и да започна пак лечение без да се информирам(въпреки, че моят случай би могъл да се нарече след дъжд качулка).
Не мога да изкажа много специализирано мнение, защото не съм попадал на информация точно за такава смяна. Но мога да ти кажа как разсъждавам логически. По принцип проблемите с нуклеозидните аналози са два: резистентност и спиране. В момента ти нямаш изградена резистентност, вируса е потиснат и не се размножава. Това значи, че ако ти изпиеш последния ентекавир и веднага на следващия ден започнеш с първото хапче тенофовир, то вируса няма да може да започне да се размножава, просто лекарство с малко по-различен механизъм на потискане на репликацията, ще започне да влияе на вируса. Така, че реално вируса няма да има възможност да започне да се размножава, дори и за момент. Просто в единия ден ще го потискаш с ентекавир, а в другия с тенофовир. Евентуален проблем би могъл да възникне, ако смениш ентекавира с нуклеозиден аналог, който не е толкова мощен и ефективен. Но в твоя случай това не е така, защото ентекавира и тенофовира се водят като двата най-мощни и ефективни нуклеозидни аналози и са с подобни параметри в това отношение. Реално нямаш казус и с проблема "спиране", защото ти няма да спреш нуклеозидния аналог, а само ще го смениш. Аз поне мисля, че не би трябвало да очакваш никакви сериозни проблеми при тази смяна. Правя заключението, съобразявайки се и с мнението на твоя лекар (който е специалист в тази област), защото ако има някакви много специфични проблеми, за които аз като неспециалист не знам, то той веднага би ги съобразил и не би ти позволил да направяш тази смяна.

По втория въпрос:
Вторият ми въпрос:

След разговорът ми с доктора бях изпратена на ехограф. Всичко е нормално, само дробът ми е малко неспокоен ( в буквален превод от немски). На което аз се изсмях и дори не попитах, какво означава това казаха ми, че ще получа писмо с резултатите от ензимите, креатининът(миналият път беше леко завишен) и ехографът. Прибрах се вкъщи и го зададох в гугъл-Unruhige Leber-прочетох, че става въпрос за променена повърхност на черния дроб, а по принцип повърхността е гладка. Първият ехограф ми бе направен Октомври миналата година. Всичко беше наред. Биопсията ми със същата дата не показва изменения в структурата на черния дроб. Започнах да взимам Ентекавирът в края на Октомври. Възможно ли е 8 месеца по късно да са настъпили промени, въпреки ентекавирът. Последният ми пср беше под грницата 116 Кор/мл. Знам че всичко е много относително и всичко е от човек до човек, но пак имам нужда да поговоря с някого....Пак започвам да се побърквам....Може би чета прекалено много и подлагам всичко на съмнение...
Според мен се притесняваш излишно. Това, че повърхността на черния дроб е променена, не значи, че в момента едва ли не развиваш цироза. Може например черния дроб да е леко увеличен, или изобщо да е леко неспокоен (да има леко раздвижване на ензимите например), което да е причинено от нещо съвсем различно от хепатита. Ако черния дроб е силно увреден, то това, което се забелязва на ехографа, ще е неговата променена структура, не само повърхност. Ако вирусната репликация е много ниска, то в черния дроб реално не протичат процесите, които предизвикват хроничното възпаление и последващото го увреждане. Ако трябва да говорим за някакъв риск при хепатит Б, който би могъл да се случи (и то го казвам само за да съм изчерпателен), то винаги при него има вероятност от възникване на хепатоцелуларен карцином. Но отново, това е нещо, което веднага ще се види на ехограф. Да не говорим, че възниква в много малък процент от случаите, и то при хора, които са с дългогодишен хроничен хепатит B. Така, че според мен се притесняваш излишно за тези дребни промени в ехографските изследвания.

Поздрави,
Радо

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
Радо,

благодаря ти за отделеното време и изчерпателният отговор!

Поздрави

• Профил
    • My Home Page
Re: Има ли и други на терапия с бараклуд (ентекавир)?
« Отговор #22 -: Септември 10, 2011, 12:25:35 »
Историята на Изи продължава в същия раздел, в темата: Лечение с тенофовир като продължение на предишно лечение с ентекавир.

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007