По принцип черния дроб не боли, защото няма нервни окончания. Но хора, които имат хепатит понякога имат оплаквания от болка в областта на черния дроб. Не е ясно точно откъде идва, аз поне не съм прочел задоволително обяснение затова че някои хора имат някакво усещане в тази област, но то фактически не е свързано с болка от черния дроб. Може да е свързано с това, че черния дроб е увеличен и по този начин притиска тази част от тялото. Това го бях чувал като евентуално обяснение. Черния дроб не боли и точно заради това много хора, които имат хроничен хепатит разбират много късно, че имат проблем с него.
А иначе не мисля, че има сериозна разлика между симптомите на хепатит B или C. Например, преди 17 години, когато ме заразиха с хепатит B (поне тогава твърдяха, че е хепатит B) някъде един месец след заразяването развих остра реакция, пожълтях, почервеня ми урината, за болка в областта на черния дроб не се сещам.
За втория ти въпрос, доколкото знам е абсолютно забранено човек, който някога е имал хепатит B или C да дарява кръв. Това е така, защото поне за хепатит C (за хепатит B не съм сигурен) няма как да се установи на 100%, че нямаш вируса в кръвта си.
Но пак мисля, че ако има някаква теоретична опасност такъв човек да зарази друг, то е по кръвен път.
Но това е мое мнение по въпросите, от нещата които съм чел, не знам какво би казал лекар по въпроса.