Автор Тема:  Натрупване на желязо  (Прочетена 18701 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Натрупване на желязо
« -: Февруари 23, 2021, 10:54:39 »
Здравейте,
Близо година след приключване на лечението срещу хеп.ц, което според изследванията 3 месеца по-късно е приключило успешно (SVR12) все още имам частични проблеми, макар и не колкото преди, а именно уморяемост, понякога липса на апетит и подобни. Замислих се, че при всички последни изследвания вкл. и това за SVR12 имах желязо близо и малко над горна граница.
Бях чел и тази статия за желязото и черния дроб: https://www.hepactive.org/article/natrupvane-na-zelazo
Според нея е възможно да имам тези симптоми именно от желязото. Скоро не съм си правил изследвания, но от това което чета явно само няма как да се премахне от кръвта - единствения метод е кръвопускане.
При все че за съжаление нямам начин да дарявам кръв, заради положителните антитела, които остават до живот, какво можете да ме посъветвате?
Има ли опция някъде да ми източат малко кръв, без да си режа сам вените (последното е шега)? :)

П.п. мислех си и за пиявици, но ме е адски гнус от такива създания :)

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Натрупване на желязо
« Отговор #1 -: Февруари 23, 2021, 14:17:07 »
Здравейте, само желязо ли ви е изследвано или и феритин? Бихте ли споделили показателите изследвани за желязо и какви са техните стойности във вашия случай? Какво каза вашият лекар за завишените нива на желязо? Преди терапията и хеп.С в норма ли беше желязото ви?
До колкото разбирам от статията, идеята за системно кръводаряване е в случаи на генетично повишено желязо. При вас, ако не е генетично, то може би има шанс да се регулира с по-малък брой кръводарявания. Както казахте във вашия случай кръвта не може да се дари, но това не означава, че не може да се вземе на същия принцип на кръводарение, така че би трябвало да има такава практика, за която вашият лекар може да помогне.
Само размишлявам с вас, на този етап аз съм с нормално желязо, а и да не е, като жена то си се регулира всеки месец.  :mocking:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 23, 2021, 15:35:29 »
Само желязо ми е пускано, общо взето го видях това, когато си правих тестове преди самото лечение и след него.
Първото изследване ми беше с желязо 25 при горна граница 28 (рамус).
После вече като разбрах че проблема ми е хепатит Ц (първоначално видях високите ензими и това съвпадна с кръводаряване, откъдето разбрах за хепатита), започнах неправилно да се храня с много червено цвекло - нали уж било полезно. Да, ама не - дали заради него (съдържа много желязо), при първото ми изследване в Токуда, желязото беше 34,9 при ГГ 31,3 - тогава разбрах случайно за това, защото помолих познат в болницата да ми прати изследванията ми. Спрях цвеклото и месото - следващия път за биопсията желязото беше 28,4.
После правих изследвания чак половин година по-късно - 3 месеца след лечението - тогава желязото беше 31,5 при ГГ 31,3 - т.е. пак се е повишило.
От тогава така и не намерих време да си пускам изследвания, но скоро ще трябва да го направя. Сега разбирам, че трябва да пусна и феритин, така ли?

Предполагам по-скоро съм ял с годините доста витамини и железни продукти, когато се чудех какво ми има и уж за да се подобря, живеех свръх-здравословно хранейки се с всякакви треволяци, но само по някакви мои си разбирания - повечето неща бяха погрешни.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 23, 2021, 19:01:29 »
Тъй като аз се храня основно с много зелени храни и не консумирам месо и животински продукти, си проследявам показатели, свързани със желязото и В12, за да съм сигурна, че приемам достатъчно количество от тях. Аз от своя страна не знаех, че желязото може да има толкова тясна връзка и с чернодробните заболявания и се радвах, че показателите са в норми и "диетата" ми е ок, а сега разбирам, че има вероятност показателите ми да се поддържат изкуствено в норма заради хепатита, а не че са ок заради диетата. Може пък и ако имам липса на желязо с храната си да се оказва положително на това, че желязото не излиза извън норма. Забелязах, че в едно от изследванията ми още в началото, освен показатели за чернодробните, ми изследваха и феритин (не желязо!), но бяха изследвали и други неща и не обърнах такова внимание. Тогава видях, че всичко е в норма и понеже феритина не е много евтино изследване (аз си плащам всичко сама при изследвания в България и пускам много други показатели), реших, че ще спестя от феритин. Да, обаче не ми е изследван една година вече, така че ще искам да ми го назначат при следващи изследвания. За пореден път насочвате вниманието ми към нещо важно, както споделих в една друга тема, за което съм ви много благодарна!

Относно феритина (ferritin), той е изключително важен и само желязото (Fe) нищо не ни показва реално, предполагам, че за това и в чужбина са ми изследвали само него. Има някои показатели, без които основните такива, не могат да ни дадат достатъчно информация. Например при изследване на желязото е препоръчително да се изследва и феритин, а за да имаме пълна картина от случващото се в тялото, се пуска и тотал/общ ЖСК, а също и трансферитин. Аз с B12, изследвам и задължително хомоцистеин, тъй като в повечето случаи преди да има отклонения в желязото или B12, ще настъпят отклонения във феритина и ТЖСК (за желязо) или хомоцистеина (за B12), които всъщност, ако не се лъжа са и по-трайни, а не варират толкова лесно във времето. Знаейки техните стойности е по-лесно да се търси и първоизточникът или да се прецени до колко е сериозно отклонението на желязо и B12. Следователно пусни пак желязо, Тотал ЖСК (TIBC), както и ненаситен ЖСК (UIBC) - мисля, че последните две са под наименование Общ ЖСК, но може и да зависи от лабораторията, също пусни и феритин, а би било добре и трансферин. Всъщност разликата между тотал ЖСК (ТIBC) и ненаситен ЖСК (UIBC) e стойността на самото желязо в кръвта, така че като цяло няма нужда да го пускаш самостоятелно, ако ще плащаш сам за изследванията си, защото можеш да си го изчислиш. Лично аз изследвам в Лаборекспрес, тъй като те имат най-добри цени според мен. От информацията, която ще споделя по-долу, аз разбирам, че ако феритинът ти е висок това ще е проблем, тъй като значи, че имаш много желязо в резерв. Но ако е в норма, то повишеното желязо като самостоятелен показател е такова, поради изчистване от резерва. От друга страна ТЖСК е проблемно, ако е в много ниски граници, тъй като е индикатор за възпалителни процеси. Надявам се феритина и ТЖСК да са ти в норми, което би означавало, че желязото, което до сега си засичал като повишено е поради изчистването му от тялото, поради наличието на предходен хеп. С. Пусни изследванията и сподели резултати, намирам доста информация от чуждестранни източници, така че като знаем стойностите ще четем и ще умуваме пак.  :good:

Ще споделя и малко информация, която може да се открие на сайтовете на лаборатории.

Феритинът е основна форма за съхраняване на резервното желязо в организма. По този начин се изолира силно токсичното желязо от клетъчното съдържимо до момента на използването му. Въпреки че феритинът се намира в тъканите малка част от него може да се установява в плазмата, кадето концентрацията му е пропорционална на тъканната концентрация. Измерването на серумното ниво на феритина директно показва количеството на резервното желязо. Понижаване на нивото му има при латентен железен дефицит.
Трансферинът е протеин, който свързва желязото и го транспортира в кръвта Синтезира се в черния дроб. Количествата на трансферина в кръвта зависи от функцията на черния дроб и хранителния статус на човека. Количеството на трансферина отразява общия (тотален) желязосвързващ капацитет (ТЖСК, TIBC). При нормални условия 1/3 от неговите свързващи места са наситени с желязо. Останалите 2/3 от транспортния капацитет на трансферина е резерв. Означава се като свободен желязосвързващ капацитет (СЖСК, UIBC). СЖСК представлява разликата между ТЖСК и актуалната концентрация на желязо в кръвта.
ТЖСК се повишава при недоимък на желязо. При бременност постепенно нараства и е с около 50% по-висок в края на бременността отколкото в началото й. Нараства под въздействието на естрогени и перорални контрацептивни средства. ТЖСК намалява при възпалителни и неопластични процеси („отрицателен маркер на острата фаза“). Понижен е и при хемохроматоза, хипотиреоидизъм, нефрозен синдром, прием на андрогени, глюкокортикоиди и др.
За правилна оценка на желязната обмяна в организма, най-често съвместно с ниво на серумно желязо се препоръчва изследване на ТЖСК.
« Последна редакция: Февруари 23, 2021, 19:42:46 от positivevibes »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 23, 2021, 19:40:02 »
Е, ти пък заради моята публикация в какви филми се вкара :) Първо при мен наистина мисля, че не е генетично, а от хепатита, но съм му помогнал явно и със срвъх прием на витамин ц + някои храни. Ядях основно варено червено цвекло цял месец, което сега виждам, че е било лудост, но се бях стреснал много и не можех да мисля добре на онзи етап. Освен това приемах и хепамерц, по предписание на личния ми лекар, който пък изобщо не се сети да ме провери за хепатит, сам се сетих (след доста ровене в нета), след като ми казаха от кръвния център, че нещо ми има, но не могат още да ми кажат какво. Второ, мисля че при жени, които не са в менопауза по-скоро има недостиг на желязо, поради месечния цикъл, което си е един вид кръвопускане. Не случайно желязодефицитната анемия е по-честа при жените. Странно ми стана и че при последното си изследване в Токуда, като ми връчиха изследванията веднага ми се наби пак завишеното желязо, но Балабанска каза, че не е важно, а важното е че е не е ниско. Което леко ме озадачи, при все че знам, че е много добър специалист, но тогава беше и корона-лудницата навсякъде и бяха свръх претоварени, а и аз малко повече досаждах май с въпроси :)
Иначе аз имах доста други типични хепатитни показатели - първо АЛАТ, АСАТ и ГГТ над нормата и то 3-4 пъти. Второ белтъка ми беше под нормата, това показва не добро усвояване на протеините. В същото време си бях мускулест поне на външен вид, но това ми е по-скоро ген и не виждам как е възможно да не мога да трупам протеин, както бях чел, но пък показателите бяха такива. Също така добрия холестерол, т.е. ХДЛ ми беше нисък. На всичкото отгоре с години си бях с повишени лимфоцити, но само като процент, а не общия им брой (личната ми все ми се смееше, че й изглеждам супер здрав, като я питах що са такива и що се умарям от жегата толкова и се потя постоянно - тук май е виновна щитовидната жлеза, която заради имунната ми система, която се е борила нон стоп с инфекцията беше станала с хипер-функция). А останалите ми показатели си бяха в норма. И все пак имах много симптоми, вкл. и някои, които се свързват с цироза, а такава при фиброскана и биопсията не бе доказана, с учудване за мен се установи "само" Ф2. Така че моя случай е малко нетипичен.
« Последна редакция: Февруари 23, 2021, 19:46:21 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 23, 2021, 19:41:01 »
А не съм се притеснила толкова дълбоко за мен, просто го отчитам като пропуск и смятам, че би било добре да си проверя показателите за желязо за да видя какво се случва.  :smile: Сподели, ако направиш изследвания.
« Последна редакция: Февруари 23, 2021, 19:46:23 от positivevibes »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Февруари 23, 2021, 19:51:52 »
Ще споделя, само да се наканя, че хич не ми се занимава отново с изследвания, но знам че е време и се налага. Но може да изчакам малко да премине "третата вълна", която май пак назрява. Не че съм някаква паника и параноя, но смятам за разумно, ако не е наложително да не се вра много насам натам ;)

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Февруари 24, 2021, 00:57:53 »
Прав сте, не е най-подходящият момент, но ако чакаме ковид да отмине, това надали ще стане скоро. Изчакайте щом така го усещате, а като се решите, слагате предпазните средства и всичко ще е наред!  :smile:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 04, 2021, 18:37:09 »
Здравейте,
Пуснах си днес изследвания в лаборатория Рамус, като освен пълния разширен пакет добавих и феритин, който обаче ще излезе до няколко дена, защото се пращал в София. Сега видях, че трябвало други да пусна - ЖСК, но съм ги забравил.
Явно ще се пускат пак.
Исках да кача резултатите във форума, но май ще е сложно, така че ги качвам да се видят тук:
https://imgur.com/a/LvuvZr3

Всъщност първо добрите новини: всички свързани с черния дроб са ми окей, като само АЛАТ-а малко ме притеснява, защото е 42, но толкова беше и последно. Надявах се да спадне още, но уви. Води се в нормата, която на различни места е различна, но съм чел, че се приема за здравословно да е под 30.
Все пак излиза, че дробът ми засега уж е окей.
Казвам уж, защото желязото се е вдигнало още малко и вече е 33, но 2019 ми беше стигнало до 35, само че при изследванията от Токуда, а не в Рамус, като това беше преди лечението за хеп.Ц.

Ще видите и че са ми повишени лимфоцитите, като за първи път освен като проценти са ми дали и повишение на общ. брой. При справки с предни изследвания, се оказа, че винаги са били около тази стойност, но в Токуда горната граница беше 4,1, а в Рамус по-рано беше 3,8 с което се успокоявах. Така съм от доста години насам, Джипито не ми обръщаше внимание, казваше, че е от цигарите, а като ми откриха хепатита, четох че доста често лифомни проблеми могат да се появят при болни с хеп.ц. Аз се успокоявах, че след лечението ще се оправят нещата, че е заради постоянната борба на тялото с инфекцията, но уви промяна няма. Също така мислех, че релативното не е толкова важно, а само общия брой...

По-притеснителното, което за мен е напълно ново е повишения калций. Четох, че е доста опасно и може да има връзка с тумори, лимфоми и какво ли не - вкл. и разни проблеми с щитовидната жлеза.
Последно ми е изследване на калций преди 2 години преди лечението когато пак бях пускал пълен пакет от Рамус, но в Токуда нямам такова изследване. Та преди 2 години беше 2,59 а сега 2,95... силно се надявам да е техническа грешка, чувал съм доста такива за рамус, но надали. Ще трябва като ходя пак да пусна и някакво йонизирано калций изследване.
Четох че това може да причини и бъбречни проблеми, а дали заради жаждата и че пия доста вода, но като гледам изследванията, май всичко е окей там...

Като стана дума за щитовидна жлеза, имах доста симптоми на хиперфункция преди лечението, които що годе бяха отшумели. Като се започне от жаждата и честото уриниране, до свръх потене и непоносимост към топлина.
Само че взех да чета, че може да е и от самия калций, или пък автоимунно от типа на Сьогрен.
Доста неща ми се връзват и с последното, като самата жажда и сухота в очи и уста бяха свръхзасилени при първото хапче от лекарството против хеп.ц. и продължиха точно до края на лечението.
Сега от няколко дена пак имам такива проблеми.

И направо съм много объркан не знам откъде да започна да търся проблемите, с хормоните ли да изследвам, противотуморни ли да пускам, желязото ли да точа и какъв е проблема ми.

Вярно ядях и доста кашкавал напоследък, а проблемите със сухата уста май са пак индуцирани от добавки, пих чат пат хепа мерц, Кю10+вит.б, вит.ц на ампули, но това, защото отново се чувствах на моменти все уморен и т.н.

Просто моля за съвет какво точно да изследвам и към какви специалисти да се обърна, в провинцията съм, има ковид и какво ли не - не ми се ще да обикалям по болници без да имам по-конкретни изследвания.
Чудя се дали и има смисъл да ходя да ме гледат на ехограф и фиброскан за някакви чернодробни проблеми. Начел съм се и по чужди форуми за разни страшни неща, след лечение с новите лекарства, но пак с неясни произходи... и по-добре да не навлизам в подробности.

И дали изобщо някъде точат кръв при хора с повишено желязо. Ще изчакам феритина и ще пускам пак след седмица две да видя как е калция - спирам кашкавала засега.

« Последна редакция: Март 04, 2021, 18:46:51 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Март 04, 2021, 20:43:36 »
След известно четене се замислих че май от година и нещо ям само овесени ядки, кисело мляко и кашкавал в немалки количества (т.е. всеки ден за закуска).... а те са полезни и за желязото и калция, което при мен може и да е оказало влияние. Все още не си обяснявам всичко с храненето само, но май ще трябва да го преосмисля. Лошото е, че като спрях вредните неща, ако спра и полезните, не знам вече какво ми остава :)
Направо съм в шах и мат - калция би трябвало да влошава абсорбацията на желязо, т.е. никъде не намерих да пише за едновременно повишени и 2-те...
« Последна редакция: Март 04, 2021, 22:23:10 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Март 05, 2021, 09:52:45 »
Феритина ми е в нормата, даже сякаш малко нисък... но какво означава това? Доколкото разбрах това е индикация, че нямам хемахроматоза, защото при нея има и висок феритин. Явно просто ям повечко желязо или пък не се усвоява добре?
Това ми е резултата:
Феритин       84.68       ng/ml    21.81 - 274.66

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Март 06, 2021, 02:11:54 »
Нивата на феритина ми изглеждат добри дори бих казала, че и моите са подобни. При норми 14-148 ug/L аз съм с 48 - и двамата сме с нива 4 пъти над долната граница. Това, че феритина е в норма е добре, тъй като няма излишно желязо в резерв. Добре ще е да се види и ЖСК, за да има повече яснота относно повишеното желязо.
Това с калция е наистина изненадващо. За съжаление не съм компетентна и не мога много да помогна, но ми се иска и за това се поразрових да видя какво мога да намеря като информация. Попаднах на проучване за повишаване на калция след интерферонова терапия при хеп. C, но до колкото виждам вие сте били с ДААс терапия, а не с интерферон. Не съм запозната с хеп.С и терапиите и не искам да ви обърквам дали и до колко може да е свързано.
Ако наистина приемате голямо количество млечни продукти, то и това може да доведе до високи нива на калция. Опитайте наистина без тях или поне да ги сведете до минимум. Появяват се все повече и повече проучвания за това не само, че не са полезни, а че дори и могат да бъдат доста вредни. Аз се чувствам идеално без тях. :girl_wink:
Като успокоение бих казала, че от това, което прочетох, за хиперкалцемия при сериозни туморни заболявания се говори при доста високи нива на калция, а вашите не изглеждат чак толкова повишени.
Приемате ли витамин D като добавка и излагате ли се прекалено много на слънце? Тъй като високите количества вит. Д също водят до повишаване на калция.
Най-добре ще е да се свържете с личния си лекар и да видите какви допълнителни изследвания ще ви препоръча или към какъв специалист ще ви насочи. При съмнения за проблеми със щитовидната жлеза е добре да се консултирате с ендокринолог, който ще пусне необходимите изследвания. Всъщност ако има хиперкалцемия при вас и то заради щитовидната жлеза, то проблема ще идва по-конкретно от паратхормона, а отклоненията при него от своя страна могат да засегнат бъбреците и да доведат до симптоми като често уриниране, особено вечер, както и неутолима жажда. Така, че високия калций поради бъбречни проблеми като първоизточник според мен по-скоро отпада, тъй като и резултатите от урината са нормални. За установяване на проблеми с паратхормона можете да си пуснете изследвания за неговите нива, а също така е важно да се види и фосфора, който виждам, че го има във вашите изследвания, но няма резултати. Може би не са били излези, когато сте качили снимката. При нивата на калция, фосфора и паратхормона може да имаме малко по-ясна представа за първоизточника на проблема, водещ до повишаване на калция. Според мен пуснете и вит. Д, за да се види дали евентуално проблема не идва и от там. Да не забравите и общ ЖСК.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 06, 2021, 18:32:21 »
Благодаря за отделеното внимание на случая ми positivevibes!

И аз почетох междувременно и достигнах до същите изводи. Едното е, че трябва да се определи и нивото на фосфора, който не беше излязъл тогава, но на другия ден излезе - забравил съм да го пусна.

Неорганичен фосфор 0.90 mmol/l при норма 0.7-1.52,
т.е. там съм добре.

Той май ще ми трябва по-натам, след като определя паратхормона, ще пусна за всеки случай и FT4, FT3, TSH.
TSH са ми пускали в Токуда обаче и помня, че беше нормален. Но паратхормона и според мен е по-важен заради връзката му с калция, по-точно хиперкалцемията.
Трябва да пусна и йонизиран калций - би трябвало да е около 40-50% от общия калций, ако има разлика, ще чета пак какво може да е.
Като цяло хеп.Ц често причинява проблеми с щитовидната жлеза, а и имах доста оплаквания, които се връзват с такъв проблем - постоянно изпотяване, нетолерантност към топло време и други. За всеки случай обаче ще пусна и някои противотуморни, най-вече AFP. От него най-ме е страх какъв ще е резултата, но ще трябва да го направя.

Честно казано, нямам много доверие на личния си лекар, а и в моя град няма голям избор. Но затова гледам да наваксвам с четене - сам си плащам изследванията, и след като излязат ще реша към какъв специалист да се насоча, аз общо взето и досега така действам - представям й какво съм си открил и тя ми дава направлението. Преди време като ми излязоха високите чернодробни ензими, изобщо не се сети да ме провери за вирусен хепатит, реши че съм алкохолик, без да пия от години алкохол (бях развил непоносимост без да ми е ясно от какво).
Доста неща с хиперкалция обаче ми се връзват с всички симптоми, вкл. и предишни такива, имах и имам често уриниране и силна жажда, без някакви други проблеми в това отношение. Реших да спра да пия местна вода, а само такава от кана с филтър. При нас е силно варовита водата, а аз си наливах от местни източници, уж за да пия нехлорирана и по-полезна вода... Но може и това да е оказало влияние.

Другото за което си мисля, особено във връзка с постоянно повишените ми лимфоцити (повечето хора имат по-малко лимфоцити и повече неутрофили, при мен от години е обратното) е нещо автоимунно, например синдром на Сьогрен, но за това ще мисля, след като видя нещата при щитовидната жлеза, че вече не помня какво и къде съм чел :) При него обаче също може да има хиперкалцемия.

Та след 2-3 седмици ще ида пак, доколкото разбрах калция може бързо да се промени, за разлика от желязото например (при мъжете), така че мисля че ще е достатъчно време да го сваля ако е свързано с диетата. Ще ви държа в течение, на някой може да му е полезно след време, ако има подобни проблеми, кой знае.

« Последна редакция: Март 06, 2021, 18:45:03 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 10, 2021, 17:56:53 »
Напълно разбирам проблема с доверието към лекарите, за съжаление и аз съм така и за това се опитвам да помогна до колкото мога.  :good:
От това, което прочетох за фосфора, всъщност пише, че ако е във високи нива, то едва ли има проблем с паратхормона и щит. жлеза, но ако са ниски, то може ида има по-сериозен проблем именно със щит.жлеза. Вашите резултати са близо до долната граница, така че е важо да се изследва паратхормона. На този етап не съм сигурна дали има нужда да заплащате за изследвания на останалите хормони или по-скоро ако има проблем с паратхормона, можете да отидете на ендокринолог и те да ви назначат допълнителни изследвания.
Относно противотуморни и най-вече AFP също не мисля, че е много добра идея да се пускат на този етап. До колкото виждам нивата на AFP при хора с хроничен хепатит могат да бъдат доста повишени, така че какво ако при вас все още има повишение след лечението и излишно изпадате в страхове и разчитате резултатите неправилно?
"Нормалните нива на AFP са под 10 ng/ml. Умерено високи нива до 500 ng/ml се установяват при хроничен хепатит, както и при пациенти с алкохолно увреждане на черния дроб."
Аз лично бих си пуснала паратхормона на този етап и след като видя резултатите му най-вероятно ще посетя ендокринолог. Туморни маркери не бих пуснала на своя глава при условие, че нямам правилните знания да разчета. Един повишен калций или хормон предизвикват стрес, а представете си евентално повишен туморен маркер, което може да има хиляди други причини да бъде повишен.
Понякога си доказвам, че колкото по-малко човъркам да се информирам и да знам, толкова по-добре. Например с моята прословута активна фаза на хепатит Б - можех да си мина през нея без да знам, че я минавам и да я следя през 3 месеца и да си набивам какви ли не филми в главата.. И без това си живея здравословно, едва ли щях да си навредя кой знае колко повече. А сега знам какво се случва и малко или много го мисля и си знам, че е там..

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #14 -: Март 11, 2021, 08:38:41 »
Благодаря positivevibes. Накара ме да се замисля. Всъщност все пак разбрах нещо. Всичките ми симптоми, които мислех че са пряко свързани с дроба, са били май точно от щитовидната жлеза. Това определено обяснява много неща, вкл. и зверската сухота в устата и ужасната жажда, която имах точно докато пиех лекарствата. Тогава пиех по към 6 литра вода на ден, при все че съм 70 килограма. Нормално е и да се е била активирала допълнително жлезата заради изчистването от вируса. Сега пък чат пат  взимах я аспирин, я някакви витамини като хапчета.... спрях всичко.
Водата в нашия град всъщност е много варовита, а аз все ходех да си наливам по разни извори. Сега започнах да пия от кана с филтър. Не стига че съм се блъскал с толкова варовик, ами и от усилената жажда съм си докарвал предполагам и електролитен дефицит. Спрях кашкавал, мляко, сирене, овесени ядки, че и брашното от бял трън. И вече 3 дена се чувствам супер свеж, без грам умора, без постоянната жажда.... Без постоянното ходене до тоалетна от което пак бях започнал леко да слабея.
О да, щях да забравя най-важното - всяка вечер като си легна ми се запушваше носа. Дали има нещо общо с щитовидната жлеза не знам, но и преди бях така, беше поминало и сега пак се завърна. Може да е аденом на паращитовидната жлеза или нещо подобно. Но както и да е, по-важното е че прочетох какви странични ефекти има ксилометазолиновия хидрохлорид, който пръсках всяка вечер и се бях пристрастил към него. И намерих че при хора с проблеми в щитовидната жлеза не се препоръчва използването му ;) Е, всъщност от както спрях спрея за нос, дори и с нарушен сън заради запушения нос, както казах - много по-свеж се чувствам. Всъщност след 3 нощи спря да ми се запушва и носа ;) Не смеех да се похваля да не разваля нещо, но поне засега промяната беше много рязка към добро.
Радвам се, че все пак открих какво ми влияе зле, наистина ще помисля какво да пускам като изследвания, и аз не искам да се стресирам допълнително, но може да пусна пак само калций и паратхормон, жск и прочие, а за противотуморните май ще изчакам. Благодаря отново за съветите!
« Последна редакция: Март 11, 2021, 12:28:33 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #15 -: Март 11, 2021, 19:35:08 »
Добре е, че се навръзват малко по малко нещата и можете да си обясните кое и защо се проявява. Относно препаратите за нос нали знаете израза "Хремата с капки минава за 7 дни, а без капки за една седмица". :mocking: И аз го имам проблема със запушения нос, но според мен е от влажния въздух, а и аз си имам алергии от прах и разни красоти и понякога се обостря.
Можете да пробвате да редувате и минерална и изворна вода - Хисар е за препоръчване.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3192
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #16 -: Март 12, 2021, 07:34:02 »
За запушен нос може да се пробва морска вода, супер ефективно и няма химия.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #17 -: Март 12, 2021, 09:07:16 »
Силве, ще пробвам, само че още е студено малко, а и трябва да е по-далече от Слънчака и подобни ;) Шегувам се, знам какво е - благодаря за съветите.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3192
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #18 -: Март 12, 2021, 09:27:22 »
Без да правя реклама, аз ползвам стеримар от години това и съм супер доволна, а не съм хич лек пациент - заради изкривена носна преграда носът ми е постоянно в някакви драми и течове. Това нещо отпушва за секунди.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010000019

п.с. слънчака не бих доближила даже и на 50 км.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #19 -: Април 28, 2021, 09:33:24 »
Здравейте,
Нещата започнаха да се разплитат, но и да стават все по-притеснителни.
За съжаление вече май не е за тази група, но се чудя към кого да се обърна.

Минаха почти 2 месеца от както открих високия калций и чак сега пуснах пак изследвания.
Чувствах се доста добре в началото (малко промених диетата), после се влоших пак, преди 2-3 седмици цяла седмица ме боля стомах - започнах пробиотици - мина ми. После рязко и силно главоболие с повръщане, лека треска - 1 седмица не ми беше добре - замайване, слабост. Мислех, че е ковид, но беше отрицателно. От тогава обаче имам нощни изпотявания всяка нощ, а това не е никак добре по принцип.
Оправих се малко и този уикенд отидох да се разходя - от нищото ми се схванаха много мускулите, а не е като да не качвам всеки ден до 10-тия етаж.

Та новите ми изследвания:
https://imgur.com/a/rGFp8FF

Желязо вече е в норма, както и жск и т.н. Това първо ме зарадва, но като видях другите неща се уплаших.
Оказа се, че може да е от анемия това, но при мен с повишено желязо просто да съм влязъл в норма.

Първо СУЕ се е вдигнало от 7 на 34 при ГГ 25.
CRP обаче беше нормално, реших че СУЕ не е паднало ако съм имал инфекция (падало по-бавно принципно).

Но се оказа че може да е по-лошо, защото освен че калция ми беше отишъл от 2.95 на 3.20, протеина ми се беше качил от 77 (винаги е бил в норма, само докато бях с хепатит Ц беше леко под норма) на 102 (ГГ 84).
Четох че може да има връзка някаква между калций и протеин но беше леко объркващо.

Отделно пикочна киселина ми беше качена от 248 на 315, което е в норма, но...

И най-странното за мен - за първи път гранулоцитите (включват и нутрофилите) ми бяха в норма, а досега винаги съм бил с леко понижени спрямо лимфоцитите, които са били винаги леко повишени, тоест има едно neutrophil to lymphocite ratio (NLR) което е нормално да е малко над 1, при мен беше около 0.8 от години, а при повишаване рязкор значи че има нещо.
Сега реално NLR ми е в норма, но.... ще обясня след малко.

Та четох, четох (все в реномирани сайтове) и нещата доста се връзваха с мултиплен миелома, даже плашещо много (повишено СУЕ, но не и CRP), повишен калций, повишен белтък, увеличено NLR, нощното изпотяване, даже и повишена пикочна киселина се споменаваше ... :(

Не ми бяха излязли обаче още паратхормона и витамин д-то.

Днес излязоха:
Витамин Д - 7.5 - нисък! - НО! това е протективен ефект на тялото и ако ида при личния, като нищо може да ми предпише витамин Д, което да влоши нещата още... https://www.parathyroid.com/low-vitamin-d.htm

Паратхормон - 306 - супер висок, даже в този сайт, в който има доста инфо, не видях такава висока графика... :(
https://www.parathyroid.com/hyperparathyroidism-diagnosis.htm

Което пак след доста четене от различни източници си говори за първичен хиперпаратиреотизъм, което означава тумор (аденом) на паращитовиден възел/възли... може да е доброкачествен, може и да не е (уж по-рядко)...

Както и да е - може и да може да се оправи, но само с операция и то май трябва да действам бързо, преди да съм се скапал от последствията съвсем....

Но не знам какво да правя, към коя болница и лекар... в Габрово очевидно няма да е, дали някой няма опит с тези неща, четох даже и в бгмама :) - там имаше доста мами с такива операции, имало някакъв др.Пандев от Пирогов, но дали още работи...?

И дали някой ще е дотолкова добър за да разтълкува целия пъзел, за който ми трябваха доста дни четене докато го разплета? Не, защото не мисля, че има добри лекари, но дали ще се задълбочат дотолкова - досега никой не ми се задълбочи в оплакванията, които за съжаление сякаш се подсилиха именно от хапчетата против хеп.Ц - но май си имах и преди това проблем, просто може да се е дообострил с времето или от хапчетата...
« Последна редакция: Април 28, 2021, 10:08:43 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #20 -: Април 28, 2021, 11:20:39 »
И едно по-конкретно питане, което може да е полезно за всеки, но все пак търся мнение за това приложение за онлайн консултация:

https://app.healee.com/m/?desktop#find-doctor
Изисква се плащане разбира се, но дали някой го е пробвал?

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #21 -: Май 07, 2021, 11:21:51 »
Здравей, Христо! Първо и най-важното - опитай се да не се стресираш! Всичко в началото изглежда по-зле отколкото е. Май наистина се отклоняваме от темата, но мисля, че не е голям проблем, а и може да е полезна и на други.
Има логика в разсъжденията ти, според мен най-добре се насочи към ендокринолог, който ще направи повече изследвания и ще потвърди или отхвърли теорията ти. Така или иначе е добре да посетиш двама специалисти, така че според мен не отлагай повече, а отиди при един от многоизброените лекари, които си прочел като препоръчани. Според мен ще си усетиш доктора и дали и до колко да му се довериш. Дано да попаднеш наистина на някой, който може и иска да помогне! За съжаление не мога да препоръчам никой и не съм използвала съответната платформа.
Дръж ни в течение и се надявам всичко да се нареди бързо и лесно. Пращам ти много положителна енергия  :flowers:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #22 -: Май 14, 2021, 21:11:50 »
Благодаря ти много positivevibes!
Всъщност ако не беше ти, нямаше да се сетя сигурно да проверя този паратхормон и кой знае какво щеше да се случи....
Дотук нещата са следните:
Свързах се с доц.Шинков, като му пратих изследванията си по hеаlee. Харесах си го заради мнения в други форуми.
Принципно не отговаря бързо, но след 1 ден ми отговори. Много любезно и учтиво ми отговори че след като видял изследванията решил, че ако искам може да ме приеме веднага след празниците.
Съгласих се.
Бях 4 дена в ендокринологията в Майчин дом, подробности няма да пиша, но съм с 1 или 2 аденома на паращитовидна жлеза и първичен хиперпаратиодизъм с хиперкалцемия, която там се вдигна до 3,4.
Явно това нещо ги стресна и решиха да ме пратят възможно най-скоро на сцинтиграфия за доуточняване (след 2 седмици), за да се види всичко най-добре и се разбрахме, че след нея, директно отивам на операция, като всичко са ми уговорили с хирурзите в същата болница за да стане максимално бързо.
То друга опция май и нямам.
Между другото там организацията е страхотна и много ми допадна отношението и спокойствието.... особено сравнено с Токуда.
Та като стана дума и за Токуда.
Понеже ме изписаха четвъртък, реших че мога да остана още 1 ден и да мина от там за бърз преглед и да си пусна платен ПЦР. Просто да отхвърля възможността за завръщане на хепатит Ц-то.

Просто имах някакви допълнителни съмнения и симптоми, които не ми се връзваха само с калция и паратхормона и се оказах може би прав.

Откриха ми хемангиом, но беше толкова набързо извършен прегледа от иначе много мила и отзивчива лекарка - Жечева, от екипа на Карагьозов, че не разбрах нищо друго, освен че не е опасно.... стига да е наистина хемангиом, че аз съм си много недоверчив.... ;)
И все пак не се оплаквам, защото ме минаха малко като парашутист там и си платих само пцр-а. Него ще го чакам..

Хубавото е че на фиброскана се оказа, че съм паднал на 5,9 кпа (последно бях 6,8), което е супер, освен това алат асат ми бяха паднали още.

Странното, или не толкова странно, но вече не знам с кое да го свързвам - с паращитовидните аденоми или с това в черния дроб е, че неутрофилите ми са още малко вдигнати, а също и общите левкоцити - почти на ГГ.... Но като цяло пуснах малко изследвания - напосоки...
Щях да забравя - вече съм почти с желязодефицитна анемия! Почти на долната граница.
Това е кофти симптом но вече от толкова четене забравих дали може да е от хиперпаратр. или с разни ХЦЦ-та и прочие психози от моя страна ;)

Лошото е, че имам леко избледняване на изпражненията последните дни (докато бях в болницата всъщност), притискане като лежа и то понякога само и то на 1-та страна... мислех че е жлъчката, но ако е голям хемангиома (не ми казаха това и аз забравих да питам за размера) може да притиска и жлъчните пътища...отделно съм с диария напоследък, но и бях наистина много депресиран и разтревожен....

Та такива са нещата върнах се с 2 нови неща, операцията е уредена, а аз се чудя вече какво още ми има и какво ще се случи и с тоя хемангиом....

Между другото, четох че хемангиоми може да се образуват от естрогени и прочие - например хормонална терапия при жените, а на 1 място срещнах че белия трън имал такива ефекти...

На друго място пък пише, че тоя бял трън лекувал и хемангиоми... не знам на какво да вярвам, но май от как го спрях и всичко тръгна още по-рязко надолу или и аз не знам, но пък със спада на желязото спадда и АЛАТ, който някак си стоеше леко висок....

И сега не знам какво да ям, какво да пия, какво да очаквам, операцията може да доведе до дефицит на калций, после имам възстановяване, а имам и семейство за хранене и тотално съм ошашавен...

Но поне съм в момента с малкото си момиченце и само това ме успокоява и ме амбицира да продължавам да се боря, макар че вече съм изморен, а излиза че тепърва ми се разнищват дългогодишни проблеми, но хемангиома тогава пък защо и откъде се взе.... Колко бързо може да се развие - не са го видяли предните пъти или просто е станало по-бързо?
Между другото леко подозирам и биопсията на черния дроб за него...

А пък калция явно се засилил тогава и после от лекарствата, поне симптоматично си го обяснявам така.....а и с някои изследвания.

« Последна редакция: Май 14, 2021, 21:31:01 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #23 -: Май 25, 2021, 12:04:25 »
Още преди няколко дни ти прочетох поста, но се притесних от новините и не знаех какво да отговоря. :sad3: Като цяло някои резултати не са добри, но поне е открит проблема, което го прави по-лесен за отстраняване. Имаш спад във фиброзата и чернодробните, което е много добре! Излязоха ли резултатите от ПСР? И какво се случва с операцията и другите проблеми?
Неприятни са тези неща, но живот.. не можем да избягаме от тях, така че най-добре е да се опитаме да ги приемем и решим по най-добрия начин и без да ни въздействат дълбоко. Всичко в началото звучи шокиращо, но аз все си казвам, че има и много по-тежки случаи. А ако си задаваш въпроса “защо все на мен?”.. защото си достатъчно силен да преминеш и през това :good:
И ти като мен виждам, че много много не обичаш лекари, така че моят съвет е да не се концентрираш върху диагнозите и медицински термини, тъй като много често звучат доста страшно с тези названия. Да, има проблем някъде в системата ти, но се концентрирай в силата на тялото си и в това, че може да се справи. Направи нужното, което лекарите съветват, но и не забравяй твоята нагласа относно нещата, защото там медицината не може да помогне. Дръж ни в течение!  :wink3:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #24 -: Май 25, 2021, 20:08:37 »
Здравейте,
Да ПЦР-а е отрицателен, слава Богу, поне това.
Другото - след 2 дни съм на сцинтиграфия за доуточняване на аденома или аденомите на паращитовидната жлеза.... ще видим какво ще излезе там и после евентуално ще уговарям операция...
Имам разстройство от сума ти време и това ме доизтощава сякаш, не знам вече от какво може да е, дали от притеснение или друго...

Още не мога да си обясня как имах високо желязо, а сега почти анемия... И как съм бил така все, а сега нещо се обостри....

Моля се само да имам сили да стигна до нещо, което да ме оправи - дали операцията или друго - не знам.
Дължа го на семейството си, което ми изтрая толкова проблеми....

Ще ви държа в течение и благодаря за подкрепата!
« Последна редакция: Май 25, 2021, 20:14:20 от hristo_gb »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #25 -: Юли 28, 2021, 13:01:05 »
Аз все не смея да пиша, да не разваля нещо - уж не съм суеверен (по-скоро вярващ), ама все пак да си кажа, че ми мина операцията преди повече от месец, махна аденома, калция ми е вече в норма, паратхормона също, намерих страхотен доктор (Калин Видинов) който уж е в Майчин дом, но ми препоръча операцията да е в Софиямед - радвам се, че избрах този метод (минимално инвазивен), не само условията са по-добри, но и по-евтино ми излезе и отделно трябваше да си правя сума ти изследвания в майчин дом, преди приема, а в Софиямед всичко ми го направиха на място. Така, че ако някой има проблем с щитовидна/паращитовидни жлези, това е хирурга, млад и умел, напред с материала, супер лесна комуникация.
Все още се възстановявам, но мисля, че съм по-добре. Взех и да качвам кила, преди все слабеех, явно от прекомерното изливане на течности във и извън мен ;)
Всъщност ме хвана голям глад напоследък и все тъпча боклуци, ензимите ми уж в норма, но май нещо съм гъбясал - по-скоро по метода на изключването остана проблема с обложения ми език и подуването след хранене, газове чат-пат и то след ядене на тестени неща и сладки неща. При все че кръвната ми захар е ок, реших че най-вероятно имам кандида - та мисля да реша сега и този проблем, но май не ми е до диети и се чудя дали Нистатин би ме влошило, уж не влияел на черния дроб... ако някой има опит с това лекарство ще се радвам да сподели.
« Последна редакция: Юли 28, 2021, 16:30:31 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #26 -: Септември 01, 2021, 18:08:18 »
Радвам се за добрите новини, дано всичко да продължи да е наред. Не можеш ли да си направиш изследвания за Кандида и така да се лекуваш?
Аз наскоро си правих Биорезонанс, който ти показва къде какви смущения има, включително и за наличие на Кандида. Реших и това да изпробвам. :mocking:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #27 -: Септември 02, 2021, 14:28:03 »
Тази щуротия (ще ме извиниш за израза) не я бях чувал, но като прочетох малко реших, че не е за мен ;)
Мисля, че ще е полезно...
shorturl.at/bFZ57
« Последна редакция: Септември 02, 2021, 14:35:59 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Септември 02, 2021, 21:43:10 »
Ами аз нали съм си по алтернативните неща, реших, че и да пробвам няма да ми навреди, но естествено не го вземам за чиста монета:mocking: Всъщност нищо друго не ми излезе като отклонение освен хепатита, дано да е вврно  :pardon: А ти май се опита да пратиш линк, но не ми отваря нищо.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #30 -: Октомври 19, 2021, 12:25:54 »
Пак същата история. Калция вече е в норма, но желязото пак се е вдигнало - 31 при горна граница 28, и заедно с него и АЛАТа - 61 при горна 44.
Белтъка на горна граница.
Другите винаги са ми така - лимфоцитите нагоре, гранулоцитите надолу.
Чудя се дали АЛАТ-а може да се е вдигнал само от желязото или има връзка с нещо друго (примерно повишения белтък).
Или пък да съм омазнил дроба?
Или да е от хемангиома в дроба, който ми откриха тази пролет? Но тогава всички чернодробни бяха идеални.
Алкохол не близвам, лятото изпих 2 бири и това е.

Напоследък се чувствам доста изморен (особено след стрес с роднина, който имаше здравословен проблем).
Започнах да се схващам и т.н. - особено ме мъчи ръката напоследък - лявата - сякаш болката тръгна от плешката (лявата).... а то желязото прецаква и сърцето май...
Или пък да съм лепнал Ковида и аз най-после?
Ето изследванията:
https://imgur.com/a/Cn68ibC
« Последна редакция: Октомври 19, 2021, 14:20:54 от hristo_gb »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #31 -: Октомври 21, 2021, 01:15:23 »
А феритин изследван ли е или само желязото, че не го виждам, а уж е от различно значение? Тъкмо преди малко четох, че повишен феритин е знак за потенциално увреждане на черния дроб, както и повишения алат. Чернодробните могат да бъдат доста променливи като цяло. А с този хемангиом какво се случва?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #32 -: Октомври 21, 2021, 08:57:39 »
Здравей,
Не не съм изследвал феритин, защото го нямаше в пакета, а преди 3 месеца и желязото ми беше в норма и ензимите бяха идеални. Ще го изследвам след 1-2 месеца, няма смисъл да пускам по-често сякаш. Почнах пак брашното от бял трън да видя дали ще повлияе.
Хемангиома доколкото разбрах е другото име на киста, но когато го установиха беше преди операцията за паращитовидната жлеза, а тогава чернодробните също бяха идеални и затова не се разтревожих особено. А и беше доста набързо прегледа в Токуда, по-скоро се притеснявах за предстоящата операция и дали няма да си навредя с упойката нещо. Видимо от изследванията преди три месеца (1 месец след операцията) уж не бях навредил...
Но тази киста ако е порастнала може да стане и проблем... според мен е станала от биопсията, която се наложи да правя преди време за да мога да получа скъпите хапчета за хепатит Ц....
Само че никак не ми се ходи пак по лекари в момента особено с тези нови ковид истории отново...  А и от Токуда сякаш съм разочарован... Мен поне никакво внимание почти не ми обръщат - набързо ме претупват и никакви отговори на такива въпроси...
Склонен съм да мисля, че има връзка с желязото защото тая пролет АЛАТа ми спадна от около 40 на под 30 точно когато ми падна и желязото (тогава така и не разбрах как спадна). Може би и взимането на кръв за изследвания да е помогнало знам ли....

Чудя се дали някой гастроентеролог няма частен кабинет, от тези добрите в София, но поне да не се тъпча в болниците...

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #33 -: Октомври 21, 2021, 11:30:13 »
За съжаление нямам никакви отзиви за лекари в София и като цяло в България всъщност. Щом си започнал белия трън и ако идеята ти е да защитиш черния дроб, ти препоръчвам Лецитин и Л-глутамин също (на кратко спомагат за изграждането на здрави чернодробни клетки и не само).

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #34 -: Октомври 21, 2021, 12:00:19 »
Благодаря, ще ги проуча. Факт е, че се бях поотпуснал напоследък с храненето и качих и килца и ядях доста боклуци, та, да - май е добра идея да взимам нещо. Бях се успокоил, че черния дроб няма какво да го мисля след добрите стойности на ензимите последно, а и не пия алкохол, но ето че той ми напомни за себе си :)

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #35 -: Февруари 23, 2023, 18:47:43 »
Хелоу. Скоро не се бях вясвал. При мен същата история. Оня ден реших да си пусна изследвания профилактично, след като последно се изследвах преди точно година - февруари 2022. Тогава някак си ненадейно бях свалил отново желязото и респективно АЛАТ-а беше в норма. И явно наистина има връзка, защото след усилено пиене на витамин ц последните месеци, заради постоянни грипове, а витамин це-то помага за усвояването на желязо - ето пак съм с високо желязо - 36 и повишен АЛАТ (59), при АСАТ - 26 и ГГТ и той там някъде.
Таа май ще взема да се вдигна да ида да си направя проследяването, което трябваше да правя всяка година, а миналата година пропуснах.
Само че последния път като бях в Токуда така бързо ме претупаха, че се чудя дали има смисъл пак да ходя там. Тоя път като звъннах да питам как стоят нещата със записването, ме прехвърлиха пак към най-младата специализантка. Не че имам нещо против младите, ама не съм убеден, че ще различи на ехографа едно ХЦЦ от киста например. А последния път точно киста ми казаха, че имам и се чудя тоя повишен АЛАТ и желязо да не са нещо друго...
Някой да знае как стоят нещата с проф. Антонов? Има ли изобщо начин да се проследявам в друга болница, различна от тази която ми е издала протоколите навремето?

П.п. да пак забравих да пусна феритин, защото май пусках по-рано и тогава беше окей. Ама пък друга връзка не виждам, вече се оформи такъв pattern с тоя алат и желязото, че няма как да не видя връзката.
« Последна редакция: Февруари 23, 2023, 19:13:30 от hristo_gb »

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Публикации: 69
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #36 -: Февруари 23, 2023, 23:17:42 »
Здравейте,аз също се проследявам в Токуда.Като звънна,директно си записвам час за Балабанска.Този път и моя преглед мина на тичане и се чудя дали е така при всички.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Публикации: 69
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #37 -: Февруари 23, 2023, 23:23:01 »
Желязото може да е по много причини високо.Важно е да се изследва Феретин ЖСК и др.Мисля,че сте за хематплог .

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #38 -: Февруари 24, 2023, 12:08:29 »
Не знам, аз след лечението точно се бях записал при Балабанска и понеже ензимите ми бяха спаднали, без АЛАТ-а (и той беше спаднал но не под ГГ), като я попитах дали може да е от желязото, тя някак си доста рязко ми отговори, че желязото тях не ги интересува. А преди това като бях говорил с нея беше доста отзивчива. Явно не я бях хванал на кеф, но мисля, че всички в Токуда са претоварени и доста прегорели поради тази причина... което е жалко. И как така да не ги интересува, уж трябва да се проследявам за да не развия рак на черния дроб, а желязото като е над нормата може да причини също рак.... стана ми доста тъпо и от тогава не ми се ходи грам вече в тая Токуда.

Благодаря Лени за отговора, ще пусна след месец пак и ще видя и ЖСК-то и феритина.
Дотогава дано съм минал и да видя какво става с дроба.
П.п. Понеже в Токуда приемат за по 1 ден, нали трябва да пътувам, се чудя ако ме приемат петък има ли как да се отпиша в Събота? Че иначе все губя по 2 работни дни, тоя път ако мога да е само един....
« Последна редакция: Февруари 24, 2023, 12:15:34 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007