Здравей terpo, ще започна малко отзад напред. Мисля,че ПСР-ът е този,който показва доколко сме заразни - все пак ако вируса е неоткриваем в кръвта (което показва този тест) теоритично не бихме могли да заразяваме. Но на практика май не е точно така. Съгласна съм,че докато си позитивен за HBsAg винаги има вероятност да го предадеш. Въпросът е,че не неоткриваемия ПСР , а отрицателния HBsAg те прави един от малкото щастливци отървали се от вируса (при наличието на антитела разбира се). Затова,по моята проста логика по-важното изследване е HBsAg.
Относно отговорът на имунната система - за да се стигне до увреждане е ясно,че тя разпознава вируса и го атакува,но не е достатъчно силна ( или вируса я заблуждава на моменти) и си върши работата наполовина. Един вид хем атакува клетките,което води до тяхното увреждане, хем оставя част от тях незасегнати и позволява на вируса да зарази нови такива. Освен това,механизма, по който имунната система работи срещу Хепатит Б, малко наподобява автоимунно заболяване-разрушава собствените си клетки. Това може да е хубаво само когато успее да унищожи единствено заразените такива. Нали нещо подобно се случва в острата фаза?! Пак дроба страда,пак в голяма степен,но поне не се стига до фиброза заради регенеративните способности на органа. Иначе защо да го пазим година примерно след остра фаза?!
Доктор Балабанска ми обясни,че хроничните носители сме такива, заради дефект в имунната система!
Ако е така би трябвало на всички да ни е "спукана" работата! Ама реално не е така,защото макар и малко,постигнали сероконверсия има!
За мен разковничето е в подпомагане на имунната система и образуване на нови здрави чернодробни клетки,по-бързо отколкото вируса може да заразява. Тогава би трябвало HBsAg да пада и шанса имунната система да унищожи останалите "лоши" се увеличава.
При HBeAg отрицателните една крачка напред е постигната - та нали това е целта на нуклеотидите при положителните HBeAg? Следователно следващата стъпка е да се унищожи и другия компонент на вируса,който го прави завършен.
Много дълго стана,дано сте ме разбрали