Автор Тема:  С мъжът ми сме заразени с хепатит C  (Прочетена 25373 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Maviret
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: С мъжът ми сме заразени с хепатит C
« Отговор #15 -: Януари 08, 2021, 07:17:22 »
Здравейте, днес взимам протоколите намерих аптека , а личната ще ни приеме в понеделник от там в аптеката и мисля ще са минали 7 дни добре ли е и да ги почнем в неделя ако има странични ефекти поне почиваме.Билките ги спираме разбрах за гейпфурт, жълт кантарион , а цитрусови и други лекарства като парацетамол трябва се поразровя да разбера. Цигарите трудно ще ги спрем но ги намалихме .Втория протокол пак ли от здравната каса ми го дават?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #16 -: Януари 08, 2021, 08:41:30 »
Мисля, че протокола трябва да е един, поне при мен беше така за 84 дни, ако не се лъжа Мавирет е за 8 седмици, т.е. 56 дни, което пък предполагам са 2 опаковки, но ще ви кажат там, защото не съм сигурен за ф3 дали не е за повече от 8 седмици.

Рецептата при мен беше 3-месечна (бях с друго лекарство, което се пиеше 12 вместо 8 седмици), т.е. само една, но се даваха 3-те части от нея в аптеката поотделно при всяко взимане на опаковка, хубаво е да питате за такава рецепта, за да не се налага да ходите преди всяка опаковка и до личната.

Aз лично не бих приемал нищо натоварващо черния дроб, парацетамола е от лекарствата, които го товарят малко или много. Според мен е добре да не пиете и аспирин, особено ако имате проблеми със съсирващия фактор - примерно при спад на тромбоцитите (възможно е при чернодробно заболяване) са възможни кръвоизливи, а аспирина пък подсилва тези проблеми защото разрежда кръвта. Аналгин при главоболие също избягвах, защото води до натрупване на амоняк, но като цяло главоболиеа нямах - пиех доста вода, имах много сухота в устата, но това го имах и преди.
Цитрусите като цяло имат леко неясен статус относно съвместимост с лекарства, а и за черния дроб не е ясно дали са толкова полезни или не особено, затова аз лично ги избягвах, от плодовете бях основно на ябълки, киви и банани, пиех и витамин Ц на ампули (най-чист вариант) ако усещах че нещо съм на ръба на настинка или подобно.
В интерес на истината първите дни такава еуфория ме обхвана, че не можех да спя - в смисъл като на някакви стимуланти се чувствах ;)

За съвместимостта с лекарствата може да видите и тук:
https://www.hep-druginteractions.org/checker
В лявата колонка пишете лекарството в случая Glecaprevir/Pibrentasvir което е Мавирет, а в дясната лекарството, за което се интересувате дали ще има взаимодействие.

Там ми излиза, че няма проблем  с парацетамола, но аз си казвам моите съображения, не е задължително да се съобразявате с тях.

Иначе е окей 7 дни изчакване, то си е ваше решение колко да изчакате - ако видите, че става по-бавно може да удължите още малко първия прием, най-добре е да прецените като вземете първата опаковка. Важно е да вземете последната опаковка от аптеката преди да изтече протокола!
Аз си мислех че е супер голям проблем ако започна да ги пия по-късно, но се оказа, че не засичат чак толкова точно кога ще се явите на прегледа след лечение, вие си казвате кога сте ги спрели и от тогава се броят 3 месеца до теста за SVR24 (постоянен вирусен отговор на 24-та седмица след края на лечението - т.е. ако е негативен/неоткриваем на PCR се водите излекувани), освен ако нямате договорка да си правите и междинни изследвания или такова веднага след прекратяването на лечението.

П.п. Пиша за тези неща с лекарствата че теоретично са възможни, не е нещо, което да го мислите чак толкова и да се притеснявате излишно :) Както казах, аз имах доста силни симптоми още преди лечението, което ме накара да внимавам повече от нормалното сякаш :)
Все пак тези лекарства са много скъпи и трудно бихме могли да си ги позволим и реших, че е по-добре да се пазя и да внимавам за 2-3 месеца, отколкото да се ядосвам после че не съм се излекувал (което е много малко вероятно като цяло с тези лекарства)
« Последна редакция: Януари 08, 2021, 08:58:32 от hristo_gb »

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #17 -: Януари 08, 2021, 15:45:37 »
Благодаря за информацията улесненихте ми ровенето в нета много , ще споделям всичко за да може доста хора , които се сблъскват с хепатит C  да са информирани.Добре че ви има :flowers:

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #18 -: Януари 11, 2021, 13:49:03 »
Здравете взех си Mavireta от първата рецепта за 28 дни мисля да го почнем на 17.01 за да оставя 7 дни преднина до следваща рецепта протокола ни е за 56 дни .Лекарката ни каза по 3 хапчета сутрин с храна по един път на ден.Когато ги почнем ще пиша как ни действат Задължително без алкохол, жълт кантарион и грейпфрут и ние ще си спазваме без сладко, пържено , мазнини.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #19 -: Февруари 13, 2021, 17:08:23 »
Здравейте , минаха 28 дни от вземането ни  на Мавирет , искам да споделя , че нямаме абсолютно никакви нежелани реакции , пиша за тези , които им предстои лечение ..Чувстваме се с мъжът ми прекрасно вземаме ги сутрин в 7 ч. след малко хапване да не е на гладно.Нямам намерение да си пускам вирусен товар мислим да изчакаме още 28 дни и тогава ще си пуснем изследвания . Спря да ме боли главата , чувстваме се по бодри незнам дали от внушение. Ще пиша пак след като ги свършим и си видим резулатите. Като чувам преди години какви мъки са били и страничните ефекти ми става жал за хората на какво са били подложени.Просто ние май имахме късмет да разбрем когато вече има по добри лекарства. Пожелавам успех на всички .ДО СКОРО ! :smile:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #20 -: Февруари 13, 2021, 17:44:49 »
Чудесно, много се радвам за вас. При повечето хора няма странични ефекти, така че явно сте от тях :) PCR няма смисъл да се пуска, прави се 3 месеца след края на лечението - т.е. 3 месеца след като изпиете последното хапче, така че ако искате да си пускате сега е излишно набутване. Ако все пак си пуснете и всичко е изчистено, не спирайте в никакъв случай лечението - трябва да се изкара докрай. Но при вас е още само 1 месец предполагам.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #21 -: Февруари 13, 2021, 17:58:13 »
Да още един месец имаме , във форума чета че си правят за вирусен товар и се радват че не се открива за това не съм сигурна дали след лечението се прави някакво зследване да разбереш дали го чистиш

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #22 -: Февруари 14, 2021, 13:15:21 »
И аз четях от форума, но повечето теми са от началото на новите лекарства или още от време на лечението с интерферон, когато е било добре да се прави PCR за да се прецени дали има смисъл от продължаване на лечението. С времето лекуващите са разбрали, че е безсмислено да се прави по време на лечението, още повече че и новите лекарства стават все по-ефективни. Но признавам, че и аз в началото на 5-тата седмица си направих за свое успокоение, не ми се мисли ако беше положителен в какви филми щях да вляза, защото и без това се бях вкарал в такива :)
Така че по ваша преценка, прави се PCR, да не си помислите да пускате за антитела, защото те си остават до живот и не показват дали си се излекувал или не. Заради тях няма да може да дарявате кръв например... не защото сте болни, а защото няма как да правят PCR на всеки дарил, за да се докаже, че наистина няма хеп.Ц.

П.п. Между другото бодростта и липсата на главоболие са един от сигурните ефекти, че сте премахнали вируса, обикновено изчистването става около 2-рата седмица, но има и изключения, понякога има и засилване на умора и главоболие, което преминава с времето след прекратяване на лечението. Горе главата - всичко ще е наред, казвам го не само за успокоение, а на базата на всичко, което съм чел :)

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #23 -: Февруари 18, 2021, 12:19:10 »
Ок мерси тогава ще чакаме е пак ще имам въпроси като изпием последното хапче така че до скоро

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #24 -: Февруари 19, 2021, 08:44:53 »
Можете да се чуете с лекуващия към края на приема на хапчетата, да питате дали трябва да ходите веднага след приключването или направо за PCR-а 3 месеца по-късно, когато ако е отрицателен се води Траен Вирусологичен Отговор (ТВО12) - защото е на 12-та седмица след края на лечението. На английски това е SVR12. Това е по-сигурен индикатор, че сте излекувани, защото в самия край на лечението още действат и самите лекарства.
В протоколите имаше едни таблици, че трябва се прави и по време и веднага след лечението, но се оказа, че няма смисъл и не е проблем ако не се прави. Аз се притеснявах, че съм се подписал, че ще ходя редовно на прегледи и прочие, но явно наистина не е проблем това. Все пак за да сте по-спокойни се чуйте с лекуващия - който ви е писал протоколите.

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #25 -: Февруари 19, 2021, 17:12:31 »
Ок благодаря

Неактивен nadq_g80

• Немедицинско лице
  • **
  • Maviret
    • Профил
« Отговор #26 -: Март 11, 2021, 17:11:15 »
Здравйте ето че остават 2 дни до приключването на лечението ни без никакви странични ефекти. Мога ли да попитам за добър гастоетронолог във Варна който да ни следи

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #27 -: Март 11, 2021, 19:01:41 »
Нужно е да си направите пср на 3ти месец след края на лечението, след това не се следи вирусният товар. Хубаво е да си направите поне един, два пъти ехография/Фиброскан в разстояние на следващите 12-18м, защото сте с Ф3 и да се види дали фиброзата тръгва надолу. За съжаление не мога да ви насоча към никой във Варна. Може би да се обърнете към ГЕ в отделението?
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Март 11, 2021, 19:48:04 »
Изследването след 3 месеца не трябваше ли да се прави там където са им писали протоколите?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #29 -: Март 12, 2021, 07:33:05 »
Че аз не съм казала да ходят на друго място за пср :) Казвам само, че не мога да ги насоча към добър ГЕ във Варна и да се обърнат към отделението, ако там им обърнат изобщо внимание де.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007