Автор Тема:  Здравейте!  (Прочетена 20401 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен maria

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте!
« -: Юни 12, 2007, 15:30:03 »

Здравейте, аз съм Мария от Шумен! Бях болна от остър хепатит В през септември 2006 година. И се надявам, че не е хронифицирал! Направих си изследването, което ми казаха сле 6 месеца за Австралийски антиген- излезе отрицателно! Но ми казаха, че това не е достатъчно и трябва още куп изследвания, за да се установи дали съм напълно изчистена от вируса! Надявам се да е така!
    Както се и надявам да има вече все по-малко хора, които да се заразяват с тези коварни болести и все повече, които да се борят с тях и да имат силите и подкрепата на хората, които ги заобикалят! Пожелавам на всички успех, мисля че с общи усилия ще напреднем в битките!!! :)
     Да ви кажа честно, когато се разболях не исках да знам много за този тип болести, защото ме беше страх много, не че сега не ме е страх! Благодарение на моя приятел разбрах що е хепатит Б и всичко около него! Покрай него разбрах и научавам за още други болести като хепатит С и Д ! Той е chickem4o! От една страна се радвам, че се случиха така нещата, защото поне знае за болестта си и сега вече може да направи нещо по въпроса и да се бори!!!
       Тези болести не са хубави, но това не означава , че трябва да има хора, които да се затормозяват и да мислят само за това! Не трябва да се затваряме в себе си, трябва просто да сме активни и да търсим все нови и нови неща по тези теми! Гледайте напред колкото и да е трудно и  продължавайте да се борите!!!

Успех на всички !!!

Неактивен pumuckl

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 150
  • Acute
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Здравейте!
« Отговор #1 -: Юни 12, 2007, 19:25:34 »
Цитат
Направих си изследването, което ми казаха сле 6 месеца за Австралийски антиген- излезе отрицателно! Но ми казаха, че това не е достатъчно и трябва още куп изследвания, за да се установи дали съм напълно изчистена от вируса!

Ъъъъъ... И какви са тези изспедвания?

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Юни 12, 2007, 19:40:13 »
За другия антиген! Освен HBsAg има и поне още един ако не се лъжа(не ми е ясно на 100%)HBeAg. Ако той излезе положителен значи хепатита е хронифицирал. Пък и трябва да си направи Anti-HBsAg за да се види дали има достатъчно антитела и дали има нужда от ваксина да не се зарази отново.

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 12, 2007, 19:50:06 »
HbeAg при остър Хеп. Б изчезва още на 1-2 месец и дори понякога още с отшумяването на симптомите. Ако HbeAg остане, остават и симптомите, а Мария доколкото схващам е оздравяла. HbeAg няма.
Може да се види на тест за антитела срещу повърхностния антиген (HbsAg) колко са. След като се е изчистила, значи има антитела, но инфекционистката в Инфекциозна - София ми е казвала, Лилянова мисля беше, ми е казвала, че имало значение какъв титър са - дали били достатъчно да я пазят.

Това според мен не е от голямо значение, защото аз съм имал 2 изследвания за това и първо бяха 240, а после 320, което тя каза, че бил чудесен титър,т.е щели добре да ме пазят.

Другото се казва HbcAg и то е антитяло срещу ядрата на вирусите. Той остава доживот, от него няма изчистване, той е разликата между преболедувал и ваксиниран. Ваксинираните го нямат, те имат имунитет само срещу повърхностния антиген. Не съм намирал инфо какво значат тези антитела, но знам, че не вредят на черния дроб. Имунитетът срещу хепатит Б след преболедуване именно затова е доживот.

Но знам, че не може да даряваш орган (дроб) именно заради наличието на тези антитела. В чуждо тяло, което няма имунитет срещу хеп. Б, може да стане инфекция, ако се присади дроба. Това е защото кръвта на преболедувалия пази само него.

Доста се учудих какви ще да са тия изследвания, за които говори тя, защото нито в БГ, нито в испания съм чувал за други, освен тези.

Неактивен maria

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 12, 2007, 20:20:58 »
един въпрос само за австралийски антиген ли не си чувал? За кои изследвания? Ако става въпрос за антигените и антителата аз съм малко объркан. Защото обаждам се на хепасист и ми казват едно да пуснем, вирусуложката казва второ в хепатитната лаборатория в София казват трето и вече тотално се обърква информацията за антителата и антигените в главата ми!

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #5 -: Юни 12, 2007, 21:41:53 »
Не виждам нищо неясно. Австралийски антиген и HbsAg е едно и също - това е повърхностния антиген.
Какво ти казват да пуснеш, кои са тези различни работи. при теб са важни само две изследвания. HbsAg (австралийския антиген) и HbsAb (антитялото).

Първото казваш, че ти е отрицателно, следователно си развила второто, само трябва да видиш какъв титър са. Щом антигена ти е отрицателен, значи си здрава от вирусологична гл. т., само трябва да си възстановиш органа.

Не знам как си ти, но аз вече не пазя диета. Не пия, но когато седя дълго време или хапна нещо мазно и почва да ми тежи. Чувал съм от преболедували, че това нещо продължава 4-5 години и после вече спира да се усеща.

Докторът ми казва, че съм напълно здрав, според чернодробните изследвания, кръвната картина, и неговия преглед, който включва само пипане. При ензими 13-17 казва, че биопсии и пр. не се налагат.

Ти как се чувстваш? Щото това е важното.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 12, 2007, 21:49:13 »
Значи на мен са ми известни 6 изследвания и мисля, че навсякъде са едни и същи +1 HBV DNA!
HBsAg
HBeAg
anti-HBclgM
anti-HBsAg
anti-HBeAg
anti-HBcAg

Може и да има още, но поне досега никой не ми ги е споменавал и никъде не съм чел.

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #7 -: Юни 12, 2007, 22:41:25 »
Значи на мен са ми известни 6 изследвания и мисля, че навсякъде са едни и същи +1 HBV DNA!
HBsAg
HBeAg
anti-HBclgM
anti-HBsAg
anti-HBeAg
anti-HBcAg

Може и да има още, но поне досега никой не ми ги е споменавал и никъде не съм чел.

И за какво са нужни тези изследвания? Аз мога отсега да ти кажа какво ще покажат тези изследвания у един преболедувал остър хепатит Б, чието изследване за повърхностния антиген е отрицателно:

HBsAg  "-"
HBeAg  "-"
anti-HBclgM "+"
anti-HBsAg "+" (това се нарича HbsAb и е антитяло, както и другите "anti-")
anti-HBeAg "-" (абсолютно ненужно изследване, защото фактът, че един антиген е изчезнал, води до извода, че в кръвта е образувано антитяло, a при много от острите инфекции такъв антиген изобщо не се образува, слдователно и антитяло няма).
anti-HBcAg "+" - това е същото като онова под номер 3.
Цитат
Hepatitis B Core Antibody, IgM
Synonyms
   Antibody to Hepatitis B Core Antigen, IgM ; Anti-HBc, IgM ; HBcAb, IgM
Наличието на антиген, при ядрата означава и наличие на антитяло. И двете са положителни след преболедуване от Хепатит Б. Но това са ядра и те не вредят.

Не разбирам с какво резултатът от тези изследвания може да определи дали е хронифицирала болестта. Те са еднакви при всички, които веднъж са преболедували хепатита и показват отрицателно изследване след шестия месец на HbsAg.

За HbV DNA не мога нищо да ти кажа, освен, че в България няма практика да се прави такова изследване.

На този лин виж ,има една таблица, разгледай я добре.
http://www.medem.com/search/article_display_for_printer.cfm?path=n:&mstr=/ZZZ9TTB78BC.html&soc=CDC&srch_typ=NAV_SERCH

Обърни внимание на втората графа "Immune due to natural infection". Toва са изследванията, коитъо трябват, три са само. Не знам какви са тия хора, които твърдят, че трябвали "куп изследвания".
Т'ва DNA се прави замо когато дойде дума за трансплантации, доколкото знам.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #8 -: Юни 12, 2007, 23:22:01 »

За HbV DNA не мога нищо да ти кажа, освен, че в България няма практика да се прави такова изследване.

Обърни внимание на втората графа "Immune due to natural infection". Toва са изследванията, коитъо трябват, три са само. Не знам какви са тия хора, които твърдят, че трябвали "куп изследвания".
Т'ва DNA се прави замо когато дойде дума за трансплантации, доколкото знам.
1. На мен ми направиха 3 изследвания за доказване дали съм хронично болен и тя се изказа образно под куп защото трябва да даде малко парички ;)
2.HBV DNA ми е правен 2 пъти. Не се налага при трансплантация. Този тест показва репликацията на вируса.

А за отрицателния HBsAg не съм съгласен че показва всичко. Имам една позната, която на 5-6 месеца единия път теста излиза отрицателен, а на следващия път положителен. И това, че единия път е отрицателен не я прави напълно здрава и неболна от хроничен хепатит Б. Възможни са и грешки при самия тест. Така че е добре да се направи Anti-HBsAg и ако той излезе отрицателен се пуска и AntiHBeAg. Само едно ще ти кажа не си спомням какво точно трябва да следиш, но доцента в гастроентерологичната клиника в "Св. Иван Рилски" ми каза, че развитият имунитет след остър хепатит В  не е вечен и може да отшуми след известен период. Така че си мисля, че за тебе ще е по-добре да се посъветваш не само с  "инфекционистката в Инфекциозна - София", не че се съмнявам в нейната компетентност, ами и с някой гастроентеролог по въпроса. Защото при евентуален контакт в скоро време да не се сблъскаш отново с вируса и да остане хроничен този път като моя.

Звучиш много убеден в твърденията си - а като съдя по твърдението ти за HBV DNA имаш и пропуски!

Както е казал Марк Твен: "Не това което не знаем ни докарва неприятности, а това което знаем със сигурност и грешим!"

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #9 -: Юни 13, 2007, 00:14:47 »
Единственото ми твърдение относно hBV DNA е, че нямам информация.

1. На мен не ми е ясно с кого говоря. Моите съвети са не към теб, а към момичето, което е преболедувало. на теб е ясно, че ще ти трябват повече изследвания.

2. HbsAg теста показва точнo ВСИЧКО нужно когато става дума за ОСТРО протичане и има оздравяване. Което ме води на мисЪлта, че познатата ти, която даваш за пример (която ту й е положителен, ту й е отрицателен) не е била остро болна. Нали?
 Ако се поровиш още малко за болестта, но за ОСТРАТА вариация, ще видиш, че когато един хепатит с ясни симптоми остане хроничен - остават и симптомите. Оздравяването означава оздравяване. Когато HBsAg изчезне от кръвта след като е бил там в огромни количества, това значи че тялото е намерило ключ и рано или късно ще развие и антителата.

Анти-HbsAg трябва да се направи и това вече го казахме, а  Anti-HbeAg едва ли изобщо знаят какво е в българските лаборатории. Все пак ако искаш пробвай.

Но все пак имай предвид, че е излишно: невъзможно е да нямаш HbsAg, а да имаш HbeAg.
Второто върви с първото, а щом тя няма първото, значи няма и второто. Не виждам за какво са ти антителата за "е" , след като изобщо не е ясно дали такъв антиген е съществувал в нейния случай. Ако е отрицателен - какво ти казва това? Че не е имало антиген. При някои има, при други няма. A тя така или иначе вече е преболедувала. При острите инфекции този маркер е различен и се гледа в различен контекст от хроничните, което ми обяснява заблуждението ти. За справка виж долу оцветеното в червено. При остри инфекции този антиген просто не е важен, той изчезва с изчезването на симптомите. Ако го има, то е само при симптомите и е маркер за силна вирусна репликация. Този тест в никакви случаи няма да й помогне да установи хронифициране и е за антитяло, така че няма никакво значение дали е положителен или отрицателен. Ако е за антиген - ясно е, че е отрицателен, щото е оздравяла. Схващаш ли?:)

А разни доценти изобщо не ми ги хвали, защото от доценти пришки ми излизат. Те хората са го написали на хиляди места и на десетки езици, но някой български доцент винаги ще има собствена интерпретация.

Не виждам смисъл да се съветвам с гастроентеролози за вирусологични въпроси, при положение, че не им е в специалността.

Убеден съм в твърденията си, защото съм чел специално за това, което ме засяга.
Даже покрай теб сега пак почетох и само се уверих в думите си.

Eто ти отново въпросната таблица, в нея е всичко нужно:
http://www.cdc.gov/Ncidod/diseases/hepatitis/b/Bserology.htm
Toва го има на стотици места в нета, в специализирани и реномирани медицински сайтове, а съм сигурен, че 98% от БГ доцентите изказват твърденията си на база учебници от 78 г.

Ето и малко инфо за серологията, може тия дни да се хвана да го преведа, че явно е нужно:

Цитат
There are several tests used to detect the presence of hepatitis B antibodies. Antibodies are produced by the body to offer protection from antigens (foreign proteins). There are also several tests that detect the presence of viral antigens.

The hepatitis B surface antibody (anti-HBs) is the most common test. Its presence indicates previous exposure to HBV, but the virus is no longer present and the person cannot pass on the virus to others. The antibody also protects the body from future HBV infection. In addition to exposure to HBV, the antibodies can also be acquired from successful vaccination. This test is done to determine the need for vaccination (if anti-HBs is absent), or following the completion of vaccination against the disease, or following an active infection.

Hepatitis B surface antigen (HBsAg) is a protein antigen produced by HBV. This antigen is the earliest indicator of acute hepatitis B and frequently identifies infected people before symptoms appear. HBsAg disappears from the blood during the recovery period. In some people (particularly those infected as children or those with a weak immune system, such as those with AIDS), chronic infection with HBV may occur and HBsAg remains positive.

Sometimes, HBV goes into “hiding” in the liver and other cells and does not produce new viruses that can infect others, or produces them in such low amounts that they cannot be found in the blood. People who have this form are said to be carriers. In other cases, the body continues to make viruses that can further infect the liver and can be spread to other people. In both these cases, HBsAg will be positive. The next test is helpful for distinguishing these two states.

Hepatitis B e-antigen (HBeAg) is a viral protein associated with HBV infections. Unlike the surface antigen, the e-antigen is found in the blood only when there are viruses also present. When the virus goes into “hiding,” the e-antigen will no longer be present in the blood. HBeAg is often used as a marker of ability to spread the virus to other people (infectivity). Measurement of e-antigen may also be used to monitor the effectiveness of HBV treatment; successful treatment will usually eliminate HBeAg from the blood and lead to development of antibodies against e-antigen (anti-HBe). There are some types (strains) of HBV that do not make e-antigen; these are especially common in the Middle East and Asia. In areas where these strains of HBV are common, testing for HBeAg is not very useful.

Anti-HBe is an antibody produced in response to the Hepatitis B e antigen. In those who have recovered from acute hepatitis B infection, anti-HBe will be present along with anti-HBc and anti-HBs. In those with chronic hepatitis B, usually anti-HBe becomes positive when the virus goes into hiding or is eliminated from the body. In strains that do not make HBe antigen, anti-HBe is also positive.

Anti-hepatitis B core antigen (anti-HBc) is an antibody to the hepatitis B core antigen. The core antigen is found on virus particles but disappears early in the course of infection. This antibody is produced during and after an acute HBV infection and is usually found in chronic HBV carriers as well as those who have cleared the virus, and usually persists for life. Anti-HBc testing is either specific for the IgM antibody, anti-HBc, IgM, which indicates acute infection, or measures total antibody, anti-HBC, which indicates past infection, either acute or chronic.

HBV DNA is a more sensitive test than HBeAg for detecting viruses in the blood stream. It is usually used in conjunction with – rather than instead of – the regular serologic tests. It may be used to monitor antiviral therapy in patients with chronic HBV infections.

Цитат
What does the test result mean?

* Hepatitis B surface antibody (anti-HBs): a positive result indicates immunity to hepatitis B from the vaccination or recovery from an infection.
    * Hepatitis B surface antigen (HBsAg): A negative result indicates that a person has never been exposed to the virus or has recovered from acute hepatitis and has rid themselves of the virus (or has, at most, an occult infection). A positive (or reactive) result indicates an active infection but does not indicate whether the virus can be passed to others.
    * Hepatitis B e-antigen (HBeAg): A positive (or reactive) result indicates the presence of virus that can be passed to others. A negative result usually means the virus cannot be spread to others, except in parts of the world where infection with strains that cannot make this protein are common.
    * Anti-hepatitis B core antigen (anti-HBc): If it is present with a positive anti-HBs, it usually indicates recovery from an infection and the person is not a carrier or chronically infected. In acute infection, the first type of antibody to HBc to appear is an IgM antibody. Testing for this type of antibody can prove whether a person has recently been infected by HBV (where anti-HBc, IgM would be positive) or for some time (where anti-HBc, IgM would be negative).
    * HBV DNA: A positive (or reactive) result indicates the presence of virus that can be passed to others. A negative result usually means the virus cannot be spread to others, especially if tests that can pick up as few as 200 viruses (copies) in one mL of blood are used.

Повече няма да обяснявам. Всичко, което й е нужно е тест за:

- HbsAg - да е отрицателен.
- HbsAb - да е положителен.

Останалите неща са ясни. Пък ако й се дават пари за "куп изследвания", това вече е въпрос на свободна воля. ;)

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #10 -: Юни 13, 2007, 00:23:45 »
1.Това е приятелката ми!
2.Благодаря ти за полезната информация!

Аз ще си я преведа и мисля да понапиша малко в Уикипедия. Няма да възразя ако ми помогнеш.
Извинявам се ако съм те обидил! Но просто толкова много хора толкова много мнения....

Поздрави Емо!
, а  Anti-HbeAg едва ли изобщо знаят какво е в българските лаборатории. Все пак ако искаш пробвай.
п.с. в бг лабораторийте си имат представа особено хепатитната в София не ги подценявай! Аз имам тест за anti-HBeAg и естествено е отрицателен.
« Последна редакция: Юни 13, 2007, 00:39:02 от chickem4o »

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #11 -: Юни 13, 2007, 00:33:04 »
За нищо.

Превода може да си го разделим и после да го пуснеш в Уикито. няма проблем за това.
Недоразумението идва от това, че сме чели за различни вариации на една и съща болест.

При остър хепатит Б нещата са доста по-прости.

Поздрави и на теб.:)

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #12 -: Юни 13, 2007, 00:45:39 »
С какво се определя титъра на анти-телата? Направо като единици в Anti-HBsAg ли излизат? Благодаря ти предварително?  :)

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #13 -: Юни 13, 2007, 08:02:11 »
Да. Излиза число. В България титър по-голям от 10 се смята положителен. Моите бяха 240 и 320, две изследвания съм правил, едното в Испания. Сигурен съм, че самото число  не е важно, важното е да е величина по-голяма от 50-60.

Според мен зависи как си го карал - колкото по-тежко си го карал - толкова повече антитела ти остават. Аз го карах тежко. Някой, който е имал умерени симптоми може да има титър 70, което не значи че няма имунитет, или че му е слаб. Просто тялото му не е сметнало за нужно да произведе повече. Но това са си мои предположения, никъде го няма написано.

Едва ли е от най-точните тестове, но дава представа. :)

Неактивен pumuckl

• Acute
    • Профил
« Отговор #14 -: Юни 15, 2007, 20:07:42 »

, а  Anti-HbeAg едва ли изобщо знаят какво е в българските лаборатории. Все пак ако искаш пробвай.
п.с. в бг лабораторийте си имат представа особено хепатитната в София не ги подценявай! Аз имам тест за anti-HBeAg и естествено е отрицателен.

Не, не подценявам никого. Естествено, че в една специализирана болница знаят много добре за какво става въпрос. Анти-HbeAg си е все пак един показател.

Аз имах предвид по-скоро частните лаборатории, които изготвят всякакви изследвания, и в които най-често няма нито един лекар. При нас в София най-реномираната такава се казва Цибалаб.
Преди година и нещо там трябваше да им обяснявам каква е разликата между антиген и антитяло и доста се чудиха като им казах, че искам тест за антитела след като ми дадоха отрицателен за антиген. Та затова го написах горното. И защото на преболедувалата Мария просто не й трябва такъв тест.
 :)

Честита ти нова длъжност, не бъди прекалено строг като се натрупат спамери. И аз модерирам един раздел в аренабг и вече свикнах с тях.

;D

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007