Автор Тема:  Резултати от изследванията !  (Прочетена 18059 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Резултати от изследванията !
« Отговор #15 -: Юли 19, 2007, 13:10:48 »
 :D хехе
На мен също!
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #16 -: Юли 19, 2007, 20:44:07 »
WOW! Tova neznam koi go e pisal no sigurno i toi neznae kak da go obiasni...
Biopsiata si ima po prosti izmeriteli. Tuk v usa sa  stage i grade. Kato stages sa ot 1 do 4 i grade sa ot 1 do 4. Vseki stage si ima grades ot 1 do 4. naprimer az sum stage 1 grade 1, tova e minimalnoto. Stage 4 e veche ciroza. dokolkoto znam pri stage 2 ili 3 moje da se zabeliazva leka fibroza. V bulgaria moje bi se izmerva ot A do D, no kato cialo tezi po gornite termini koito upotrebih se izpolzvat po razlichnite sitove i forumi i ako niakoi moje da priravni tova napulno nerazbiraemo opredelenie koeto sa ti dali togava shte e i po lesno da komentirame.  Dolu gore stava iasno 4e uvrejdaniata sa leki, no ima i takiva cifreni, bukveni izmeriteli chrez koito e lesno da se sravniavat biopsiite...

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #17 -: Юли 19, 2007, 22:02:14 »
Ето и какво са ми писали в биопсията,някой ако разбира нещо ... да казава 
"Оскъдни до умерени мононуклеарни инфилтратив порталните пространства при запазена гранична ламела и фибропластични промени в умерена степен с ламеларна фиброза около жлъчни каналчета.В лумена на доста жлъчни каналчета са налице агрегати от левкоцити.Единични портопортални bridging некрози с оскъден мононуклеарен инфилтрат всред колабиралата ретикулна строма.Попада се на зрително поле, с изразена ламеларна фиброза окло жлъчен канал и оформена фиброзна септа,разсичаща паренхима с почти липсващ възпалителен инфилтрат всред фиброзата/кас е се за единична фиброзна септа/.Като цяло архитектониката на черния дроб е запазена.Паренхиматозна дистрофия на хепатоцитите и огнищна вакуолерна дистрофия.Единични лобуларни некрози.
Заключение:Хроничен хепатит с ниска степен на активност."
Старах се дапиша всичко буква по буква   :D
Резултатите от биопсията са много закодирани, мога да направя свободно съчинение и да се опитам да интерпретирам, но не мисля че ти искаш налучкване кое какво значи.
Както казва Стефан има по-нормални измерители, които да обобщят резултатите и да стане ясно веднага какво е състоянието на черния дроб.
При моята биопсия, както мисля и на повечето хора в България резултатите са в степен на фиброза, която се означава с Ф и има степени от 1 до 4, допълнително се оценява активността на вируса и се записва с А, пак мисля че степените са от 1 до 4, като по-високата цифра означава по-висока активност.
Текста, който описва резултатите от биопсията на медицински език е много полезен и дава със сигурност много важна информация за черния дроб, но явно само лекар-специалист може да го тълкува. На мен би ми помогнала степента на фиброза и активността на вируса, за да мога да разбера какви са резултатите.
Но иначе нека да кажа каква е моята интерпретация на това, което си публикувала. Имаш лека степен на фиброза само на определено място /това зрително поле, което се споменава/. Единични некрози са чернодробни клетки, които са увредени /некротирали/. Значи има само единични такива места, по принцип когато черния дроб е силно увреден чернодробните клетки загиват и се заменят от нефункционалана тъкан. Значи като цяло черния ти дроб е здрав с единични места, където се забелязва начална степен на увреждане, но те са много малко. Аз бих го оценил на Ф1 и А1. Пак уточнявам, че това е моя интерпретация, тук трябва един истински лекар да погледне и да даде точна и конкретна оценка. Но ще ми е интересно на колко се оценя фиброзата /Ф/ и активността /А/ при това описание.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #18 -: Юли 20, 2007, 10:05:33 »
Благодаря за мненията и положените усилия   :)
Може би лекарката ми в Б-с като се върне от отпуска ще отида да я питам.
Поздрави !

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #19 -: Юли 23, 2007, 02:04:45 »
Irka сега мъжа ти е на лечение,нали.Как му понася?

Не, не е на лечение. Лекарствата са му отпуснати от ЗК и е включен в листа на чакащите, но още не му е дошъл ред!

Не,след биопсията не са ми правили ехофраф.А трябва ли ?!

Той Емо ти е отговорил защо е добре да те погледнат на ехограф след биопсията, аз няма какво да добавя! И мен и съпруга ми ни гледаха на ехограф, преди да ни изпишат от болницата.

А резултатите от биопсията хич не знам как да ги тълкувам! Много са завъртяни! :P Брех, какво им е пречило да ги напишат просто и ясно?! ::) Иначе и аз го тълкувам като Фиброза 1/Ф1/  и ниска активност, но все пак са си мои силно непрофесионални тълкувания! ;)

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #20 -: Юли 23, 2007, 10:05:37 »
Не, не е на лечение. Лекарствата са му отпуснати от ЗК и е включен в листа на чакащите, но още не му е дошъл ред!
Мм,аз мислех че вече е на лечение.Е,тогава ви пожелавам колкото може по бързо да стане  ;)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007