Автор Тема:  Моята история и шокът от една диагноза  (Прочетена 2930 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dimi67

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Остър хепатит В
Здравейте, приятели по съдба!
Ето я и моята история
На 55г. съм и преди три месеца претърпях операция за отстраняване на тумор в бъбрека. За щастие спасиха бъбрека, отстраниха тумора/слава богу нямам разсейки/, но след вътрешен кръвоизлив се наложи втора операция и преливане на кръв. Възстанових се доста бавно и сега вече съм на крака. Моята лична лекарка реши да ми пусне изследвания за черния дроб, хепатит В и С.
Шокът беше огромен, когато излязох позитивна за хепатит В. Не можех да повярвам какво ми се случва отново, дори повторих изследванията с надеждата да има някаква грешка. Започнах доста да чета, дори и тук и все повече и повече се обърквам и започвам да се отчайвам. Не мога да говоря с никого, не мога да споделя с никого, чувствам се като прокажена. Единствено споделих на дъщеря ми, която се опитва да ми дава кураж.
Събрах сили и отидох на гастроентеролог. Назначи ми изследвания, това са резултатите
anti-HBc IgM      0.2   COI      <1(-)Отр.1-1.1(Сива зона),>1.1(+)Пол.
HBeAg   !   15.0   COI              <0.9(-)Отр.0.9-1.1(Сива зона),>1.1(+)Пол.
anti-HBeAg      0.2   COI      <0.9(-)Отр.0.9-1.1(Сива зона),>1.1(+)Пол.
Хепатит D ( anti-HDV total )      0.3   COI   <0.9(-)Отр.0.9-1.1(Сива зона),>1.1(+)Пол.
HBsAg quantitative   ↑   140.000   IU/ml   < 0,050 Отрицателен; >0,050 Положителен
HBV (qRT - PCR)      280 000 000   IU/m
ASAT      48.33   U/l          0.01 - 41.00
ALAT      56.60   U/l                  0.01 - 41.00
GGTP      37.58   U/l           Жени 7.0 - 32.0
Билирубин общ /Bilirubin total/      13.80   mcmol/l   < 15
Билирубин директен /Bilirubin direct/      4.82   mcmol/l   0.0 - 5.0

Опитвам се да разгадая резултатите, но все повече се обърквам. Личната ме посъветва да се обърна към специалист, който се занимава с хепатит?
Имам много въпроси в главата си: Какво ме чака от тук нататък? Колко живат ми остава? Кък кой лекар да се обърна?(Аз съм от Варна) Заразна ли съм?
Простете ми хора за този отчаян пост, но благодаря, че ви има и се надявам да ми дадете кураж и да ми помогнете.
Благодаря Ви!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моята история и шокът от една диагноза
« Отговор #1 -: Ноември 28, 2022, 15:39:27 »
Здравей,

нито си прокажена, нито нищо, просто имаш нормално хронично заболяване, което изисква да се запознаеш с него и менажираш. Ако от сега не промениш този начин на мислене, сама ще си пречиш. За мен хепатит В е както диабета например.

Вирусният товар ти е висок - 280 млн, с леко завишени чернодробни ензими - това може да е сигнал, че ще имаш нужда от лечение. Съветът ми е да си запазиш един ден за прием в Токуда по клинична пътека, да ти направят всички нужни изследвания и да се прецени дали ще се следиш или лекуваш. Във Токуда ще ти направят и еластография, която ще види дали и какво увреждане имаш на черния дроб, както и възможна стеатоза (омазняване).
С хепатит В се живее както с всяко друго заболяване, просто трябва да прочетеш всичко, което касае диагностика, лечение и да направиш промени в начина на живот, ако се налага. Лек спорт, корекция на храна и кг, каквото и е нужно в твоя случай.
Ако не си чела нашата брошура за хепатит В, горещо ти я препоръчвам.

https://www.hepactive.org/sites/default/files/2021-04/hepactive_hbv_brochure_2021_web.pdf
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Dimi67

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #2 -: Ноември 28, 2022, 17:27:25 »
Благодаря ти, Силвана!
Думите ти ми дават кураж, от който имам нужда в момента.
На 1.12. имам запазен час при Доц. Ирина Иванова. Много се колебаех кой лекар да избера.
Относно Токуда, трябва първо да имам направление от личния лекар или....?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #3 -: Ноември 30, 2022, 12:07:28 »
Можеш да си извадиш и в Токуда направление срещу 10 лв. Първо ти трябва запазен ден.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007