Автор Тема:  Хроничен хепатит Б  (Прочетена 593 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Slava

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хроничен хепатит Б
« -: Януари 30, 2026, 17:08:12 »
Здравейте
Жена на 60г съм и от месец и половина знам че съм положителна за хроничен хепатит Б. Откриха го случайно при изследвания.
Имам стомашно-чревни проблеми и болка в дясното подребрие и изследванията бяха пуснати по този повод.
Проблемите ми са от няколко години и съм обиколила около 10 гастроентеролога, но никога до сега не бяха ме изследвали за хепатит.

Във форума прочетох доста постове, но не всичко ми е ясно и затова имам нужда от вашите разяснения относно изследванията ми и насоки за лечение.
Изследванията от GP и гастроентеролог са:
ASAT(GOT)       16  U/l    
ALAT(GPT)               14  U/l
GGT                       10  U/l   

Вирусология/Virology
HBsAg (Хепатит B)       Положителен (+) 
anti-HCV (Хепатит C)       Отрицателен (-)     

anti-HBe       1.51 Положителен        CO/S     < 0.9 Отрицателен ; 0.9 - 1.1 Гранична зона ; > 1.1 Положителен
anti HBc-IgM   0.41 Отрицателен        Index     < 0.9 Отрицателен ; 0.9 - 1.1 Гранична зона ; > 1.1 Положителен

HBV DNA LCycler Real Time PCR         
      HBV DNA        2 405 (3.38)      c/ml (lg)   
      HBV DNA calc       481 (2.68)      IU/ml (lg)   

Въз основа на тези изследвания гастрото при която ходих ми каза че е хроничен хепатит Б и ми изписа рецепта за ЗЕФИКС.
Не съм всяла още лекарството, искам да вляза в болница за обстойни изследвания на черния дроб.
Моля да коментирате изследванията ми .Второто ми питане е свързано с избор на лечебно заведение - моля хора които са се изледвали/лекували във Варна да дадат своето мнение за болници Света Марина и Военно морска болница -  отношение на лекари, налично оборудване, време за изчакване за влизане в болница, както и реда за кандидатставане.
Благодаря предварително на всички които ще ми пишат.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3241
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Хроничен хепатит Б
« Отговор #1 -: Февруари 02, 2026, 13:17:06 »
Здравейте,

въз основа на тези изследвания е странно, че се изписва Зефикс-това е лекарство, което често прави резистентност (спира да действа) и се предписва когато се цели ударно и бързо сваляне на висок вирусен товар за кратко време. Вашият не е висок изобщо.

Имате нужда от специалист-гастроентеролог, който ще направи Фиброскан, за да види дали имате стартирало увреждане на черния дроб и въз основа на него ще прецени дали да започвате лечение сега или да изчакате. Веднъж започнато, лечението е дългогодишно и не се взима прибързано решение. Изследванията са добре-ензимите са в норма, вирусът е в малко количество.

Мога да препоръчам да посетите клиника в София. Знам, че е далеч, но еднократно посещение ще даде ясна картина дали има нужда от действия в момента или само от наблюдение. Мога да препоръчам от личен опит Александровска или Токуда, вече Вие ще прецените къде.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Slava

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2026, 10:37:22 »
Благодаря за отоворар непременно ще си направя изследвания

Неактивен болен-здрав

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 103
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2026, 14:45:25 »
Аз имам същите симптоми,  сутри преди ставане, съчетани с лоши сънища!?

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007