Анкета

Здравейте!

1 (50%)
1 (50%)

Общ брой гласове: 2

Автор Тема:  Здравейте!!!  (Прочетена 14108 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте!!!
« -: Май 18, 2007, 16:48:53 »
Здравейте на всички!:)  Съвсем случайно намерих този сайт и този форум-много се радвам,че мога да разговарям с някой за тези неща.Като за начало на 20 год съм и от 2003 знам,че имам хепатит С.Открих го съвсем случайно като си правих други изследвания-просто така.Така и не разбрах от къде ми е дошло-бях като гръмнат заек,дойде ми из невиделица.Единствено си мисля,че може да е от зъболекарката ми,защото преди това ми беше вадила корен,въпреки че ми се струва,че работи изключително чисто...Стефан е прав за това че повечето лекари са доста некопетентни в това отношение-като отидох при JP-то ми след акто разбрах за болеста той махна с ръка и вика "Ммм то сумати народ са болни от хепатит С,спокойно,нищо ти няма..."Ходих в София на изследвания.За щастие се оказа,че е само в кръвта и черния ми дроб е здрав.Сега само си правя изследвани всеки месец-АСАЛ и АЛАТ....и скоро пак трябва да ходя в София на контролен преглед.
Много ви се радвам на всички,поздравявам Радо за сайта,защото разбрах,че той е виновника да го има ;) А и също благодаря че получих толкова много отгопвори на въпроса ми във форума  :)
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Здравейте!!!
« Отговор #1 -: Май 21, 2007, 11:21:27 »
Здравей, Джина :)
Радвам се, че смяташ форума за полезен и дано още повече хора да го открият и да започнат да го посещават :)
Тъй като и в още един пост споменаваш за това, че имаш вируса само в кръвта си, а не в черния дроб, искам да направя малко уточнения. Аз не знам за такова разделение и доколкото виждам някой лекар ти е казал това нещо. Вируса на хепатит C се среща в кръвта, а черния дроб е органа, който той уврежда най-много. Чел съм, че има предположения, че вируса уврежда и други органи, но по-малко, като например щитовидната жлеза, но съответно по-малко и това още не е доказано. Това, което е ясно е че щом човек има вируса на хепатит C в кръвта, то този вирус рано или късно започва да уврежда черния дроб. Именно и затова се нарича хепатит C /хронично възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит C/. Много е важно човек да се притеснява за здравето си, но това да е в нормалните граници, защото иначе това би попречило на нормалния му начин на живот. Така, че е хубаво човек да е информиран, но да не подчинява живота си на това и да бъде оптимист. Това, че лекаря ти е казвал нещата по този начин не мога да го приема като цяло. Аз бих се постарал да информирам всеки един, да му покажа опасностите и да му вдъхна кураж, защото наистина когато човек няма все още никакво увреждане на черния дроб е много рано да се притеснява. Така, че аз не мога да приема, че някой ти казва "спокойно, нищо ти няма" вместо "спокойно, нищо ти няма, но трябва да знаеш за опасностите, за това как се развива болестта и т.н.", както и не мога да приема, че някой ти е казал, че вируса е само в кръвта ти, надявам се поне това да ти е го е казал, след като е видял резултата от чернодробната ти биопсия. Не позволявай на никого да ти казва, че не е правилно да се погрижиш за себе си и за здравето си. Малко звуча като съветник, но единствено искам да ти кажа, че не мога да приема, че все още повечето лекари в България имат такова отношение към болестта и да не позволяваш и твоето да стане същото!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Май 21, 2007, 15:56:39 »
Когато бях в София ми казаха,че може и от самосебе си да се излекувам т.е. кръвта ми да се прочисти,а също така може и черния ми дроб да се увреди.Но съм чела някъде в интернет,че наистина има такива случай-макар и много много рядко,може би ако организма е по силен...се преборва с вируса.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Май 21, 2007, 16:07:55 »
Да, в 20% от случайте хората успяват да се изчистят в първите 6 месеца след заразяването. Това зависи от имунната система при конкретния човек и наистина има такива случаи, аз познавам един човек който точно така спонтанно се е изчистил от вируса. Една година след като са му открити антитела си е направил ново изследване и е бил чист.
Но това спонтанно изчистване може да стане само в първите 6-12 месеца, след това хепатита се приема за хроничен. Не съм чел за това дали има някакъв процент от хората, които успяват да се изчистят спонтанно след като мине едната година, но шансовете след първата година се водят много малки.
А правиха ли ти чернодробна биопсия.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Май 21, 2007, 18:30:14 »
Оу,това за 1-та година не го знаех...Ми правиха ми някакви снимки и преглед на черния дроб-всичко беше в нормални граници,големината на дроба ми беше нормална-това става преди 2 години и сега юни месец пак трябва да ходя.Надявам се пак всичко да е наред.Чува съм за това лечение с интерферон и доколкото знам по този начин се спира болеста.Така ли е?Ти в момента лекуваш ли се?Как протича цялото лечение,колко време е и ...боли ли?То май се поема изцяло от здравната каса,нали?

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Май 21, 2007, 18:59:04 »
За да можеш да си 100% сигурна какво става с черния ти дроб и дали е увреден има само един начин - с чернодробна биопсия. При нея с игла се взима съвсем малко парче от черния дроб за изследване и така може да се установи дали черния дроб е започнал да се уврежда. Всички останали методи като взимане на кръв и гледане на ехограф могат да дадат някаква представа дали нещо не е наред с черния дроб, но никой от тях не ти гарантира какво точно става наистина с него. И пак ако лекар ти е казал, че знае какво става с черния ти дроб без чернодробна биопсия, според моето лично мнение не е бил коректен. Ако си се заразила в близките години не мисля, че имаш за какво да се притесняваш. Трябва да носиш вируса в кръвта си поне 10 години, за да започне да се уврежда черния дроб, дори и минимално. Статистиката показва, че между 20-тата и 30-тата година след заразяването, пак между 20 и 30% от хората развиват цироза или рак на черния дроб. Много хора носят вируса много по-дълги години и той е латентен, среща се в кръвта и почти не нанася никакви вреди. Но засега медицината не знае как да разбере кой болен от коя група е, т.е. не знае какво ще се случи с даден пациент между 20-тата и 30-тата година от заразяването. Затова, особено, ако се установи започнало увреждане на черния дроб чрез чернодробната биопсия, това може да е причина за стартиране на лечение. Доста малък процент от хората имат сериозно увреждане преди 20-тата година. Други пък съответно могат да имат вируса и 30 години с минимално увреждане. Аз например съм имал хепатит C от 15 години преди да разбера, за това време черния ми дроб беше стигнал до степен на увреждане /т.нар. степен на фиброза/ 2, което е по средата между здрав /фиброза 0/ и цироза /фиброза 4/. Средно преминаването от една фаза към следващата става за 5 години, което значи че песимистичната прогноза за мен беше, че след 10 години може и да съм с фиброза 4. Затова и реагирам малко емоционално, когато слушам за лекари, които говорят по този начин за болестта.
Хепатит C като болест е много нова /вируса е открит 1988 година/ и в момента знанието за вируса, за това как той въздейства на организма и съответно лечението му, не са достатъчно изчистени и няма пълна методология за болестта. В известна степен лекарите се учат и в движение, има установени правила, но постоянно излизат нови изследвания и резултати, които съответно потвърждават или променят досегашните възгледи и съответно променят подхода на лекарите в областта. Затова внимавай кой лекар какво ти казва, винаги имай едно наум и търси повече от един източник /дори и интернет в това число/ за да се увериш, че това което са ти казали е наистина така.
Ако имаш начин да разбереш кога си се заразила, това ще е много добър вариант, защото така ще знаеш как би могла да се е развила болестта и докъде е стигнала. Ако са няколко години, няма за какво да се притесняваш, но това не значи че не трябва да търсиш вариант за лечение. Защото според последните твърдения, колкото по-рано човек се опита да се лекува, толкова по-големи шансове има да изчисти вируса.
А иначе аз съм минал курс на лечение с интерферон, можеш да прочетеш малко повече за опита ми в секциите на форума "На лечение съм" и "Завършено лечение".
Здравната каса по принцип поема лечението, стига да покриеш критериите, според които тя преценява дали си подходящ за лечение. Има противопоказни болестти, които не трябва да имаш, както и трябва да имаш определени кръвни показатели, чернодробни ензими и т.н.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Май 22, 2007, 09:28:40 »
Тези неща никой не ми ги е казвал  :o ...отново съм в шок.Аз си мислех,че не е кой знае колко сериозна тази болест,но явно при липса на знания съм се лъгала.Много ти благодаря за информацията и смятам наистина да отида да си направя тези изследвания.

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #7 -: Май 22, 2007, 18:58:41 »
Zdrasti Jina,

Rado ti e obiasnil vsi4ko mnogo podrobno i dobre. veche mnogo pati diskutirahme tova nevejestvo i greshna informacia koiato poluchavame ot niakoi lekari. tazi bolest moje da e sravnitelno skoro otkrita no veche ima razviti metodi i stapki na lechenie, koito ne sa pod vapros a prosto se prilagat.
parvo ako do 1g sled zaraziavaneto vse oshte si polojitelna znachi niama kak da se izchistish ot samosebe si i triabva da se misli za lechenie. vtoro bez da sa ti pravili biopsia niama kak da znaesh kak ti e chernia drob. treto lechenieto samo po sebe si nemoje da ti navredi a samo da ti pomogne. tova che si se zarazila skoro ti dava dosta vreme za deistvie i se prodpolaga che bolestta vse oshte niama da ti e navredila. niama nishto strashno ot lechenieto, viarno e che se 4uvstvash umoren i ti e kofti na momenti no minava, az veche se lekuvam vtori mesec i nemojah da razbera koga minaha.

Nameri si doktor gasteroenterolog, koito lekuva pacienti s hepatit c, ne sa mnogo tezi doktori no ako si uporita shte namerish. tazi bolest se razviva v prodaljenie na dalgi godini zatova imash vreme spokoino da minesh po vsi4ki stapki na procesa do zapochvane na lechenie, koito obiknovenno e dalag. No nedei da ne pravish nishto po vaprosa, prou4i kak stoiat neshtata, v internet mojesh da namerish ogromno kolichestvo informacia.

pozdravi

Stefan

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Май 23, 2007, 09:42:34 »
Здрвей  :) Четах твои постове и много се радвам,че си започнал лечение и всичко е нормално и нещата вървят добре.Имам гастрероентероложка и още днес ще разговарям с нея за биопсия.Ще пиша... 
 Радвам се че намерих този форум и вас,защото сигурно още дълго време нямаше да знам какво става с мен.
Поздрави  ;)

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #9 -: Май 23, 2007, 09:54:24 »
Здравей Jina!

Ох, като чета такива мнения изказани от лекари много се дразня, ама МНОООООГО! >:(

Спомням си гастроентероложката при която ние отидахме за пръв път- ами свястна лекарка, ама и тя щеше да ни прати в 3та глуха, щото чернодробните изследвания ни били в норма! ???  Въобще нямаше намерение мен да ме праща за изследвания в болница, а мъжа ми го прати в Гастроентерологията откъдето му казаха, че едва ли не няма смисъл да постъпва, че с тези изследвания биопсия няма да му направят нито ще му отпуснат лечение! :o

Добре, че решихме и отидохме във Военна болница - и биопсия ни направиха и ПСР и мъжа ми вече е включен в листа на чакащи за лечение! При мен нещата стоят малко по-сложно!

Въобще не чакай повече! Няма за къде! Виж как стоят нещата, влизай в болница за изследванията и подавай документи за лечение! Млада си, шанса да се изчистиш от вируса е голям. Предстои ти след време бременност, раждане, не е лесно ако имаш Хепатит Ц! По-добре да си се оттървала от него доста преди да решиш да създаваш деца. Сега може да не мислиш за това и да ти се струва безкрайно далечно, но повярвай ми времето лети! А докато се включиш в програма за лечение може да минат като нищо още 1-2-3 години!

Не искам да те плаша, но не оставай нещата така. Човек трябва да се постресне малко, за да реагира, ми се струва! :-\

Потърси повече информация и действай!

Поздрави! :)

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Май 23, 2007, 12:04:24 »
Да...Именно,заради това че лекарите,при който ходих ме успокояваха и ми казваха (и на мен също) че АСАТ-а и АЛАТ-а са ми в норма-да съм спокойна и само на 3 месеца да си ги правя същите изследвания,стоях и блях 2 години :o .Еми ако сега лекарката отново ми окаже да ми прави биопсия и т.н.  ???

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #11 -: Май 23, 2007, 13:02:04 »
Да...Именно,заради това че лекарите,при който ходих ме успокояваха и ми казваха (и на мен също) че АСАТ-а и АЛАТ-а са ми в норма-да съм спокойна и само на 3 месеца да си ги правя същите изследвания,стоях и блях 2 години :o .Еми ако сега лекарката отново ми окаже да ми прави биопсия и т.н.  ???
Само искам да те успокоя, за да не се притесниш прекалено много. Прекаленото притеснение по-скоро ще ти навреди, трябва да си спокойна, но в същото време да се опиташ да направиш най-доброто за здравето си. Това е болест, която се развива много бавно, имаш време и дори и тези 2 години, които смяташ за изгубени, са нищо. Чернодробните ензими са ти в норма, имаш вируса най-вероятно сравнително отскоро и най-важното - знаеш, че имаш хепатит C. Така, че и след като ние тук успяхме да те притесним малко ;) сега вече можеш да бъдеш по-активна в тази посока, но в същото време да си спокойна, все пак имаш много време да се погрижиш за себе си.
Относно биопсията, да, малко е завъртяна работата с нея, защото чернодробните ензими са ти в норма и всичко си изглежда нормално при теб. И е много вероятно лекарката да ти откаже пак. Но аз не виждам какъв проблем може да е да ти направят една биопсия, за да си сигурна, че си с фиброза 0. И примерно след това можеш да останеш на наблюдение и на 3 месеца да си изследваш чернодробните ензими. И да кажем след 3 години пак да отидеш и да си направиш биопсия. Така ще имаш много добър контрол върху това как се развива болестта и дали вируса е по-скоро латентен. Между другото биопсията прави оценка и за активността на вируса. А ако лекарката ти каже, че се занимаваш с глупости и няма смисъл и цитирай тази новина на Roche: Пациентите с "нормални" чернодробни ензими вече може да бъдат лекувани с Pegasys. Ето малък цитат от нея:
Цитат
Пациентите с "нормални" чернодробни ензими вече може да бъдат лекувани с Pegasys
Напоследък обаче стана ясно, че ,,нормалните” нива на  ензимите не винаги означават липса на чернодробно увреждане. Проучванията сочат, че 80% от хората с нормални чернодробни изследвания и хепатит С имат различна степен на възпаление на черния дроб, а една трета от тях имат сериозно увреждане, което може да доведе до цироза. От друга страна, забавянето на антивирусното лечение води до намаляване шанса на пациентите да се очистят трайно от вируса. Така, при поява на по-късен етап на лабораторни данни за чернодробно увреждане и тенденция към развитие на цироза, болните имат много по-малка вероятност да бъдат успешно излекувани.  За съжаление, тъй като такива пациенти не бяха включвани в големи проучвания, не беше оценено до каква степен те могат да имат полза от лечението с пегилиран интерферон -  досега.
И я попитай по какъв начин точно преценява, че ти не си от този процент пациенти, за които се говори тук.
Така, че въпреки че биопсията е все пак хирургическа интервенция, тя не е толкова опасна и сложна и в крайна сметка ще ти покаже нещо много важно - в какво състояние е черния ти дроб.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #12 -: Май 23, 2007, 16:36:36 »
Това е много хубава новина  :) и общо взето свърши работа-другата седмица лекуващата ще ми даде направление за София  ;D ;D     

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #13 -: Май 23, 2007, 19:00:50 »
Браво!  :)
Сега остава и да решиш къде ще постъпиш-в коя болница става въпрос!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007