Автор Тема:  Привет!  (Прочетена 6233 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен psy`your`life

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Привет!
« -: Юни 11, 2007, 16:45:03 »
Здравейте :) Попаднах на този форум случайно и реших да споделя тук притесненията си. Историята е следната. Един приятел е болен от хепатит B. Беше в доста тежко състояние и го приеха в инфекциозна болница, където лежа близо две седмици. Преди около 10-тина дена го изписаха и сега се чувства добре и излиза в квартала. Аз не знаех много за хепатита, но според него нямало опасност да зарази околните, защото хепатит B се предавал по кръвта и по полов път. Като се разрових из нет-а и попрочетох това-онова, наистина се оказа така. Има обаче един въпрос, на който не открих еднозначен и точен отговор - въпроса за насекомите и в частност комарите. Възможно ли е да се пренесе болестта чрез ухапване от комар? Ще се радвам да получа отговор, понеже вчера бях доста време с въпросния човек и ме нахапаха доволно количество комари...А знаете как човек се паникьосва ;D

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Привет!
« Отговор #1 -: Юни 11, 2007, 17:15:46 »
Здравей,
Аз съм проучвал специално въпроса, насекомите, включително комарите не могат да бъдат заразоносители и да заразяват други хора. Тук включвам болестите СПИН, хепатит B и C, защото за тях съм чел.
Нито една от тези болести не може да се предаде чрез ухапване от комар, количеството е прекалено малко, а и явно и вируса не може да живее дълго извън тялото.
Всъщност, ето изкарах малко по-конкретна информация от интернет по въпроса, това е от сайта на University of Sydney and Westmead Hospital, Australia - Department of Medical Entomology: Can mosquitoes transmit AIDS or hepatitis?
Цитат
Can mosquitoes transmit AIDS or hepatitis?
No, despite testing by several laboratories, no conclusive evidence has been found to suggest that mosquitoes can transmit these diseases. The virus that causes AIDS can not survive in the mosquito like some other viruses such as Ross River virus. The mouthparts of a mosquito (the proboscis) are not like a syringe, i.e with a single channel where blood can go up and down. Rather, the proboscis has separate channels for saliva flow and blood intake, hence these diseases are not likely to be transmitted in the manner they can be with syringes.
Самия хобот на комара, с който той смуче кръвта има два канала, като фактически по канала, през който минава засмуканата кръв не може да преминава обратно кръвта, така че няма как да влезе в кръвния поток на друг човек. А пък и самото количество кръв, което комара пренася е доста малко.
Няма никаква опасност, така че няма за какво да се притесняваш.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Юни 11, 2007, 17:17:10 »
Здравей  :)
За хепатит Б не знам много но това което знам е че освен по полов и кръвен път също е възможно да се предаде и в тесен битов контакт.
А чрез насекоми мисля че не може понеже количеството кръв било твърде малко или нещо такова беше.
Чела съм го някъде тука из форума...
Така че споко  ;)
А твоя приятел вече добре ли е?Той от къде се е заразил?
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен psy`your`life

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 11, 2007, 18:03:25 »
Огромно благодаря  на Радо и на Jina за скорострелния отговор :)
На въпроса на Jina: Физически се чувства добре, макар че жълтеницата все още е налице, а доколкото знам, се е заразил по полов път.

PS: Искам да поздравя създателя на форума! Много е важно хората да си помагат и да се подкрепят в трудните моменти.

Поздрави: Сандра

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Юни 11, 2007, 20:51:37 »
Има 2 форми на хепатит В - остра и хронична
Приятелят ти е страдал от остра форма на хепатита! Така че все още няма за какво да се притесняваш. Когато след 6 месеца се излекува съвсем(90% вероятно) съвсем няма какво да се притесняваш.
Но ако премине в хроничен хепатит Б и при един тест HBV DNA(ДНК на вируса) излезе положителен и нивото на репликация на вируса е високо, той вече е опасен! Дори и слюнката му е опасна, както при мен. За това имаш 6 месеца да си направиш изследване за австралийски антиген  (хепатитB) и ако си отрицателен за 6 месеца да ти поставят 3-те ваксини и да не ти пука. Направи си огромна услуга и се ваксинирай!
Направи си комбинирана за хепатит А и В! Даваш към 100-на лева, но вярвай ми ако се заразиш даваш много повече! Аз за ония тест по-горе само дадох 150лв, да не говорим за ходенията до София и лекарствата!

А за комарите както ти каза Радо не се плаши! ;)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007