Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Други чернодробни заболявания => Други диагностицирани чернодробни заболявания => Темата е започната от: mn в Декември 21, 2012, 19:40:05

Титла: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: mn в Декември 21, 2012, 19:40:05
Здравейте,

Извинявам се първо, че публикувам тема, която не в свързана пряко с хепатит, а става дума за друг тип инфекциозно заболяване, което поразява черния дроб - мононуклеоза.

Преди два дни ми го диагностицираха. на 25 години съм.
Какъв тип храна мога да ям? извън месно, мазно, пържено, сплено, кисело..

Четох доста статии, но в някой примерно пише: цвекло е супер, в други че не е препоръчително.
Примерно: ориз, броколо, червено цеекло, моркови, ябълки, брюкселско зеле, зелен чай, банани,... окей ли са? и кой други храни са добре да бъдат комсумирани...

Отново съжалявам за сигурно глупавите въпроси :/
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: mn в Декември 21, 2012, 19:48:09
Здравейте, на 25 години съм, момиче, и преди два дни ми диагностицираха оста инфекциозна мононуклеоза. С показатели:
- Асат: 264.7
- Алат: 341.9
- ГГТ: 459.59
- маркеи на мононукеоза: IgG: 25.9; IgM: 55

Пия Зинат и Изопринозин.

Подуване на лимфните възли под врата и най-много на слюнчената жлеза под долната челюст...

Температурата вечер е около 38, но гледам да издържа с нея. Не знам дали така е добре или да пия нурофен/нимезил, койо са ми предписани в такъв случай.

Както и обилното нощно изпотявяне понякога по два пъти - всичко е мокро.. дрехи, чаршафи.. дали е нормално т.е. вследствие на състоянието ми?

Ще съм благодарна, ако намерите отговор или препоръка/коментар на тези въпроси и факти. Може би звучат глупави, но за мен са важни:/

Благодаря предварително и хубави празници!
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: Лорей в Декември 21, 2012, 20:03:52
Съчувствам ти. Боледувах от мононуклеоза преди две години и съм наясно за какво говориш. Аз два месеца ходих без диагноза, с лека температура до 37.5, уморена като парцал и обложен език.  Когато ми поставиха диагнозата болестта беше отминалаи беше настъпил така наречения синдром на хроничната умора в следствие на вируса. Пих една седмица силен антибиотик и нещата си дойдоха на мястото. Нощните изпотявания според мен са нормални при температура 38.
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: mn в Декември 21, 2012, 20:18:35
Ужас:// мен пет дни ми я бяха объркали диагнозата, после пак.. но реших да сменя болницата и всъщност последният лекар се сети да ми пусне АСАТ, АЛАТ и другите... дълго ли протече при теб възстановявянето? (предполам че... щом е хронифицирала://)
Аз гледам да не пия хапче за температура при 38 и да устискам. Не знам дали така е окей, лекарите винаги са една идея по-смели от пациентите и казват направо да пиел това и това..:)
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: Лорей в Декември 21, 2012, 21:17:39
Кое е хронифицирало не можах да разбера.
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: mn в Декември 21, 2012, 21:28:50
при теб мононуклеозата:// в постоянна умора:/
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: Лорей в Декември 21, 2012, 22:08:10
Синдромът на хроничната умора няма нищо общо с хронифициране на болестта. Този синдром се проявява след като вирусът е отминал и е пряко свързан с него. Както вече обясних, при мен се намесиха антибиотици и други лекарства, които пресякоха неразположението.
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: mn в Декември 22, 2012, 15:58:04
Извинявай, че такъв късен отговор, но отспах деня и нямах сили да пиша. А какво мога/не мога да ям? Освен най-общо забранените тлъсти меса, пържено, солено, косело, лютиво..
Примерно моркови ? Ряпа? Ябълки - сладки? не мазни риби? сьомга (тя е мазна...)?
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: Лорей в Декември 22, 2012, 16:47:07
Диетата ти не е нужно да е строга, защото вирусът ще мине и ще замине и черният дроб ще си отдъхне. Недей да хапваш пържено и прекалено мазно /примерно майонеза/. За рибата не е проблем, тя е полезна пък и се предполага, че не ядеш сьомга или шаран всеки ден. Алкохол от самосебе си е ясно, че не трябва да пиеш, но едва ли ти се пие сега. Сезонът не е много благоприятен за свежи храни, но каквото можеш да си позволиш, нека присъства в менюто ти. Консервиран зарзават също е добре, но ако е домашен, купешкият е пълен с боклуци. И много вода, разбира се.
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: mn в Декември 22, 2012, 18:10:11
Супер:)) че аз много се главоблъсках какво да ям... почти спрях за два дни.
А как стоят нещата с добавки като котешки нокът, сок от глухарче и май от ехинацея или лайка? дали са окей. Аз винаги съм се лекувала с лекарства. И нямам идея как влият тези неща и дали са окей.... ти дали си пила? Или познаваш хора, които са?
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: Лорей в Декември 22, 2012, 19:36:25
Да си призная, много съм зле с билките. Дори сега не пия. А пък като боледувах от мононуклеоза не съм се и сещала, защото я диагностицираха чак когато изкарах болестта. Както се сещаш и диети не съм спазвала. Хубавото е, че когато преболедуваш веднъж този вирус, запазваш имунитета срещу него за цял живот, не може да те повтори.
Титла: Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
Публикувано от: Радослав Русинов в Декември 27, 2012, 02:05:54
Здравей и от мен,
Първо да уточня, че инфекциозната мононуклеоза (http://www.puls.bg/illnes/issue_258/) не е чернодробно заболяване, а вирусно заболяване, което засяга основно лимфните възли. Като възможно усложнение при някои пациенти, е засягането на черния дроб и появата на хепатит. Всичко това обаче е временно, тъй като заболяването отшумява в разстояние на 4 седмици.
Ти явно си от случаите, при които е засегнат и черния дроб, съдейки по високите ти чернодробни ензими. С оглед на това, наистина е хубаво да спазваш някаква диета по време на протичането на заболяването и през периода на възстановяване. Може би най-добрият вариант е да спазваш съветите на лекуващия лекар, но виждам че ти си много притеснена и искаш да си абсолютно сигурна каква точно диета за черния дроб да спазваш.
В такъв случай можеш да погледнеш статията Хранене при хора с чернодробни заболявания (http://www.hepactive.org/content/articles/living_with_hepatitis/diet_and_liver_disease), и по-точно, частта за храненето при остър хепатит.
Ако гледаме единствено и само проблема с черния дроб (защото в този форум ние сме насочени и имаме представа само за чернодробните проблеми), то съветът ми е да се опитваш да спазваш някаква щадяща черния дроб диета, но без да изпадаш в крайности. Напълно е ненужно да залиташ в някакви екстремни диети за черния дроб, тъй като доброто и леко хранене му помага, но не е критично важно за работата му през периода на възстановяване.
Имай предвид, че хората, които карат остър вирусен хепатит, достигат АЛАТ и АСАТ дори от порядъка на 2000 - 3000, така че твоите стойности изобщо не са високи в сравнение с тях.
Разбира се, пак уточнявам, че съветът ми за храненето се отнася само за черния дроб и не отчита никакви специфики на инфекциозната мононуклеоза, защото изобщо не познавам това заболяване. Затова, най-добре и най-правилно е да се опитваш да спазваш съветите на лекуващия те лекар. А още по-добре е да не залиташ на тема чернодробна диета, защото при теб няма нужда от строга такава, а само от някои основни правила, които да спазваш.


Поздрави,
Радо