Автор Тема:  Изследвания за установяване на прекаран хепатит B в миналото  (Прочетена 11257 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,
Искам да поставя за дискусия темата:
Какви точно изследвания трябва да си направи човек, за да установи със сигурност дали в миналото е изкарал хепатит B?
Това беше дискутирано вече в 2-3 теми във форума, но въпреки това нещата с всичките изследвания, които има за хепатит B са доста оплетени и освен това в моя случай се опитвам да разследвам за минала инфекция отпреди доста години.
Аз бях диагностициран с хепатит B през 1990 година и искам да разбера имал ли съм тогава наистина хепатит B /освен хепатит C, с който вече е ясно че съм бил заразен тогава/ или не съм бил заразен едновременно и с двата вируса, а само с хепатит C.
За справка използвам една таблица, която pumuckl препоръча: Interpretation of the Hepatitis B Panel
До момента знам резултатите от две изследвания:
HBsAg    - отрицателен
Anti-HBs - отрицателен
Anti-HBs е количествен и моя резултат е: 2.71 mLU/ml /резултати, по-малки от 9 се приемат за отрицателен резултат/.
Изследването за HBsAg е правено в Лаборатория "Кандиларов", а Anti-HBs - в Лаборатория "ЦИБАЛАБ".
Според таблицата, към която линкнах по-горе, има възможност аз да попадна в последния ред:
Цитат
HBsAg - negative
anti-HBc - positive
anti-HBs - negative
При този резултат има 4 възможни интерпретации:
Цитат
   1. Might be recovering from acute HBV infection.
   2. Might be distantly immune and test not sensitive enough to detect very low level of anti-HBs in serum.
   3. Might be susceptible with a false positive anti-HBc.
   4. Might be undetectable level of HBsAg present in the serum and the person is actually chronically infected.
Въпросите са ми:
- Tрябва ли да си направя  anti-HBc Total, за да установя със сигурност че никога не съм имал и не съм прекарвал хепатит B
- Tрябва ли да си правя още допълнителни изследвания освен anti-HBc Total, за да изчистя всички неясноти около това дали някога изобщо съм имал досег с хепатит B
- Наличието на някакво количество /2.71 mLU/ml/ от изследването за Anti-HBs говори ли за някакво минимално количества антитела, останали след изкаран хепатит B преди много дълги години /при мен са минали вече 17/ или това количество се приема за грешка на самия метод на изследването за антитела.
Така ако мога разбера какво всъщност се е случило преди 17 години, ще мога и да преценя дали да си направя ваксина против хепатит B.

Благодаря предварително за всички изказани мнения!

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Юни 20, 2007, 13:42:23 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен HEPASIST

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
Здрасти!

Значи по принцип отрицателният австралийски атиген, особено ако има и антитела срещу него означава, че или си се излекувал напълно или си бил ваксиниран. Ако ИгГ кор антителата са ти положителни, значи със сигурност, че не става въпрос за ваксина, а за инфекция.

Има много начини да се определи дали даден човек е изкарал хепатит Б. Най-простият е австралийския антиген и антителата срещу него. Другият е анти- HBcAg (kor-total).

В твоя случай най-вероятно е валидна последната подточка - снижение на HBsAg до минимални стойности при болен с хронична хепатит Б инфекция.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Таблицата за която е споменато по-горе от Радо на български!

Четерите възможни интерпретации са:
1.Може да се възтановява от остра инфекция.
2.Може да е слабо имунизиран и тестът не е толкова чуствителен да открие много ниските стойности на anti-HBs в серума.
3. Може да се дължи на грешка в позитивния anti-HBc.
4. Може би има наличие на неоткриваемо количестви на HBsAg в момента и пациента да е с хроничен хепатит.
« Последна редакция: Юни 21, 2007, 11:12:44 от Emanuil Denkov »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Днес си пуснах и другото изследване anti-HBc - Total, резултата също е отрицателен.
Резултатите от всичките изследвания:
HBsAg              - отрицателен
Anti-HBs           - отрицателен
Anti-HBc - Total - отрицателен

Това значи, че още тогава съм бил заразен с хепатит C, но грешно съм бил диагностициран с хепатит B. Така или иначе тогава не е имало изследвания за хепатит C, но доколкото знам поне в изследванията хепатит C е излизал като неАнеБ и поне се е правило някаква разлика, но вече няма смисъл да се ровя повече.
Това поне ми помага, защото сега вече знам, че мога да си направя ваксина срещу хепатит B. Но ще се консултирам и с лекарката си, за да чуя и експертно мнение, а пък и да попитам дали смята че има разлика между комбинираните за A и B и тези само за хепатит B, или не. Във форума се чу и такова мнение.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен pumuckl

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 150
  • Acute
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Именно, изобщо не си бил болен от хеп. Б.

изобщо колкото повече чета, толкова повече се уверявам, че тия тестове са давали доста грешки.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007