Автор Тема:  Здравейте  (Прочетена 9361 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Posted

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте
« -: Юли 14, 2007, 20:44:59 »
Здравейте всички!
Ето и моята история,
медицинска сестра съм в едно от най-натоварените отделения на болницата във която работя.Имах предчуствие от сънища които сънувам напоследък , че нещо ще се случи и си направих доброволно тест за васерман, австралийски антигент и хепатит С.За съжаление ми даде положителен С :/.Направих и повторно изследване след 2 дни  със надеждата да е имало някакво отклонение във самата проба но уви.
Първите няколко дни бях в абсолютна паника, макар и да съм медицински работник и някои ще кажат, че би трябвало да приема нещата по-професионално, но за мене беше усещане което никога досега не съм изпитвала (едва ли на мене ще ми се случи точно пък това).От там отидох на специалист гастроентеролог.Направих си ехография на черния дроб при което се оказа ,че е в перфектно състояние, чернодробните изследвания в нормални стойности.Но страх лозе пази.Омъжена съм и имам прекрасен съпруг и дъщеря на 3 г.Правихме планове да имаме и второ дете до края на годината ,на 33 съм и нямам много време да чакам за това събитие,но сега съм напълно объркана .Моля ви , помогнете ми с някакви съвети.Мерси предварително.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Здравейте
« Отговор #1 -: Юли 14, 2007, 23:21:54 »
Здравейте,
първо да кажа, че не съм толкова запознат с хепатит С, но определено трябва да споделите със съпруга си, още повече сте здравен работник и няма нищо притеснително и всеки би трябвало да ви влезе в положението. Задължително трябва да изследвате детето си!
 Най-малкото в момента е да си направите задължително комбинирана ваксина против хепатит А и В, за да избегнете един допълнителен евентуален стрес за черния дроб.

А относно плановете за следващо дете лично мисля, че трябва да изчакате. Направете си първо всички нужни изследвания и разберете вашето състояние на черния дроб(ехограф само не е достатъчен) и активност на вируса!Ако резултатите са обнадеждаващи и сте с генотип 3 има голяма вероятност до 2 години вируса да е само спомен.Но и при други обстоятелства да го премахнете след малко по-голям период.
  Вероятноста за предаване на вируса при раждане се определя като минимална, не мога да посоча точни проценти.
  Поздрави Емо!

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Юли 15, 2007, 00:06:41 »
Zdravei,

sajaliavam che si razbala loshata novina. kato za nachalo moga da ti kaja samo da ne se pritesniavash mnogo, znam che tova edva li e napulno vazmojno, no ot mnogo pritesnenie samo zapochvash da se chuvstvash po losho. Hepatit c se lekuva i osobeno ako si genotip 2 ili 3 se lekuva s 80% uspevaemost pri 6 mesechen kurs na lechenie. Genotip 1 e po truden za lechenie no sashto se lekuva, a samata bolest se razviva mnogo bavno i imash vreme za reakcia. Az bih te posavetval da si namerish podhodiasht gastroenterolog koito se zanimava s lechenie na hepatit c i kolkoto se moje po skoro da si pusnesh izsledvania za genotipa na virusa, PCR - za kolichestvoto i sled tova i edna biopsia. togava shte si po naiasno za kakvo stava vapros. kakto spomenah genotip 2 i 3 se lekuvat za 6 meseca s interferon i rivabirin, problema e che dokato piesh rivabirin i 6 meseca sled kato spresh da go piesh nemoje da zabremeniavash. T.e. pochnesh li lechenie shte triabva da chakash ne samo do kraia na tova lechenie a i 6 meseca sled tova. v nai dobria sluchai tova sa 12 meseca a v nai loshia 18. Tova  sigurno e dosta nepriatno za teb, no prosto iskah nakratko da ti kaja kakvo da ochakvash.
Drug e vaprosa che ako vsi4ki izsledvania sa ti ok moje da chakash godini predi da zapochnesh lechenie, no nemoga da te posavetvam dali e ok da rodish dokato si zarazena. znam che procenta na vazmojnostta da zarazish i deteto e mnogo maluk, varti mi se v glavata neshto pod 5%, no ne si spomniam tochno. Znam che ima tuk vav foruma drugi maiki v podobna na tvoita situacia i te biha mogli da te posavetvat po tozi vapros.

Pozdravi

Stefan

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #3 -: Юли 15, 2007, 12:55:07 »
Здравей!

Чувството ми е познато, чувствах се по-същия начин когато разбрах, че имам Хепатит С! Ти като здравен работник със сигурност си запозната със етапите на лечение на болестта. Изследвай се, виж как стоят нещата при теб- генотип, количество на вируса, биопсия и тогава може би ще вземеш решение за евентуална бременност! Много е малък процента на вероятност детето да се зарази от майката по време на бременността и раждането, но все пак го има, затова всеки трябва внимателно да прецени как да постъпи.

Аз имам две деца - на 3г7м. и на 1г.11м. не знам дали съм имала Хепатита докато съм била бременна /по-вероятно е да съм го имала, съдейки по резултатите от изследванията ми/, но за щастие и двете ми деца са здрави! Аз лично не бих се решила сега, знаейки за Хепатита да имам дете, но все пак изхождам от моята позиция, че вече имам две здрави деца. Ако нямах деца може би бих рискувала, не знам. Човек докато не попадне в дадена ситуация е трудно да предположи как би реагирал!

Пожелавам ти успех!

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Юли 15, 2007, 13:19:01 »
А за това да имате второ дете аз имам лично мнение, с което не искам да убиждам никого или задължавам. Но момента изцяло трябва да помислите за себе си, а после за създаване на поколение. Не знам как сте финансово, но около това заболяване ако се вземат мерки ще има и не малки разходи. Ако толкова много искате дете има и един вариант, при които може да зарадвате и промените една човешка съдба от живот с големи трудности към нормален живот - осиновяване!

Животът продъжава и важното за момента съпругът ви и детето да са здрави и хепатита да не повлияе негативно на отношенията ви!

Поздрави Емо!

Неактивен Posted

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 15, 2007, 13:50:10 »
А за това да имате второ дете аз имам лично мнение, с което не искам да убиждам никого или задължавам. Но момента изцяло трябва да помислите за себе си, а после за създаване на поколение. Не знам как сте финансово, но около това заболяване ако се вземат мерки ще има и не малки разходи. Ако толкова много искате дете има и един вариант, при които може да зарадвате и промените една човешка съдба от живот с големи трудности към нормален живот - осиновяване!

Животът продъжава и важното за момента съпругът ви и детето да са здрави и хепатита да не повлияе негативно на отношенията ви!

Поздрави Емо!

Детето ще го изследваме задължително в следващите няколко дни със сигурност,макар че както писах по време на самата бременност се изследвах и ми даде отрицателен,относно съпруга ми той е твърда глава и едва ли ще иде да се изследва макар и всичко което е прочел в този форум заедно със мене  >:(.В момента объждахме със свекър ми който е лекар и той какви процедури да задействаме за по-нататък , но всички стигнахме до консенсус , че няма време  за чакане а да се продължава напред.

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #6 -: Юли 15, 2007, 14:02:56 »
, но всички стигнахме до консенсус , че няма време  за чакане а да се продължава напред.

разбира се, че няма време за чакане. Колкото по-бързо се действа, толкова по-добре. 33г. не са много Дори и след 3-4-5г. пак може да имате второ дете ако лечението е минало успешно!

Ние разбрахме, че имаме Хепатит С със съпруга ми миналата година по това време. Сега след една година и двамата сме си направили всички изследвания и си следим състоянието, а той от Април месец е  одобрен за лечение и е включен в списъка на чакащите. Сега само чакаме известие от Здравната каса, че е дошъл момента и започва лечението. За съжаление това може да отнеме още година и нещо, но все пак е крачка към излекуването.

Ние чакахме толкова време защото Здравната каса беше спряла лечението на болните от Хепатит С, но от февруари щом го пусна отново процедурата се задвижи бързо.

Направи си изследванията, всичко ще отнеме около месец-два най-много. След това като се занесат документите в Здравната каса се чака още месец и излиза становището за лечението. После се чака да дойде ред за лечение, може и да е бързо, може и да е след година. дано бързо се задвижат нещата и при вас!

А наистина е добре е съпругът ти да си направи изследване - едно боцкане е все пак!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #7 -: Юли 15, 2007, 22:35:31 »
Здравейте всички!
Ето и моята история,
медицинска сестра съм в едно от най-натоварените отделения на болницата във която работя.Имах предчуствие от сънища които сънувам напоследък , че нещо ще се случи и си направих доброволно тест за васерман, австралийски антигент и хепатит С.За съжаление ми даде положителен С :/.Направих и повторно изследване след 2 дни  със надеждата да е имало някакво отклонение във самата проба но уви.
Първите няколко дни бях в абсолютна паника, макар и да съм медицински работник и някои ще кажат, че би трябвало да приема нещата по-професионално, но за мене беше усещане което никога досега не съм изпитвала (едва ли на мене ще ми се случи точно пък това).От там отидох на специалист гастроентеролог.Направих си ехография на черния дроб при което се оказа ,че е в перфектно състояние, чернодробните изследвания в нормални стойности.Но страх лозе пази.Омъжена съм и имам прекрасен съпруг и дъщеря на 3 г.Правихме планове да имаме и второ дете до края на годината ,на 33 съм и нямам много време да чакам за това събитие,но сега съм напълно объркана .Моля ви , помогнете ми с някакви съвети.Мерси предварително.

Здравей,
Първо не робувай на стереотипи и се постарай да установиш какво е състоянието ти по отношение на хепатит C. На ехографа са ти казали, че черния ти дроб е в перфектно състояние - аз мога да ти кажа, че черния дроб на 90% от всички хора с хроничен хепатит C изглежда в перфектно състояние, това само по себе си не значи нищо. Чернодробните ти ензими са ниски, което по принцип наистина е индикация, че черния дроб е в спокойно състояние. Сигурен съм и че са ти казвали да не се впрягаш толкова, защото всичко изглежда добре и да не се притесняваш. Да ти кажа, омръзнало ми е от такива изказвания, подминавай ги и си следвай твоя план. Това, което ще ти каже че си в добро състояние е пълния комплект изследвания, които трябва да си направиш, които да видят поне двама гастроентеролози /на които имаш пълно доверие/ и които ИМАТ ОПИТ в лечението не болни от хепатит C. От това, което казваш наистина има индикации, че си заразена отскоро и то с голяма вероятност, но това което трябва да направиш не е да се успокоиш /и ти отговарям по този начин съвсем умишлено/ а да си направиш всички нужни изследвания въпреки това, което ти разправя някой. След като знаеш всичко за състоянието ти, едва за тогава отложи решението си дали да си имате второ дете. Тогава ще можеш да вземеш по-спокойно и най-вече информирано решение. По отношение на вероятността за т.нар. вертикално заразяване с хепатит C, Стефан правилно е споменал, вероятността е под 5% и се води доста ниска. За по-детайлна информация ти препоръчвам този документ: Mother-to-Child Transmission of HCV, мисля че ще ти бъде много полезен за да добиеш по-добра представа.
Пожелавам ти успех с изследванията и дано наистина да са добри!
Сигурен съм, че двамата заедно със съпругът ти ще вземете най-правилното решение, наистина е отговорна и важна стъпка, но мисля че когато знаеш повече за състоянието ти и за болестта като цяло ще можете заедно да решите как е най-добре да постъпите.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007