Автор Тема:  Пациентите престъпници ли сме?  (Прочетена 10168 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3206
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Пациентите престъпници ли сме?
« -: Октомври 15, 2015, 21:12:41 »
Вчера, на 14.10. 2015 г. представител на Български лекарски съюз излезе с предложение всички пациенти с хепатит или ХИВ да бъдат подведени под наказателна отговорност, ако не уведомят за тяхното заболяване при постъпването си в болница. Това се случи по време на пресконференция, организирана от Център защита правата в здравеопазването и фондация „Позитивен избор“, с участието на д-р Павлова от БЛС и проф. Кацаров от ВМА.

Пълен запис на събитието: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_fk6udr8j

Никой обаче от присъстващите не се запита защо пациентът крие своята диагноза, и ако ще се поставя такова условие, лекарят дали е съгласен също да разкрие своя хепатитен/ХИВ статус, за да бъдат лекар и пациент равнопоставени? Докога пациентът с хепатит/ХИВ ще се смята за втора ръка човек? Докога пациентите ще живеят в страх да не изгубят работата си, приятелите, социалните контакти, че и правото си на лечение, само заради това, че имат определен тип заболяване? И вместо да се борим със стигмата, ние решаваме хубаво да я вкопаем в общественото съзнание, наричайки пациентите „престъпници“. Всъщност това ли ни е проблемът в здравеопазването?

Никой от присъстващите не се запита и защо се страхуват медиците от заразяване? Да не би да не спазват общоприетите правила за безопасност? Да не би да имат различен подход към пациента, ако е с хепатит/ХИВ? Ако в системата не достигат финанси за добро оборудване и предпазни средства, ако има медици, на които се им налага да работят незащитени и неваксинирани, то не пациентите трябва да бъдат изкупителната жертва.

Репортажи по темата от вчера:
http://healthy.actualno.com/Lekarite-iskat-prisyda-za-pacienti-krieshti-umishleno-opasni-bolesti-news_501441.html

http://www.mediapool.bg/da-se-nakazva-ukrivaneto-na-bolest-e-simptom-za-seriozni-zarazni-zabolyavaniya-v-zdraveopazvaneto-news240495.html

http://www.dnes.bg/health/2015/10/14/koito-krie-bolest-da-se-dava-na-temida.279670
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Rumi_

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Пациентите престъпници ли сме?
« Отговор #1 -: Октомври 15, 2015, 21:41:18 »
Силви, гледах тази вечер репортаж по темата.
Защо вчера не зададохте този въпрос директно към лекарите, присъстващи там? Какъв ли щеше да е отговорът им?!?!
Ние отговор имаме - не сме длъжни да уведомяваме никого, след като сме заразени точно от тяхната небрежност!!
Всеки мой опит по време на леченията си да предупредя медицинските специалисти ме разочароваше и възмущаваше.
 Случвало ми се е да ми откажат стоматологична помощ.
Страхуват се от заразените, страхуват се от безотговорността си. Ние сме жертва на безхаберието и на липсата им на отговорност.
Как след такова напредване и развитие на медицината се допускат нови заразени? Въпросът е риторичен.
Вината е тяхна. Престъпниците са те!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 15, 2015, 21:47:16 »
Защото ние не сме били на тази пресконференция, видяхме в медиите в последствие.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Global moderator
    • Профил

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #4 -: Октомври 15, 2015, 22:05:02 »
Да, гледах твоето изказване и това на Аника. Как може да ни вкарват в режим на оправдания и обяснения? Що за наглост е? Това лекарка ли е? Намери думи да се оправдае, подчертавайки, че това било провокация.... Това ли целят?
Какво и кого противопоставят?Толкова ли са безсилни и безпомощни в дейсвията си и бездействията си, че обвиняват невинните? До къде я докарахме? Безобразие!
Виновни сме че умираме от лекарски грешки, виновни сме, че се заразяваме от лекарска немарливост, виновни сме, че търсим и настояваме за адекватни лечения, виновни сме, че... живеем в България!

Неактивен izabel

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 70
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #5 -: Октомври 15, 2015, 22:32:11 »
Руми права си всичките сме заразени от докторите почти и аз от зъболекар а сега какво ние сме прокажените !.Аз нямам думи вместо да ни улеснят те се чудят как да ни затруднят ,ако може и да не се лекуваме ще е най - добре за касата и да не ходим по лекари повече .Това само в нашата страна го има ((((А да не говоря и за отношението към нас от лекарите който ни лекуват .

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #6 -: Октомври 15, 2015, 22:49:28 »

[b]Пациенти, не издавайте тайната на заболяването си, призовават от НПО[/b]
15.10.2015, 13:32 (обновена 15.10.2015, 17:06)

Станимир Хасърджиев

© БГНЕС

архив

Цялата пациентска общност е шокирана от лансираната преди ден идея за криминализиране на пациентите, които постъпват в болница и укриват своето заболяване. Това заяви на извънреден брифинг председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Българите ще плащат все повече от джоба си за здраве, убедени експерти
    Още...

Според него подобни идеи са характерни за Средновековието и инквизицията и нямат нищо общо с позицията на Световната здравна организация (СЗО) и с европейското законодателство против дискриминация.

По време на заседание работната група по изготвянето на новата програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН е приела единодушно декларация против криминализирането и налагането на стигма, както и против това да се вменява вина на българските пациенти.

Хасърджиев напомни, че никой не си избира от какво да се разболее и никой няма право да дискриминира пациент, който е носител на един или друг вирус. Документът призовава за незабавната реакция на отговорните институции.

„Ние държим да разберем каква е позицията на Министерството на здравеопазването по така лансираните идеи и по тези скандални случаи, в които за пръв път виждам лекари да излизат на протест срещу собствените си пациенти", коментира председателят на пациентската организация.

Според него в България има неразбиране на проблематиката и на пациента се гледа като на заплаха, а не като на човек, който има нужда от помощ.

Пациентската общност настоява и за позицията на европейските институции.

„Пациентите имат право на тайна, никой няма право да издава тяхната тайна, особено публично", категоричен е д-р Хасърджиев. Затова той призова пациентите да не споделят своята тайна, особено, ако са носители на хепатит или ХИВ, докато държавата не гарантира тяхната сигурност и правото им да бъдат третирани равнопоставено с всички останали граждани.

„Надяваме се, че и Лекарският съюз, и МЗ в официалните си позиции ще се разграничат от подобни идеи, които противоречат на цялото европейско законодателство, на всички международни харти, които България е приела", допълни д-р Хасърджиев. Той е убеден, че българските депутати са много разумни и няма да подкрепят идеята.

Пациенти, които са се натъквали на такава дискриминация и им е отказано да бъдат обслужени и приети в лечебно заведение, незабавно да подават жалби в Комисията за защита от дискриминация, призова председателят на националната организация.

Европейската комисия е безпощадна на тема дискриминация, така че хората могат да подават жалби и директно до нея. Предстои и обсъждане нова директива за дискриминация, която ще задължи държавите членки още по-стриктно да се грижат за гражданите, независимо от заболяването им.

Неактивен Mimeto_69

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 31
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #7 -: Октомври 15, 2015, 23:38:16 »
Е, това е пълна Лудост , от страна на,,Лекарското съсловие,,. Направо съм бясна на такова предложение, че  няма да ми стигнат думите с които да се изкажа още повече,за това спирам до тук.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #8 -: Октомври 16, 2015, 09:43:58 »
Направо след като съобщим за заболяването си да ни слагат една жълта звезда и да избираме: Аушвиц или евтаназия.

Направо си плачат за Страсбург.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #9 -: Октомври 16, 2015, 11:55:39 »
А тези, които не знаят, че са болни? Тях под каква отговорност ще ги водят?
Щом моята маникюристка може да си сменя по 2 пъти ръкавиците докато ме обслужва защо лекарите да не могат?!
И да, както казаха и другите повечето сме заразени от лекари. Аз предлагам под името на всеки лекар да му пише и вида хепатит, който има.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Таня Митева-Димитрова

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 112
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #10 -: Октомври 17, 2015, 12:27:36 »
Винаги казвам, че имам хроничен хепатит Б. Притеснението ми е по-скоро, че забелязвам лекари и зъболекари да не спазват елементарни правила за безопасност при работа с пациенти. Налага се всеки път да гледам красноречиво и да опитвам да подсетя зъболекаря ни, че трябва да си слага ръкавици, когато работи с цялото ни семейство. Само аз съм болна, но знам ли колко други хора, които не знаят или не казват, че имат проблем ходят при него. Добър зъболекар, но ще го сменя заради дребната, но много важна подробност-нашата и тази на другите пациенти безопасност.
Гастроентерологията на "Св. Марина". На редовните изследвания ни вземат кръв поред. Забелязах, че сестрата не си изми ръцете нито веднъж и не си сложи ръкавици. Стигнах дотам, да попитам другите пациенти с какъв хепатит са, за да знам колко да се тревожа. Изми си ръцете едва, когато реши да пише в картоните ни. В този случай кой носи отговорност за безхаберието си. Питала съм ги дали нямат притеснения при работата с нас. Отговорът беше, че имали вкасина. Аз, като немедицинско лице знам, че ваксините не винаги вършат работа, а след известно време може да станат съвсем безполезни. И това вече съм го писала, но плашещо голям брой медицински лица и представа си нямат за реалните измерения на проблема, а и не проявяват желание да го осъзнаят. Според мен съдебна отговорност трябва да се търси на медици, които излагат пациентите на опасност и на такива, които отказват помощ. В края на краищата не търсим помощ на пазара, а в здравно заведение.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: Октомври 17, 2015, 21:30:43 »
И една статия от мен: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5051716

Неактивен Аника

• Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
« Отговор #12 -: Октомври 27, 2015, 19:16:28 »
Ето позицията на един достоен лекар:
http://offnews.bg/news/r_1/n_577265.html
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007