Автор Тема:  Хепатит Б и бременност  (Прочетена 23315 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 19
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хепатит Б и бременност
« -: Август 07, 2014, 19:11:49 »
Здравейте!
Виждам, че тук има изключително компетентни личности по въросите за хепатита.
За съжаление и на мен ми се наложи да се сблъскам с вируса на хепатит Б. Бременна съм в 4-ти месец и при рутинните кръвни изследвания ми откриха много високо ниво на австралийския антиген- 5953. Последваха изследвания за Асат- 27, Алат- 17, ГГТ- 13. Т.е. те са в норма. Във вторник съм на лекар, но днес й звъннах, за да й съобщя резултатите и тя каза, че по тези показатели в момента хепатит няма, но поради високото ниво на австралийския антиген, ще ми правят ДНК изследване. Не знам дали да се притеснявам от следващите изследвания. Какво биха могли да покажат?

Неактивен d_t

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 71
    • Профил
Re: Хепатит Б и бременност
« Отговор #1 -: Август 07, 2014, 22:48:19 »
Здрасти,

За съжаление хепатит има, няма как да си положителна на HBsAg и да няма. Положителното е в чернодробните показатели много ниски стойности което говори, че може би концентрацията на вируса е ниска и увреждането е много слабо. ДНК излседването е така наречения ПСР който ще трябва да направиш за да се види и даде точна диагноза. Според мен на база тези изследвания най вероятно си хронична с ниска виремия. За бремеността не съм компетентен но на база ПСР ще ти дадът компетентно мнение докторите, доколкото знам трябва да се направи ваксина на бебето веднага след раждането плюс гамаглобулин който ще трябва да закупиш от чужбина и да намериш доктор който да го сложи на бебето, но предполагам си изчела вече темите там са засегнати тези въпроси. Освен ПСР ще е нужно да видиш и HBeAg и анти HBeAg статуса ти.
Последнато за което се сещам на този етап е да пратиш на изследване бащата на детето и хората от близкото ти обръжение ако са здрави е силно препоръчително да се ваксинират.

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Август 08, 2014, 06:31:02 »
Благодаря Ви за отговора!
Естествено, първият ми въпрос пред всеки един лекар беше каква е опасността за бебето. Още преди да се е родило, то става най-важното същество в живота ми и се чувствам ужасно, че точно аз ще подложа на риск здравето му. :(
Но и аз като много други изобщо не съм подозирала за хепатита. Винаги съм се старала да живея здравословно и чисто, не пия, не пуша, нямам рискови сексуални контакти, не са ме оперирали, с изключене на едни шевове на крака заради падане и рана, не са ми кръвопреливали. На зъболекар, естествено, съм ходила и това ми се вижда най-голямата вероятност. Много ми се иска да знам кога и как, но очевидно няма да разбера никога.
Разбира се, веднага уведомих близките и бащата на бебето, за да вземат мерки.
Нямам мира и мисля само за болестта, чета непрекъснато и мисля, че ще се побъркам. Точно сега, когато ми трябва спокойствие...
Имам и още един въпрос- това огромно отклонение на австралийския антиген от референтната горна граница не е ли индикатор за високо вирусно натоварване? Мен цифрата ме стряска много, дори гастроентеролога се запита за верността на резултата. Аз не съм го повтаряла в друга лаборатория.

Неактивен d_t

• Немедицинско лице
  • Публикации: 71
    • Профил
« Отговор #3 -: Август 08, 2014, 06:39:06 »
По тази стойност неможе да се каже какво е вирусното натоварване нужен е ПСР. Хубаво би било да се обърнеш към д-р хепатолог от секцията с доктори. Също така е добре да бъдеш ваксинирана срещу хепатит А, но незнам като си бременна дали е подходящо, доктора ще ти даде напътствия.

Колкото до момента с заразяването няма как да разбереш и тук 80% от хората незнаем кога е станало, затова няма смисъл да се терзаеш станалото станало важно е да се вземат мерки и живота продължава :))))

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Август 08, 2014, 06:41:38 »
Благодаря за отговора!
Ще пиша допълнително за развитието на нещата.

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Август 11, 2014, 14:43:29 »
Здравейте!
Направих и втори тест за антигена и за съжаление и той е положителен. Не мога да сравня двете стойности, защото са с различни референтни граници. Утре- при гастроентеролога. Много, много неприятно, меко казано. :(

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
  • Публикации: 82
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #6 -: Август 13, 2014, 09:43:01 »
Здравей Кате,

При мен хепатита също беше установен по време на първата ми бременност. При тов почти в края- 32-34 седмица. Малката я ваксинираха веднага след раждането. До този момент не бях и подозирала, че имам хепатит. В болницата направиха всичко възможно да родя спонтанно, но и до там не се стигна. Нито дъщеря ми нито съпруга ми са заразени. Аз започнах да се лекувам година и половина след раждането. Но моят вирусен товар беше наистина висок. 320 000 копия или нещо такова а Алата беше над 100!Мисля, че при теб наблюдение по време на бременността ще е достатъчно.

Аз съм от почти от 4 години на антивирални.първо бараклуд сега от две години и половина на виреад. В момента съм в 29 гс и без вирусен товар. Бебока е добре, аз също. Ще се опитам да родя нормално и след това имам намерение и да кърмя.

Знам как се чувства човек след тази диагноза, особенно жена в това положение. Но ето, дъщеря ми е вече на 5! Консултирах се със специалист за изяснение и твое успокоение.

Това с увреждането вирусната репликация и ензимите е много относително. Аз имах висока репликация и високи ензими и въпреки това никакво увреждане. Опитай се да запазиш спокойствие заради бебока и говори със специалист!

Поздрави
Иззи
„Всичко свършва добре накрая.
Ако ли не, то това не е краят…”

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 13, 2014, 09:49:31 »
Във форума има и подраздел "Бременност и хепатити":

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?board=35.0

Прочети и там!

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Август 13, 2014, 12:22:02 »
Изи, благодаря ти за успокоителните думи. Все още не мога да свикна с мисълта за хепатита. Знаеш как се чувствам. Утре ще ме хоспитализират за ПСР. Дано поне е най-малкият дявол. Не мога да се успокоя, не мога... Ще се побъркам. :(

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Август 13, 2014, 15:10:58 »
Спокойно! Знам как се чувстваш, но повярвяй ми, на мен нервите покрай този хепатит и притесненията ми нанесоха много повече щети отколкото той самият! В никакъв случай не казвам да подхождаше безотговорно, но запази дух и мисли за бебето, защото на него му се отразява твоето психично състояние! Горе главата всичко ще бъде наред! Информирах се само много добре за ваксината! Доколкото знам в бг сама трябва да си я набавиш. Аз живея в чужбина и тук в болницата я имаха. Разпитвах до дупка! Това сега е най важното! Моралната подкрепа я имаш от мен по всяко време!!!!

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Август 13, 2014, 15:38:03 »
Изи,

благодаря, оценявам високо подкепата ти  :flowers:

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Август 18, 2014, 14:12:20 »
Здравейте отново!
Днес направихме тест на майка ми- пуснахме ХбсАг и анти ХбсИг /тотал/- /това са изследвали, като им казах, че искам тест за антитела с/у хепатит Б/. Показанията са: ХбсАг- отрицателен, а анти ХбсИг /тотал/- положителен. Как да го тълкувам? Ясно е, че хепатит Б няма, но най- вероятно някога го е преболедувала? Няма спомен да се е ваксинирала.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3208
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #12 -: Август 19, 2014, 09:40:46 »
Ако няма ваксина, а има изградени антитела, то тогава те са се образували след преболедуване.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Kate

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Август 19, 2014, 10:18:55 »
Благодаря, Силвана!
Мен ме обърка наименованието на показателя- анти ХБсИг /тотал/. Мислех, че антителата са анти ХБсАг.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3208
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #14 -: Август 24, 2014, 18:38:46 »
Здравей,

моля те, изписвай ги на латиницата, защото така е объркващо :) Можеш да я сменяш от зеленото бутонче над полето за писане.

антитела- antiHbsAg
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007