Автор Тема:  Здравейте  (Прочетена 13173 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
Здравейте
« -: Април 25, 2007, 11:31:03 »
Zdraveite i ot men hora
Ot izvestno vreme samo 4eta vav foruma(pozdravi na sazdatelite mu, mnogo dobra rabota ste svar6ili), no dnes re6ih i da pi6a.
predi nqkolko sedmici vlqzoh po spe6tnost v Infekciozna, bqh sas vsi4kite simptomi na hepatit (gadene, umora, lipsa na apetit, muskolni bolki, tamna urina,a da ne govorim 4e bqh jalta kato limon), no trqbva6e da 4akam 5 dni dokato mi kajat kakav e hepatita. Az misleh 4e e A, za6toto nito sa mi pravili nqkakvi operacii, nito na zabolekar sam hodila poslednite 6 meseca, nito imam tatoo ili obeci, nito moje da sam se zarazila po polov pat, za6toto s biv6iqt mi priqtel vinagi sme izpolzvali prezervativi. Oba4e se okaza 4e e B  :( . Bqh mnogo 6okirana i plakah cql den kato mi kazaha. Vednaga pisah na priqtelq mi da ide da se izsledva, no kakto i o4akvah se okaza 4e ne e bolen. Mejduvremenno az zapo4nah da se podobrqvam, ne spqh ve4e po cql den i gadeneto iz4ezna. Kato stanah malko po-adekvatna zapo4nah da razpitvam doktorite za sastoqnieto mi, no trqbva da vi kaja 4e ostanah kraino razo4arovana ot otno6enieto im. Pitah na vizitaciq kakvi sa mi stoinostite na AST i ALT, no mi kazaha samo "normalni za hepatit B" kakvoto i da zna4i tova. Maika mi se obajda po telefona na lekuva6tata mi , no i na neq ne i gi kazaha. Trqbva6e da im vadq dumite s 4engel ot ustata edva li ne, dori za dietata ni6to ne mi kazaha. Dobre 4e ima6e tam edno momi4e, koeto predi vreme se razbolqlo ot hep B (sega leje6e za A i spored men se e zarazila kato e bila parviq pat v bolnicata  ???) i tq mi dade malko info. Kakto i da e sled 2 sedmici me izpisaha kato pak ne mi kazaha kak sa mi stoinostite. Tova be6e predi 1 mesec i dnes hodih da mi vzemat krav, utre sam na kontrolen i nai-nakraq 6te mi dadat epikrizata, nadqvam se.
Dnes hodih i pri li4nata mi lekarka i tq mi kaza 4e 6ansa da se hronificira e 50/50. Dosta se depresirah kato mi go kaza, ako mi ostane hroni4en tova 6te mi obarka celiq jivot, moje bi nqma da moga da sazdam semeistvi i da imam deca... A az sam samo na 19 godini. Tuk 4etoh, 4e tova stava samo v 5% ot slu4aite, koeto me obnadejdava, no utre 6te popitam na kontrolniq. Na vsi4koto otgore moje da prekasna zaradi otsastviqta (studentka sam vav VIAS). Naistina na fona na drugoto tova sa beli kahari, no vse pak polojih tolkova mnogo usiliq za da vlqza :-[
Sajalqvam za dalgite slovoizliqniq, no vse pak malko olekva kogato spodeli6 s nqkoi, koito ima sa6tiq problem.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Здравейте
« Отговор #1 -: Април 26, 2007, 14:19:27 »
Здравей Таня и добре дошла във форума :)
Искам малко да те успокоя за хепатит B, първо ти си развила остра реакция и си имала всички характерни симптоми на остро протичащ хепатит. Това значи, че шансовете ти да се пребориш с вируса са още по-големи, поне според мен. По-опасно е, когато не развиеш остра реакция и съответно инфекцията премине в хронична. Относно хепатит B шанса да се хронифицира наистина е доста малък и мисля, че лекарката ти е прекалила с оценката 50 на 50. Наистина, доколкото знам, има немалко хора които имат хроничен хепатит B, но ти имаш абсолютно всички предпоставки да се пребориш с вируса. Имунната ти система е реагирала, развила си остра реекция и това ти е помогнало да научиш, че си заразена. А това, че си млада отново е плюс за теб, защото колкото си по-млада, толкова е по-силна имунната ти система, и съответно много по-лесно би се справила с вируса. Така че, не се притеснявай а продължи да си следиш състоянието и се опитвай да не натоварваш черния си дроб.
Много е жалко, че все още има лекари, които продължават да се отнасят по този начин и да не се ангажират с проблемите на пациентите си. Затова и тук във форума няколко пъти си говорихме за това, човек да се опита да намери лекар, който не само да разбира от конкретната област но и да е ангажиран към човека, който лекува.
Относно показателите на ALT и АST, те са много стандартни изследвания и струват заедно с пълната кръвна картина общо 10 лева. Така, че няма нужда да се молиш на лекарите да ти кажат резултатите, можеш сама да си правиш изследвания от време на време и да си следиш как ти се движат показателите. И попитай лекарката ти за HBsAg изследване, което е за антигени на вируса и което всъщност ще покаже дали си успяла да изчистиш вируса.
Успех и бъди оптимистка, всичко ще се нареди :)

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Април 26, 2007, 14:31:21 »
Blagodarq za miliq otgovor, Rado
Parvo da kaja 4e naistina ve4e sam po-obnadejdena, dnes minah na kontrolen i izsledvaniqta mi sa mnogo dobri - AST-13, ALT-51 (a pri postapvaneto v bolnicata sa bili AST-1200, ALT-1800, vidqh si gi dnes na epikrizata, koqto e bez pe4at mejdo drugoto), a na sledva6tiq kontrolen 6te mi pusnat izsledvane i za HBsAg. Spored lekuva6tata mi ima golqma veroqtnost do togava da sam go iz4istila :)
Ina4e lekuva6tata mi potvardi 4e 6ansa da se hronificira e 5% i me razpita za foruma. Moje bi 6te go poseti. Mislq 4e 6te e dobre i lekar da u4astva v tozi forum.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Април 26, 2007, 15:46:06 »
Да, резултатите ти са почти напълно в нормата, а чернодробните ти ензими по време на постъпването в болницата наистина са били много високи. Но за също толкова високи стойности споменаха и двама други посетители на форума, които също като теб са имали много остра чернодробна реакция след заразяването. И двамата са успели да се изчистят, така че ето още една причина да се чувстваш по-спокойна :)
Ще е много полезно ако форума започне да се посещава от лекари и те започнат да пишат също в него. На запад, в специализираните форуми за хепатит то се случва и не е нещо неестествено.
Много по-полезно е да чуем мнението на медицинско лице, а не само неща които сме чули, прочели сме или са ни казали други лекари. Тогава форумът би бил още по-полезен и ценен за хората с хепатит.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен pumuckl

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 150
  • Acute
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #4 -: Май 01, 2007, 19:06:43 »
Значи първо: Шансът да ти остане хроничен е много по-малък от 5%.
5% се определя шанса на току що заразилите се, за които още не се знае дали ще го карат остро или без симптоми. Почти всички хронични носители го карат без или със слаби симптоми. Ти си го карала остро, така че при теб шансът да остане хепатита е супер малък, още повече че явно се подобряваш. Бих го определил, че е по-малко и от 1%, но да не казвам голяма дума.

Спи спокойно, пий течности, за диетата знаеш.

Това,което ти се е случило се случва непрекъснато, с мен беше същия номер,ама лежах 18 дена,водеха ме много зле, имах усложнение и беше по Коледа.:)

Ще оздравееш и ще забравиш. Не разбрах дали си от София и коя лекарка те лекуваше? Една мургава с очила ли? Добре ще е да погледнат форума, защото проблемът с болните там е именно в диалога.
Аз лично ходих там когато гаджето ми се разболя да питам какво мога да направя за себе си. При малко повече желание от тяхна страна, щеше да стане ясно, че има голяма вероятност да съм току що заразен и да взема ваксина (която щях веднага да си купя). Можех да избегна цялата тая простотия. Затова пък те ме пратиха на изследвания,които естествено бяха отрицателни, а когато вируса стана откриваем в кръвта, вече беше късно.

Докторите трябва повече да говорят с пациентите,да им обясняват - колкото и онези да са прости, за да може да се избягват такива случаи.
Примерно сега с твоя приятел...(чети внимателно):
 Ти си се разболяла,той е отишъл да се изследва. Ок. Инкубационният период е 2 месеца, а вирусът е неоткриваем в кръвта около месец след заразяването. тестовете не го откриват. Неговото изследване е отрицателно сега,но може да стане положително след месец. Това е така защото ти не си била способна да го заразиш преди 2 - 3 месеца когато си се заразила, а няколко дни (до седмица) преди първите ти симптоми. Седмица преди да пожълтееш, този вирус е бил в кръвта ти в огромни количества и ако тогава сте правили секс (примерно) той е можел лесно да се зарази, но това няма да се види на тест ,който е направен седмица след това. Веднага след като ти си легнала болна и неговия тест се е оказал отрицателен е трябвало да го пратят да вземе ваксина. Аз така оттървах приятелката си преди година и нещо.
Разбираш ли ме?
Прецени си сама и е добре той да иде на ново изследване след месец-месец и нещо.

След като се заразих (аз знам точно кога и как) аз ходих 3 пъти на  изследване в период от 2 месеца и то беше отрицателно.

За антигена не се притеснявай - при теб ще изчезне. Освен това си го карала сравнително леко (моите ензими бяха 3-4 000, например), така че ще се възстановиш бързо. Пиши как върви оздравяването.

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Май 02, 2007, 12:42:21 »
Blagodarq i na teb, pumuckl
Tova koeto mi kazva6 za zarazqvaneto e mnogo dobra za men informaciq, za6toto az se razdelih s priqtelq mi o6te prez qnuari i ot togava ne sme se vijdali. Az proqvih simptomi prez mart, taka 4e toi o4evidno ne bi trqbvalo da e bolen :)
Blagodarq i za nasar4itelnoto pismo koeto si mi pisal

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #6 -: Май 02, 2007, 19:43:38 »
Значи и приятелят ти си е ок. Щракай с пръсти:) ;D

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Май 02, 2007, 19:44:22 »
A propusnah da ti kaja, 4e ne sam ot Sofiq, ot Panaguri6te sam, no u4a v Sofiq.
Lekuva6tata mi be6e Ilieva, no neoficialno me lekuva6e zavejda6tata otdelenie Lilqnova.
Tq imenno be6e mnogo gruba na momenti. Ne si spomnqm na kakav vapros, mai be6e za stoinostite na AST i ALT, tq mi otgovori "Teb kakvo te interesuva, nali te lekuvame"  ???
A ina4e Ilieva be6e po otziv4iva, no kogato be6e s Lilqnova ni6to ne smee6e da kaje.

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #8 -: Май 02, 2007, 20:36:01 »
И мене Лилянова ме лекуваше, една слаба, русолява,нали?
Всъщност тя си беше най - в час.

Точно аз като бях имаше бум на хепатит А и беше фул макс и някаква трагедия абсолютна. ;D

Навънка беше яко сняг,а вътре студ, беше най-студената зима тогава. :-\

Тва което най-ме изуми беше, че те правеха някаква смахната сметка на парите и то в наш интерес - да ни излезне по-евтино. Мене само до пари ми беше, викам "Кво ми говорите за пари бре, казвайте колко и какво и да се махам по-бързо от тука, че у тая болница здрав да влезнеш,болен ще излезнеш".
 ;D
Мизерия на Ен-та степен. >:(

Аз ги разбирам защо са изнервени лекарите. И ти да работиш в такива условия - сигурно по-изнервена ще си. Щото гледат хорицата как се мъчат, а нямат един телевизор да им пуснат, да не думам за храна, чаршафи, отопление, консумативи и пр.

Пари нема. :(
Иначе аз макар да бях мн. зле нищо не ме болеше и си цъках на едно нинтендо. единствената ми грижа беше да внимавам да не ми го гепат наркоманчетата от отделението. :D Нито ме болеше,нито ме сърбеше, бннито съм повръщал...само дето отслабнах и станах оранжев за 2 седмици. Иначе си имах апетит даже. Ако не ме беше зарязала мацката заради това тогава, сигурно и на секс щеше да ме избива. Hihi. Само приятели ми идваха на свиждане. Някои ревяха все едно вече съм умрел (тъпаци), а други ми се хилеха и ми се подиграваха.
"Колко спести от презервативи?" - ме пита един.  :o
Звучи кофти, ама ако съм болен предпочитам така да ме третират, не да ме гледат жално.

Смятам, че една такава болест не може да навреди много на човек. Мисълта, че човек е болен вреди.
Викаш си  "абе болен съм,половин човек съм,сега какво ще правя...". Това вреди. Един вирус да нямаш в себе си, ако някой те убеди, че си болен - може да те съсипе.
Затова такива болници като Инфекциозна не е зле да ги ъпдейтнат малко.

След 10-тина години ако съм се замогнал, ако още е така, ще взема да купя 40-50 телевизора за тая болница, мамка му. >:(

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Май 02, 2007, 21:30:09 »
To ne televizori, ama pone edna toaletna svqstna da napravqt
Ti sigurno ne znae6, no ot skoro sa obedinili 4revnite i hepatita. Sega e ujas. Ti moje6 li da povqrva6 4e edno momi4e tam be6e vlqzlo s hep B, a izlqzlo s B i A i sled 1 mesec pak tam!
Ama tova e za6toto v edna staq i A i B i C slagat. A da ne govorim 4e ima vsi4ko edna toaletna.
To v Infekciozna bolnica bi trqbvalo da blesti ot 4istota, da vuni na hlor i vsi4ko da e bqlo.
A to - mizeriq. Za posledno tam e praven remont predi 10 godini i to kozmeti4en.
Men kato me vkaraha tam o6te na parvoto vzimane na krav mi omazaha 4ar6afa i taka i ne mi go smeniha. Dve sedmici taka si stoq. Na vsi4koto otgore ne ni davaha da se kapem. Ima tam nqkakva banq, no q darjat zaklu4ena i ne puskat vatre. Drugite momi4eha si hodiha do vka6ti ??? da se kapqt, no az nali ne sam ot Sofiq... samo na mokri karpi4ki karah ;D
A ina4e sigurno si prav za Lilqnova 4e e nai-dobra, tq ina4e nqma6e da e zavejda6t otdelenie, no vse pak ne moga da q izvinq. Sestrite sa mnogo po-natovareni ot neq, za6toto sled kato sa obedinili dvete otdeleniq rabotata im e stanala dvoina, a te pak sa si tolkova. Mejdo drugoto to4no zaradi tova sa gi obedinili, za6toto mnogo sestri sa napusnali. I kak nqma! Zaplatite sa im 200-250 lv. Tova li e zaplata na visoko kvalificiran personal? Qsno e 4e nqma da e na nivo obslujvaneto pri tiq pari.

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #10 -: Май 02, 2007, 22:26:27 »
Ееее,добре, че поне заплатите им са вдигнали ,преди бяха още по малко, или просто ти ми казваш бруто,а нето взимат по-малко.

Преди там бяха само хепатити и аз лежах с еднин с А-хеп, а сестрите...мани,едната лекарка не знаеше как да ми сложи системата, мани. То вярно, че тя тва не прави, ама те и чистачките ни откачаха от време на време и се ля кръв и при нас.

Аз ходих само веднъж да се къпя за 18 дена и...абе знаеш как е, вмирисваш се и почваш да не се понасяш.
Тъпото е, че дори да имаш пари, дори да искаш специално отношение, стая телвизор - нема брате - квото е такова.
Тия болници са като природно бедствие: не им пука дали си богат или беден,умен или тъп, голям или малък. Всичко е под ножа, всички са равни.
Като се прибрах у нас под карантина имах чувството че у нас е рай. ;D

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007