Здравейте,
Въпросът с второ дете при мен никога не бе поставян под съмнение, именно затова замених назначеното ми отначало лечение с ентекавир с тенофовир. Не бих казала, че решението мие смело, по скоро беше добре осмислено. Мисля че щеше да бъде смело ако бях останала на лечение с ентекавир, който въобще не е изследван по време на бременност за разлика от виреад. След решерши в интернет намерих една жена в един форум за хепатит б ( в медхелп) която беше забременяла и износила бебето си с тенофовир и дори го кърмеше. Иначе с тенофовир има доста опит и при хиф пациентки. Ох започнах да звуча като реклама, съжалявам.... Разбира се че ме е страх от неизвестното, може би Силвана има въпреки всичко право,че се изисква смелост, но аз като чели се оповавам много повече на вярата в това че всичко ще бъде наред ,както е било наред и при онази жена от форума, ако мислех само зарисковете то въобще нямаше да да се реша да забременея.
Може би, би било важно да спомена, че се лекувам в Германия. Още с настъпването на бременността осведомих лекуващия ме хепатолог,( той знаеше още от преди това за намеренията ми). Лечението продължава така както е започнало. След две седмици отивам при него на консултация и тогава бих могла да кажа повече...
По случайност видях в интернет, че в клиниката, в която се лекувам има гинекологичен кабинет, който консултира и придружава бременни с Хепатит Б, ХИФ, Гестоза и Диабет. И за там имам час след 2 седмици. Иначе ходя при гинеколожката ми веднъж в месеца. Все още не знам дали ще трябва да изследвам по често ензимите и и да правя пср. Засега е всичко нормално - отр. Пср и ензими в норма. Според мен една добра комуникация между гинеколог, хепатолог и личен би била достатъчна, но все пак ще отида до този кабинет да видя за какво става въпрос....
Иначе бременността засега протича напълно нормално, бих казала точно като първата ( без тенофовир). Гадене, повръщане, еднакво силни със и без хапчета. Бебето се развива засега напълно нормално.... Единственото нещо, което не беше като при първата бременност е че бременността, не настъпи толкова бързо. " работихме" по въпроса близо година и половина, като преди това не бях взимала противозачатъчни и не се откри някаква значителна хормонална пречка за забременяването, никой не може да каже също дали се дължи на лечението....
Това е засега от мен. Дай Боже бременността да продължи нормално, ще се опитам да пиша редовно. Бих се радвала ако бих могла да помогна и да дам кураж и на други жени, които искат да забременеят.
Поздрави