Автор Тема:  Здравейте  (Прочетена 11229 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ned

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте
« -: Юни 30, 2007, 22:46:28 »
Здравейте!
Моята история е следната:
Редовно си правех изследвания за HIV и поредния път, когато си правих такова изследване /февруари 2006/, медицинската сестра нямаше възможност да ми върне ресто и ми предложи да си направя и някакво друго изследване на кръвта, за да закръглим сумата, която трябваше да платя! Аз си избрах изследване за Хепатит Б. От прекалена заетост не успях да си взема изследването повече от седмица и когато отидох, същата медицинска сестра ме казва-"Обаче хепатит Б" ти е положителен. Аз я попитах да ми обясни, какво означава това, а тя каза, че трябва да се консултирам с лекар! Намирах се в труден период, бях се разделил с предишната си приятелка и имах нова, с която нещата не вървяха, тъй като си обичах предишната! Като казах на настоящата за хепатита-това съвсем ускори раздялата ни. Винаги бяхме правили секс с презерватив. Направи си изследвания-бяха отрицателни и оттогава не съм я виждал и чувал!
Аз повече се притесних за предишната си-имахме връзка около 6 месеца преди да се разделим. Казах й, тя се разплака и се притесни повече за мен, отколкото за нея в началото. Аз пък съответно бях притеснен повече за нея. Почнахме да правим изследвания-първоначално и на нея и излезе хепатит Б положителен, но след 1 месец и излезе отрицателен теста, повторихме го веднага в друга лаборатория, консултирахме се с инфектолог, след като  и оттам излезе отрицателен. Веднага й направихме две комбинирани ваксини с Twinrix през месец и вече съм спокоен за нея, още повече, че ако забременее, след като е ваксинирана, плодът няма да е носител на вируса!
При мен обаче проблема е, че на мен резултата ми за хепатит Б ми е положителен. Изследвам редовно АСАТ, АЛАТ и ГГТ, поддържам ги повече от година малко над горните допуистими норми. Никога не са надминавали граница от 70.
Изследванията на ехограф показват, че черния ми дроб е съвсем леко уголемен. Не се придържам към стриктна диета, само дето въобще не употребявам концентриран алкохол Случва се да изпия чаша-две вино или една- две бири.Пържени храни въобще не ям, избягвам подправки, свинско месо.
Наскоро ходих при едно от светилата в гастроентерологията в България. Човека ме посъветва да направим биопсия и да преминем на лечение с интерферон. Аз обаче все още не съм решил дали да предприема такава стъпка-знам, че лечението не дава винаги резултат, освен това има много странични ефекти и е много скъпо лечението, защото от НЗОК не откликват веднага на нуждата ти.
Това е моята история, приемам всякакви съвети относно лечение!
Аз също познавам хора, на които изобщо не им пука за тази болест и считат, че СПИН например е доста по-опасен. Хепатита обаче е доста разпространен-лекаря ми каза, че около 10% от населението на България е засегнато, като знаят само около 1%.
Желая успехи на всички болни, разбира се, най-вече да се излекуват и живеят спокойно!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Здравейте
« Отговор #1 -: Юни 30, 2007, 23:38:33 »
Здравей ned! Браво, че си успял по случаен начин да откриеш за болеста си (и при мен беше така)! В цялата ситуация това поне може да се разгледа като късмет. Радващо е че не пиеш алкохол и избягваш пържени храни.

Цитат
Веднага й направихме две комбинирани ваксини с Twinrix през месец и вече съм спокоен за нея, още повече, че ако забременее, след като е ваксинирана, плодът няма да е носител на вируса!
Само да ти кажа нещо твоята бивша приятелка да не е забравила да си сложи и третата ваксина??? Защото комбинираната се бие на 3 пъти (сега, след месец и след 6 месеца). Така е и при тази за хепатит В. Само при ваксината против хепатит А се прилага по начина, който си споменал. Все пак да се тества и за антитела защото ваксината е 90% ефективна. Тоест след 3-тата ваксина 9 от 10 човека развиват имунитет срещу вируса на хепатит В.

Както ти казах при мене ситуацията беше сходна. Разбрах случайно, АЛАТ-а ми беше към 100 (малко повече от твоя) - това става септември 2006. Отидох при гастроентеролог в Шумен и ме насочиха към такъв в София в болницата " Св. Иван Рилски". За да разберат дали се реплицира вируса ми направиха изследване HBV DNA, което ми струваше 150 лева, понеже касата го поема само на болно лежащи. Това изследване ми излезе положително и ми направиха биопсия през декември. Това ти го казвам защото, ако искаш можеш и ти да постъпиш така! Ако изследването излезе отрицателно HBV DNA няма да има смисъл от биопсия, но ако е с високо ниво трябва да ти направят, защото само така може да се разбере доколко ти е увреден черния дроб и колко е активен. Аз в началото не знаех, че не може да се излекува и преустанових следване и работа и да направя всичко възможно да се излекувам. Сега след като разбрах, че е почти неизлечим се поуспокоих малко, но не в смисъла, който ми се иска...

При тебе АЛАТ-а щом ти е нисък значи още не си за лечение. Изискване на здравната каса, пък и медикаментите действат най-добре когато има възпалителен процес и АЛАТ-а скача. Аз бих те посъветвал да минеш по този път и да си пуснеш протокола за лечение с интерферон. Докато дойде момента за лечение ще мине доста време. Мисля че можеш и да се откажеш и в последният момент, ако прецениш и трансаминазите са ти с ниски стойности. Прецени си за биопсията, все пак има рискове и не е от най-приятните процедури, но това е единствения начин да си на ти с моментното ти състояние. Има минимални рискове, но се информирай в страницата на "Хепасист"!

Цитат
Аз също познавам хора, на които изобщо не им пука за тази болест и считат, че СПИН например е доста по-опасен. .
Аз не съм съгласен с това изказване на тези хора! Хепатит В не напразно го наричат "тихия убиец". Защото ако си с активен вирус и си живееш спокойно, буйно, пиеш алкохол, вземаш някакви добавки ако тренираш, някакви леки или по-тежки наркотици, дори и да не правиш тези неща той безмълвно и бавно те убива. Такива изказвания са кухи и плоски. Човек трябва да е наясно със състоянието си и да прави всичко възможно да забавя колелото на воденицата.....
Цитат
Хепатита обаче е доста разпространен-лекаря ми каза, че около 10% от населението на България е засегнато, като знаят само около 1%
Да за съжаление е така! Според мен даже и по-малко от 1% знаят!

Ако имаш някакви въпроси с удоволствие ще ти отговоря!
Поздрави Емо!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Юли 02, 2007, 12:05:41 »
Здравей и от мен!
За лечението бих те посъветвал първо да се опиташ да разбереш какво е цялостното ти състояние и доколко е вуреден в момента черния ти дроб. Направи си биопсия за да разбереш какво става с черния ти дроб. Опитай се да разбереш кога си се заразил и по този начин ще можеш да разбереш с какви темпове се развива болестта. След като знаеш тези неща ще можеш по-лесно да вземеш решение дали да започнеш лечение или да изчакаш. Ако черния дроб е започнал да се уврежда по-сериозно и има по-голяма тсепен на фиброза, тогава може би ще е по-правилно да опиташ интерфероново лечение. Наистина, приблизително само при 40% от пациентите то е успешно, но в крайна сметка ти не знаеш дали няма да си точно между тези 40% нали, така че малкия процент успеваемост на интерфероновото лечение при хроничен хепатит B не е достатъчна причина да не опиташ. Ако биопсията покаже, че  черния ти дроб е в много начална фаза на увреждане, тогава може би ще си заслужава да изчакаш за по-нови лекарства. Например съвсем скоро се очаква да излезе едно ново лекарство Sebivo - на този линк можеш да намериш малко повече информация за лекарството и как действа, с Емо правихме разследване преди време:    
Sebivo новият медикамент на Novartis за хепатит В

Успех с изследванията!

Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ned

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Юли 04, 2007, 13:24:44 »
Здравей и от мен!
За лечението бих те посъветвал първо да се опиташ да разбереш какво е цялостното ти състояние и доколко е вуреден в момента черния ти дроб. Направи си биопсия за да разбереш какво става с черния ти дроб. Опитай се да разбереш кога си се заразил и по този начин ще можеш да разбереш с какви темпове се развива болестта. След като знаеш тези неща ще можеш по-лесно да вземеш решение дали да започнеш лечение или да изчакаш. Ако черния дроб е започнал да се уврежда по-сериозно и има по-голяма тсепен на фиброза, тогава може би ще е по-правилно да опиташ интерфероново лечение. Наистина, приблизително само при 40% от пациентите то е успешно, но в крайна сметка ти не знаеш дали няма да си точно между тези 40% нали, така че малкия процент успеваемост на интерфероновото лечение при хроничен хепатит B не е достатъчна причина да не опиташ. Ако биопсията покаже, че  черния ти дроб е в много начална фаза на увреждане, тогава може би ще си заслужава да изчакаш за по-нови лекарства. Например съвсем скоро се очаква да излезе едно ново лекарство Sebivo - на този линк можеш да намериш малко повече информация за лекарството и как действа, с Емо правихме разследване преди време:    
Sebivo новият медикамент на Novartis за хепатит В

Успех с изследванията!

Радо

Iskam da vi pitam nesto, koeto me pritesni-kogato biehme 2-rata vaksina na priyatelkata mi, s koyato i sega sme zaedno, lekaryat kaza, che dve vaksisni sa napulno dostatachni i sega tya e s dve vaksini, kato vtorata tryabvashe da ya bie v nachaloto na noemvri 2006 godina. Tva problem lie-nie i dosega si pravim seks pez prezervativi. Kakvo da pravim-mojem li da pravim treta sega ili kakvo

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 04, 2007, 13:40:33 »
Цитат
Iskam da vi pitam nesto, koeto me pritesni-kogato biehme 2-rata vaksina na priyatelkata mi, s koyato i sega sme zaedno, lekaryat kaza, che dve vaksisni sa napulno dostatachni i sega tya e s dve vaksini, kato vtorata tryabvashe da ya bie v nachaloto na noemvri 2006 godina. Tva problem lie-nie i dosega si pravim seks pez prezervativi. Kakvo da pravim-mojem li da pravim treta sega ili kakvo
Значи  моите уважения към този лекар, но смятам че е поредният идиот. Не е прочел, че две ваксини се слагат за хепатит А. И за да престане да прави глупости му кажи да поставя по 3 ваксини когато е против хепатит В или комбинирана ваксина! Искам да се убедиш дали този лекар прави разлика между хепатит А и В. Да не е сложил за хепатит А ваксинация!!!! Каквоото и да е направил е в грешка....

Та в случая с приятелката ти не е късно да си постави третата ваксина! Но е препоръчително, ако си изтървал препоръчителният срок от 6 месеца след първата ваксина да я направиш възможно ВЕДНАГА!!!! Третата ваксина е завършваща и изключително важна.

Ваксината против хепатит В дава резултат в 9 от 10 случая! Така че приятелката ти трябва да си направи изследване  anti-HBsAg! Но след 3-тата ваксина! Изчакайте известен период и ако излезе положителен означава, че приятелката ти няма да може да се зарази от вируса на хепатит В в следващите поне 20 години! Ще можете да правите нормален секс без предпазни мерки.

И докато сте на тази вълна с изследвания вървете и си направете и за хепатит С ако имате финансовата възможност!

Поздрави Емануил!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 04, 2007, 13:58:25 »
Значи НЕД твоето докторче хубаво е искал да спести някое левче на приятелката ти, но може да и направи меча услуга. Ето и процента на образуване на имунитет при хепатит А и хепатит В след всяка ваксина:

1 Доза! При хепатит А - 93.8%; Хепатит В-30.8%
2 Доза! При хепатит А - 98.8%; Хепатит В-78.2%
3 Доза! При хепатит А - 99.9%; Хепатит В-98.5%

Източник:TWINRIX Информация

Значи за да си абсолютно спокоен ти трябва и третата ваксина и изледването което споменах в по-горния пост. Вярно но това ще ти струва още към 50 лева(изследването+ваксината) но ако не искаш да я заразиш го направи.
Все пак при 78% успеваемост след втората ваксина има 22% които не успяват ;)

Неактивен ned

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Юли 04, 2007, 16:33:25 »
Значи НЕД твоето докторче хубаво е искал да спести някое левче на приятелката ти, но може да и направи меча услуга. Ето и процента на образуване на имунитет при хепатит А и хепатит В след всяка ваксина:

1 Доза! При хепатит А - 93.8%; Хепатит В-30.8%
2 Доза! При хепатит А - 98.8%; Хепатит В-78.2%
3 Доза! При хепатит А - 99.9%; Хепатит В-98.5%

Източник:TWINRIX Информация

Значи за да си абсолютно спокоен ти трябва и третата ваксина и изледването което споменах в по-горния пост. Вярно но това ще ти струва още към 50 лева(изследването+ваксината) но ако не искаш да я заразиш го направи.
Все пак при 78% успеваемост след втората ваксина има 22% които не успяват ;)

Да де, ама е минал срок от около 8 месеца, след датата на която е трябвало да направи третата ваксина, ако сега я направи, фатално ли е! Нещо се притесних за нея, тия проценти изобщо не ги бях гледал, вярвах на лекаря и сега се моля се единствено тя да не е заразена! Сега ако направи ваксина /8 месеца след изтичане не срока за поставяне на третата ваксина/, след колко време тя дава резултат, колко време и е необходимо за да започне да действа една ваксина? Възможно ли е да е заразена във времето между втората ваксина и сега!
Благодаря Ви!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 04, 2007, 18:36:04 »
Само се успокой ned, няма нищо страшно! Нищо че са минали 8 месеца след втората ваксина. Трябва да се довърши цикъла от три ваксини. Но има и друг вариант. Хващаш приятелката ти (акое сте от София) и и взимате проба anti-HBsAg и ако излезе положителна значи образувала имунитет. Когато резултатът покаже титър по-висок от 10 mIU/mL. Тогава се счита че ваксината е подействала и има серопротекция. Все пак ако можеш се посъветвай с вирусолог и то специалист, а не като предния.

По принцип процентите вероятнст, които ти посочих в по-горния пост се образуват 2 седмици до месец след ваксината. Тоест месец след първата ваксина е вероятно да се образуват антитела срещу хепатит В в 30% от случаите....и тн.

Но все пак си мисля, че третата ваксина е задължителна за по-перманентен резултат. Не напразно навсякъде се споменава и указва за 3 ваксини. Даже в самите брошури на GlaxoSmithKline се споменава и за вариянт с 4 ваксини на - 0,7,21 и 30 както и подсилваща на 12 месец.

Сподели ако си решил и предприел нещо!
Поздрави Емо!

Неактивен ned

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Юли 04, 2007, 21:17:48 »
Само се успокой ned, няма нищо страшно! Нищо че са минали 8 месеца след втората ваксина. Трябва да се довърши цикъла от три ваксини. Но има и друг вариант. Хващаш приятелката ти (акое сте от София) и и взимате проба anti-HBsAg и ако излезе положителна значи образувала имунитет. Когато резултатът покаже титър по-висок от 10 mIU/mL. Тогава се счита че ваксината е подействала и има серопротекция. Все пак ако можеш се посъветвай с вирусолог и то специалист, а не като предния.

По принцип процентите вероятнст, които ти посочих в по-горния пост се образуват 2 седмици до месец след ваксината. Тоест месец след първата ваксина е вероятно да се образуват антитела срещу хепатит В в 30% от случаите....и тн.

Но все пак си мисля, че третата ваксина е задължителна за по-перманентен резултат. Не напразно навсякъде се споменава и указва за 3 ваксини. Даже в самите брошури на GlaxoSmithKline се споменава и за вариянт с 4 ваксини на - 0,7,21 и 30 както и подсилваща на 12 месец.

Сподели ако си решил и предприел нещо!
Поздрави Емо!

Поуспокоих се, но ти не ме разбра, значи втората ваксина е бита месец май 2006 и месец ноември 2006 е трябвало да се бие третата-съгласно указаната програма. Т.е. минали са 13 месеца от полагането на втората ваксина.
Въпреки всичко ще я бием, разбира се /и ще направим изследванията съответно/.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 05, 2007, 15:23:21 »
Цитат
Поуспокоих се, но ти не ме разбра, значи втората ваксина е бита месец май 2006 и месец ноември 2006 е трябвало да се бие третата-съгласно указаната програма. Т.е. минали са 13 месеца от полагането на втората ваксина.
Въпреки всичко ще я бием, разбира се /и ще направим изследванията съответно/.

Разбрал съм грешно, ок! Но съм чел, че за тази ваксина за хепатит В( не тази комбинираната Twinrix) не е късно да се бие третата ваксина и не трябва да се подновява терапията на ново или нещо такова. Просто я биеш когато и да е. Не съм сигурен как точно е при комбинираната, но си мисля че и при комбинираната трябва да е така. Посъветвайте се задължително с лекар преди да биете третата ваксина! Даже и с този да е. Да се аргументира защо е постъпил така.

Много ми е чудно може би вашият лекар е преценил, че приятелката ти е образувала антитела срещу болестта в следствие на прекарана инфекция, но не достатъчно. Правила ли си е някога anti-HBsAg ??? Как така този лекар е преценил, че има нужда само от две ваксини? Аз за такава практика не съм чувал! Може би твоята приятелка изобщо е нямала нужда от ваксини, ако е прекарала болестта и е оразувала антитела срещу нея!

Веднъж щом излезе този тест anti-HBsAg положителен и HBsAg отицателен с приятелката ти ще можете да водите напълно нормален живот.

Тя даже и да е с хрочничен хепатит В пак не е страшно за детето, което някога ще си роди, защото при ваксиниране в рамките на 24 часа след раждането опасноста изчезва. В САЩ бият и някаква допълнителна инжекция с имуноглобулин за двойна сигурност. Хубавото е човек да знае че е болен и да предпазва поне околните и поколението след себе си.

Поздрави Емануил

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #10 -: Юли 06, 2007, 16:42:50 »
Здравей ned!

Добре дошъл във форума!

Не мога да ти помогна с инфо за хепатит Б, защото не съм запозната с болестта, но виждам, че вече са ти отговорили компетентно! :)

И аз знам, че ваксините се бият на 3 пъти, защо са й били само две си остава загадка! ???

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007