Автор Тема:  Здравейте и от мен!  (Прочетена 11046 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен OnlyOne

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте и от мен!
« -: Февруари 18, 2007, 22:18:32 »
Аз съм на 23 години. През лятото на 2005 г. забременях и бях много щастлива! Започнах да повръщам и да имам болки горе в стомаха точно посредата (все едно гастрит). Обиколих няколко лекари (или по-точно - 5!!!) и всички ми казваха, че ми нямало нищо - да пия болкоуспокояващо! След 3 дена вече не спирах да повръщам, но го отдавах на бременноста...започна да ме боли постоянно и адски силно, на които вече не издържах и ме закараха в спешното! Там един познат лекар беше на смеяна (който е хирург) и като ме видя и каза, че съм жълта като китаец! Приеха ме в инфекциозното и се оказах с хепатит Б. Сложиха ме на системи и след 2 часа болките спряха! Когато ми видяха резултатите от изследванията, лекарите бяха меко казано шокирани - Общ бил. 115,8; АСАТ-2580; АЛАТ-3560. Като в следващите 10 дена АСАТ И АЛАТси разменяха стойностите, а билеробима стигна до 760! През това време прокървях, закараха ме в Гинекологията и се наложи да ми направят аборт, защото плодът беше загинал...там бях изолирана естествено сама в стая с 10 легла!!! Това беше най-кошмарният ден в живота ми!!! После ме върнаха обратно в Инфекциазното и след 2 дни пак прокървях...пак в Гинекология, пак кюртаж.....и така общо 3 пъти благодарение на "кадърните" лекари!!! Престоях 23 дни в Инфекциозното, лечението ми беше следното: Карзил (но на негово място аз пиех Есенциале), Розмарин, Хепа мерц, Трасметил, Амопен, Стандацилин и др.вливания. След като на 16 ден бях по-зле, отколкото като влязох, лекарите съобщиха на близките и приятеля ми, че вече всичко са направили за мен и не знаят какво друго да ми дадат....Последва огромен скандал и недоумение как така???!!! И кой подяволите знае? При което завеждащата на отделението отговорила, че имало един доцент от Варна, на който тя не можела да се обади от личния си телефон!!!!! Приятелят ми взел номера му и се обадил на напълно непознатия човек! Обяснил му всичко, издиктувал му резултатите от изследванията и доцент Маринов (да е жив и здрав!!!) казал, че каквито и лекарства да ми дават, само те няма до ми помогнат, а трябва да ми вливат и кръвна плазма, защото моят кръв е прекалено заразена и изтощена. Още на следващия ден стойностите на АСАТ и АЛАТ започнаха да спадат! След седмица ме изписаха и продължих лечение с Есенциале, Розмарин, витамини и строга здравословна дието в къщи още 6 месеца. Всеки месец ходех на изследвания и всеки път резултатите ставаха все по-добри и по-добри, след 5 месеца всичко беше в границите си! Преди 3 месеца ходих за последно и пак бяха добре. Но приятелят ми също е носител, той него изкара така като мен и от време на време се оплаква, че го боли. Аз нямам никакви проблеми в момента, единствено като преям, стомаха ми подпира дроба....но се опитвам да се съобразявам. Ако някойй може да даде някакви съвети какво да преприеме приятелят ми, ще се радвам да сподели! Всички лекари казват, че нищо му няма, но ще си остане носител цял живот.....

Благодаря на тези, които имаха търпението да прочетат това дълго словоизлияние!   

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Здравейте и от мен!
« Отговор #1 -: Февруари 19, 2007, 02:52:17 »
Zdravei,

sajaliavam 4e e triabvalo da minesh prez tolkova problemi. az lichno ne sum zapoznat vuob6te s hepatit B. pri hepatit C obiknovenno niama simptomi, a i tova 4e te e bolialo mnogo sashto ne e tipichno za hepatit C , zashtoto pri nego samo chernia drob se uvrejda a toi ne boli. zatova nemoga da ti dam lichen savet, no znam edin mnogo hubav sait s izcherpatelno info za hepatit B i vidovete lechenia. dokolkoto razbiram vse oshte ne se znae dali problema ti e ot hepatit b ili e neshto drugo... eto ti tozi link(na angliiski e) da porazgledash http://www.hivandhepatitis.com/hep_b/news.html .

Stefan

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #2 -: Февруари 19, 2007, 08:24:56 »
Здравей и от мен! :)

Много съжелявам за случилото ти се! :(

За съжеление и аз не мога да ти помогна с инфо, защото не съм запозната с Хепатит Б!

Успех ти пожелавам и дано скоро нещата се оправят!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Февруари 19, 2007, 11:25:21 »
Здравей,
Много съжалявам за това, през което е трябвало да преминеш! Дано всичко е зад гърба ти и да успееш да се възстановиш напълно!
Исках да те попитам някои неща, свързани с това което сподели.
Някой от лекарите обясни ли ти причината за кризата, имаше ли някаква причина да започне, може би си взимала някакви лекарства преди това или нещо друго специфично се е случило. Това явно е била някаква изключително силна реакция за да имаш такива показатели на чернодробните ензими, би трябвало да е предизвикана от нещо.
Трябва да се опитате да разберете откъде си се заразила ти или той, кой е източника който ви е заразил. Това че и двамата имате хепатит B е защото много вероятно единия го е предал на другия, хепатит B се предава по полов път и вероятността тя да се предаде по полов път се приема, че е между 16 и 40%.
За първи път чувам толкова високи показатели на ALT и AST, като се има предвид че нормата е около 40 и за двата показателя. Виждал съм резултати от стотици, както и при някакви много активни реакции на черния дроб при които достигат над 1000, но показатели от 2500 и 3500 наистина са много големи. Нещо би трябвало да е предизвикало тази реакция. Дори и в момент, когато човек се е заразил и хепатита е активен и още не е преминал в хроничен тези показатели ми се струват много високи.
Някой каза ли ти какво става с твоя хепатит в момента, какви други изследвания ти правиха в тази посока.
За хепатит B мога да кажа нещо, което е успокоително - около 90% от хората, заразени с вируса на хепатит B успяват да се изчистят спонтанно, само 5-10% преминават в хроничен хепатит.
Можеш ли да споделиш какво ви посъветваха лекарите, какви изследвания ви правят.
Тук наскоро имаше доста активно обсъждане по отношение на хепатит B, можеш да погледнеш линка: Здравейте и от мен
Мога да кажа това, което знам, но пак е важно това, което ви е казал лекуващия лекар.
Има два вида изследване How do I interpret hepatitis B panel results?: HBsAg и anti-HBs.
HBsAg проверява за антигени и то показва наличието на вируса в кръвта, би трябвало да е отрицателен, когато човек се е изчистил от вируса. По време на острата реакция след заразяването резултата ще е положителен, но след това, когато човек успее да се изчисти това изследване трябва да бъде отрицателно.
anti-HBs проверява за наличието на антитела, произведени от имунната система за да се бори с вируса. Наличието на антитела в кръвта може да са индикатор за съществуваща инфекция с вируса или за това, че някога човека е бил заразен, а след това се е изчистил.
Затова мисля, че важното изследване и за двамата ви е HBsAg.
Преди месец писах във форумите на www.tailoto.bg, където се опитах да популяризирам този форум и повече хора да научат за него. В моя пост, който стартирах там се почви човек, който е преболедувал хепатит B и е изключително запознат с темата, nick името му е: мадагаскар
Ето и две теми от този форум, в които той е писал и можеш да получиш още малко информация, свързана с болестта. Едната е тази, в която аз обявих създаването на този форум.
Oстър хепатит,тип Б
Нов форум, посветен на хепатита
Аз съм боледувал от хепатит B преди 17 години, но не мога да ти кажа много неща по темата, тогава лежах един месец в болница и все още не знам дали още тогава това, което твърдяха че е хепатит B всъщност е било хепатит C. Или другия вариант е да съм бил заразен едновременно и с двата хепатита.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен OnlyOne

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 19, 2007, 18:58:54 »
Здравийте на всички! Благодаря ви за съпричастността! Благодаря и за информацията! Сега ще вляза да прочета какво пише и в тези сайтове! Аз пък изобщо не съм запозната с Хепатит С...но и така като гледам вие знаете всичко необходимо!

На въпросите на Радо - точно 4 месеца преди да ме приемат в Инфекциозното ми правиха операция на гърдите от фиброаденоми, ходих и на зъболекар, така че никой не можа да каже от какво точно е! Естествено и зъболекарката и хириргът отричаха да е нещо свързано с тях! Докато лежах в болницата ми правиха следните изследвания (не знам кое какво точно означава, затова ги изброявам всичките): HbsAg (+); anti HBcИrM (+); anti HAV ИrM (-); anti HCV (-); EBV T (-). Приятелят ми си прави следните изследвания: HBeAG (-); anti HBe (+); HBsAg (+). От всички тези изследвания лекарите установиха, че аз съм заразила приятелят ми по полов път, защото той бил носител, но не и заразител! И всичко това се е случила или от зъболекаря, или от операцията. Аз не обвинявам никого, трябвало е да се случи, случило се е! Не мога да върна времето назад, а и вече преживях всичко. Шест месеца след това си направих HBsAg и излезе (-). С това аз приключих! Сега се чудим какво да правим с приятелят ми...чухме за някакво лечение на хроничен хепатит във варненско болница, но струваше около 2000 лв. Ние всъщност не знаем дали Хепатитът му е хроничен. Ако някой знае как се разбира...
Относно показателите на чернодробните ми изследвания - не случайно писах, че рекарите бяха шокирани! Един познат, който учи медицина ми каза, че за такова нещо и в учебниците не пише! И още повече, като се има предвид, че сега са АСАТ 26 и АЛАТ 22, никой не вярва, но аз го имам черно на бяло, дори по дати!

Желая ви всичко добро!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Февруари 20, 2007, 09:16:35 »
Здравей,
Доколкото виждам от резултатите ти си успяла да изчистиш вируса. Поздравления :) вече имаш и имунитет срещу него като малък бонус :)
Приятелят ти си е правил HBsAg, който е положителен, значи все още вируса се открива в кръвта му. Другото изследване HBeAG се използва за да се определи колко силна е инфекцията и дали количествата на вируса в кръвта са много големи, резултата от изследването е отрицателен, което е добре и показва по-малка активност на вируса. Другото изследване е anti-HBe, което търси за антитела на т.нар. "е" антиген. Тези антитела се появяват скоро след заразяването, но също ги има и при хроничните носители на вируса, при които той е в малки количества и при които инфекцията не е толкова силна. Ето малко информация за anti-HBe изследването, която извадих:
Цитат
Hepatitis B - Diagnosis
Shortly after the appearance of the HBsAg, another antigen named as the hepatitis B e antigen (HBeAg) will appear.[2] Traditionally, the presence of HBeAg in a host's serum is associated with much higher rates of viral replication; however, some variants of the hepatitis B virus do not produce the 'e' antigen at all, so this rule does not always hold true. During the natural course of an infection, the HBeAg may be cleared, and antibodies to the 'e' antigen (anti-HBe) will arise immediately afterward. This conversion is usually associated with a dramatic decline in viral replication. If the host is able to clear the infection, eventually the HBsAg will become undetectable and will be followed by antibodies to the hepatitis B surface antigen (anti-HBs).[1] A person negative for HBsAg but positive for anti-HBs has either cleared an infection or has been vaccinated previously. A number of persons who are positive for HBsAg may have very little viral multiplication, and hence may be at little risk of long-term complications or of transmitting infection to others.
От друга статия, която чета виждам че за да се изчисти човек му трябват няколко месеца, ако за това време не е успял да се изчисти спонтанно от вируса, то има вероятност инфекцията да е преминала в хронична.
Цитат
Хепатит В - симптоми, диагноза, лечение
Повечето възрастни (около 95%), особено тези с остър, симптоматичен (с изявени оплаквания), протичащ с жълтеница хепатит В се възстановяват напълно от инфекцията в рамките на два до три месеца. Въпреки, че пациентите се чувстват добре след този период за нормализирането на кръвните проби може да са необходими 3 до 4 месеца. Тези пациенти развиват доживотен имунитет срещу HBV, което прави повторното заразяване и развитие на заболяване невъзможно. У тези пациенти рядко се развива хронично чернодробно заболяване, За разлика от тях у тези възрастни (около 5%), при които заболяването протича със слабо изразени или без симптоми по време на острата инфекция (първия сблъсък с вируса) съществува по-малка вероятност организмът да се очисти от инфекцията и рискът за развитие на хроничен хепатит В е по-голям. Част от заразените с вируса на хепатит В не развиват никога оплаквания или промени в стойностите на чернодробните показатели и серологичните изследвания.
Ако приятелят ти е имал по-слабо изразени симптоми и е прекарал леко инфекцията и от заразяването са минали повече от няколко месеца /трябва да се сметне и инкубационен период от средно не повече от 3 месеца/. Не съм много сигурен как трябва да се сметнат месеците /дали трябва да се включи и инкубационния период/, но ако са минали над 6 месеца от заразяването и той не се е изчистил може би при него инфекцията вече е хронична. От изследванията му се вижда обаче, че вируса не е много активен, което пък е добра новина.
Относно лечението ти пускам малко информация, която пак чета от статията в Укипедия:
Цитат
Hepatitis B - Treatment
There are currently several treatments for chronic hepatitis B that can increase a person's chance of clearing the infection. Treatments are available in the form of antivirals such as lamivudine and adefovir and immune system modulators such as interferon alpha (Uniferon). There are several other antivirals under investigation. Roughly, all of the currently available treatments, when used alone, are about equally efficacious. However, some individuals are much more likely to respond than others. It does not appear that combination therapy offers any advantages.[7] In general, each works by reducing the viral load by several orders of magnitude thus helping a body's immune system clear the infection. Treatment strategies should be individualized by a doctor and patient. Considerations include the risks associated with each treatment, a person's likelihood of clearing the virus with treatment, a person's risk for developing complications of persistent infection, and development of viral resistance with some of the treatments.

On March 29, 2005, the US Food and Drug Administration (FDA) approved Entecavir for the treatment of hepatitis B.

On February 25, 2005, the EU Commission approved PEGASYS for the treatment of hepatitis B making it the first pegylated interferon to be approved for hepatitis B.

On October 27, 2006 telbivudine gained FDA approval for chronic treatment of chronic hepatitis B. Its side effects profile is generally less than that of other anti-virals in comparison, especially lamivudine. It is marketed under the brand name Tyzeka in the US and Sebivo outside the US. It is already approved in Switzerland[1].

Chronic carriers should be strongly encouraged to avoid consuming alcohol as it increases their risk for cirrhosis and hepatocellular carcinoma (liver cancer).

Infants born to mothers known to carry hepatitis B can be treated with antibodies to the hepatitis B virus (hepatitis B immune globulin or HBIg). When given with the vaccine within twelve hours of birth, the risk of acquiring hepatitis B is reduced 95%. This treatment also allows a mother to safely breastfeed her child.

An individual exposed to the virus who has never been vaccinated may be treated with HBIg immediately following the exposure. For instance, a health care worker accidentally stuck by a needle used in a hepatitis B carrier would qualify. Treatment must be soon after exposure, however.
Аз си мислех, че хроничния хепатит B се лекува единствено и само с интерферон, но виждам че има поне няколко други начини за лечение, освен интерферона. Може би лечението, за което са ти споменали е някое от другите. Интерфероновото лечение по принцип е по-скъпо. Виждам, че в края на 2006-та година в щатите е одобрено ново лекарство telbivudine за лечение, което изглежда доста ефективно, още не е одобрено в Европа освен в Швейцария, но може би скоро и това ще стане. Заслужава си да се проучи варианта с него според мен.
Във форума повечето хора имат хепатит C, който явно наистина е доста по-различна инфекция от хепатит B. И реакцията на тялото, и изследванията които се правят за диагностицирането му, дори и лечението му са различни. А дори има и ваксина срещу хепатит B.
Ако приятеля ти има хроничен хепатит B, може би не е лошо да проучите вариантите за лечение, има ли веднъж хроничен хепатит, след това няма да може да се изчисти сам.
Зависи и колко активна е инфекцията му, но ако реши да не бърза с лечението /поне от HBeAG се вижда, че вируса не е много активен/ задължително трябва да следи състоянието на черния си дроб. Защото така или иначе тази хронична инфекция рано или късно ще започне да уврежда черния му дроб. Но например може след 10 години черния му дроб да е в съвсем начална фаза на увреждане. Това обаче ми е трудно да кажа, със сигурност лекар с опит в тази област може да бъде доста по-конкретен от мен. Състоянието на черния дроб се установява с помощта на чернодробна биопсия, но това изследване сигурно ще му се наложи да си направи чак след няколко години, ако реши сега да не предприема лечение. В този момент ще е безсмислено, тъй като доколкото разбирам той се е заразил скоро и при тази слаба активност на вируса, биопсията няма да установи някакво увреждане на този етап.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Февруари 20, 2007, 09:18:34 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен pumuckl

• Степен на активност - Студент
  • Публикации: 150
  • Acute
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #6 -: Март 14, 2007, 00:48:27 »

Преди месец писах във форумите на www.tailoto.bg, където се опитах да популяризирам този форум и повече хора да научат за него. В моя пост, който стартирах там се почви човек, който е преболедувал хепатит B и е изключително запознат с темата, nick името му е: мадагаскар
Ето и две теми от този форум, в които той е писал и можеш да получиш още малко информация, свързана с болестта. Едната е тази, в която аз обявих създаването на този форум.
Oстър хепатит,тип Б
Нов форум, посветен на хепатита

Това трябва да съм аз:)
И наистина: положението с хеп. Б и с Ц е доста различно.

Ти си заболяла 4 месеца преди мен. Аз легнах болен началото на декември 2005. Положението беше същото,с естествено - голямото изключение: бременността.
Аз обаче знаех добре какво ми е,защото го очаквах. Като пожълтях се качих на колата си и отидох сам в Инфекциозна болница.
И моите лекари бяха доста притеснени.
Епикризата показва следните максимални стойности:
билирубин - 294,
АСАТ - 2730,
АЛАТ 4380

Радо ,при острия хепатит показателите на ензимите удрят наистина високи,макар и не чак толкова. Протичането при мен казаха,че е много тежко,а в болницата имаше и други с остър хеп. Б,които го караха леко и излезнаха за седмица. После ензимите падат в норма за една-две-три седмици. Зависи.

И още една скоба: билирубинът (така се пише) не може да достигне 760. Аз,при 300 бях оранжев,760 човек трябва да стане червен. Виж си пак епикризата.

И аз като влязох си мислех,че ще се оправя,но на 10-тия ден вместо да съм се оправил ставах все по-зле. Определиха ми състоянието като тежко и ми слагаха по 5 банки във вените. Абокатите бяха нескопосани,но от сестри на 170 лв. заплата не съм и очаквал повече.
Лекарите по никакъв начин не могат да ти помогнат в това положение. Дори нещата да отиват на зле и към чернодробна недостатъчност,те нищо не могат да направят. Все пак само 1/100 от хората в такова положение (тежко протичане на остър хеп. Б) умират.
Лекарите следят всеки ден за мозъчната дейност: карат те да събираш числа или да изваждаш и ако видят,че не можеш да смяташ,почват да гледат сериозно.
На мене ми бяха закачили показателите в таблиза в кабинета си и все мереха: кръвно,температура...Попълваха си там.
Лежах 18 дена. Имах и някакво усложнение - инфекцията се беше разпростряла и върху жлъчния мехур и ехографията беше лоша. Но след втората седмица започнах да се оправям.
Странното е,че нищо не ме болеше,нито ме сърбеше. Никаква плазма не са ми преливали. Тежестта се появи месеци след това,когато бях изчистил антигена и имах антителата.
Просто станах оранжев и отслабнах с 10 кила. Стопих се за нула време,защото ми забраниха всякакво ядене,освен сокове.
HbsAg +
HbeAg +
Това беше като отидох.
След втората седмица започнах да ям като мечка. Изписаха ме по Коледа и до края на януари не мръднах от леглото. Почти през цялото това време четох в нета за хепатит Б. Всякаква информация,написана на три езика. После 6 месеца диета.

Но още през март вече се чувствах добре,съвсем лека тежест и то понякога и до днес усещам,а съм чувал,че ще я усещам още няколко години.
Антигените ги изчистих още в края на януари. Ходих на всички контролни прегледи и всички доктори (4-5 различни) казваха,че съм перфектно здрав и напълно излекуван. И все пак не е като никога да не съм бил болен - ако седя дълго време превит на компа - тежи,ако ям някакви мазнотии - тежи. Свиква се. Вече не обръщам внимание,защото то не боли и явно е нормално. Чувал съм,че не трябвало да се натоварвам,но всички лекари ми казват,че може да си правя каквото си искам и дробът ми си е добре.

Така че твоят случай не е нещо уникално,карала си го тежко,но много хора са така и това е по-добрият вариант.
Ако си чела темите,посочени горе можеш да се досетиш какво вероятно е станало с теб.
Цитат
От всички тези изследвания лекарите установиха, че аз съм заразила приятелят ми по полов път, защото той бил носител, но не и заразител!

Това е абсолютна глупост,казвам ти го най-отговорно! Или ти нещо не си разбрала,или лекарите,които са ти го казали са за бой! Няма такова нещо като "носител,но не и заразител".
Не мога да проумея такова невежество,честно.

Все пак става дума за човешко здраве!
Най-логичното обяснение е ,че си се заразила от приятеля си,а не от зъболекари и пр.
Той си е бил носил вируса и впоследствие е заразил и теб. Всеки човек ,който има положителен(+) титър HbsAg в кръвта си може да заразява и то много лесно. Няма начин да го имаш това нещо в кръвта си и да не си "заразител". Напротив. Хепатит Б е 100 пъти по-лесно заразяващ от СПИН и милион сигурно пъти повече от Хеп. Ц! Заразяването си става по обикновен полов път.

Много е важно приятелят ти да го разбере това и ви съветвам да прочетете заедно малко повече за тзи болест - в нета има достатъчно информация и то на български.

Предполагам,че си се заразила от него,защото носи хронично вируса.  Обаче при теб е протекло остро и ти е минало. 
Той може да се лекува само ако е хроничен активен носител,т.е. ако има инфекция. Ако ензимите му са завишен титър,това значи,че има увреждане на черния му дроб,което значи,че може би може да се лекува - имунната му система се бори с вируса и може с лекарства да й се помогне да се справи с него.
Ако няма увреждане (ензимите са нормален титър) на черния дроб,това значи че просто носи вируса в кръвта си и може да заразява други,но това не му пречи и не му вреди на него.

И щом лекарите казват,че нищо му няма,значи той е пасивен носител - при него няма увреждане.
Единствената му задача е да пази околните,защото иначе може да убие някого!

Както ми се вижда и двамата сте в момента здрави,но той трябва да си има едно наум. :D
Той може да навреди на други около него (както е станало с теб) и трябва да внимава.
Различните тела реагират различно срещу един и същ вирус.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007