Автор Тема:  Как да се лекувам?  (Прочетена 20388 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 69
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Как да се лекувам?
« -: Март 07, 2021, 23:03:08 »
Здравейте!Аз съм на 42 г и за първи път февроари 2021г разбрах ,че съм положителна на Hbsag.
Hbsag количествен-1000lu/ ml
HBV DNA -не се открива (правено в Иван Рилски)
Hbeag-отрицателен
anti Hbe-положителен
Асат 10.49
Алат 11.10
Ггт 15
АФ 47
Хепатит D отрицателен
Хепатит С отрицателен
anti Hbc положителен
Фиброскан 6,1kpa -F1 правен от др.Балабанска
Стеотаза  0
Не ми е правена биопсия и незнам дали реално  фиброзата не е  по -голяма.Това много ме притеснява.
На ехограф дроба е ок.
Изсписани Биозин и Селимарин за 3 месеца от Балабанса.
Прочетох много за Хепатит Б и сега немога
да се оспокоя.Страх ме е,че без лечение този вирус ще
продължи да уврежда дроба и ще стане цироза.
По препоръка на Балабанска нови изследвания чак след 1 година.
А  Асат и Алат на 6м.
Как ще хвана дали вируса се множи през толкова голям период.
Мисля си ,че живота ми е свършил имам момче на 12 г изследвах го той е
Hbsag отрицателен
anti Hbs 5.4
Кога да сложа нова ваксина  и каква.
Немога да спя ,постоянно мисля и чета вашия форум ,който ми е спасение.
Благодаря,че Ви има.
Респект към хората които са го създали и сружението също.
Запознах се с НУК терапията от форума ,но за жалост разбрах ,че с hbeag - антиген няма шанс за излекуване.
И сега как да подходя?
От провинцията съм и се притеснявам да звъня на Др.Балабансака -достатъчно е натоварена да досаждам ,а въпроси много...
На съпруга ми не му трепва и не иска даже да се изследва.Аз дори незнам от кога съм така.Майка ми е карала остър хепатит 83г тогава съм била на 5г.Имам здравен картон от детството  в него пише ,че ми е приложен гамаглоболин за контактен с болен от хепатит.
Мога ли да се доверя на 100% на фиброскан ?
Коя билка  е подходяща за мен?
Нямам други никакви заболявания ,дори не боледувам .

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Как да се лекувам?
« Отговор #1 -: Март 08, 2021, 07:28:57 »
Здравей,

Дробът ти е в чудесна форма и да, можеш да се довериш на Фиброскан, няма условия за по-голямо увреждане, тъй като виремията очевидно я поддържаш ниска, ензими в норма, значи всичко е наред.

Прави, каквото ти е казала д-р Балабанска - приемай тези добавки, пусни изследванията на 6 и 12м, и през останалото време СПРИ да четеш форума. Очевидно състоянието ти не налага лечение на дроба, но с тази паника, която те е обзела, четенето на чужди истории само ще я подхранва допълнително.

По отношение на ваксината - според някои лекари трябва да се сложи една доза, за да се активира наново производството на антитела (5.4 е ниско, долната граница е поне 10), според някои лекари няма нужда, защото има клетъчна памет и при евентуална среща с вируса, ще се активира производството на антитела от имунната система. Ти си прецени как искаш да подходиш. Ако решиш да сложиш ваксина се обърни към педиатъра за поставянето й. 

Спортувай, храни се здравословно! без да изпадаш в крайности, консумирай умерено алкохол или ако можеш направо го иззбягвай и всичко ще бъде наред.

Няма нужда от отчаяние, няма нужда от постоянно четене, защото това е заболяване за цял живот и така ще се съсипеш психически. Повярвай ми, била съм там. И не очаквай някой отвън да ти помогне да се чувстваш добре, от теб си зависи. Но за целта е важно да направиш няколко неща - първо, да свикнеш с идеята, че ще имаш хепатит В до края на живота си, да го приемеш без да се бунтуваш или да изпитваш ярост, негодувание, иначе няма да намериш мир; второ да правиш необходимото, за да се поддържаш в добра кондиция, и трето - да следваш препоръката на избрания от теб гастроентеролог.

Да, лечението за хепатит В не може да излекува Hbeag-отрицателния хепатит, ма то не може да излекува и Hbeag-положителния, така че все тая, всички сме в кюпа :)

Горе главата, момиче!
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 08, 2021, 08:08:58 »
БЛАГОДАРЯ за отговора,ще последвам вашите препоръки.
За алкохола,аз мога и без него,защото пия само по поводи 50гр.
Не пуша и не вземам наркотици.
Прочетох и вашата история и се възхищавам на това което правите.
Честит празник Силвена,желая ви здраве и дълъг живот.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 08, 2021, 08:10:20 »
Честит и на теб  :flowers:
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 08, 2021, 08:11:18 »
 :flowers: :flowers: :flowers:

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #5 -: Март 09, 2021, 13:16:50 »
Лени, преди да спреш да четеш един съвет и от мен. Питай колко време трябва да се пият въпросните добавки, дали трябва да се паузира от време на време, защото тук наскоро се чудихме и не можахме да установим за такава препоръка. Понеже добавките си имат и някакви химии вътре, може да пробваш ако желаеш да си вземеш кюспе/брашно от бял трън - там също се съдържа силимарин, във възможно най-чиста форма. Между другото не се подлъгвайте по маслото от бял трън, дори и да е полезно, там няма силимарин.
И всъщност съвета - приеми го от добрата страна, можеше да си една от десетките хиляди, които носят някой хроничен хепатитен вирус и нямат идея за това. Ти имаш шанса да знаеш и да започнеш да водиш още по-здравословен начин на живот, от което можеш да имаш само ползи.
Успех!

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Март 09, 2021, 14:43:12 »
Благодаря!
Аз съм си купила брашно от  бял трън,но не знам дали сега мога да го вземам.Тези добавки от Балабанска за 3 месеца.
След това мисля да  се изследвам  пак ,да видя как се движан стойностите,защото аз до сега имам релно само  тези изследвания.
Четох за Филантус и Котешки нокът,но не съм запозната при кои случаи се пият и как.  Страх ме е да не активирам хепатита и да не направя беля с дроба.Още  съм заек и тепърва ще се уча какво да правя.Не знам да ли ще успея да опазя дроба от голямо увреждане.
От всичко прочетено в статии само се уплаших ,че  ще умра без лечение за 5-10 години.Ще се стабилизирам психически .
Това ще е .Четене ,изследвания и консултации тук във форума и др.Балабанска.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Март 09, 2021, 15:10:35 »
Според мен вече си умряла даже, защото тези 5-10 години сигурно отдавна са минали :)
Извинявай, че се шегувам, но наистина си чела глупости. Ще умреш евентуално ако имаш цироза, а ти даже не си и с фиброза. Мисля, че трябва да говориш със Силвана къде да се срещнете за да те набие :) Аз редовно си получавам конското от нея и ми става по-добре :)

П.п. смешното е, че ти се карам, а всъщност аз съм същия. Като видях първия път резултата, че съм с хепатит Ц, направо започнах да обяснявам на жена ми, къде имам някакви пари, че да може да ме погребе и да отгледа детето. Даже се оженихме, за да съм сигурен че жилището ми ще е за тях ;)
Но аз тогава бях наистина зле, а като гледам твоите резултати са сигурно много по-добри от на повечето "здрави" хора.
Само за сравнение ще ти кажа че АЛАТ-а ми беше 146, АСАТ-а: 67, ГГТ: 133.
Така, че наистина се успокой и ни се довери, особено на Балабанска и Силвана - те не те успокояват, само защото така е прието да се прави, а защото наистина при теб няма нищо страшно. Дори тези с много по-активен хепатит от твоя, са на едни хапченца и си живеят без никакви проблеми.

« Последна редакция: Март 09, 2021, 15:16:35 от hristo_gb »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 09, 2021, 16:03:52 »
Аз нямам предвид нищо да не се прави или нищо да не се чете, но феноменът "ще изчета целия форум и ще сравня моето състояние с на още 100 човека" ми е до болка познат и ми се иска хората да спрат да се товарят излишно с ненужна информация. Имай предвид, че емоционалното състояние пряко влияе на вирусното натоварване - може да няма проучвания по темата, но имам достатъчно лични наблюдения, за да го твърдя. И какво се получава  - ние сме физически добре, обаче се побъркваме от страх, стресът се качва до космически нива, ние покачваме виремията, казваме си "аха, знаех си, ето, аз умирам, прав/а съм бил/а, чакай да чета още" и така кръговратът е безкраен.

Грижи се за себе си, следвай съветите на д-р Балабанска (тя е и мой лекар, неслучайно) и просто си избий от главата това за умирането. Мнозинството от хората с хепатит В умират С него, а не ОТ него.

И още нещо - форумът е на 15 години; аз съм от самото начало в него. Тук бяха изписани стотици истории на хора с хепатит В от ерата на лечението с интерферон. Внимавай да не ги четеш, че от тях наистина може да ти настръхне косата.

Филантус-а е наистина нещо добро, само че аз не мога да го пия, толкова е гадно на вкус. Просто 15 г. на какви ли не лечения и проби/грешки са ме отвратили от пиенето на добавки. Ето, едно желязо едвам се насилвам да пия, а съм с анемия.  Ако ти имаш желание и сили да пиеш изопринозини/биозини/билки, разучи ги с течение на времето (не си поставяй за цел да изпиеш де що има добавки на света за 3 м) и с течение на времето ще станеш по-спокойна и уверена. Дотогава ще имаш и възможност да обсъдиш и с д-р Балабанска и други стратегии (филантус например). НЯМА НИЩО СПЕШНО!!!!

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Март 09, 2021, 16:52:52 »
Силвана,Вие сте права и с много опит и аз се доверявам на вашта компетентност.Не съм от тези които ще пият всичко,защото  стимулантите в големи дози могат да отключат други заболявания- при това много лоши.Сега пия само тези от Балабанска и след това пак с нея си бях решила да обсъдя какво да пия.Всеки организъм е с различно  днк така ,че трябва да мине  време  да се проследи с времето как ми се движат всички стойности  -само с еднократни изследвания не става.Шока е голям,но не ми е първи в живота и ще се справя и с него ,но да време  се иска.Благодаря Ви от сърце!

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #10 -: Март 10, 2021, 17:22:30 »
Лени, Вашите резултати са си мечта за някои хора - например за мен (освен Фиброскан - там съм си ок с мах 4.1 kPа, но и Вашия е супер) :girl_in_love: Аз съм с активен вирус и доста висока виремия/вирусен товар, чернодробни извън нормата, така че искам да Ви кажа, че има хора с къде къде по-сериозно състояние и въпреки това, след като преминах през фазите на страх и отчаяние, в момента вярвам, че всъщност не съм чак толкова зле и не е толкова страшно, а просто фаза през която трябва да премина и надявам се без трайни увреждания на черния дроб. Състоянието, в което сте Вие има голям шанс никога да не Ви донесе неприятности, а и се следите при един от най-препоръчваните доктори в България, така че няма смисъл да си вкарвате излишни страхове в главата. Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре.  :girl_angel:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Март 10, 2021, 19:46:46 »
На страха очите са големи!
Четох статии за фиброзата,че до F1 се стига за 10г,а F2,F3,F4...за по-малко години...ужас!
После ,че на фиброскан F1 не отговаря на биопсията-там f2 или  f4...шок!
Сега знам,че и двата метода си имат плюсове и мунуси-
отдъхнах.
А за активния и неактивния хепатит -то нали фазите не са постоянни.Може да преминава от една в друга ,в ремисия.
Как успяват всички да хванат активирането като при повечето няма симптоми!Тук в провинцията лекарите с които разговарях не са наясно-носила съм го без да усещам какво толкова.
Родих детето си 2008г и нямам изслеване на Hbsag.
Не пазаят и картона в родилното.
Сега поръчах ваксина за него поне да съм спокойна.
Исках да попитам за храненето :
-може ли да ям пълномаслено домашно овче кисело мляко
-краве масло
То години спазвам ограничения от вредни храни и напитки .
Шоколада ще трудно да откажа .
А вие не сте ли на лечение щом сте с активен хепатит?
Запознах се и с НУК ,но и там не ми е много ясно.
Вие през колко време си изследвате чернодробни ензими и Hbsag  и HBV DNA.
 При първия преглед при Балабанска бях стресирана и не успях да си изясня всички въпроси...(но при следващите ще си ги )
Толкова се радвам,че има форума.
Наистина няма с кого да разговаряш за проблема си.
До сега от 2000 г работя по 12ч., 6 дни в седмицата.
И сега си давам сметка какво съм пропуснала.
Пожелавам Ви да успеете да преминете в неактивна фаза ,а даже и да го изчистите! И здраве и дълъг живот!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 10, 2021, 19:51:18 »
Ако нямаш стеатоза (омазняване на черния дроб), можеш да си ядеш спокойно всичко, вкл масло, пълномаслено мляко и т.н. Аз от години консумирам огромни количества полезни мазнини (зехтин в промишлени количества, ненавиждам обезмаслени сирена, млека, за мен колкото по-мазно, толкова по-добре, но това е защото не ям месо и компенсирам по този начин) и това не се е отразило нито на нивото на фиброза, нито съм получила мазен черен дроб. Важното е обаче да поемаш достатъно плодове и зеленчуци, вода и да се движиш.

Щоколадът (ако е без палмови мазнини и с по-висок процент какао) си е направо полезен, така че никакво спиране.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 10, 2021, 19:59:29 »
Нямам стеотаза.Аз обичам месо,но от години ям само свиско и телешко.Домашни яйца и домашни млечни .Вода 1,5-2 л на ден.
Четох,че неможе цитруси и много сладки плодове.
Аз съм фризьор и денят ми е дитамичен.
Движение имам ,но предимно ходене по час след работа и то от 3 г. Сега ще го увелича.
????????????????????

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #14 -: Март 10, 2021, 22:47:43 »
В моя случай определих фазата си след много четене по темата, основно на чуждестранни източници, след което доктора потвърди "откритието" ми. Когато разбрах за носителството си на вируса преди 10тина години, личната лекарка ми подметна, че няма от какво да се притеснявам и вируса може да не се активира и да не ми причини притеснения, така че едва ли не да забравя за него. И така си живеех спокойно докато преди година и половина от рутинен преглед в чужбина и завишени чернодробни не направиха допълнителни изследвания. Установиха се доста завишени нива на вируса, при което аз се уплаших и изчетох колкото мога материал, за да се информирам какво се случва, защото докторите не винаги обясняват до такава степен, а и не всеки пациент има интереса и капацитета да приеме такъв тип информация.
Всъщност аз съм си на свое лечение, но на алтернативно такова (с билки и добавки), можете да прочетете темата ми, ако имате интерес в раздел Моята История - Борба с Хеп. Б чрез алтернативни лечения. Не съм на "нормалното" лечение според лекарските разбирания с нуклеотиди, защото от всичко, което изчетох, повярвах, че борбата може да бъде и в моите ръце и каквото зависи от мен съм готова да го направя само и само да не започвам терапия, която има голям шанс да е доживотна. Също така аз съм на 27г. и нямам придружаващи заболявания и има реален шанс да деактивирам вируса без намеса на лекарства. Въпреки, че според докторите риска от фиброза не е малък.. но аз си имам свои разбирания и виждания за нещата  :girl_wink:
Моите изследвания за сега са на всеки 3 месеца.

https://www.hepactive.org/article/nova-klasifikaciya-pri-khepatit-v - тук можете да прочетете повече за фазите на хроничния хепатит.  Ще прикача и таблица, на която също са обособени данните.

С вашите резултати наистина няма от какво толкова да се притеснявате. Вероятността вирусът ви да се реактивира е много малка, за това и изследванията на 6-12 месеца са напълно достатъчни, за да се следи състоянието ви. Повярвайте ми не ви трябват по-чести изследвания особено в момента, когато сте супер изплашена. Въпреки, че аз приемам много по-адекватно нещата, в сравнение с началото, тези изследвания на всеки 3 месеца, ми разклащат емоциите всеки път и се започва едно чудене да се предам ли и да зарежа всичко, което правя или да поема по по-лесния път и просто да пия по едно хапче на ден.. Не ви трябва да си разклащате психиката на толкова често, особено във вашия случай с такива резултати! На мен понякога ми се иска да отида да живея в гората и няколко години да не се занимавам с лекари, изследвания, статистики, лекарства.. не си създавайте проблеми там, където ги няма. Живейте си спокойно живота и приемете, че наличието на вируса всъщност ви кара да живеете един по-здравословен живот, който ще ви помогне в много други аспекти и това малко "дяволче" всъщност може да се окаже важен приятел.  :good:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #15 -: Март 10, 2021, 23:30:20 »
Много Ви БЛАГОДАРЯ,за изчерпателния отговор.
Аз също прочетох всички статии от официални източници за Хепатит  В.
Информирах се за това ,че през 2017г по новите стандарти за квалификацията на фазите на хепатита съм -хронична инфекция.
Разбрах също,че фиброзата се образува при битка на имунната система с вируса,но не ми е ясно кога и колко такива битки може да има?
До 30г  възраст релно има шанс да се изчисти вируса.
Само,че аз съм на 42 и никъде не прочетох дали това е възможно.
Нямам никакви други заболявания.
До сега съм следила само женски хормони и съм пила добавки като цинк,витамин Д,и желязо.Винаги изследвам всичко преди да започна прием ,пия по схими и почивка.
Предпочитам да съм информирана-незнанието води до нехайство.
Тук има много полезни съвети от хора с много личен опит.И да всичко е строго индивидуално.Първоначално стресиран човек чете всичко-и се припознава ,но с времето отсява.Силвана е изключителен човек ,да имаш кауза и да си всеотдаен на нея в днешно време на егоизъм е велико нещо.
Наистина не намирах информация при какви обтоятелства и колко често такива като мен стават активни.Аз често си следя феритина и за сега успешно контролирам( 65 при стоиности от 10 до 150)с храна и когато се е налагало прием на железен препарат ,но  незнам дали това ще ок  за черния дроб.
Защо е малка вероятноста от активация на вируса  в моя случай?
Фиброзата до F2 и F3  нали е обратима до някаква степен(прочетох го в форума)или е невъзможно.
Дано наистина успеете да изчистите вируса .Пожелавам Ви го искренно!Ще прочета вашата история.Аз съм упорита и трудното не ме плаши мога да правя и следвам каквото и колкото се налага с години.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #16 -: Март 11, 2021, 00:16:47 »
Прочетох историята Ви! Респект към силата на характера
която имате.На фона на стойностите които имате моето е чисто хленчене :angry3:Ще следя развитието от лечението което прилагате. КЪСМЕТ!

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #17 -: Март 11, 2021, 02:26:51 »
Благодаря Ви, надявам се упоритостта да си струва и да е от полза!  :girl_in_love:

Ще се опитам да ви помогна с някои от въпросите по-долу. За съжаление, от това, което съм изчела, не е ясно кога точно има битки, от какво се активират и до колко те увреждат черния дроб. От там идва и името на вируса "тихият.. бла бла", защото незабелязан и непроследяван той може да си нанася вреди, докато не стане късно. Обикновено, когато сме в активна фаза (както при мен) е налице активна репликация на вируса (HbeAg e +) и повишаването на чернодробните ензими се приема като индикатор за борба на имунната система с вируса. Колкото по-високи са ензимите, толкова по-силна е битката и по-голямо се смята, че ще е увреждането, но естествено в крайна сметка всичко е строго индивидуално. Много хора, които на вашите години откриват, че са хронични носители, всъщност може би носят вируса още от раждането си или поне от по-ранните си години, така че вие също сте минали през активната фаза. При някои хора тя минава бързо - може да е за седмици, при други за месеци, а при трети в продължение на години. Колкото по-дълго е човек в тази фаза, толкова по-голям е шанса за по-сериозни вреди. За това, когато се открие хронично носителство на хеп. Б е важно да се провери състоянието на черния дроб, защото дори и в момента с добри показатели, пациентът може да има сериозна фиброза от по-ранната активна фаза или ако е имало реактивиране на вируса през годините. Добрата новина е, че според различни източници и споделени опити се оказва, че фиброзата може да бъде обратима. Аз бих ви препоръчала да си вземете соев лецитин като добавка, тъй като на кратко казано той е важният градивен материал за изграждането на здрави чернодробни клетки (а и не само за това).
Според данните в таблицата, която споделих, но всъщност не съм сигурна дали се е прикачила, е посочено, че 67-80% от хората остават в тази неактивна фаза, в която сте, като останалите 10 до 30% може да имат реактивация и при някои от тях да има нужда от лечение. За мен това са обнадеждаващи цифри и аз бих избрала да живея с мисълта, че ще съм от тези 80%, при които няма да се активира вируса отново, отколкото да живея в страх за потенциалните по-малки проценти. Естествено ще си следите състоянието най-вероятно веднъж годишно, но както Силвана ви посъветва по-долу, по-лесно ще е да приемете от сега, че вирусът ще е част от вас, но не е задължително да се прояви.
Всъщност мисля, че до 30 г. възраст имунната система има шанс да деактивира вируса по-бързо и самостоятелно без лечение (както се наблюдава при много случаи) и рисковете от щети са по-малки, отколкото при реактивиран вирус в по-средна възраст. Самото изчистване на вируса може да се случи по всяко време, а не само до 30 год., но при всички възрасти процентът си остава малък - нещо от рода на 1% годишно, но не е като да го няма нали  :hug1: При хора, които са дълго време в неактивна фаза и с ниски нива на вируса в кръвта, то може и да се стигне до изчистването на вируса в даден момент. Из форума се говори за нива на вируса под 100, ако не бъркам. Та за това някои хора с нива като вашите обмислят дали да не приемат добавки, които да спомогнат за намаляването на вируса още повече, докато други се опасяват да не го "събудят".  И все пак имайте впредвид, че не всички добавки активират имунитетът ви, така че на този етап е ок да си ги приемате. Например като силимарина, който е хепатопротектор, лецитина - спомага за изграждане на здрави клетки, вит. С като антиоксидант и т.н. - такъв тип добавки ще спомогнат за общото състояние на организма и пряка защита на черния дроб.  :good:
« Последна редакция: Март 11, 2021, 03:06:10 от positivevibes »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #18 -: Март 11, 2021, 08:48:43 »
Лени, всичко без цирозата доколкото знам е обратимо - вкл. и Ф2 и Ф3 - това е хубавото на черния дроб, ако се научиш какво да избягваш и как да му помагаш, без проблем се възстановява - това всъщност е единствения орган в човешкото тяло, който може да се възстанови напълно... като опашката на гущер :)
Между другото за хеп.Ц помня се препоръчваше пиене на филтрирано кафе (т.е. да не е турско) и при мен наистина влияеше добре. Може да се поинтересувате как стои въпроса с хеп.Б, но мисля, че като цяло е положително за дроба, стига да не се прекалява с него и да не се дехидратира организма.
« Последна редакция: Март 11, 2021, 10:25:29 от hristo_gb »

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #19 -: Март 11, 2021, 09:00:26 »
Филтрирано означава еспресо ли?
За кафето знам,че 1 чаша се пие с 500мл вода ,за да не те дехидритира.Също така при хора с анемия,които пият желязо и се хранят с продукти за набавяне на желязо(яйца,червено месо и др.)трябва да  се спазва разстояние от 2 часа преди и след вземане на добавките и храна,защото кафето и калция изваждат желязото от организма.Пия по 1 на ден.Ще опитам и соев лецитин,но незнам от къде и какъв вид да си взема.Благодаря!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #20 -: Март 11, 2021, 09:21:35 »
Филтрирано значи американско, от кана, не еспресо, но ако си обичаш еспресо, си пий такова. Аз например пия 500 мл капучино всяка сутрин, и това ми е кафето за деня, много рядко мога да изпия второ, но лекарите препоръчват, ако ти понася, да пиеш повече. Всякакво кафе върши работа стига да не е безкофеиново или боклук тип 3 в 1.

А относно фиброзата - даже и цирозата се обръща, пускам линк към едно голямо проучване от преди няколко години: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438202/

348 пациенти с HBV и напреднала фиброза са имали чернодробна хистология, оценена в началото на започване на лечение и след 5 години като 99% от тях са постигнали неоткриваем вирусен товар. При 28% с документирана цироза преди започване на лечението,74% са имали намаление на фиброзата на 5-та година, като вече не са били категоризирани като циротици; 5% са имали по-лоша фиброза на 5-та година и т.н.

В общи линии, ако човек има цироза, има немалък шанс да я обърне, но ключовият момент е да е диагностицирана скоро. Хора с напреднала цироза рядко могат да върнат фиброзата до степен 3. И какъв е извода? Периодично следене на състоянието и внимателна преценка кога трябва да се стартира терапия. От една страна да не се пият излишно медикаменти, от друга да не се изпусне момента, когато ще има най-голяма полза за дроба. Майка ми беше в преход към цироза (фирброза 3 към 4) и след няколко години на тенофовир вече е фиброза 2 (тя също е с хепатит В, очевидно).

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #21 -: Март 11, 2021, 09:26:54 »
Благодаря Силвана!Лек и успешен  ден! :flowers:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #22 -: Март 11, 2021, 13:05:16 »
Positivevibes,писах Ви ,но не виждам дали съм успяла да го изпратя.Исках да изскажа още веднъж благодарност за отделеното от вас време.Силата на мисълта оказва влияние върху целия ни организъм така,че сте в правилния ход.Успех от сърце! :girl_angel:

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #23 -: Март 11, 2021, 20:22:36 »
Много Ви благодаря, успех и на Вас, по който и път да решите да поемете!  :girl_in_love: Няма да се предаваме, позитивни и упорити до край!  :party:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #24 -: Март 11, 2021, 20:25:34 »
 :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
Хубава вечер!

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #25 -: Януари 27, 2022, 23:37:25 »
Здравейте!Искам да споделя новите ми резултати от годишният ми преглед за проследяване на хронична инфекция с хепатит В и да ви задам няколко въпроса.
HBV - DNA -не се открива(правен в Иван Рилски)(2021г -не се открива пак от лаборатория Иван Рилски)
Hbsag -количествен - 660lu/ml(2021г беше 1000lu%ml ',780lu / ml)
ФИБРОСКАН -4.8kpa(правен от др.Балабанска)(2021г фиброскан 6.1lu/ml)
Асат-10.37
Алат-9.50
ГГТ -15.50
Пълна кръвна -всичко в норма
Билирубин-9.47
-възможно ли е да се намали количеството на Hbsag и в същото време и фиброзата да се обърне от 6.1kpa  на 4.8kpa?(Неразбирам,
нали при битки на имунната система с вируса фиброзата расте)
Цяла година пих Биозин с бетаглюкан , селемарин Лагоза и соев лецитин)
-Имам гинекологичен проблем и лекуващият лекар ми препоръчва имуномудолатор с гъби ШЕЙТАКЕ(AHCC-японски продукт).Балабанса  каза ,че може ,дори изчиствали и вируса.Аз нямам опит  и се притеснявам да не си  увредя  дроба с някоя буря.Ако някой е пил такива гъби да ми сподели -само Асат и Алат ли да следя и на колко  дни.
Балабанска ми назначи следващ преглед след 1г -ултразвук,HBV DNA,Hbsag - количествен и пълна кръвна.
Фиброскан на 1,5г - 2г.

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #26 -: Февруари 06, 2022, 03:13:13 »
Здравей Лени, хубави резултати. Възможно е да спада вирусът без да се покачва фиброзата. А и при условие, че вирусът ти не е активен и нямаш вирусно натоварване, не се води, че има “битка” и не се очакват такива увреждания особено за 1 година.
Аз пия гъби Рейши, които също са имуномодулатор. Приемам ги 1.5-2 години заедно с всички останали билки, които съм изреждала в моята тема. Не се наблюдава увреждане на дроба, а аз съм с активен вирус и с голям вирусен товар. Можеш да ги проследиш месец след започване на гъбите и след това на 3 месеца. Ако имаш притеснения можеш и на две седмици, но не мисля, че ще има проблем. А и понякога алат се покачва заради битката и следва намаляване на вируса, така че само по показателите на алат е трудно да се прецени как влияят билките според мен.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #27 -: Февруари 06, 2022, 08:45:41 »
Благодаря ,за изчерпателния отговор.Все още пия соев лецетин по твоя препоръка и мисля да продължа.Съжалявам,че при теб вируса още е активен и искренно ти пожелавам добри резултати.Още си млада и имаш шанс за изчистване  :flowers:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Март 13, 2022, 00:34:39 »
Ето ме отново с няколко неясноти.
Аз и моята сестра знаем за носителството си на Hbsag от 1 година.И двете сме с отрицателен Hbeag. Проследихме с изследвания на всеки 3 месеца пълни кръвни,пълен чернодробен пакет и много други -винаги в норма при др.Балабанска как стоят нещата.
Аз пих 1 год Биозин и селимарин ,без прекъсване назначени от нея.
Hbsag количествен - 1000 lu/ml,780 lu/ml спадна на 660 lu /ml
HBV DNA-не се открива  -три направени писиара в Иван Рилски всички  за 1год
Фиброскан от 6,1 kpa fo-f1 сега е 4,8kpa f-0

Сестра ми имаше  назначени Изопринозин и Биозин през 3 месеца.Нейните резултатиса:
Hbsag количествен 680lu/ml;510 lu/ml и спадна на  420lu/ml
HBV DNA 860luml (4302 копия) спадна за 1 г на 74lu/ml (380копия)-правени в Иван Рилски
Фиброскан 4,5kpa f-0 се покачи на 5,3kpa f-0
Нямаме стеотаза.
На сестра ми Балабанса назначи Биозин пролет и есен по 2 месеца.
Нови прегледи на Фиброскан след 1,5г - 2г и ехограф и Hbsag количествен и HBV DNA  на 1г.
Исам да попитам при тези стойности как да подходя:
-да не пия нищо и да направя контролни след 1г
-Или да пробвам с Филантус,Гъби или Котешки нокът
Интересува ме по какви схеми се пият Филнатуса и Котешкия нокът и кое от двете е по -подходящо за нас .
Страхувам се да остана без терапия за вируса,но пък и имам притеснение  да не прекаля с имуностимулантите.
Попитах др.Балабанска за брашното от бял трън,но тя ми каза,че не се усвоявало добре и да пия Лагоза.Мога ли  да пия таблетки селимарин постоянно във форума четох,че трябва да се почива.Иска ни се ако може да намалим количеството на Hbsag още.
Може ли да ми препоръчате на коя фирма си закупувате също Филантуса и Котешкия нокът.

« Последна редакция: Март 13, 2022, 08:29:53 от Лени »

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #29 -: Март 17, 2022, 15:09:56 »
Аз лично пък точно от брашното виждах най-голям ефект... Ако си окей с това, че всички добавки имат разни химикали пробвай с Лагоза, но за мен е видно от тези резултати, че изопринозинът например е по-токсичен - твоята фиброза е спаднала, а на сестра ти се е вдигнала. Хубаво е според мен на 2 месеца пиене на добавки да се почива по 1.
Много хора без проблеми казват, че няма проблем да пиеш антибиотици, химически добавки и прочие, но човек сам трябва да си прецени как ги усеща, защото мен например антибиотиците направо ме скапваха.
Цитат
ЛАГОЗА / LAGOSA тбл.150мг.х 50 съставки:
1 таблетка съдържа Сух екстракт от плодовете на бял трън (240 mg), който отговаря на 150 mg Силимарин (Silymarin); пълнители: целулоза, напречно - свързана натриева карбоксиметилцелулоза, калциев карбонат; лактоза: захароза; антислепващи агенти: талк, силициев диоксид, магнезиеви соли на мастни киселини, моно- и диглицериди на мастни киселини; оцветител: титанов диоксид (Е171); царевично нишесте; глазиращи агенти: шеллак, полиетиленгликол, пчелен восък - бял и жълт, карнаубов восък; стабилизатор: поливинилполипиролидон, гума арабика (акациева гума); емулгатор: полиоксиетилен сорбитан моноолеат (полисорбат 80); влагозадържащ агент: глицерол.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #30 -: Март 17, 2022, 15:21:30 »
Да така е.Сестрами има повдигане на фиброзата,но Балабанска не го отчете като притеснително.При нея има спад в HBV  DNA   и  Нbsag   на това ли се дължи повишението на фиброзата?Аз сега почивам от добавките и мисля да продължа със Саменто и брашно.Тя какво да прави за фиброзата-соев  лецетин,брашно ,витамин Е или нещо друго?

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #31 -: Март 20, 2022, 22:00:43 »
Честно казано при мен фиброзата спадна след като разкарах вируса. Което при вас е по-сложно. Лично аз най-добре се чувствах от брашното и понякога ме болеше след лечението вдясно под дроба - оправих го с 1 лъжица зехтин сутрин на гладно преди ядене в продължение на около месец. Омега-мастни съдържа зехтина, което е добре за дроба. Витамин Е-то не съм убеден че е окей, защото и той както и А-то е мастноразтворим, но и токсичен в големи дози - т.е. за човек с чернодробно заболяване може и да има проблеми и при средни дози. За лецитина не съм чел и не съм пробвал, но аз съм малко хахо на тема чисто и натурално затова със соята не бих се заигравал, предвид това, че най-вероятно ще е ГМО - не че ГМО-то ще ти направи нещо, а това, че е модифицирано за да издържа на по-сериозно пръскане с химикали - за по-високи добиви и т.н. ;)
За Балабанска като човек не мога да кажа лоша дума. И като специалист предполагам е много добра, може би сравнение с останалите. Но малко ми падна в очите, когато ми каза, че нямам никакъв проблем, че желязото ми е високо (това след лечението за хеп.ц). А високото желязо е пагубно за дроба и тя би трябвало да го знае. Всеки път като се изследвам и имам високо желязо имам и леко завишен АЛАТ... а когато на 2 пъти ми спада желязото и ензимите влизаха в норма... та реших да споделя, защото сляпото доверие пак не е окей... 
Но в крайна сметка имате не толкова високи фибрози - даже бих казал почти никакви, така че не виждам причина да се побърквате на тема сваляне на фиброза - просто си правете необходимото за лечението и се пазете от алкохоли, химикали и прочие.
« Последна редакция: Март 20, 2022, 22:08:52 от hristo_gb »

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #32 -: Март 20, 2022, 22:14:48 »
Благодаря!Явно е най-добре всичко да е набавено максимално чисто от храна.Но ако ние никога не изчистим вируса.Аз така и не разбрах за тази фиброза какво друго може да направим освен ,че не трябва никакъв алкохол.Чуствам се обречена .Хем искам да съм позитивна ,хем се смачквам само от мисълта какво може да ми докара вируса .Трудно се свиква с  мисълта за това какво прави вируса с черния дроб.Сдобих параноя към всякакви лекарства,но има и такива, които трябва и се налага да приемаме за други заборявания.
Да добавя,че Балабанска не ни изписа никакви лечения и на двете .Сега остава да  пробваме сами с опита на хората от форума.Няма как чисто финансово да ходим пак на преглед .
« Последна редакция: Март 20, 2022, 22:22:03 от Лени »

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #33 -: Март 20, 2022, 22:31:32 »
И още нещо!Явно в нашите случаи най -важно е да държим имунитета здрав,а той вируса под контрол.Купих си Саменто и ми  трябва съвет за дозата,защото е на капки. :flowers:

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #34 -: Март 25, 2022, 23:47:30 »
И отново съм тук!Може ли да ми предложите от къде да си закупя Филантус.Намирам онлайн само един вид в България.Прочетох,че има различни видове ,които са добити от различните части на растението.
Има ли някои особености за които е добре да се знае при закупуването на Филантуса?

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #35 -: Април 04, 2022, 23:30:50 »
Зравейте!Имам проблем с един кръвен показател Д -димер,който от 3 месеца проследявам.
Референтни граници на лабораторията до 0,50mg/l ,a
моят резултат е 1.03mg/l.
Хомоцистеин в норма
Фибриноген в норма
Три месеца пия Натаспин Н предписан ми е от съдов хирург ,но не помръдва.
Може ли да ми препоръчате добър хематолог?

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
Re: Дилема за годишно изследване на HBV DNA
« Отговор #36 -: Януари 29, 2024, 19:57:30 »
Здравейте!
Имам следния казус:
Предстои ми годишно изследване за HBV DNA
 Досега винаги съм го правила в Иван Рилски .
Сега нямам възможност да пътувам до София и питането ми е : - мога ли да направя изследването в Цибалаб или Бодимед?
- ако не е пролем да задържа , да го направя в Иван Рилски на по- късен етап (след около 2 м)?
« Последна редакция: Януари 29, 2024, 20:23:11 от Лени »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #37 -: Януари 30, 2024, 08:10:15 »
Ще ти издадат ли протокол от Рилски само с пср, без да отидеш до там? Ако да, не виждам какъв е проблема

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #38 -: Януари 30, 2024, 08:35:13 »
Силвана,аз само се проследявам не съм на лечение.
Питането ми е дали мога да се доверя на друга лаборатория  освен на  тази в Иван Рилски за HBV DNA.- писиар.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #39 -: Януари 30, 2024, 08:37:11 »
Бодимед и Рамус не, ако ще правиш нека е Цибалаб.

Неактивен Лени

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #40 -: Януари 30, 2024, 08:38:39 »
Благодаря!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007