Автор Тема:  Хепатит Б с високи стойности, моля за съвети  (Прочетена 277 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sgra

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
          Здравейте!
          И аз съм в отбора на диагностицираните с хепатит Б. Всички, които сте чули тази диагноза за себе си или за близките си, разбирате какво преживявам. Затова моля, ако имате възможност, да изкажете мнение, изхождайки от своя опит, пък аз ще трябва да взема тежките решения.
          На 62 г. и през м. април след подуване само на единия крак ходих при личния лекар.
          Накратко развитието на събитията:
- Първоначално ми поставиха диагноза неалкохолна цироза 1-а степен след преглед на ехограф и изследванията от 25.03.2024 г бяха: АСАТ 127 / АЛАТ 106 / ГГТ 54, т.е. всичко е над нормата 2,5-3 пъти. Бяха ми изписани Трансметил и Урзофалк, които почти не пих, а използвах етерични масла, които по принцип използвам от 3 години и са ми помогнали в доста критични ситуации. Затова реших да опитам с тях, като си следя чернодробните ензими начесто.
- На 03.04.2024 г. АСАТ 107     / АЛАТ 104      / ГГТ 50.50
- На 16.04.2024 г. АСАТ 77,20  / АЛАТ 73,80   / ГГТ 49,90 / АФ 78,20
Тогава имах втори преглед и гастроентерологът ми каза да направя изследвания за Хепатит Б и С. Пробата за хепатит Б се оказа положителна. "Това е сериозно заболяване, което често води до цироза и рак. Трябва да се лекуваш. Ето ти списък на болниците" - това чух от лекаря и за мене беше като смъртна присъда.
- Цяла нощ търсих информация, не знаех към коя болница и към кой лекар да се насоча за консултация. От една група във фб разбрах, че се правят изследвания за чернодробен товар и фиброскан. Слава Богу, че ги има тези групи и този форум, който открих по-късно. Оттам получих подкрепа и някаква яснота. Сама си пуснах, каквото ми казаха другите болни:
HBV DNA            42 300 000 copy/ml
HBV DNA calc    24 900 000 IU/ml
Anti-HBc total      8,64 Ratio
Anti-HBeAg          Положителен (+)
- Избрах да се консултирам при проф. Кацаров във ВМА. Записах час за след 10 дена, на 27.04. Професорът видя направените до момента изследвания, които описах. Прегледа ме на ехограф и каза няма сериозни увреждания, че засега може да се изчака с лечението, ще наблюдаваме 6 месеца развитието и после ще реши какво да правим. Към момента нямах абсолютно никакви оплаквания. Предписано ми беше Карзил Макс 3 пъти по 2. Питах може ли да пия билки и да мажа с масла и получих положителен отговор. Каза ми да изследвам амилаза и липаза.
- Направих консултация с Айдън Мустафов, който ми предписа схема с билки. Спрях всички добавки, които приемах на Дотера, оставих само 3 масла. Реших да изчакам с билките, защото не можех да ги приготвям заради отсъствие от вкъщи.
- В края на месец май се обадих на проф. Кацаров, за да му кажа, че промяна в стойностите няма, липазата е в норма, амилазата е 166 (висока, нормата е 100), но се чувствах доста зле. Рязко загубих енергия, тъпа болка и парене вдясно, появяваха ми се някакви червени и сини петна, сърцебиене. Прибави Есенциале Макс 3 пъти по 1.
- На 27 май започнах да билките: магданоз, чесън, лимон; бял равнец, бухалковиден плавун, лавандула.
- На 19 юни направих фиброскан и консултация при д-р Балабанска:
HBV DNA            22 132 199 copy/ml
HBV DNA calc       5 311 728 IU/ml
Anti-HAV             0,26
Anti-HDV total     0,1
Anti-HDV Text     Nonreactive
HbsAg                   8573,04
HBeAg                  0,568
HBeAg text           Nonreactive
Anti-Hbe               0,02
Anti-Hbe text        Reactive
Anti-HCV             0,12
Anti-HCV text      Nonreactive
HIV 1 / 2               0,06
HIV 1 / 2  text       Nonreactive
АСАТ 67  / АЛАТ 54 / ГГТ 40 / АФ 61
Триглицериди - 0,54 (малко под долна граница - 0,6)
ФИБРОСКАН: фиброза ВТОРА СТЕПЕН - 7,9 кРа, Ф2, САР 186 дВ/м, СО - умерена фиброза, липса на стеатоза.
Дифузен паренхимен процес на черния дроб, киста 20 мм на десен бъбрек, наличие на дребен калцификат на черния дроб 3-4 мм.
- 01.08.2024 г.
АСАТ 64,30  / АЛАТ 53,30 / ГГТ 47,80 / АФ 74,80
От края на м. август стойностите тръгнаха нагоре.

НЕ СЪМ ОДОБРЕНА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ТЕНОФОВИР, ЗАЩОТО НЕ СЕ СЪГЛАСИХ НА БИОПСИЯ.

ВЪПРОСИ:
1. Може ли да ми помогнете на базата на изследванията да ми кажете коя фаза на хепатита е това.
2. Наложително ли е лечение? При какви стойности сте започнали да приемате Тенофовир и как се повлиявате от него? Има ли странични ефекти, защото аз имам увредени бъбреци, а и възрастта е от значение.
3. Има ли други сред вас, които си купуват лекарството, защото не са одобрени?
4. На всеки 6 месеца ли се прави биопсия или само първия път?
5. Купува ли ли сте лекарството от Турция, където цената е значително по-ниска? Там наименованието е Теновирал - същото ли е?
6. А някой купувал ли е от Англия? Може ли там да се купи свободно, както е в Турция?
7. Коя фирма предпочитате - Майлан или Зентива? Има ли разлика в състава?
8. Приемате ли билки, добавки? Как се повлиявате?
9. Ползвате ли етерични масла? Какви и помагат ли ви?
10. На какъв период си правите изследвания и може ли някак да се правят безплатно поне на няколко месеца? Чернодробните ензими, чернодробния товар и кръвната картина са 300 лв. в Лина? Има ли друг вариант. Дотук изследванията ми са над 1000 лв. А нямам лечение, като изключим Карзил Макс и Есенциале Макс, които също са 120 лв. на месец.
11. Какво е нужно да направим, за да се извоюва безплатно лечение и изследвания. Та във фаза като моята, аз съм заразоносител. Може да заразя някого, а практически не мога да се лекувам адекватно. Разбира се, винаги предупреждавам там, където има кръвни манипулации, но не мисля, че това е начинът.

Ще бъда благодарна на всеки за съвети и мнения.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хепатит Б с високи стойности, моля за съвети
« Отговор #1 -: Октомври 17, 2024, 09:20:46 »
1. Може ли да ми помогнете на базата на изследванията да ми кажете коя фаза на хепатита е това.  ТИ СИ СЪС СРЕДНО УВРЕЖДАНЕ, ФИБРОЗА 2 ОТ ОБЩО 4 СТЕПЕНИ
2. Наложително ли е лечение? При какви стойности сте започнали да приемате Тенофовир и как се повлиявате от него? Има ли странични ефекти, защото аз имам увредени бъбреци, а и възрастта е от значение. ТЕНОФОВИР НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ БЪБРЕЧНИ ПРОБЛЕМИ, ТАМ СЕ ПИЕ БАРАКЛУД.
3. Има ли други сред вас, които си купуват лекарството, защото не са одобрени?
4. На всеки 6 месеца ли се прави биопсия или само първия път? САМО ПЪРВИЯ ПЪТ. БЕЗ БИОПСИЯ НЯМА КАК ДА ПОЛУЧИШ ЛЕЧЕНИЕ, ЗАЩОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
5. Купува ли ли сте лекарството от Турция, където цената е значително по-ниска? Там наименованието е Теновирал - същото ли е?
6. А някой купувал ли е от Англия? Може ли там да се купи свободно, както е в Турция?
7. Коя фирма предпочитате - Майлан или Зентива? Има ли разлика в състава?ОСНОВНАТА СЪСТАВКА Е ЕДНА И СЪЩА - ТЕНОФОВИР ДИЗОПРОКСИЛ, ИМАТ РАЗЛИЧНИ ПЪЛНИТЕЛИ.
8. Приемате ли билки, добавки? Как се повлиявате?
9. Ползвате ли етерични масла? Какви и помагат ли ви?
10. На какъв период си правите изследвания и може ли някак да се правят безплатно поне на няколко месеца? Чернодробните ензими, чернодробния товар и кръвната картина са 300 лв. в Лина? Има ли друг вариант. Дотук изследванията ми са над 1000 лв. А нямам лечение, като изключим Карзил Макс и Есенциале Макс, които също са 120 лв. на месец. - ЧРЕЗ ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ БЕЗПЛАТНО, НО НАПРИМЕР В ТОКУДА ТАКСА ПОСТЪПВАНЕ Е 200 ЛВ. АКО СЕ СЛЕДИШ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО Е ОК.
11. Какво е нужно да направим, за да се извоюва безплатно лечение и изследвания. Та във фаза като моята, аз съм заразоносител. Може да заразя някого, а практически не мога да се лекувам адекватно. Разбира се, винаги предупреждавам там, където има кръвни манипулации, но не мисля, че това е начинът. ДА СЕ ПОДЛОЖИШ НА БИОПСИЯ, ЗА ДА ПОЛУЧИШ БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ. ИЛИ ДА СЪДИШ КАСАТА ЗА ИЗИСКВАНЕТО ЗА БИОПСИЯ. АКО ПРОЯВЯВАШ ИНТЕРЕС МИ ПИШИ, ЗА ДА КОМЕНТИРАМЕ КАК ДА ПОМОГНЕМ С АДВОКАТ.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен sgra

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Хепатит Б с високи стойности, моля за съвети
« Отговор #2 -: Октомври 20, 2024, 12:10:07 »
Благодаря за отговорите.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007