Преди месец писах във форумите на www.tailoto.bg, където се опитах да популяризирам този форум и повече хора да научат за него. В моя пост, който стартирах там се почви човек, който е преболедувал хепатит B и е изключително запознат с темата, nick името му е: мадагаскар
Ето и две теми от този форум, в които той е писал и можеш да получиш още малко информация, свързана с болестта. Едната е тази, в която аз обявих създаването на този форум.
Oстър хепатит,тип Б
Нов форум, посветен на хепатита
Това трябва да съм аз:)
И наистина: положението с хеп. Б и с Ц е доста различно.
Ти си заболяла 4 месеца преди мен. Аз легнах болен началото на декември 2005. Положението беше същото,с естествено - голямото изключение: бременността.
Аз обаче знаех добре какво ми е,защото го очаквах. Като пожълтях се качих на колата си и отидох сам в Инфекциозна болница.
И моите лекари бяха доста притеснени.
Епикризата показва следните максимални стойности:
билирубин - 294,
АСАТ - 2730,
АЛАТ 4380
Радо ,при острия хепатит показателите на ензимите удрят наистина високи,макар и не чак толкова. Протичането при мен казаха,че е много тежко,а в болницата имаше и други с остър хеп. Б,които го караха леко и излезнаха за седмица. После ензимите падат в норма за една-две-три седмици. Зависи.
И още една скоба: билирубинът (така се пише) не може да достигне 760. Аз,при 300 бях оранжев,760 човек трябва да стане червен. Виж си пак епикризата.
И аз като влязох си мислех,че ще се оправя,но на 10-тия ден вместо да съм се оправил ставах все по-зле. Определиха ми състоянието като тежко и ми слагаха по 5 банки във вените. Абокатите бяха нескопосани,но от сестри на 170 лв. заплата не съм и очаквал повече.
Лекарите по никакъв начин не могат да ти помогнат в това положение. Дори нещата да отиват на зле и към чернодробна недостатъчност,те нищо не могат да направят. Все пак само 1/100 от хората в такова положение (тежко протичане на остър хеп. Б) умират.
Лекарите следят всеки ден за мозъчната дейност: карат те да събираш числа или да изваждаш и ако видят,че не можеш да смяташ,почват да гледат сериозно.
На мене ми бяха закачили показателите в таблиза в кабинета си и все мереха: кръвно,температура...Попълваха си там.
Лежах 18 дена. Имах и някакво усложнение - инфекцията се беше разпростряла и върху жлъчния мехур и ехографията беше лоша. Но след втората седмица започнах да се оправям.
Странното е,че нищо не ме болеше,нито ме сърбеше. Никаква плазма не са ми преливали. Тежестта се появи месеци след това,когато бях изчистил антигена и имах антителата.
Просто станах оранжев и отслабнах с 10 кила. Стопих се за нула време,защото ми забраниха всякакво ядене,освен сокове.
HbsAg +
HbeAg +
Това беше като отидох.
След втората седмица започнах да ям като мечка. Изписаха ме по Коледа и до края на януари не мръднах от леглото. Почти през цялото това време четох в нета за хепатит Б. Всякаква информация,написана на три езика. После 6 месеца диета.
Но още през март вече се чувствах добре,съвсем лека тежест и то понякога и до днес усещам,а съм чувал,че ще я усещам още няколко години.
Антигените ги изчистих още в края на януари. Ходих на всички контролни прегледи и всички доктори (4-5 различни) казваха,че съм перфектно здрав и напълно излекуван. И все пак не е като никога да не съм бил болен - ако седя дълго време превит на компа - тежи,ако ям някакви мазнотии - тежи. Свиква се. Вече не обръщам внимание,защото то не боли и явно е нормално. Чувал съм,че не трябвало да се натоварвам,но всички лекари ми казват,че може да си правя каквото си искам и дробът ми си е добре.
Така че твоят случай не е нещо уникално,карала си го тежко,но много хора са така и това е по-добрият вариант.
Ако си чела темите,посочени горе можеш да се досетиш какво вероятно е станало с теб.
От всички тези изследвания лекарите установиха, че аз съм заразила приятелят ми по полов път, защото той бил носител, но не и заразител!
Това е абсолютна глупост,казвам ти го най-отговорно! Или ти нещо не си разбрала,или лекарите,които са ти го казали са за бой! Няма такова нещо като "носител,но не и заразител".
Не мога да проумея такова невежество,честно.
Все пак става дума за човешко здраве!
Най-логичното обяснение е ,че си се заразила от приятеля си,а не от зъболекари и пр.
Той си е бил носил вируса и впоследствие е заразил и теб. Всеки човек ,който има положителен(+) титър HbsAg в кръвта си може да заразява и то много лесно. Няма начин да го имаш това нещо в кръвта си и да не си "заразител". Напротив. Хепатит Б е 100 пъти по-лесно заразяващ от СПИН и милион сигурно пъти повече от Хеп. Ц! Заразяването си става по обикновен полов път.
Много е важно приятелят ти да го разбере това и ви съветвам да прочетете заедно малко повече за тзи болест - в нета има достатъчно информация и то на български.
Предполагам,че си се заразила от него,защото носи хронично вируса. Обаче при теб е протекло остро и ти е минало.
Той може да се лекува само ако е хроничен активен носител,т.е. ако има инфекция. Ако ензимите му са завишен титър,това значи,че има увреждане на черния му дроб,което значи,че може би може да се лекува - имунната му система се бори с вируса и може с лекарства да й се помогне да се справи с него.
Ако няма увреждане (ензимите са нормален титър) на черния дроб,това значи че просто носи вируса в кръвта си и може да заразява други,но това не му пречи и не му вреди на него.
И щом лекарите казват,че нищо му няма,значи той е пасивен носител - при него няма увреждане.
Единствената му задача е да пази околните,защото иначе може да убие някого!
Както ми се вижда и двамата сте в момента здрави,но той трябва да си има едно наум.
Той може да навреди на други около него (както е станало с теб) и трябва да внимава.
Различните тела реагират различно срещу един и същ вирус.