Автор Тема:  Как да се лекувам?  (Прочетена 20546 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 69
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Как да се лекувам?
« -: Март 07, 2021, 23:03:08 »
Здравейте!Аз съм на 42 г и за първи път февроари 2021г разбрах ,че съм положителна на Hbsag.
Hbsag количествен-1000lu/ ml
HBV DNA -не се открива (правено в Иван Рилски)
Hbeag-отрицателен
anti Hbe-положителен
Асат 10.49
Алат 11.10
Ггт 15
АФ 47
Хепатит D отрицателен
Хепатит С отрицателен
anti Hbc положителен
Фиброскан 6,1kpa -F1 правен от др.Балабанска
Стеотаза  0
Не ми е правена биопсия и незнам дали реално  фиброзата не е  по -голяма.Това много ме притеснява.
На ехограф дроба е ок.
Изсписани Биозин и Селимарин за 3 месеца от Балабанса.
Прочетох много за Хепатит Б и сега немога
да се оспокоя.Страх ме е,че без лечение този вирус ще
продължи да уврежда дроба и ще стане цироза.
По препоръка на Балабанска нови изследвания чак след 1 година.
А  Асат и Алат на 6м.
Как ще хвана дали вируса се множи през толкова голям период.
Мисля си ,че живота ми е свършил имам момче на 12 г изследвах го той е
Hbsag отрицателен
anti Hbs 5.4
Кога да сложа нова ваксина  и каква.
Немога да спя ,постоянно мисля и чета вашия форум ,който ми е спасение.
Благодаря,че Ви има.
Респект към хората които са го създали и сружението също.
Запознах се с НУК терапията от форума ,но за жалост разбрах ,че с hbeag - антиген няма шанс за излекуване.
И сега как да подходя?
От провинцията съм и се притеснявам да звъня на Др.Балабансака -достатъчно е натоварена да досаждам ,а въпроси много...
На съпруга ми не му трепва и не иска даже да се изследва.Аз дори незнам от кога съм така.Майка ми е карала остър хепатит 83г тогава съм била на 5г.Имам здравен картон от детството  в него пише ,че ми е приложен гамаглоболин за контактен с болен от хепатит.
Мога ли да се доверя на 100% на фиброскан ?
Коя билка  е подходяща за мен?
Нямам други никакви заболявания ,дори не боледувам .

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Как да се лекувам?
« Отговор #1 -: Март 08, 2021, 07:28:57 »
Здравей,

Дробът ти е в чудесна форма и да, можеш да се довериш на Фиброскан, няма условия за по-голямо увреждане, тъй като виремията очевидно я поддържаш ниска, ензими в норма, значи всичко е наред.

Прави, каквото ти е казала д-р Балабанска - приемай тези добавки, пусни изследванията на 6 и 12м, и през останалото време СПРИ да четеш форума. Очевидно състоянието ти не налага лечение на дроба, но с тази паника, която те е обзела, четенето на чужди истории само ще я подхранва допълнително.

По отношение на ваксината - според някои лекари трябва да се сложи една доза, за да се активира наново производството на антитела (5.4 е ниско, долната граница е поне 10), според някои лекари няма нужда, защото има клетъчна памет и при евентуална среща с вируса, ще се активира производството на антитела от имунната система. Ти си прецени как искаш да подходиш. Ако решиш да сложиш ваксина се обърни към педиатъра за поставянето й. 

Спортувай, храни се здравословно! без да изпадаш в крайности, консумирай умерено алкохол или ако можеш направо го иззбягвай и всичко ще бъде наред.

Няма нужда от отчаяние, няма нужда от постоянно четене, защото това е заболяване за цял живот и така ще се съсипеш психически. Повярвай ми, била съм там. И не очаквай някой отвън да ти помогне да се чувстваш добре, от теб си зависи. Но за целта е важно да направиш няколко неща - първо, да свикнеш с идеята, че ще имаш хепатит В до края на живота си, да го приемеш без да се бунтуваш или да изпитваш ярост, негодувание, иначе няма да намериш мир; второ да правиш необходимото, за да се поддържаш в добра кондиция, и трето - да следваш препоръката на избрания от теб гастроентеролог.

Да, лечението за хепатит В не може да излекува Hbeag-отрицателния хепатит, ма то не може да излекува и Hbeag-положителния, така че все тая, всички сме в кюпа :)

Горе главата, момиче!
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 08, 2021, 08:08:58 »
БЛАГОДАРЯ за отговора,ще последвам вашите препоръки.
За алкохола,аз мога и без него,защото пия само по поводи 50гр.
Не пуша и не вземам наркотици.
Прочетох и вашата история и се възхищавам на това което правите.
Честит празник Силвена,желая ви здраве и дълъг живот.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 08, 2021, 08:10:20 »
Честит и на теб  :flowers:
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 08, 2021, 08:11:18 »
 :flowers: :flowers: :flowers:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #5 -: Март 09, 2021, 13:16:50 »
Лени, преди да спреш да четеш един съвет и от мен. Питай колко време трябва да се пият въпросните добавки, дали трябва да се паузира от време на време, защото тук наскоро се чудихме и не можахме да установим за такава препоръка. Понеже добавките си имат и някакви химии вътре, може да пробваш ако желаеш да си вземеш кюспе/брашно от бял трън - там също се съдържа силимарин, във възможно най-чиста форма. Между другото не се подлъгвайте по маслото от бял трън, дори и да е полезно, там няма силимарин.
И всъщност съвета - приеми го от добрата страна, можеше да си една от десетките хиляди, които носят някой хроничен хепатитен вирус и нямат идея за това. Ти имаш шанса да знаеш и да започнеш да водиш още по-здравословен начин на живот, от което можеш да имаш само ползи.
Успех!

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Март 09, 2021, 14:43:12 »
Благодаря!
Аз съм си купила брашно от  бял трън,но не знам дали сега мога да го вземам.Тези добавки от Балабанска за 3 месеца.
След това мисля да  се изследвам  пак ,да видя как се движан стойностите,защото аз до сега имам релно само  тези изследвания.
Четох за Филантус и Котешки нокът,но не съм запозната при кои случаи се пият и как.  Страх ме е да не активирам хепатита и да не направя беля с дроба.Още  съм заек и тепърва ще се уча какво да правя.Не знам да ли ще успея да опазя дроба от голямо увреждане.
От всичко прочетено в статии само се уплаших ,че  ще умра без лечение за 5-10 години.Ще се стабилизирам психически .
Това ще е .Четене ,изследвания и консултации тук във форума и др.Балабанска.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #7 -: Март 09, 2021, 15:10:35 »
Според мен вече си умряла даже, защото тези 5-10 години сигурно отдавна са минали :)
Извинявай, че се шегувам, но наистина си чела глупости. Ще умреш евентуално ако имаш цироза, а ти даже не си и с фиброза. Мисля, че трябва да говориш със Силвана къде да се срещнете за да те набие :) Аз редовно си получавам конското от нея и ми става по-добре :)

П.п. смешното е, че ти се карам, а всъщност аз съм същия. Като видях първия път резултата, че съм с хепатит Ц, направо започнах да обяснявам на жена ми, къде имам някакви пари, че да може да ме погребе и да отгледа детето. Даже се оженихме, за да съм сигурен че жилището ми ще е за тях ;)
Но аз тогава бях наистина зле, а като гледам твоите резултати са сигурно много по-добри от на повечето "здрави" хора.
Само за сравнение ще ти кажа че АЛАТ-а ми беше 146, АСАТ-а: 67, ГГТ: 133.
Така, че наистина се успокой и ни се довери, особено на Балабанска и Силвана - те не те успокояват, само защото така е прието да се прави, а защото наистина при теб няма нищо страшно. Дори тези с много по-активен хепатит от твоя, са на едни хапченца и си живеят без никакви проблеми.

« Последна редакция: Март 09, 2021, 15:16:35 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 09, 2021, 16:03:52 »
Аз нямам предвид нищо да не се прави или нищо да не се чете, но феноменът "ще изчета целия форум и ще сравня моето състояние с на още 100 човека" ми е до болка познат и ми се иска хората да спрат да се товарят излишно с ненужна информация. Имай предвид, че емоционалното състояние пряко влияе на вирусното натоварване - може да няма проучвания по темата, но имам достатъчно лични наблюдения, за да го твърдя. И какво се получава  - ние сме физически добре, обаче се побъркваме от страх, стресът се качва до космически нива, ние покачваме виремията, казваме си "аха, знаех си, ето, аз умирам, прав/а съм бил/а, чакай да чета още" и така кръговратът е безкраен.

Грижи се за себе си, следвай съветите на д-р Балабанска (тя е и мой лекар, неслучайно) и просто си избий от главата това за умирането. Мнозинството от хората с хепатит В умират С него, а не ОТ него.

И още нещо - форумът е на 15 години; аз съм от самото начало в него. Тук бяха изписани стотици истории на хора с хепатит В от ерата на лечението с интерферон. Внимавай да не ги четеш, че от тях наистина може да ти настръхне косата.

Филантус-а е наистина нещо добро, само че аз не мога да го пия, толкова е гадно на вкус. Просто 15 г. на какви ли не лечения и проби/грешки са ме отвратили от пиенето на добавки. Ето, едно желязо едвам се насилвам да пия, а съм с анемия.  Ако ти имаш желание и сили да пиеш изопринозини/биозини/билки, разучи ги с течение на времето (не си поставяй за цел да изпиеш де що има добавки на света за 3 м) и с течение на времето ще станеш по-спокойна и уверена. Дотогава ще имаш и възможност да обсъдиш и с д-р Балабанска и други стратегии (филантус например). НЯМА НИЩО СПЕШНО!!!!

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Март 09, 2021, 16:52:52 »
Силвана,Вие сте права и с много опит и аз се доверявам на вашта компетентност.Не съм от тези които ще пият всичко,защото  стимулантите в големи дози могат да отключат други заболявания- при това много лоши.Сега пия само тези от Балабанска и след това пак с нея си бях решила да обсъдя какво да пия.Всеки организъм е с различно  днк така ,че трябва да мине  време  да се проследи с времето как ми се движат всички стойности  -само с еднократни изследвания не става.Шока е голям,но не ми е първи в живота и ще се справя и с него ,но да време  се иска.Благодаря Ви от сърце!

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #10 -: Март 10, 2021, 17:22:30 »
Лени, Вашите резултати са си мечта за някои хора - например за мен (освен Фиброскан - там съм си ок с мах 4.1 kPа, но и Вашия е супер) :girl_in_love: Аз съм с активен вирус и доста висока виремия/вирусен товар, чернодробни извън нормата, така че искам да Ви кажа, че има хора с къде къде по-сериозно състояние и въпреки това, след като преминах през фазите на страх и отчаяние, в момента вярвам, че всъщност не съм чак толкова зле и не е толкова страшно, а просто фаза през която трябва да премина и надявам се без трайни увреждания на черния дроб. Състоянието, в което сте Вие има голям шанс никога да не Ви донесе неприятности, а и се следите при един от най-препоръчваните доктори в България, така че няма смисъл да си вкарвате излишни страхове в главата. Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре.  :girl_angel:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Март 10, 2021, 19:46:46 »
На страха очите са големи!
Четох статии за фиброзата,че до F1 се стига за 10г,а F2,F3,F4...за по-малко години...ужас!
После ,че на фиброскан F1 не отговаря на биопсията-там f2 или  f4...шок!
Сега знам,че и двата метода си имат плюсове и мунуси-
отдъхнах.
А за активния и неактивния хепатит -то нали фазите не са постоянни.Може да преминава от една в друга ,в ремисия.
Как успяват всички да хванат активирането като при повечето няма симптоми!Тук в провинцията лекарите с които разговарях не са наясно-носила съм го без да усещам какво толкова.
Родих детето си 2008г и нямам изслеване на Hbsag.
Не пазаят и картона в родилното.
Сега поръчах ваксина за него поне да съм спокойна.
Исках да попитам за храненето :
-може ли да ям пълномаслено домашно овче кисело мляко
-краве масло
То години спазвам ограничения от вредни храни и напитки .
Шоколада ще трудно да откажа .
А вие не сте ли на лечение щом сте с активен хепатит?
Запознах се и с НУК ,но и там не ми е много ясно.
Вие през колко време си изследвате чернодробни ензими и Hbsag  и HBV DNA.
 При първия преглед при Балабанска бях стресирана и не успях да си изясня всички въпроси...(но при следващите ще си ги )
Толкова се радвам,че има форума.
Наистина няма с кого да разговаряш за проблема си.
До сега от 2000 г работя по 12ч., 6 дни в седмицата.
И сега си давам сметка какво съм пропуснала.
Пожелавам Ви да успеете да преминете в неактивна фаза ,а даже и да го изчистите! И здраве и дълъг живот!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 10, 2021, 19:51:18 »
Ако нямаш стеатоза (омазняване на черния дроб), можеш да си ядеш спокойно всичко, вкл масло, пълномаслено мляко и т.н. Аз от години консумирам огромни количества полезни мазнини (зехтин в промишлени количества, ненавиждам обезмаслени сирена, млека, за мен колкото по-мазно, толкова по-добре, но това е защото не ям месо и компенсирам по този начин) и това не се е отразило нито на нивото на фиброза, нито съм получила мазен черен дроб. Важното е обаче да поемаш достатъно плодове и зеленчуци, вода и да се движиш.

Щоколадът (ако е без палмови мазнини и с по-висок процент какао) си е направо полезен, така че никакво спиране.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 10, 2021, 19:59:29 »
Нямам стеотаза.Аз обичам месо,но от години ям само свиско и телешко.Домашни яйца и домашни млечни .Вода 1,5-2 л на ден.
Четох,че неможе цитруси и много сладки плодове.
Аз съм фризьор и денят ми е дитамичен.
Движение имам ,но предимно ходене по час след работа и то от 3 г. Сега ще го увелича.
????????????????????

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #14 -: Март 10, 2021, 22:47:43 »
В моя случай определих фазата си след много четене по темата, основно на чуждестранни източници, след което доктора потвърди "откритието" ми. Когато разбрах за носителството си на вируса преди 10тина години, личната лекарка ми подметна, че няма от какво да се притеснявам и вируса може да не се активира и да не ми причини притеснения, така че едва ли не да забравя за него. И така си живеех спокойно докато преди година и половина от рутинен преглед в чужбина и завишени чернодробни не направиха допълнителни изследвания. Установиха се доста завишени нива на вируса, при което аз се уплаших и изчетох колкото мога материал, за да се информирам какво се случва, защото докторите не винаги обясняват до такава степен, а и не всеки пациент има интереса и капацитета да приеме такъв тип информация.
Всъщност аз съм си на свое лечение, но на алтернативно такова (с билки и добавки), можете да прочетете темата ми, ако имате интерес в раздел Моята История - Борба с Хеп. Б чрез алтернативни лечения. Не съм на "нормалното" лечение според лекарските разбирания с нуклеотиди, защото от всичко, което изчетох, повярвах, че борбата може да бъде и в моите ръце и каквото зависи от мен съм готова да го направя само и само да не започвам терапия, която има голям шанс да е доживотна. Също така аз съм на 27г. и нямам придружаващи заболявания и има реален шанс да деактивирам вируса без намеса на лекарства. Въпреки, че според докторите риска от фиброза не е малък.. но аз си имам свои разбирания и виждания за нещата  :girl_wink:
Моите изследвания за сега са на всеки 3 месеца.

https://www.hepactive.org/article/nova-klasifikaciya-pri-khepatit-v - тук можете да прочетете повече за фазите на хроничния хепатит.  Ще прикача и таблица, на която също са обособени данните.

С вашите резултати наистина няма от какво толкова да се притеснявате. Вероятността вирусът ви да се реактивира е много малка, за това и изследванията на 6-12 месеца са напълно достатъчни, за да се следи състоянието ви. Повярвайте ми не ви трябват по-чести изследвания особено в момента, когато сте супер изплашена. Въпреки, че аз приемам много по-адекватно нещата, в сравнение с началото, тези изследвания на всеки 3 месеца, ми разклащат емоциите всеки път и се започва едно чудене да се предам ли и да зарежа всичко, което правя или да поема по по-лесния път и просто да пия по едно хапче на ден.. Не ви трябва да си разклащате психиката на толкова често, особено във вашия случай с такива резултати! На мен понякога ми се иска да отида да живея в гората и няколко години да не се занимавам с лекари, изследвания, статистики, лекарства.. не си създавайте проблеми там, където ги няма. Живейте си спокойно живота и приемете, че наличието на вируса всъщност ви кара да живеете един по-здравословен живот, който ще ви помогне в много други аспекти и това малко "дяволче" всъщност може да се окаже важен приятел.  :good:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007