Здравейте,
Искам да поставя за дискусия темата:
Какви точно изследвания трябва да си направи човек, за да установи със сигурност дали в миналото е изкарал хепатит B?Това беше дискутирано вече в 2-3 теми във форума, но въпреки това нещата с всичките изследвания, които има за хепатит B са доста оплетени и освен това в моя случай се опитвам да разследвам за минала инфекция отпреди доста години.
Аз бях диагностициран с хепатит B през 1990 година и искам да разбера имал ли съм тогава наистина хепатит B /освен хепатит C, с който вече е ясно че съм бил заразен тогава/ или не съм бил заразен едновременно и с двата вируса, а само с хепатит C.
За справка използвам една таблица, която
pumuckl препоръча:
Interpretation of the Hepatitis B PanelДо момента знам резултатите от две изследвания:
HBsAg -
отрицателенAnti-HBs -
отрицателенAnti-HBs е количествен и моя резултат е:
2.71 mLU/ml /резултати, по-малки от 9 се приемат за отрицателен резултат/.
Изследването за HBsAg е правено в
Лаборатория "Кандиларов", а Anti-HBs - в
Лаборатория "ЦИБАЛАБ".
Според таблицата, към която
линкнах по-горе, има възможност аз да попадна в последния ред:
HBsAg - negative
anti-HBc - positive
anti-HBs - negative
При този резултат има 4 възможни интерпретации:
1. Might be recovering from acute HBV infection.
2. Might be distantly immune and test not sensitive enough to detect very low level of anti-HBs in serum.
3. Might be susceptible with a false positive anti-HBc.
4. Might be undetectable level of HBsAg present in the serum and the person is actually chronically infected.
Въпросите са ми:
- Tрябва ли да си направя
anti-HBc Total, за да установя със сигурност че никога не съм имал и не съм прекарвал хепатит B
- Tрябва ли да си правя още допълнителни изследвания освен
anti-HBc Total, за да изчистя всички неясноти около това дали някога изобщо съм имал досег с хепатит B
- Наличието на някакво количество /
2.71 mLU/ml/ от изследването за Anti-HBs говори ли за някакво минимално количества антитела, останали след изкаран хепатит B преди много дълги години /при мен са минали вече 17/ или това количество се приема за грешка на самия метод на изследването за антитела.
Така ако мога разбера какво всъщност се е случило преди 17 години, ще мога и да преценя дали да си направя ваксина против хепатит B.
Благодаря предварително за всички изказани мнения!
Поздрави,
Радо