Здравейте всички!
Ето и моята история,
медицинска сестра съм в едно от най-натоварените отделения на болницата във която работя.Имах предчуствие от сънища които сънувам напоследък , че нещо ще се случи и си направих доброволно тест за васерман, австралийски антигент и хепатит С.За съжаление ми даде положителен С :/.Направих и повторно изследване след 2 дни със надеждата да е имало някакво отклонение във самата проба но уви.
Първите няколко дни бях в абсолютна паника, макар и да съм медицински работник и някои ще кажат, че би трябвало да приема нещата по-професионално, но за мене беше усещане което никога досега не съм изпитвала (едва ли на мене ще ми се случи точно пък това).От там отидох на специалист гастроентеролог.Направих си ехография на черния дроб при което се оказа ,че е в перфектно състояние, чернодробните изследвания в нормални стойности.Но страх лозе пази.Омъжена съм и имам прекрасен съпруг и дъщеря на 3 г.Правихме планове да имаме и второ дете до края на годината ,на 33 съм и нямам много време да чакам за това събитие,но сега съм напълно объркана .Моля ви , помогнете ми с някакви съвети.Мерси предварително.
Здравей,
Първо не робувай на стереотипи и се постарай да установиш какво е състоянието ти по отношение на хепатит C. На ехографа са ти казали, че черния ти дроб е в перфектно състояние - аз мога да ти кажа, че черния дроб на 90% от всички хора с хроничен хепатит C изглежда в перфектно състояние, това само по себе си не значи нищо. Чернодробните ти ензими са ниски, което по принцип наистина е индикация, че черния дроб е в спокойно състояние. Сигурен съм и че са ти казвали да не се впрягаш толкова, защото всичко изглежда добре и да не се притесняваш. Да ти кажа, омръзнало ми е от такива изказвания, подминавай ги и си следвай твоя план. Това, което ще ти каже че си в добро състояние е пълния комплект изследвания, които трябва да си направиш, които да видят поне двама гастроентеролози /на които имаш пълно доверие/ и които
ИМАТ ОПИТ в лечението не болни от хепатит C. От това, което казваш наистина има индикации, че си заразена отскоро и то с голяма вероятност, но това което трябва да направиш не е да се успокоиш /и ти отговарям по този начин съвсем умишлено/ а да си направиш всички нужни изследвания въпреки това, което ти разправя някой. След като знаеш всичко за състоянието ти, едва за тогава отложи решението си дали да си имате второ дете. Тогава ще можеш да вземеш по-спокойно и най-вече информирано решение. По отношение на вероятността за т.нар. вертикално заразяване с хепатит C, Стефан правилно е споменал, вероятността е под 5% и се води доста ниска. За по-детайлна информация ти препоръчвам този документ:
Mother-to-Child Transmission of HCV, мисля че ще ти бъде много полезен за да добиеш по-добра представа.
Пожелавам ти успех с изследванията и дано наистина да са добри!
Сигурен съм, че двамата заедно със съпругът ти ще вземете най-правилното решение, наистина е отговорна и важна стъпка, но мисля че когато знаеш повече за състоянието ти и за болестта като цяло ще можете заедно да решите как е най-добре да постъпите.
Поздрави,
Радо