Здравейте,
пак съм аз....уф, вече не знам в коя тема да пиша, но тъй като актуално още съм на ентекавир, пиша тук.
След 6 месеца чакане, най-накрая смених лекуващия ме хепатолог. В петък бях в една университетска клиника (живея в Германия) и най-накрая срещнах доктор, който ми даде изчерпателна информация, който не говори с недомлъвки, и на който не трябва да вадя думите с ченгел от устата.
От самото начало на лечението ми ме притесняваше фактът, че изборът на бившия ми хепатолог беше паднал точно на ентекавир. Впоследствие на много места бях чела, че тенофовир е по-подходящ за млади жени, които не са приключили със семейното плануване. Та да се върна към миналият петък. Докторът ми изнесе половин часова лекция за Хепатит Б (по мое настояване). Неща, които бях чела стотици пъти и които вече знаех, но исках да се уверя, че пред мен стои човек, който наистина има понятие от нещата и за който не съм поредния пациент, на който изписват просто една рецепта и го пращат вкъщи, без дори да му кажат, че това лекарство ще го взима доживот.....Разбира се конфронтирах го с много въпроси и му дадох да разбере, че имам и аз поне малко понятие от нещата. Каза ми, че и той в моя случай би се спрял на нуклеоти/зиден аналог и би пренебрегнал интерфероново лечение, тъй като съм HbeAg neg. Както и да е, споделих с доктора, че имаме планове за още едно дете в не много близко бъдеще(1-2 години), и че ме притеснява фактът че съм на ентекавир. Отговори ми, че една евнтуална бременност, не би било никакъв проблем, имало жени, които забременяват по време на лечението без увреждания на плода, просто за ентекавир няма достатъчно научни студии, с бременни жени. С тенофовирът има повече опит, тъй като от дълго време се прилага в ХИФ-терапията, и че за мое успокоение мога да премина на тенофовир. Просто ей така, от днес за утре, което отначало ме облекчи малко или много, но моят стар приятел, червейчето на съмнението, не ме оставя на мира от няколко дни. Бях чела някъде, че при евентуална смяна, първо се взимат ентекавир и тенофовир в комбинация, като ентекавирът постепенно се намаля, докато накрая напълно се спре. Имам ентекавир за още месец и половина. Хепатологът ми каза, че като ги свърша мога веднага да премина на Тенофовир.
Някой от вас знае ли нещо повече по въпроса? Не искам да подлагам думите му под съмнение, но същевременно не искам да повтарям грешката си и да започна пак лечение без да се информирам(въпреки, че моят случай би могъл да се нарече след дъжд качулка).
Вторият ми въпрос:
След разговорът ми с доктора бях изпратена на ехограф. Всичко е нормално, само дробът ми е малко неспокоен ( в буквален превод от немски). На което аз се изсмях и дори не попитах, какво означава това казаха ми, че ще получа писмо с резултатите от ензимите, креатининът(миналият път беше леко завишен) и ехографът. Прибрах се вкъщи и го зададох в гугъл-Unruhige Leber-прочетох, че става въпрос за променена повърхност на черния дроб, а по принцип повърхността е гладка. Първият ехограф ми бе направен Октомври миналата година. Всичко беше наред. Биопсията ми със същата дата не показва изменения в структурата на черния дроб. Започнах да взимам Ентекавирът в края на Октомври. Възможно ли е 8 месеца по късно да са настъпили промени, въпреки ентекавирът. Последният ми пср беше под грницата 116 Кор/мл. Знам че всичко е много относително и всичко е от човек до човек, но пак имам нужда да поговоря с някого....Пак започвам да се побърквам....Може би чета прекалено много и подлагам всичко на съмнение...
Моля ви пишете ми

Поздрави
Изи