Автор Тема:  Разликата между стеатоза, фиброза, цироза и декомпенсация на черния дроб?  (Прочетена 34761 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kelly

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 124
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Статус: Хроничен хепатит B
Каква е разликата между стеатоза, фиброза, цироза и декомпенсация на черния дроб?
А също и ракът на черния дроб винаги ли е предшестван от цироза?
Вярно ли е, че човек може да живее с 1/3 от черния си дроб?
Хепатитът уврежда ли жлъчката и жлъчните пътища?

Какви други увреждания има освен гореописаните?

Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!
За повече информация: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1316.0

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 3163
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Разликата между стеатоза, фиброза, цироза
« Отговор #1 -: Юни 12, 2008, 14:24:04 »
стеатоза: http://www.dar-center.com/article/?article=344

Цитат
Чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб) - симптоми, причини и механизъм

Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, което води до увеличение на черния дроб. Нормално наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата му маса. За чернодробна стеатоза /мастен черен дроб/ е прието да се говори, когато масата на мастите възлиза на 25-30 процента от масата на жлезата.

Симптоми

Те са разнообразни: слабо изразени болки или тежест в дясното подребрие, сутрешно гадене, периодични повръщания, непоносимост към тлъсти и пържени храни, отпадналост, подуване на корема, намаляване на апетита, затруднено изхождане по голяма нужда, обща слабост, лесна уморяемост, сърбежи по цялото тяло.

При изследване почти винаги се намира увеличен черен дроб. При част от болните може да се появи леко потъмняване на склерите на очите.

Причини

Най-честите причини за развитие на чернодробната стеатоза са: хроничен алкохолизъм; захарен диабет; грешки в храненето: прехранване или недохранване, честа употреба на животински мазнини, сол, запръжки, пикантни подправки, рафинирана храна, захар, захарни изделия и др.; злоупотреба с цигари; интоксикации, професионални или медикаментозни: с олово, цинк или химикали; хронични заболявания: туберкулоза, болести на тънкото и на дебелото черво, паразитни заболявания, дизентерия, хроничен запек, хемороиди и др.; ендокринни нарушения: намалена функция на щитовидната жлеза, климактериум, бременност, продължително взимане на кортикостероиди /при артрит, алергии, кожни заболявания – хипоксия /недостатъчно снабдяване с кислород/ на чернодробните клетки вследствие на сърдечна недостатъчност в декомпенсиран стадий, анемични състояния, токсични увреждания, хроничен обструктивен бронхит, дихателна недостатъчност.

Механизъм на заболяването

Физиологично в черния дроб постъпват 40-50 процента от всмуканите през чревните стени масти от храната, а останалата част се използва за покриване на непосредствените енергийни нужди или се отлага в другите органи, в т. нар. мастни депа. За възникването на чернодробната стеатоза са възможни три принципно различни механизма:

1. Подтискане използването на мастите поради нарушение на нормалните процеси на окисление /липса на достатъчно кислород, недостиг на фосфор, интоксикации/.

2. Повишена мастна синтеза вследствие на повишен приток на масти, въглехидрати от червата или вследствие на разпад на собствените мастни депа на организма при гладуване или при захарен диабет.

3. Намалено отделяне на масти от черния дроб в кръвообращението.

Независимо от механизма на заболяването стеатозните изменения могат да протекат в три стадия: първи стадий – чернодробна стеатоза; втори стадий - хроничен стеатозен хепатит; трети стадий – чернодробна стеатозна цироза.
фиброза:
Цитат
Фиброза (на латински: fibrosis) е патологичен процес, който се изразява в повишено разрастване на съединителна (фиброзна) тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите.

цироза:
Цитат
При цирозата, нормално функциониращите, здрави чернодробни клетки (хепатоцити) постепенно се заместват от преплитащи се нишки от нефункционална, съединителна, ръбцова тъкан, като досега този процес с фатален край се смяташе за необратим. От цироза годишно умират около 800 000 души по света. Основните причини за прекомерното удебеляване на съединителната тъкан и промените в структурата на черния дроб са продължителната злоупотреба с алкохол или хроничните вирусни хепатити – хепатит В, С или D.

декомпенсация:
Цитат
С медицинския термин декомпенсация най-общо се означават нарушенията в работата на отделен орган, система от органи или целия организъм, в резултат на изтощение или неспособността му да се адаптира към условията на средата. Хроничните чернодробни заболявания се определят като компенсирани, когато все още липсват сериозни симптоми и усложнения, или когато последните са с умерено протичане и могат сравнително лесно да бъдат контролирани чрез медикаменти. Например, ако пациента има асцит ( набиране на течност в коремната кухина ) и той може да бъде корегиран чрез диета и диуретици, заболяването все още се преценявя като компенсирано. Ако след месеци, или години това не може да се постигне, то болестта е навлязла в стадий на декомпенсация.


Информацията която набързо помествам тук е кратка, но се надявам да стане ясно каква е разликата между тези три заболявания.. Относно твоите въпроси:
1.  Човек може да води нормален начин на живот с 70% увреждане т.е. оставащите  30% изземват всички функции а и както знаем,черният дроб има способността постоянно да се регенерира. :)
2. Не мога да отговоря категорично, но хепатита уврежда като цяло всички органи, дава много вторични заболявания така,че според мен уврежда жлъчката,още повече че тя пряко участва в процесите свързани директно и с черният дроб. Иначе вследствие на лечението с Интерферони е възможно да се провокират редица заболявания-диабет,синдром на Хашимото.

Ще се опитам да намеря повече информация относно уврежданията вследствие хепатита и да допълня тази тук.
« Последна редакция: Юни 12, 2008, 14:32:09 от Силвана Лесидренска »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
- Стеатоза е наличието на мастни образувания в черния дроб, или т.нар. затлъстяване на черния дроб, на английски можеш да срещнеш термина "fatty liver". Това състояние може да се срещне и при пациенти, които нямат хепатит, причината за него може да е нездравословното хранене например.
- Фиброза е процесът, при който вследствие на хронично възпаление в черния дроб, започва появата на съединителна тъкан /умрели чернодробни клетки/, която започва от порталните поространства и излиза извън техните граници, като се съединява с други такива от съседните портални пространства. това от своя страна предизвиква колапс на портални пространства и след това и на цели лобове,
- Цирозата е необратим процес, при който в черния дроб има масово умиране на чернодробни клетки и колапс на портални пространства, и при който голяма част от черния дроб е заета от съединителна тъкан. Това може да бъде предизвикано от алкохол, но също така и от хронично възпаление вследствие на хроничен хепатит. Фиброзата при хроничните хепатити се измерва по скали, като последната скала всъщност означава, че има цироза. Т.е. при хроничните хепатити, фиброзата е процесът, вследствие на който се достига до цироза. За да може цирозата да бъде овладяна, трябва да се елиминира източника на фиброзата, т.е. да се унищожи вируса, който я е причинил.
- Декомпенсираната чернодробна цироза включва цироза клас В и С по Child-Pugh класификацията и усложнената цироза - цироза с изразена жълтеница, асцит, енцефалопатия, кръвоизлив от варици на хранопровода, хепаторенален синдром (понастоящем или в миналото). Т.е. това е късен стадий на цироза, когато не може да се направи почти нищо за пациента, освен чернодробна трансплантация. Ето и още малко информация за метода за оценка на Child-Pugh score.

Поздрави,
Радо

Още информация по темата може да намерите на сайта на сдружение ХепАктив:
Какво е цироза?
Какво е стеатоза?
Прогресия на заболяването: Стеатоза
Прогресия на заболяването: Какво е фиброза?
Прогресия на заболяването: Какво е цироза?
« Последна редакция: Август 26, 2009, 08:36:51 от Мариана Стефанова »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007