Вирусен хепатит - Обща дискусия > Моята история

 Борба с хепатит Б чрез алтернативни лечения

(1/13) > >>

positivevibes:
Здравейте и от мен,

Ще се опитам да бъда максимално кратка с моята история.

На 27 съм и от години знам, че съм с хроничен хепатит Б, най-вероятно предаден по време на раждане. В момента живея в чужбина и по-сериозно внимание към носителството ми се обърна през ноември 2019та, когато и разбрах, че вирусът ми е активен (HbeAg positive). Между 2019та и 2015та съм си проследявала сама чернодробните ензими като АЛАТ-а ми се е движил между 35 до 47, а АСАТ-а от 21 до 34. В момента състоянието ми се проследява в чужбина като при възможност в България си правя също някои изследвания.

През ноември 2019та резултатите ми бяха - Алат 68, Асат 47, ДНК (товар) 380 милиона, количествен HbsAg - 55 791.93.
При изследване месец по-късно в България чернодробните бяха почти същите, а количествения беше спаднал до 11 000, ДНК не съм си правила.
След изчитането на много информация в интернет и чуждестранна литература (продължаващо и до днес) и поради причината, че през последните години се опитвам да водя сравнително по-здравословен начин на живот, реших, че е правилно за мен да опитам контролиране на вируса с пълноценна храна, витамини, минерали, билки и т.н, знаейки, че резултатът ще е най-вероятно по-бавен.

През февруари 2020 (около седмица след започване на някои билки) направих изследвания и резултатите ми бяха Алат - 82, Асат - 49, ДНК товар - 446 милиона. Също ми бе направен Фиброскан с нормален резултат - 4.0 kPA, CAP score 170.
През юни 2020 - Алат 105, Асат 67, количествен - 6900.
През август 2020 - Алат 322, Асат 150, ДНК 32 милиона, количествен 5890.
Поради високите стойности на Алата (10 пъти над норма) поисках по-чести изследвания, които показваха спад в нивата - за 3 седмици спадна до 167, за още 11 дни - до 103 и след още 6 седмици до 55. Беше ми предложена терапия, но от това, с което аз се запознах като информация, имаше спорни препоръки относно лечение на лица под 30 годишна възраст. Също така и високото покачване на АЛАТ 10 пъти над норма, може да е добър знак за сероконверсия и деактивиране на вируса. Въз основа на изследванията си, прецених, че алтернативното лечение е подействало и имунитета ми се е активирал и се води борба с вируса, която може да доведе до добър край. Естествено исках и внимателно проследяване на ситуацията, за да се вземе навременно решение при евентуални сериозни щети върху черния дроб. Тогава смених и консултанта си, тъй като не бях доволна от нейното отношение и внимание. В момента ме проследва много разбран и опитен професор.

За щастие през ноември 2020 - 3 месеца по-късно след тази битка, вирусният товар спадна от 32 милиона до 4 милиона, количеството на вируса от 5890 спадна до 3929, Алат-а до 48, а Асат-а до 35.
И така всичко изглеждаше по план докато средата на декември не влезе и Ковид-а в тялото ми. Имах много големи притеснения как ще се афектира борбата на тялото ми с Хепатита и в каква посока ще тръгнат показателите ми. След около 10 дни с неприятни симптоми от Ковид и без приемане на никакви лекарства (освен по-силна доза витамини и минерали), се почувствах по-добре и всичко отмина.

Резултатите от следващите ми изследвания от края на януари 2021 показаха подобни резултати на последните - вирусен товар спаднал до малко по-малко от 3 милиона, алат 44, асат 37, но поради някаква причина количествения се беше покачил до около 5000.
Тъй като се прибрах до България, а резултатите от чужбина идват до мен с голямо забавяне, реших да направя някои изследвания докато съм в Б-я.
Седмица след януарските изследвания Алат-а беше 48, Асат-а 39, а количествения беше спаднал до 950.
Реших да повторя изследванията две седмици по-късно (наложи ми се терапия с вагинални глобули и еднократен прием на лекарство, които не съм сигурна до колко може да са засегнали чернодробните ми ензими), Алат-а беше 53, Асат-а 43, а количествения изненадващо беше спаднал още повече - до 580. За съжаление не направих изследване на товар и сега ми е много интересно при толкова рязък спад на количествения дали ще има такъв хубав спад и на товара.

Лекарят, който ме следи, препоръча да си направя отново изследвания след около 2 месеца и да направим отново Фиброскан. Той клони по-скоро да обмисля лечение, но за мен, при условие, че вирусният товар спада и на последния тест количествения е спаднал толкова много, по-скоро вярвам, че алтернативното лечение и по-здравословният живот ми помагат при контролирането на вируса. Също така след въпросната сериозна битка през август 2020, с Алат - 322, до колкото съм запозната, има шанс до 12 месеца след това, да настъпи преминаване в така наречената неактивна фаза и HbeAg да стане негативен и постепенно да спадне и товара, както и чернодробните показатели.
Вярвам в естественото подсилване на имунитета и способностите на тялото да се справя с вируси, било то и хронични и ми е интересно дали има хора с подобна история, които са успяли да повлияят на вируса си, който е бил с толкова високи стойности.

Не искам да си докарам фиброза накрая, но бих искала да знам, че съм опитала и дала шанс на тялото си, отколкото да започна терапия, която може да е за цял живот. Също така обмислям живот и здраве в близкото бъдеще и забременяване, но първо искам да контролирам до колкото мога Хепатита. Четох за имуноглобулина при новородени, но моят доктор ми каза, че е за предпочитане лечение на майката с лекарства, отколкото имуноглобулин за бебето, тъй като се крият много по-големи рискове. Не съм попадала на такава информация до сега, така че ще е нещо, което ще трябва да проуча от моя страна също.

Ще ми бъде интересно да споделите мнения. Благодаря!

Силвана Лесидренска:
Здравей,

Мисля, че можеш да разучиш дали не би било добре да се вкл изопринозин, тъй като той е подходящ при пациенти, които са в посока изчистване на австралийския. Говори със своя лекар относно това.
За бебето - ако майката е с вирусен товар под 1млн по време на раждането, НЕ се нуждаеот имуноглобулин, ваксината е достатъчна. Това, че глобулина е вреден за бебето са пълни глупости.

positivevibes:
Чувала съм за изопринозин, беше ми препоръчан от позната, когато бях болна от Ковид. Ще го проуча, защото мисля, че може и да ми е от полза. В чужбина докторите следят основно препоръките за лечение с терапии и само за интерферон и Тенофовир се говори. За алтернативно лечение разчитам изцяло на собствени проучвания и информираност.
Силвана, знам, че сте изключително запозната с хепатита и имате наблюдения над доста случаи и се радвам, ако и вие наистина виждате ситуацията в посока на изчистване. Предполагам, че при толкова ниски за мен нива на количествения, най-вероятно ДНК-то също е спаднало. Не съм сигурна под какви единици на количествения се говори за преминаване към неактивна фаза и ми е интересно ако вие имате такава информация? Притеснява ме, че чернодробните ензими все още са завишени, но най-вероятно ще се нормализират на по-късен етап, тъй като в момента се води битка.

ЛилянаЗард:
Здравей,
Днес и аз се рових по темата и също и Силвана потвърди че количествения антиген не е в право пропорционална връзка със вирусния товар. Но браво че го смъкваш. Още си млада и имунния ти отговор е добър. Това което съм чувала от лекар е за прогностичната стойност на количествения антиген. Ако имаш стойности по малки от 1500 имаш реален шанс да изчистиш вируса. Ако си между 1500 и 15000 тогава е фифти/фифти. Ако е повече от 15000 почти няма шанс. Така че стискам ти палци за този шанс. Сподели когато си направиш пак изследвания.

positivevibes:
Здравейте, Лиляна. Тъкмо писах и във вашата тема и може малко да ни се препокрива дискусията. Това е добрe, че при такива резултати на количествения може да има изчистване на вируса. Но не съм сигурна тогава какво става с ДНК-то, което при мен е в милиони. Просто изчезва, тъй като и вируса е изчистен ли, не съм сигурна. Разсъждавам си на глас, в процес на проучване съм и може би пиша и глупости сега. До колкото разбирам може би се преминава в окултна фаза, където няма наличие на австралийски антиген, но първо трябва да изчистя еАg до колкото разбирам, но дори и тогава до колко е притеснително това оставащо ДНК. И дали ако нивата на ДНК останат високи, а HbsAg стане отрицателен или много нисък, би ли имало нужда да се провежда лечение, тъй като до колкото разбирам лечението е и за намаляване на количествения и ако вече е нисък не се ли крие риск да се увеличи с терапии. Имам доста за разучаване.  :pardon:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия