За да можеш да си 100% сигурна какво става с черния ти дроб и дали е увреден има само един начин - с чернодробна биопсия. При нея с игла се взима съвсем малко парче от черния дроб за изследване и така може да се установи дали черния дроб е започнал да се уврежда. Всички останали методи като взимане на кръв и гледане на ехограф могат да дадат някаква представа дали нещо не е наред с черния дроб, но никой от тях не ти гарантира какво точно става наистина с него. И пак ако лекар ти е казал, че знае какво става с черния ти дроб без чернодробна биопсия, според моето лично мнение не е бил коректен. Ако си се заразила в близките години не мисля, че имаш за какво да се притесняваш. Трябва да носиш вируса в кръвта си поне 10 години, за да започне да се уврежда черния дроб, дори и минимално. Статистиката показва, че между 20-тата и 30-тата година след заразяването, пак между 20 и 30% от хората развиват цироза или рак на черния дроб. Много хора носят вируса много по-дълги години и той е латентен, среща се в кръвта и почти не нанася никакви вреди. Но засега медицината не знае как да разбере кой болен от коя група е, т.е. не знае какво ще се случи с даден пациент между 20-тата и 30-тата година от заразяването. Затова, особено, ако се установи започнало увреждане на черния дроб чрез чернодробната биопсия, това може да е причина за стартиране на лечение. Доста малък процент от хората имат сериозно увреждане преди 20-тата година. Други пък съответно могат да имат вируса и 30 години с минимално увреждане. Аз например съм имал хепатит C от 15 години преди да разбера, за това време черния ми дроб беше стигнал до степен на увреждане /т.нар. степен на фиброза/ 2, което е по средата между здрав /фиброза 0/ и цироза /фиброза 4/. Средно преминаването от една фаза към следващата става за 5 години, което значи че песимистичната прогноза за мен беше, че след 10 години може и да съм с фиброза 4. Затова и реагирам малко емоционално, когато слушам за лекари, които говорят по този начин за болестта.
Хепатит C като болест е много нова /вируса е открит 1988 година/ и в момента знанието за вируса, за това как той въздейства на организма и съответно лечението му, не са достатъчно изчистени и няма пълна методология за болестта. В известна степен лекарите се учат и в движение, има установени правила, но постоянно излизат нови изследвания и резултати, които съответно потвърждават или променят досегашните възгледи и съответно променят подхода на лекарите в областта. Затова внимавай кой лекар какво ти казва, винаги имай едно наум и търси повече от един източник /дори и интернет в това число/ за да се увериш, че това което са ти казали е наистина така.
Ако имаш начин да разбереш кога си се заразила, това ще е много добър вариант, защото така ще знаеш как би могла да се е развила болестта и докъде е стигнала. Ако са няколко години, няма за какво да се притесняваш, но това не значи че не трябва да търсиш вариант за лечение. Защото според последните твърдения, колкото по-рано човек се опита да се лекува, толкова по-големи шансове има да изчисти вируса.
А иначе аз съм минал курс на лечение с интерферон, можеш да прочетеш малко повече за опита ми в секциите на форума "На лечение съм" и "Завършено лечение".
Здравната каса по принцип поема лечението, стига да покриеш критериите, според които тя преценява дали си подходящ за лечение. Има противопоказни болестти, които не трябва да имаш, както и трябва да имаш определени кръвни показатели, чернодробни ензими и т.н.