Здравейте!
Моята история е следната:
Редовно си правех изследвания за HIV и поредния път, когато си правих такова изследване /февруари 2006/, медицинската сестра нямаше възможност да ми върне ресто и ми предложи да си направя и някакво друго изследване на кръвта, за да закръглим сумата, която трябваше да платя! Аз си избрах изследване за Хепатит Б. От прекалена заетост не успях да си взема изследването повече от седмица и когато отидох, същата медицинска сестра ме казва-"Обаче хепатит Б" ти е положителен. Аз я попитах да ми обясни, какво означава това, а тя каза, че трябва да се консултирам с лекар! Намирах се в труден период, бях се разделил с предишната си приятелка и имах нова, с която нещата не вървяха, тъй като си обичах предишната! Като казах на настоящата за хепатита-това съвсем ускори раздялата ни. Винаги бяхме правили секс с презерватив. Направи си изследвания-бяха отрицателни и оттогава не съм я виждал и чувал!
Аз повече се притесних за предишната си-имахме връзка около 6 месеца преди да се разделим. Казах й, тя се разплака и се притесни повече за мен, отколкото за нея в началото. Аз пък съответно бях притеснен повече за нея. Почнахме да правим изследвания-първоначално и на нея и излезе хепатит Б положителен, но след 1 месец и излезе отрицателен теста, повторихме го веднага в друга лаборатория, консултирахме се с инфектолог, след като и оттам излезе отрицателен. Веднага й направихме две комбинирани ваксини с Twinrix през месец и вече съм спокоен за нея, още повече, че ако забременее, след като е ваксинирана, плодът няма да е носител на вируса!
При мен обаче проблема е, че на мен резултата ми за хепатит Б ми е положителен. Изследвам редовно АСАТ, АЛАТ и ГГТ, поддържам ги повече от година малко над горните допуистими норми. Никога не са надминавали граница от 70.
Изследванията на ехограф показват, че черния ми дроб е съвсем леко уголемен. Не се придържам към стриктна диета, само дето въобще не употребявам концентриран алкохол Случва се да изпия чаша-две вино или една- две бири.Пържени храни въобще не ям, избягвам подправки, свинско месо.
Наскоро ходих при едно от светилата в гастроентерологията в България. Човека ме посъветва да направим биопсия и да преминем на лечение с интерферон. Аз обаче все още не съм решил дали да предприема такава стъпка-знам, че лечението не дава винаги резултат, освен това има много странични ефекти и е много скъпо лечението, защото от НЗОК не откликват веднага на нуждата ти.
Това е моята история, приемам всякакви съвети относно лечение!
Аз също познавам хора, на които изобщо не им пука за тази болест и считат, че СПИН например е доста по-опасен. Хепатита обаче е доста разпространен-лекаря ми каза, че около 10% от населението на България е засегнато, като знаят само около 1%.
Желая успехи на всички болни, разбира се, най-вече да се излекуват и живеят спокойно!